subota, 6. veljače 2016.

Procitajte koje tri stvari utiču na čest osjećaj umora...

Zbog brzog načina života, sve češće možemo da kažemo da smo “hronično umorni”… Nažalost, većina ljudi u današnje vrijeme osjeća konstantni umor, pa čak i kada nakon odmaranja. Umor ne mora da postoji samo ako mnogo radite ili se bavite fizičkom aktivnošću, on može biti uvijek prisutan
Na ovo stanje utiču razni faktori, a mi smo izdvojili tri najveća uzroka nastajanja hroničnog umora.
1. Svakodnevni stres
Mogli ste i da pretpostavite da će stres biti jedan od uzroka. Stres je jedna od najgorih bolesti današnjice od koje niko nije zaštićen, pa čak ni djeca. Od stresa može stradati cijeli organizam, što i nije mala stvar za ignorisanje.
Iako se stres ne može potpuno izbjeći – može se umanjiti koliko-toliko. Ne dozvolite da planete brzo u nekim situacijama i pokušajte da kontrolišete emocije. Komunicirajte sa ljudima i razgovarajte o problemima. Najbolji lijek za stres su meditacija, joga i vježbanje. Aktivirajte se na ovaj način i vidjećete promjenu kako na sebi, tako i u svojoj psihi.
2. Nepravilna ishrana
Dobra ishrana nije važna samo za dobru liniju i zdrav život, već je zadužena i za mnoge druge stvari u našem životu. U ovom slučaju je to umor. Nepravilna i neredovna ishrana itekako utiču na osjećaj umora i pada energije u toku dana. Ono što je bitno je da ne preskačete obroke (pogotovo ako ste na dijeti, jer ima suprotan efekat) i da jedete na otprilike, svaka četiri sata. Podijelite obroke i jedite umjereno. Pokušajte da konzumirate što više voća i povrća, a što manje slatkiša, grickalica i nepotrebnih sokova. Uz hranu, bitna je i hidriranost organizma. Pijte vodu što češće i računajte da na svakih 25 kilograma vaše težine, treba da popijete po jednu litru vode.

3. Manjak sna
San nam je potreban da bismo funkcionisali kako treba tokom dana. Ako ste jedna od onih osoba koje su zamijenile dan za noć, sigurno ste primijetili da ste konstantno umorni, iako spavate preko dana, ili spavate do podne. Pokušajte da promijenite ovu rutinu i nakon samo jedne lijepo prospavane noći ćete primijetiti veliku razliku na sebi, pogotovo u ponašanju. Potrudite se da spavate minimum šest sati, da ne gledate televizor ili nešto na telefonu pola sata prije spavanja i da dobro provjetrite sobu. Takođe, izbjegavajte konzumiranje alkohola jer loše utiče na spavanje, osim u nekim posebnim prilikama.

Prirodan lijek protiv svih vrsta cisti...-korisno znati...


Predstavljamo vam starinski narodni lijek protiv cisti koji je izuzetno lako napraviti…


Potrebno vam je :

– pola litra medicinskog alkohola
– pola kilograma domaćeg meda
– 0,75 litara crnog što kvalitetnijeg vina
– pola kilograma kafe od cikorije (npr Divka)
– 150 grama listova aloje bez bodlji (biljku ne zalivati 7 dana pred branje listova)
– velika tegla 3-5 l zapremine

Listove aloje očistite od bodlji i sameljite, zatim dodajte ostale sastojke i dobro izmiješatje. Teglu zatvorite i ostavite na nekom tamnom i hladnom mjestu da odstoji dvije nedelje.

Nakon dvije nedelje, procijedite smjesu kroz gazu i sipajte u staklene boce. Važno je piti na prazan stomak kao i ne jesti sat vremena nakon korištenja, a pije se tri puta dnevno po supena kašika.


Lijek djeluje na većinu cisti, posebno na one u grudima, oko ženskih polnih organa i uglavnom su dvije doze dovoljne. Osim na ciste, ovaj lijek djeluje i na astmu, bronchitis, čisti krvne sudove i dobar je kod malignih oboljenja.

Kreativna upotreba drveta u vasem domu vrtu i dvoristu....


Uvek me fascinira kada vidim neobične upotrebe običnih stvari. Pored bacanja nekog predmeta, često možemo da ga restauriramo i ponovo upotrebimo na kreativan način, što je i korisno, jer se smanjuje otpad, i manje se prazni novčanik.Prikupili smo za vas nekoliko zanimljivih ideja....







Čvor na štitnjači – uzroci, simptomi i liječenje...



