utorak, 15. ožujka 2016.

Tamjanika (Sveta Petka) – saveti za negu i gajenje

Tamjanika,  je biljka , odnosno cveće, koju kod nazivaju još I Sveta Petka. Rod tamjanike obuhvata dosta vrsta puzajućih I grmolikih perena. Biljka ne podnosi niske temperature, tako da u našim krajevima tokom zimskih dana mora biti zaštićena I uneta u zatvoren topliji prostor.
Već na temperaturi koja je niža od 10°C Tamjanika će pretrpeti neku vrstu oštećenja. Gaji se uglavnom kao jednogodišnja biljka. Ulepšava vrtove I stanove dekorativnim listovima koji su specifični zbog toga što imaju mirisna ulja I tako mogu da rasteruju neke insekte, posebno moljce.


Tamjanika je markantna biljka sa izbojcima koji mogu da dostignu dužinu od dva metra. Padaju na dole I tako prave poseban efekat naročito ako tamjaniku kombinujemo sa cvetajućim vrstama.Listovi tamjanike su jajastog oblika, izduženi I narastu do oko 6 cm. Svetlo su zelene bole I oivičeni belom bojom što im daje posebnu lepotu I dekorativnost.

Kako cveta tamjanika

Tamjanika cveta razvijajući sporadične cvetiće u beloj boji, nekada u svetlo lila boji. Cvetovi su sakupljeni u manje grozdaste  cvasti nepravilno rasporedjeni po grančicama tamjanike.

Razmnožavanje i uzgoj tamjanike

Razmnožavanje tamjanike obavlja se  vršnim reznicama sa matičnih biljaka. Reznice se stavljaju na ožiljavanje u jesen a dobro je da se drže u staklenicima, svetlarnicima, odnosno na toplom I sunčanom mestu.
Dalje razmnožavanje nastavlja se u drugoj polovini februara. Tada reznice koje su pustile korenčiće stavljamo u peskoviti supstrat, lake strukture. Nakon otprilike dve nedelje, reznice će uspešno uhvatiti koren.
Za brže ukenjavanje, mogu se koristiti stimulatori za brzo oživljavanje koje možete kupiti u poljoprivrednoj apotevi. Temperatura koja tamjaniki odgovara u ovom periodu razmnožavanja je oko 20 stepeni celzijusovih.

Sadnja

Kako je tamjanika biljka sa snažnim korenovim sistemom, ožiljene reznice treba saditi u saksije dimenzija oko 12 cm koje smo napunili hranljivim supstratom.
Tada je u redu da temperatura bude I oko 15 stepeni. Tokom marta meseca, treba tamjaniku negovati umerenim zalivanjem, I tako što ćemo je držati na svetlom položaju.U poslednjoj nedelji marta sledi orezivanje vršnih izdanaka, a temperatura koja odgovara I dalje je oko 15 stepeni.Tako ih treba tretirati sve do kraja meseca aprila. Tada konačno možemo da ih sadimo u žardinjere ili posebne sandučiće I iznesemo tamjaniku napolje. Kad spoljna temperatura dosigne 20 stepeni, tamjanika počinje da lista.

Nega

Nega tamjanike  je manje-više ista kao I kod svih perena.
Na našem podneblju, tokom zime im izmrzne deo koji je uznad zemlje, ali podzemni deo tamjanike ostaje vitalan I uspešno prezimi, tako da sledeće godine može da formira sasvim novu biljku.
Tamjanika miruje u rano proleće ili kasnu jesen, ali se u saksijama I sandučićima uspešno gaje tokom cele godine.
Nega se odnosi na redovno  okopavanje, plevljenje korova, zalivanje. Tamjanika voli sunčana I senovita mesta, a obratite pažnju da zemljište uvek bude dovoljno vlažno.U poslednjoj nedelji marta sledi orezivanje vršnih izdanaka, a temperatura koja odgovara I dalje je oko 15 stepeni.Tako ih treba tretirati sve do kraja meseca aprila. Tada konačno možemo da ih sadimo u žardinjere ili posebne sandučiće I iznesemo tamjaniku napolje. Kad spoljna temperatura dosigne 20 stepeni, tamjanika počinje da lista.


izvor:saznajlako.com

1 komentar:

  1. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši