četvrtak, 10. ožujka 2016.

SVE o uzgoju i ljekovitosti gospine trave...

Uzgoj gospine trave zabilježen je u svim umjerenim zonama svijeta na polusuhim i divljim staništima. Krase je žuti cvjetovi, a zbog svoje ljekovitosti često se spominje kao prirodni Prozac za liječenje depresije.  U povijesti je poznata kao biljka iznimnih čarobnih svojstva.

gospina trava
Ljekovitost  gospine trave
Dobiveno ulje cvjetova gospine trave koristi se za ublažavanje rana od išijasa, za tretiranje opeklina, čireva i vena. Što se tiče oralnog uzimanja, ono bi trebalo biti isključivo pod liječničkim nadzorom. Čaj pripremljen od cvjetova gospine trave regulira hormone te je tako odlično prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma menopauze i PMS-a. Učinkovita je kod liječenja svih ženskih tegoba. Njezinom upotrebom smanjit ćemo tjeskobu, umor i nesanicu. Jako je dobra za liječenje anemije. Pripazite kod duže upotrebe jer bi koža mogla postati osjetljiva na svjetlost. Prilikom kozumiranja nemojte se izlagati sunčevim zrakama jer bi to moglo rezultirati pojavom pigmentacijskih mrlja. Njezina upotreba poništava djelovanje kontracepcije.
Uzgoj gospine trave
Sitno sjeme se sije u pripremljene plitice u proljeće te se prekrije perlitom. Klijanje bi se trebalo dogoditi u razmaku od 10 do 20 dana. Nakon što su biljke ojačale, presadite ih na otvoreno u razmacima od 30 cm-a. Odrasle biljke se dijele u jesen. Najbolje će uspijevati na sunčanim mjestima ili tek u blagoj sjeni, a dobro podnosi sve vrsta tla. Ako ćete je uzgajati u loncima, pripazite da joj osigurate dovoljno velik lonac zbog toga što se radi o iznimno visokoj biljci. Kompost na bazi zemlje će biti idealan za sadnju u teglicama. Tijekom ljetnih mjeseci suše, obvezno zalijevajte. Prihrana gnojivom neka bude samo dva puta godišnje jer bi se moglo dogoditi da rodi s više listova nego cvjetova.

Zaštita od bolesti
Nije zabilježena pojava nametnika ili bolesti na biljakama gospine trave.                           Održavanje
U proljeće se gospina trava sije, a u ljeto se podrezuje nakon cvatnje da ne bi otišla u sjeme. U jesen dijelite odrasle biljke. Tijekom zimskih mjeseci nije potrebna nikakva posebna zaštita.
Berba gospine trave
Tijekom godine kada uočite dovoljno velike cvjetove i listove, slobodno ih uberite i koristite. Pripazite ako je uzgajate u vrtu da je ne bi pojele životinje jer se ponekad dogodi da ih ona otruje.
Čaj od gospine trave
Veliku žlicu biljke umiješajte u 2,5 decilitra vruće vode i ostavite da stoji 15 minuta. Procijedite i popijte. Preporučuje se piti do 3 puta dnevno. Pijte ga 2 mjeseca pa napravite pauzu od 3 tjedna te pijte ponovo.
Poznata je još i kao “Božja milost” zbog toga što su se njezinom upotrebom liječile brojne bolesti. Zabilježena je kao korisno sredstvo za protuuotrov kod zmijskih ugriza. Crveni pigment ih zgnječenih cvjetova simbol je krvi svetog Ivana nakon obrubljivanja glave jer cvate na njegov dan 24. lipnja.                                                                                  izvor:savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar