četvrtak, 10. ožujka 2016.

Margareta – saveti za uzgoj i održavanje

Cveće margareta

Margarete, latinski naziv (Chrysanthemum) vode poreklo iz Evrope i Severne Amerike. Rastu u vidu žbuna visine od 30 do 80 cm. List margarete je jajast nazubljenih ivica, a cvet ima žutu glavicu sa najčešće belim laticama jezičastog oblika.
Cveće margarete koristi se za ukrašavanje vrta kroz uzgoj u bašti ali i u cvećarskom poslu kao odličan rezani cvet za bukete. Zbog neotpornosti na mraz, u našim krajevima gaje se kao jednogodišnje cvetnice, mada se nekada mogu sačuvati za sledeću godinu.

Kako se seje i sadi margareta

Seme margarete je izduženog oblika. Sejanje se obavlja početkom proleća i to obavezno u supstrat dobre propustljivosti. Seme pažljivo  stavite na dubinu zemlje od oko 5 cm. Kada iznikne biljčica,u fazi  prvih 3 do pet listova, zakinite vrh margarete kako biste podstakli rast bočnih izdanaka I razvoj žbunaste forme biljke, jer će tako lepše izgledati a Vama će viti lakši uzgoj i nega.Ako margarete ne želite da sejete već ste kupili ili imate sadnice margarete, već iznikle biljčice posadite krajem maja u kućnim uslovima, ali pre toga je važno da biljku priviknite na spoljne uslove tako što ćete ih povremeno iznositi napolje tokom dana.

Sadnja treba da bude na dobro osunčanom mestu, jer će tako cvetovi biti kvalitetniji, svežiji i veći.

Razmnožavanje margareta


Margarete se razmnožavaju reznicama koje se obično uzimaju sa matičnih biljaka u decembru ili januaru. Kad se završi ožiljavanje, sadimo margarete u saksije širine od 12 do 14 cm. Kad ih ukorenimo, treba početi sa prihranom tečnim djubrivima I držati biljku na temperaturi od oko 16 do 18 stepeni. Kada margareta počne sa cvetanjem. ponovo se preporučuje umerena prihrana.

Kako se neguju margarete

Margarete treba negovati tako što ćete redovno uklanjati precvetale cvetove i tako stimulisati razvoj novih cvetova i produžiti period cvetanja do kasno u jesen. Pri kraju vegetacije, pre prvih mrazeva, uzmite reznice margarete I pobodite ih dobro propustan supstrat. Nakon toga,čuvajte ih na svetlom hladnijem mestu do proleća, vodeći računa o vlažnosti supstrata.
Zemljište u svakom slučaju treba da bude bogato hranljivim materijama, naročito kada je biljka pred cvetanjem.

Kada cveta margareta

Margareta cveta od maja do oktobra meseca. Cvetovi su najčešće bele boje a ima I vrsta sa cvetovima u roze, žutoj ili ljubičastoj boji. Veličina cveta je uglavnom oko 8 cm. Latice su  najčešće u jednom redu, mada kod naprednijih vrsta mogu biti gušće i rasporedjene u više slojeva. U novije vreme proizvode se vrste margareta sa šarenim listovima što daje posebnu dekorativnost.

Margarete kao lek i hrana

Divlje vrste margarete mnogi koriste u prehrani, ili kao začin pa i lek. Nekada se smatralo da zbog toga što margarete imaju (jedno oko) u sredini cveta, predstavljaju savršen lek za bolesti očiju, pa se obolelima preporučivao čaj od ove biljke.                                                                                 izvor:saznajlako.com

1 komentar:

  1. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši