Stranice

subota, 26. ožujka 2016.

Perde pilavı-(Turski recept)

Evo nesto za entuzijaste spremne na eksperimentiranje
Turski recept.. 

Potrebno za pilav:

2 čaše riže
2 pileca batka
1 glavica crnog luka-sitno,tanko nasjeckan
100 gr. suhih brusnica  ili suhe ribizle
200 gr oguljenih,preprzenih badema
2 kasike ulja
kasika carriya,vegete,soli
i po mogucnosti pola fildzana vode od šafrana

Priprema pilava:
-Posebno iskuhati piletinu,posebno rizu skuhati(napola)
-Kuhanoj piletini odstraniti kosti,izmrviti rukama..
-Posebno u šerpu sastaviti izmrvljenu piletinu,luk,zacine ...dinstati par min..
dodati rizu..promijesati,dodati fildzana,dva vode u kojoj se piletina kuhala,i dio badema (drugi dio ostaviti za dno kalupa)pustiti da se sve sjedini na najmanjoj temp.jos 20ak min.
-Za to vrijeme napraviti jufku u kojoj ce se pilav motati...

Potrebno za jufku:

2 jaja
pola caše jogurta
2 kasike ulja
i brasna ,onoliko ,koliko da se dobije polutvrdo tijesto(da se ne lijepi za zid zdjele)

Priprema jufke:
-Umutiti jaja,dodati jogurt ,jos malo mutiti postepeno dodajuci brasno..
-Ostaviti tijesto da omeksa 15ak min.
-Omeksalo tijesto razvuci da bude duplo vise nego sto je kalup u kojoj ce se pilav peci,jer je potrebno obloziti zidove i gornju/donju stranu kalupa.

Sastav:

-Gotovu rizu,poprskati šafranovom vodom,dosoliti..
-Razvucenu jufku omotati oko oklagije pa je prebaciti na kalup,njezno povlaceci prema dnu kalupa da se obloze i dno i stranice,dok ostatk jufke mora ostati van kalupa zbog gornjeg preklopa.
(Ali,prije samog oblaganja kalupa jufkom...kalup premazite uljem ili omeksalim puterom,pa poredajte na dnu bademe ,tek onda na red dolazi jufka..
Ovo govorim iz razloga,jer kada se pilav ispece,mora se okrenuti (prevrnuti ) donja strana da dodje gore,bademi ce pokazati svu umjetnost koju smo napravili na dnu:))
-U kalup s jufkom lagano stavljati rizu...na kraju dobro poravnati i lagano priitskati kasikom da se malo riza zbije/ukalupi ..
-Krajeve jufke prebaciti na gornji dio rize..
-Peci dok jufka ne porumeni ,otprilike oko pola sahata,-,+..
-Kad je pecena izvrnuti je naopacke,ne pokrivati ni sa cim,jufka ce sama od sebe omeksati..

Prijatno:)

                                                                                                               izvor:isprobanirecepti.weebly.com

Nema komentara:

Objavi komentar