utorak, 2. veljače 2016.

Savjeti za kvalitetniji život sa Hašimoto tireoiditisom...


Život sa Hašimoto tireoiditisom može da bude pravi izazov, ali postoji mnogo korisnih savjeta za promjenu načina života koji bi pomogli da se bolest drži pod kontrolom. Ovo su osnovne smjernice za kvalitetan život sa Hašimoto tireoiditisom.

Poboljšajte svoje mentalno zdravlje.
Pošto stres može otežati funkciju štitne žlijezde, pokušajte da u svoje aktivnosti uključite jogu i meditaciju, tako da postanu dio vaše svakodnevne rutine. Oni pomažu da se ublaži mentalna napetost izazvana Hašimoto tireoiditisom. Masaža i akupunktura su takođe poznate po svojim terapeutskim koristima.
Zdravo se hranite.
Neka vam se ishrana sastoji od velike količine sirovog ili blago-kuhanog povrća. Ova vrsta hrane daje tijelu potrebne materije i pomaže vašem metabolizmu da glatko funkcioniše.
Izbaciti gluten iz ishrane
Gluten često izaziva zapaljenje u našem organizmu i ubrzava napredak bolesti. Zamijenite pšenicu i raž sa proizvodima kao što su kokos i leblebije.
Odmarajte se dovoljno
Spavajte dovoljno, jer punih osam sati sna pomaže vašem tijelu da se regeneriše, dajući vam novu snagu za početak dana.
Izbegavajte u ishrani strumogene namirnice
Držite se što dalje i izbegavajte povrće poput kupusa, prokelja, karfiola, kelja i brokola. Konzumiranje previše ovog strumogenog povrća može ometati rad vaše štitne žlijezde i dodatno otežati njenu funkciju.
Redovno i umjereno vježbajte
Čak i kada se osjećate umornim, veoma je važno da ostanete aktivni da bi se vaš metabolizam ubrzao. Ukoliko niste u mogućnosti da vježbate duže vrijeme u toku dana, vježbajte češće ali kraće.
Izbjegavajte proizvode od soje.
Ne morate da eliminišete soju totalno iz vaše ishrane, samo ograničite njen unos. Kada je jedete, uvjek je konzumirajte kuhanu jer to smanjuje njen strumogeni efekat, što je i čini manje toksičnom.
Zapamtite, na vama je se pridržavate ovih jednostavnih promjena u ishrani i načinu života. Optimizam i pozitivan stav su ključni da živite bolje i kvalitetnije sa Hašimoto tireoiditisom.

Nema komentara:

Objavi komentar