subota, 13. veljače 2016.

Zašto depresija najčešće pogađa mlađe žene?

Novo istraživanje pokazalo je kako žene mlađe od 50 godina, pogotovo one u dvadesetim godinama, najčešće traže pomoć u borbi protiv depresije...Gotovo dve trećine pacijenata koji traže lečenje depresije su žene, pokazuju podaci Nacionalne zdravstvene službe. Kako pokazuje istraživanje, u Velikoj Britaniji samo u prošloj godini 475 000 žena upućeno je na savetovanje ili bihejvioralne terapije, u poređenju sa 274 000 muškaraca, piše "Dejli mejl"

Podaci prvi put otkrivaju broj pacijenata koji odlaze na razgovore s terapeutom, a podaci pokazuju kako pomoć u lečenju depresije najčešće traže žene mlađe od 50 godina, posebno one u dvadesetim godinama. 

Neki stručnjaci kažu kako su žene sklonije duševnim bolestima jer imaju tendenciju da zadržavaju osećanja, dok se muškarci “istresu” kada su ljuti. Takođe, žene su, u poređenju sa muškarcima, te koje će češće priznati da imaju problem. 

Podaci Nacionalne zdravstvene službe pokazuju i kako se u Velikoj Britaniji izda 50 miliona recepata za antidepresive, što je porast od 7,5 posto u odnosu na godinu pre. 

Za povećanje broja onih koji muku muče s depresijom delimično su odgovorne finansijske poteškoće, a postoji i određena zabrinutost da neki pojedinci postaju zavisni o lekovima. 

Stručnjaci su podeljeni oko toga da li su li žene podložnije depresiji i anksioznosti ili su bolje u traženju stručne pomoći. 

“I dok ne postoji razlika u učestalosti mentalnih problema kod muškaraca i žena, verovatnije je ipak da će žene pre potražiti pomoć, i spremne su da razgovaraju o sopstvenom mentalnom zdravlju”, kaže Bet Marfi iz udruženja Majnd. 

Bolesti štitnjače zbog stresa sve češće pogađaju i muškarce kao i zene...

Umorni ste, iscrpljeni i tjeskobni, pojačano se znojite, teško se koncentrirate i pamtite, kosa vam opada, naglo ste se udebljali ili smršavjeli - krivac može biti štitnjača.
Svaka 20. osoba u Europi ima poremećaj rada štitnjače, a u Hrvatskoj je brojka oboljelih svake godine sve veća. Nakon 50. svaka deseta žena boluje od nepravilnog rada štitne žlijezde. S druge strane, karcinom štitnjače, učestaliji nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, češće pogađa mlade žene. Na godinu se u Hrvatskoj dijagnosticira između 400 i 500 slučajeva, od čega su 300 žene. Nasreću, ako se na vrijeme uoči, u  većini slučajeva se lako liječi.
Pod osobitim oprezom trebali bi biti svi s povećanom štitnjačom, s čvorovima u žlijezdi, kao i oni s nekom bolesti glave i vrata. No zbog sve više stresa, poremećajima štitnjače izloženi su i muškarci, napominje dr. Ante Škaro, ravnatelj poliklinike Leptir.
- Kod muškaraca simptomi mogu biti ubrzan puls, osjećaj knedle u grlu ili gušenja, gubitak potencije i depresija. Mogu i teško podnositi visoke temperature - kaže dr. Škaro i dodaje:
- Poremećaje štitnjače važno je na vrijeme otkriti jer prekomjerni rad štitnjače iscrpljuje organe i može izazvati zatajenje srca, a hipotireoza slabi otpornost na infekcije.

Simptomi se znaju maskirati

Zdrava štitnjača je savršen regulator uma i tijela. Kad taj mehanizam izgubi ritam, javljaju se poremećaji. Oni su češći u žena, no simptomima, poput znojenja i lupanja srca sliče menopauzi te se pravi problem sa štitnjačom nerijetko zanemaruje.

Opasne nagle promjene težine

Čest znak poremećaja rada štitnjače je nagla promjena tjelesne težine. Ako je razina hormona štitnjače niska (hipotireoza), debljamo se, a ako štitnjača proizvodi previše hormona (hipertiroza), kilogrami se tope.

