srijeda, 9. prosinca 2015.

Ljubomora među djecom i kako je ublaziti...

Ako očekujete prinovu, a već imate jedno dijete, znajte da će se dogoditi velike promijene u vašoj obitelji. Starije dijete će dolaskom bebe primijetiti da više nije u centru pažnje, te će vrlo vjerojatno doživjeti šok.Šok koji dijete doživljava, dolaskom novog člana obitelji, se zove šok zbog skidanja s trona, a taj šok će imati veliki utjecaj na vaše prvo dijete, te će promijeniti njegovo ponašanje pa se nemojte vi šokirati.
Potpuno je normalno da u tim trenucima od svog prvog djeteta doživite sve i svašta, a važno je samo da se dobro pripremite, te da ostane te u potpunosti smireni i imate strpljenja za dijete, koje to jednostavno mora proći.
U trenucima doživljavanja šoka starije dijete može tražiti da sisa, mogu ga mučiti razno razni bolovi, može biti agresivno, može mokriti u krevet, te se jednostavno ponašati kao mala beba. Prvi dani s novom bebom u obitelji, za starije dijete predstavlja veliku promjenu i opterećenje.
Vrlo je važno da svoje prvo dijete dobro pripremite na prinovu i prije nego se ona rodi. Pitajte dijete gdje misli da je najbolje da smjestite bebu kada dođe kući, te ga uključite u sve aktivnosti vezane za bebu i prije nego se beba rodi, kao što su pripreme i odlasci na ultrazvučne preglede.
Svakom djetetu će biti interesantno slušati otkucaje srca na ultrazvuku. Dijete morate uključiti u obavljanje svakodnevnih aktivnosti vezanih za bebu, a prilikom dolaska mame iz bolnice, mora dobiti poklon koji će biti od velike koristi za njega.
Bilo bi dobro dok ste još u drugom stanju, da djetetu kupite lutku s pelenama, pa da te pelene zajedno mijenjate i tako pripremate dijete na život s bebom. Kako bi se počela stvarati ljubav između starijeg i mlađeg djeteta svakako mlađem djetetu povjerite neke zadatke vezane za mlađe dijete. Neka vam pomogne presvući bebu, nahraniti je i uspavati. Na ovaj način vaše prvo dijete neće se osjećati isključeno, a dobiti će i osjećaj vrijednosti i poštovanja.

Nema komentara:

Objavi komentar