Čvor na štitnjači je kvržica ispunjena tekućinom, koja se nalazi unutar štitnjače, male žlijezde u podnožju vrata. Velika većina čvorova na štitnjači nije ozbiljna i ne uzrokuje simptome. Čvorovi na štitnjači su u vrlo malom broju slučajeva povezani s rakom štitnjače.

Pacijenti često ne znaju da imaju čvor na štitnjači, sve dok ga liječnik ne otkrije tijekom rutinskog medicinskog pregleda. U nekim slučajevima, međutim, čvor na štitnjači može biti dovoljno velik da pritisne dušnik, što može uzrokovati otežano disanje ili otežano gutanje.

Mogućnosti liječenja ovise o vrsti čvora na štitnjači.



Simptomi čvora na štitnjači

U većini slučajeva čvor na štitnjači ne uzrokuju znakove i simptome. Povremeno, međutim, neki čvorići mogu postati toliko veliki da se mogu osjetiti, vidjeti ili uzrokovati otežano disanje ili otežano gutanje, ako pritišću dušnik ili jednjak. U nekim slučajevima, čvor na štitnjači može proizvesti dodatni tiroksin, hormon koji luče štitne žlijezde.

Dodatni tiroksin može uzrokovati:



Iznenadan, neobjašnjiv gubitak težine
Nervozu
Ubrzani ili nepravilni rad srca
U nekim slučajevima čvor na štitnjači može biti kancerogen, no teško je na temelju simptoma prepoznati koji su čvorovi maligni. Kancerogeni tumori štitnjače obično su velike fiksne mase i rastu veoma brzo.



Uzroci čvora na štitnjači

Nekoliko stanja može uzrokovati pojavu jednog ili više čvorova na štitnjači:

Nedostatak joda – nedostatak joda u prehrani može uzrokovati čvor na štitnjači. Ipak, rijetki su takvi slučajevi jer se jod rutinski dodaje soli i drugim namirnicama.
Bujanje normalnog tkiva štitnjače – zašto se to događa nije jasno, ali takav rast, koji se ponekad naziva adenom štitnjače, je općenito benigni problem i ne smatra se ozbiljnim ako ne smeta ili ne izaziva komplikacije. U nekim slučajevima adenomi (autonomni ili hiperfunkionalni čvorovi štitnjače) proizvode hormone koji su izvan regulatornog utjecaja hipofize, što može dovesti do hiperprodukcije hormona štitnjače (hipertireoza).
Ciste na štitnjači – šupljine (ciste) ispunjene tekućinom najčešće su posljedica degeneracije adenoma štitnjače. Često, s tekućinom u cisti pomiješane su i čvrste komponente. Ciste su obično benigne, no povremeno sadrže maligne čvrste komponente.
Kronična upala štitnjače (tireoiditis) – Hashimoto bolest, poremećaj rada štitnjače, može uzrokovati upalu štitnjače i proširenje te smanjiti aktivnost štitne žlijezde (hipotireoza).
Multinodularna guša – ovaj izraz koristi se za opisivanje proširenja štitnjače, što može biti uzrokovano nedostatkom joda ili poremećajem štitnjače. Multinodularna guša sadrži više različitih čvorova, ali njihov uzrok nije potpuno jasan.
Rak štitnjače – iako su šanse da su čvorovi maligni vrlo male, ovaj rizik je povećan ako imate obiteljsku povijest raka štitnjače ili drugog endokrinog raka, kod osoba mlađih od 30 ili starijih od 60 godina, ili ako postoji obiteljska povijest od izloženosti radijaciji, osobito glave i vrata. Čvor koji je velik i težak ili uzrokuje bol i nelagodu je više zabrinjavajući u smislu maligniteta.


Liječenje čvora na štitnjači

Liječenje ovisi o vrsti čvora na štitnjači:



1. Liječenje benignih čvorova

Ako čvor na štitnjači nije kancerogen, postoji nekoliko mogućnosti liječenja:

