četvrtak, 4. veljače 2016.

Ishrana kod pojačane funkcije štitaste žlezde-jos korisnih savjeta


Kao i kada je u pitanju hipotireoidizam, ne možemo reći da postoji najbolja dijeta za osobe sa pojačanom funkcijom štitaste žlezde. Preporuke se takođe odnose na izbor zdravijih namirnica, redovnu, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu.

Namirnice čiju upotrebu bi trebalo ograničiti (ne i potpuno isključiti iz upotrebe) su sledeće:

Alge i morski plodovi koji sadrže veliku koncentraciju joda. Jod je neophodan za stvaranje hormona štitaste žlezde, pa bi trebalo izbegavati prekomeran unos ovog elementa u slučaju hipertireoidizma.
Kofein i rafinisani šećer. Hipertireoidizam mogu pratiti anksioznost i nervoza, podrhtavanje ekstremiteta i ubrzan rad srca. Namirnice koje deluju stimulativno na nervni sistem mogu da pojačaju intenzitet ovih simptoma, pa bi trebalo smanjiti njihov unos.
Crveno meso, mesne prerađevine, pržena hrana. Ograničavanje unosa ovih namirnica deo je preporuka za zdraviji način ishrane, kako kod zdravih, tako i kod osoba sa zdravstvenim problemima.
Pridržavanje određenog načina ishrane ne znači sigurno uspešnu prevenciju nastanka poremećaja. Takođe, ukoliko je došlo do poremećaja rada štitaste žlezde u vidu hipertireoidizma, zavisno od uzroka neizostavna je primena lekova ili tretmana propisanih od strane lekara. Izbor namirnica u svakodnevnoj ishrani može doprineti olakšanju propratnih tegoba.

Nema komentara:

Objavi komentar