Praćenje stanja – ako biopsija pokazuje da imate benigni čvor na štitnjači, liječnik može preporučiti praćenje stanja, što obično uključuje fizički pregled i provjeru funkcije štitnjače u redovitim intervalima. Ako čvor raste, ponoviti će se biopsija, a ako ostane nepromijenjen, vjerojatno nećete trebati liječenje.
Supresija hormona štitnjače – uključuje lijek levothyroxine (levoxyl, Synthroid i drugi), sintetički oblik tiroksina u obliku tableta. Opskrbljivanje dodatnim hormonima štitnjače će signalizirati hipofizi da proizvodi manje TSH, hormona koji stimulira rast tkiva štitnjače. Iako ovo zvuči dobro u teoriju, terapija levothyroxinom je kontroverzna. Nema jasnih dokaza da liječenje smanjuje čvorove.
Kirurgija – ponekad, benigni čvorovi mogu zahtijevati operaciju, pogotovo ako su toliko veliki da otežavaju disanje ili gutanje. Operacija se također smatra najboljim izborom za osobe s velikom multinodularnom gušom, kada ona pritišće dišne puteve, jednjak ili krvne žile. Čvorovi koji su biopsijom određeni kao neodređeni odnosno sumnjivi također se mogu kirurški odstraniti, kako bi se provjerila prisutnost stanica raka.


2. Liječenje čvora koji uzrokuje hipertireozu

Ako čvor na štinjači uzrokuje proizvodnju hormona štitnjače i preopterećenje štitnih žlijezda, vaš liječnik može preporučiti liječenje hipertireoze, što može uključivati:

Radioaktivni jod – liječnici često koriste radioaktivni jod u liječenju hiperfunkcionalnog adenoma ili multimodularnih guša. Radioaktivni jod može doći u kapsuli ili u tekućem obliku. Štitnjača apsorbira radioaktivni jod, što uzrokuje smanjenje čvorova i povlačenje simptoma hipertireoze, obično u roku od dva do tri mjeseca.
Lijekovi – u nekim slučajevima, liječnik može preporučiti lijekove, kao što je methimazol, koji smanjuju simptome hipertireoze. Liječenje je uglavnom dugotrajno i može imati ozbiljne nuspojave povezane s jetrom. Prednosti i rizike raspravite s liječnikom.
Kirurgija – ako liječenje radioaktivnim jodom ili lijekovima nije opcija, možete biti kandidat za operaciju uklanjanja štitnjače. Operacija također nosi neke rizike, koje je potrebno prethodno raspraviti s liječnikom.


3. Liječenje kancerogenih čvorova.

Uobičajeni tretman za kancerogene čvorove je kirurško odstranjivanje štitnjače, često zajedno s većinom tkiva štitnjače.

Postupak se naziva tireoidektomija, a rizici uključuju oštećenje živaca koji kontroliraju glasnice i oštećenja paratireoidnih žlijezda (četiri sićušne žlijezde smještene na stražnjoj strani štitne žlijezde, koje pomažu kontrolirati razinu kalcija u krvi).

Nakon tireoidektomije, bit će potrebno doživotno uzimanje lijeka levothyroxin, koji opskrbljuje tijelo normalnim količinama hormona štitnjače.


Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

KORISNO PROCITATI-Čudesni biljnii i prehrambeni savjeti iz 12. stoljeća...


Sveta Hildegarda iz Bingena, rođena 1098. godine u Njemačkoj, bila je veoma značajna žena svojega doba.  
Ova benediktinska proročica, književnica i skladateljica napisala je brojna vrijedna dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije, psihoterapije i božanskih vizija.
Njene recepture bile su tajne 800 godina, dok liječnik dr. Gottfried Hertzka, bježeći od nacista, nije došao u Konstanz.
Postao je prvi čovjek koji je pročitao Hildegardine knjige.
Trebalo mu je 20 godine da ih prevede s latinskog jezika na njemački i tako svijetu dade niz vrijednih lijekova.
Osam i pol stoljeća nakon smrti ove svetice, znanost potvrđuje djelovanje lijekova koje je Sveta Hildegarda spoznala putem vizija.


Mada osobno nikada nije prakticirala medicinu, za sobom je ostavila spise za oko 2000 ljekovitih pripravaka.
Njen holistički pristup gledao je na čovjeka kao cjelinu.  Ljudima je poručila:
"Mnogi od vas traže lijekove, ali bitno je da krenete od sebe, jer su mnoge vaše fizičke bolesti manifestacija psihičkih povreda. Oprostite i krenite dalje.

Poznati recepti Sv. Hildegarde

Peršinovo vino
Peršinovo vino poznat je lijek i za najteže srčane bolesti, reumatsku bol i slabost srca, posebice za starije osobe.
Zakuhajte deset listića peršina, litru organskog vina i dvije žlice vinskog octa.
Pustite da ključa pet minuta. Uklonite s vatre, dodajte med i opet zakuhajte. Pijte triput na dan malu čašicu prije obroka.
U slučaju lupanja srca, smijete piti i veće količine, dok se srce ne smiri.
Začinska mješavina od komorača
Ovaj recept pomaže u zaštiti zdravlja i oporavku nakon teških bolesti i operacija.  
Liječi dišne, sprječava srčane tegobe i proljepšava kožu. Dokazano ublažava probavne probleme i jača imunitet.
Jedan od sastojaka je i jasenak, koji je u narodu poznat kao čistač arterija, te lišajevica, koja jača srce.
Pomiješajte jednake dijelove komorača, galangala, lišajevice i jasenaka. Nakon ručka dodajte dva do tri prstohvata u 20 ml vode i popijte.
Eliksir vodene leće
Ovaj jedinstveni antikancerogeni tonik navodno štiti od brojnih autoimunih bolesti, raka i reumatizma.
Obično te bolesti počinju sporednim simptomima poput slabog imuniteta, boli u srcu, prehlade, želučanih tegoba i bolova po cijelom tijelu.


Hildegarda je takva stanja smatrala pretkancerogenima.
Eliksir je bolje kupiti, jer ga je teško napraviti, no svakako valja spomenuti sastojke.
Sadrži đumbir, cimet, kadulju, komorač, papar, vodenu leću, travu od srdobolje (Potentilla erecta), poljsku gorušicu, divlju broćiku (ivanjsko cvijeće), med i vino.
Prije doručka i pred odlazak na spavanje uzmite velik gutljaj eliksira. Kura traje oko tri mjeseca, zatim slijede dva mjeseca stanke, pa nova tri mjeseca kure.
Ako je taj eliksir pogodan za liječenje njegove bolesti, bolesnik će vrlo brzo primijetiti njegovo pozitivno djelovanje.
Keksi za umirenje živaca
Protiv stresa, Sveta Hildegarda savjetovala je nošenje ogrlice od kalcedona, čašu kuhanog vina i ove kekse od cimeta i pirovog brašna.
Sastojci:
  • 45 g muškatnog oraščića
  • 45 g cejlonskog cimeta
  • 10 g klinčića u prahu
  • 1,5 kg pirovog brašna
  • 375 grama ghee maslaca
  • 300 g muscovado šećera
  • 300 g slatkih badema
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • pola žličice soli
    Brzo umijesite tijesto iz navedenih sastojaka i pustite da odstoji 30 minuta. Izvaljajte kekse debljine tri milimetra. Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta.

Praktični savjeti

Evo i nekoliko praktičnih savjeta za liječenje uobičajenih tegoba koje u svojim knjigama daje Sveta Hildegarda.
Osip
Tijekom četiri tjedna svako jelo začinjavajte majčinom dušicom.

Nesanica
Navečer jedite jabuke uvaljane u mak.

Unutarnja krvarenja
Pijte prah stolisnika u toploj vodi.

Mokraćne bolesti i tegobe
Pijte čaj od lista kadulje.

Oštećenja jetre, teško disanje, pritisak na grudima
Tijekom dva do četiri mjeseca dnevno pijte tri likerske čašice lavandina vina.

Zatvor
Češće začinjajte jela s kudravom metvicom i dodatno obogatite svoju prehranu pirom.

Prijelom kosti, osteoporoza
Jednom dnevno prije jela pojedite veliku žlicu korijena širokolisnog trputca s medom.

Povraćanje, nadražaj na povraćanje, povraćanje u trudnoći
Jedite kekse od pira s anisom.

Kraste na glavi, bakterijske ili gljivične infekcije vlasišta
Sušeni prah kore čistog raženog kruha više puta dnevno tijekom tri dana posipajte po glavi i lagano umasirajte.
Treći dan operite glavu i umasirajte maslinovo ulje. Ponavljajte postupak do ozdravljenja.

Ove i mnoge druge recepture možete pronaći u njenoj knjizi "Hildegardina kućna ljekarna“.


Prehrana je bitna za ozdravljenje


Hildegarda je već u svoje doba znala ono što mnogi liječnici ni danas ne usvajaju - da je prehrana jedan od najbitnijih faktora za ozdravljenje i prevenciju.
Znanost potvrđuje ono što je prije 850 godina sama Hildegarda opisala.
Uz odgovarajuću prehranu na temelju pira (iskonske pšenice), voća i povrća, mogu se spriječiti tumori i druge teške bolesti u 40-55% slučajeva.
Zbog toga ne bismo izbor namirnica trebali prepustiti slučaju.
Glavna načela svete Hildegarde:
  • Vodite umjeren i skroman život
  • Jedite prirodnu hranu i koristite ljekovite biljke
  • Pridržavajte se univerzalnih duhovnih načela
     
Zbog njezinih dostignuća, 7 listopada 2012. godine, Papa Benedikt XVI proglasio je Hildegardu crkvenom naučiteljicom.

Nije dovoljno samo pozitivno razmišljati: Morate krenuti u akciju...

Jedenje "krivom" rukom potiče mršavljenje, dok osmijeh podiže vaše raspoloženje, a ako se mrštite i pritom stišćete zube, naljutit ćete se čak i ako ste dobre volje....Pisci knjiga za samopomoć godinama su ponavljali istu formulu za uspjeh: želite li poboljšati svoj život, morate promijeniti svoje misli. Prisilite se na pozitivno razmišljanje, vizualizirajte cilj te će rezultat uslijediti. 

- Pisci knjiga za samopomoć znaju uzeti jednu tehniku koju psiholozi i psihijatri primjenjuju u točno određenim situacijama, a onda je pokušaju nametnuti kao rješenje za sve. Vizualizacija se tako koristi u liječenju fobija - muči li vas strah od letenja, trebate se zamišljati u avionu, ali to ide postupno i sastavni je dio terapije - kaže Mirjana Krizmanić. Umjesto fantaziranja preporučuje djelovanje. Uz te tehnike treba se i pokrenuti. Psiholog Richard Wiseman analizirao je istraživanja provedena o toj temi i zaključio da vas zamišljanje bogatstva neće učiniti bogatim, a ni prijatelje nećete privući zamišljajući ih. Da čitanje priručnika za samopomoć ipak nije dovoljno, upozorava i psihologinja Mirjana Krizmanić. Iako neki i njezine knjige svrstavaju u tu kategoriju, ona smatra kako piše o primijenjenoj psihologiji:

Pranje ruku zaista pomaže

Osjećate li se krivima zbog nečega, operite ruke ili se istuširajte. Osjećat ćete se bolje, no to je kratkoročno rješenje. Važno se iskreno ispričati prijatelju i pokušati promijeniti ponašanje. 

Za više energije otiđite u ranojutarnju šetnju

Ako se dugo osjećate umorno, možda je za to kriv prekasni odlazak na spavanje. Pokušajte se probuditi što ranije i otići u šetnju. Jutarnja svjetlost posebno snažno djeluje na mozak - budi energiju i popravlja raspoloženje.

Odugovlačite li, jednostavno krenite 

Ako ste skloni odugovlačenju, postupite kao da ste zainteresirani za to što trebate učiniti. Budite sam svoj superjunak i provedite nekoliko minuta radeći na onom što izbjegavate. Ubrzo ćete snažno željeti dovršiti taj mrski zadatak.          

Stisak šake jača volju

Pozitivno razmišljanje i vizualizacija jednostavno nisu dovoljni. Želite li smršavjeti, treba nešto aktivno učiniti - hodati, vježbati ili plivati, a ako hoćete položiti ispit, sjesti i učiti, ističe psihologinja Mirjana Krizmanić. 
- Baš kao što si ljudi mogu pokvariti raspoloženje razmišljajući o tome kako ih je netko uvrijedio, mogu ga i popraviti razmišljajući o lijepim stvarim. Naravno, hoće li to doista pomoći, ovisi o razlogu lošeg raspoloženja. Nakon istinske traume nikakve misli neće pomoći - kaže prof. Krizmanić. Istraživanja također pokazuju da je djelovanje učinkovitije od razmišljanja, a vizualizacija može i otežati postizanje cilja. Žene koje su se zamišljale vitkima smršavjele su manje od onih koje o tome nisu uopće razmišljale, nego su se držale režima prehrane. Ipak, postoje psihotrikovi. Ipak, povremeno je dobro priuštiti si bijeg u lijepe uspomene.

Motivirani ljudi napinju mišiće dok se spremaju za akciju, ali vrijedi i obrnuto, pokazala su istraživanja. Ispitanici koji su se trebali othrvati slatkim zalogajima stežući šaku ili napinjući bicepse, u tome su bili uspješniji. A osim stisnute šake mozak zavaraju i jedenje “krivom” rukom, osmijeh, pa čak i stiskanje zubi.

Za ljubav postavljajte pitanja

Zaljubljeni vode intimnije razgovore od ostalih. Vrijedi i obratno - odgovaranjem na intimna pitanja stvara se privrženost. Pitajte simpatiju koja joj je najdraža uspomena iz djetinjstva ili koji bi predmet spasila od požara. Zbog takvih osobnih, a opet nenametljivih pitanja, simpatija će se osjećati ugodnije i opuštenije.  

Mršavi se žlicom u krivoj ruci

Ako jedete nedominantnom rukom (tj. lijevom ako ste dešnjak i obratno), mozak to tumači kao neuobičajeno ponašanje. Postajete svjesniji onoga što činite, a ne trpate se hranom bez razmišljanja. Korištenje “druge” ruke korisno je i jer stvara nove veze u mozgu pa jača sposobnost koncentracije i mentalnu bistrinu u starijoj dobi.

Savršeni čokoladni kolači od samo tri sastojka, gotovi za 10 minuta...


Ovo je jednostavni recept za slasne domaće čokoladne kolačiće koji ne zahtjeva baš nikakvo posebno umijeće u kuhinji, a svojim okusom mogu parirati nekim od najfinijih slastica koje ponekad iziskuju i višesatnu pripremu.
Sastojci:
– 150 gr mliječne čokolade
– 150 gr bijele čokolade
– 250 gr kikiriki maslaca
Priprema:
Na pari ili laganoj vatri otopite mliječnu čokoladu i kikiriki maslac, pomiješajte sastojke te ih ulijte u pleh obložen papirom za pečenje.Zatim otopite bijelu čokoladu te je izlijte povrh smjese mliječne čokolade i kikirikija. Vrhom drvene kuhače izmiješajte obje smjese na način da dobijete zanimljivi uzorak smeđe i svijetle čokolade.

Ohladite oko pola sata na sobnoj temperaturi te premjestite u frižider dok se smjesa ne stvrdne dovoljno da se može rezati na komade i uzivajte u odlicnom ukusu...prijatno...

Isprobajte ovaj prirodni osvježivač daha


Uloga ove biljke blagotvorna je za zdravstvene tegobe, ali i za gurmane. Izvrstan je začin, ali i lijek.
Mnogi ljudi muku muče s lošim zadahom koji može biti posljedica problema s probavnim traktom ili pak nečeg banalnijeg poput zadaha konzumiranih namirnica. Kako biste uštedjeli novac na kupovini kojekakvih preparata zasićenih hemikalijama, okrnite se prirodi.
Idealna biljka za svjež dah je menta, odnosno metvica, u narodu poznata i kao nana. Konzumirati je možete na mnoge načine, a dobra je stvar što je zaista ugodnog okusa.

Listove mente možete staviti u čašu obične hladne vode ili pak u ledeni čaj. Ostavite je da odstoji u tekućini, a zatim je popijte. Ljeti je izvrsno osvježavajuće piće dodate li napitku i kockice leda.
Mentu možete dodavati i svakodnevnim namirnicama kao začin. Primjera, usitnjene listiće te izvrsne biljke možete dodati u jela s graškom, mrkvom, cvjetačom, nešto prije kraja kuhanja. Mentom možete začiniti i desert. Primjera, u tijesto za čokoladne kolačiće dodajte usitnjenu mentu i dobit ćete sasvim novi specijalitet, a promjena će vas iznenaditi.
Umjesto žvakačih guma ili bombna žvačite listiće mente! Prije upotrebe samo ga isperite vodom. Dah će biti svjež kao nakon pranja zubiju. Menta pomaže i kod štucanja – u čašu mlake vode dodajte nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna, malo soli i nekoliko listova mente. Ova moćna biljka odčepljuje i nos uslijed snažne prehlade. U lonac prokuvane vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte ručnikom te se inhalirajte. Sinusi će se preporoditi, a para će osvježavajuće djelovati i na kožu lica.

petak, 5. veljače 2016.

Korisni savjeti kako se riješiti crnih kolutova ispod očiju...


Tamni kolutovi ispod očiju znaju biti zaista naporan saputnik u svakodnevnom životu. Razlog njihovog nastanka može biti genetski, a može biti i posljedica umora, bolesti, depresije i nepravilne ishrane.
Podočnjaci anemičnih osoba su tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti. Ovo je sve češći problem i muškaraca i žena, ali dame to više zabrinjava i zbog estetike.
Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem ili disbalans.
Ukoliko problem nije ozbiljnije prirode, treba da poslušate nekoliko savjeta kako biste umanjili ili se zauvijek riješili podočnjaka.
1. Za početak, treba da promijenite način ishrane, barem djelomično. Naime, izbjegavajte slanu i jako začinjenu hranu, posebno u večernjim obrocima. U svakodnevicu unesite više tečnosti, pokušajte piti što više obične vode ili nekog biljnog čaja. Podočnjaci, posebno oni tamniji, često su povezani s nedostatkom vitamina K i B12. Jedite mnogo voća i povrća, prije svega zelenog lisnatog povrća kao što su špinat, kupus, kelj i slično.
2. Njegujte kožu lica noćnom kremom ili gelom. Osjetljivu kožu ispod očiju je potrebno dodatno hraniti. Probudite li se s dubokim podočnjacima, ublažiti ih možete hladnim oblozima od kamilice ili zelenog ili crnog čaja.
3. Područje oko očiju ljeti je važno zaštititi od sunca, a zimi i jeseni od vjetra i hladnoće. Sunčane naočare mogu pomoći u oba slučaja, ali i zaštitne kreme.

4. Da biste šminkom prekrili podočnjake, nanesite u obliku trougla korektor ispod oka. Šminkeri kažu da će to biti trogao svjetlosti koji će skrenuti pažnju s nepravilnosti. Korektor najviše utapkajte u uglovima i na sredini oka.
5. Za smanjenje podočnjaka može pomoći i krompir. Stavite ga u frižider na pet do deset minuta, a potom izrežite dva koluta od njega te kolutove smjestite na zatvorene kapke i područje oko očiju i ostavite da stoji 15 do 20 minuta. Ovo je odlično za vrećaste podočnjake - gotovo odmah se vidi smanjenje vrećica ispod očiju. Ponavljajte ovaj tretman što češće,  a pomažu i kolutovi svježeg krastavca.

6. Spavajte dovoljno i pokušajte ne provoditi previše vremena pred ekranom, posebno u sitnim noćnim satima.

Sjetveni kalendar cvijeća za sve ljubitelje istog...


Vrijeme sadnje u zatvorenom
Vrijeme presađivanja
Vrijeme sađenja na otvorenom
Vrijeme cvjetanja

Vrsta CVIJEĆA1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.Prosječno vrijeme klijanja
/broj dana
Visina cvijeta
u cm
UporabaRazno
JEDNOGODIŠNJE
Agerat (Ageratum mexicanum)
10−1430 - 40za gredice, obrube, ukrasne posudesunčani položaj; kada rascvjeta porežemo da ponovno procvjeta
Astra (Callistephus chinensis)
7−1425 x 60za ukrašavanje gredica, za obrube, za rezsunčani položaj; svake godine sadimo na drugu gredicu
Lijepi dečko (Impatiens balsamina)
15−2050za gredice, obrube, ukrasne posudesunčani položaj, vlažna tla
Cinija (Zinnia sp.)
5−1050za ukrašavanje gredica, za rezsunčani položaj, topla, ocjedita i ne previše pognojena tla
Dalija (Dahlia pinnata mignon)
7−2030 - 40za ukrasne posude, obrube, za rez; najbolje raste u skupinisunčani položaj; oblikuje gomolj
Plamenac (Phlox drummondii)
10 - 2050za gredice, obrube, ukrasne posude u skupinamasunčani položaj, propusna, ne svježe pognojena tla, vrlo šarenih boja
Gailardija (Gaillardia aristata)
14-2070za rez i ukrašavanje gredicasunčani položaj
Različak (Centaurea imperialis)
14-2060za obrube, za rezsunce
Godecija (Godetia grandiflora)
7−1450 x 70za ukrašavanje gredica, obruba, za rez (buketi kratkih stabljika)sunčani položaj, ne preteška tla
Grahorica (Lathyrus odoratus)
14−16200penjačica; također za rezbogati tla dušikom
Snježak (Iberis umbellata)
7−1430za obrube, za rezsunčani položaj
Kalifornijski mak (Eschscoltzia californica)
8-1440za gredice i obrubesunčani položaj, cvjetovi su otvoreni samo kada sije sunce;lagana tla
Dragoljub (Trapaeolum majus)
14-20300penjačica, za ukrašavanje gredica, ograda i pergola, za rezsunčani položaj (u sjeni skromno cvjeta); ocjedita i ne previše pognojena tla; jestiva biljka
Karanfilić (Dianthus chinensis)
7-1440sije se u skupinama na gredice, obrube, ukrasne posude, za rezsunčani položaj
Ciparska loza (Ipomoea quamoclit)
20-22300penjačica; također za ukrasne posudesunčani položaj
Lavatera (Lavatera trimestris)
10-2070bogatih cvjetova za ukrašavanje gredica, za rezsunčani položaj
Carsko oko (Coreopsis tinctoria)
12-14do 100ljetni cvijet za ukrašavanje gredica i za rezsunčani položaj
Lijepi slak (Ipomea purpurea)
10-20300penjačicasunčani položaj
Ljetni šeboj (Matthiola incana)
7−14do 100za gredice i za rezsunčani položaj
Agastake (Agastache mexicanum)
20-2445za gredice, za reztrajnica u toplijim krajevima; ljekovita biljka
Lobelija (Lobelia erinus)
20 na svjetlosti20za gredice, obrube, ukrasne posudesunčani položaj i polusjena, lagano pada; kada rascvjeta porežemo da ponovno procvjeta
Kozmeja (Cosmos bipinatus)
8-14do 150visoki cvijet za ukrašavanje gredica, oblikovanje živica, za rezsunčani položaj; raste na svakom tlu; redovito odstranjujemo uvenule cvjetove
Statika (Satice sinuatum)
7-1460-80za suho cvijećesunčani položaj, ocjedita,lagana tla
Vrtni neven (Calendula officinalis)
10−1450−60sadi se u skupinama, na gredice, ukrasne posude, obrube, za rezsunčani položaj
Ukrasna facelija (Phacelia campanularia)
15−2120-30za ukrašavanje gredica i ukrasnih lonacapoboljšava tla vrta
Ukrasni slak (Convolvulus tricolor)
10−14penjačicasunčani položaj, vapnena tla; kada pada kiša i uvečer se cvjetovi zatvaraju
Šlajer (Gypsophila elegans)
10−1450-70za rezsunčani položaj; sadimo u većim terminima
Cineraria (Cineraria maritima)
7−1420za gredice i obrube, ukrasne posude i viseće košareima svjetlucavo srebrne listove; prenosi sušu
Petunija (Petunia hybrida)
7-1430-50za ukrašavanje gredica, obruba i ukrasnih posuda u skupinamasunčani položaj
Žuti helenijum (Helenium amarum)
7-1550za obrube, za ukrašavanje gredica, za ukrasne posudeoblikuje prekrasni kompaktni grmić; neprestano cvjeta
Salpiglosa (Salpiglosis sinuata)
10-2050-80za gredice, obrube i za rezsunčani položaj, vapnena, ne svježe pognojena i ocjedita tla, cvjetovi neuobičajenih nijansi
Kadulja (Salvia sp.)
10-2045u skupini za gredice, veće površinesunce
Suncokret (Helianthus annuus)
8-10600-200za vrt i za rez, niske za ukrasne posudesunčani položaj, brzo raste
Slamnati cvijet (Helichrysum monstrosum)
10−1570za suhe buketesunčani položaj
Karanfil (Dianthus car. chabaud)
7-1450za rezmirisni cvjetovi; sunčani položaj
Prkos (Portulaca grandiflora)
7-1415za obrube, gredice, za kamenite stijene, uz suhe zidovesunčani položaj i pjeskovita tla
Ljetna krizantema (Chrysanthemum carinatum)
8-2060za ukrašavanje gredica i za rezhitrog rasta; sunčani položaj
Nočurak (Mirabilis jalapa)
7-1460za ukrašavanje gredicasunčani položaj, cvjetovi intenzivnog mirisa otvaraju se poslijepodne i otvoreni su do jutra
Vodenika (Impatiens walleriana)
14-20 na svjetlosti30sije se u skupinama, u gredice, ukrasne posude, obrubepolusjena, sjena; ako previše gnojimo dušikom slabo cvjeta
Djevojka u zelenom (Nigella damascena)
14-2050za rez, za suho cvijeće, za ukrašavanje gredicasjena i polusjena
Velika zijevalica (Antirrhinum majus)
10-2050za ukrašavanje gredica, za rezsunčani položaj i polusjena
Kadifica ili tagetes (Tagetes sp.)
7-1430-80za ukrašavanje gredica, obruba,za rezsunčani položaj, zdrava biljka za vrt
DVOGODIŠNJE
Maćuhica (Viola sp.)
14-2020za ukrašavanje gredica, obruba, ukrasnih posuda u skupinamadvogodišnja biljka; dobro prezimi; sunčani položaj i polusjenat
Potočnica (Myosotis alpestris)
14-2030za ukrašavanje gredica i za rezdvogodišnja biljka; sunčani položaj
Turski karanfil (Dianthus barbatus)
7-1450-60za gredice, obrube, za rezsunčani položaj
Vrtni zvončić (Campanula medium)
14-2080za obrube, za rezsunčani položaj i polusjena
TRAJNICE
Vučika (Lupinus polyllus )
14-2080za ukrašavanje gredica, za reztrajnica, sunčani položaj, vapnena tla
Zlatni šeboj (Cheiranthus cheiri)
8-1450-60za ukrašavanje gredica, za rezsunčani položaj i polusjena