Umor i trnci se ne smiju ignorirati

Napravite samopregled ispred ogledala. Zabacite glavu unatrag, otpijte malo vode te dok gutate, pregledajte dio vrata ispod Adamove jabučice i iznad ključne kosti.
Uočite li oteklinu na vratu, obratite se liječniku. Testom krvi izmjerit će vam razinu TSH - hormona hipofize koji regulira rad štitnjače. Ako je razina TSH visoka, funkcija štitnjače je preniska te je riječ o hipotireozi čiji su simptomi umor, tromost i depresivnost te suha koža, krhki nokti, trnci u rukama i zatvor. Hipotireoza može podići razinu kolesterola te povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Simptomi hipertireoze su tjeskoba, nesanica i razdražljivost, slabost u mišićima, drhtanje ruku, problemi s vidom i dijareja.

Uskladite život prema dobu dana

Za zdravlje štitnjače, jutro rezervirajte za napornije aktivnosti, večer za opuštanje, a prije spavanja izbjegavajte stres i rad za računalom, savjetuje dr. Škaro.

Na testiranje svakih pet godina

Problemi sa štitnjačom češće pogađaju žene nakon 60-e, no žrtva poremećaja može postati baš svatko, stoga se nakon navršene 35-e svakih pet godina treba podvrgnuti testiranju krvi.

Isti simptomi, različiti uzroci

Simptomi poput pojave guše, nepravilnog menstrualnog ciklusa te pojačanog opadanja kose mogu biti posljedica i hipertireoze i hipotireoze, odnosno preaktivne ili prelijene štitnjače.

 

Mala lekcija Paula Koelja protiv stresa: kako da uspostavimo kontrolu nad svojim životom?

Najsnažnije oružje protiv stresa je naša sposobnost da izaberemo jednu misao, a odbacimo drugu.Vi ste jedina srećna osoba koju poznajem", rekao je jedan čovek Vilijamu Džejmsu, američkom filozofu i psihologu. "Uvijek vam je osmjeh na usnama, čak i kada se suočavate s najvećim teškoćama."

"Ne smiješim se ja zato što sam srećan", odgovorio je Džejms. "Ja sam srećan zato što se uvijek smiješim."

Kratka priča koju je Paulo Koeljo objavio na svom blogu predstavlja nam, u najkraćem, filozofiju čuvenog američkog "filozofa sreće" koji je vjerovao da nas upravo sreća motiviše i čak možda predstavlja ključ ljudske evolucije.Citati Vilijama Džejmsa (1842-1910) predstavljaju snažne podsticaje u preuzimanju kontrole nad vlastitim životom, a za vas smo odabrali sljedećih nekoliko:

1. Pesimizam vodi ka slabosti, optimizam nam daje moć.

2. Najmoćnije oružje protiv stresa je naša sposobnost da izaberemo jednu misao, a odbacimo drugu.

3. Ponašajte se kao da vaše ponašanje može sve promijeniti. Jer može.

4. Zdrav razum i smisao za humor su iste stvari, samo što se kreću različitom brzinom. Smisao za humor je, zapravo, zdrav razum, ...koji pleše.

5. Najveće otkriće moje generacije jeste da ljudsko biće može promijeniti svoj život mijenjajući svoje ponašanje.

6. Budite spremni prihvatiti. Prihvatanje onoga što se dogodilo je prvi korak u prevladavanju posljedica bilo kakve nesreće.

7. Učinite svakog dana po jednu stvar koju biste radije izbjegli. Zahvaljujući tome, bićete spremni podnijeti pritisak kada se ukaže neophodna potreba da se nešto slično učini.

8. Upravo naš odnos na samom početku teškog zadatka određuje, više nego bilo što drugo, uspješan ishod.

9. Umijeće mudrosti svodi se na umješan izbor onoga što treba previdjeti.

KAKO SE travama boriti protiv raka debelog creva?


Karcinom debelog crijeva spada među najučestalija maligna oboljenja savremenog doba. U svetu se godišnje registruje više od milion novih slučajeva, a samo u Evropi svake godine od njega umre oko 10.000 ljudi. Rak debelog creva najčešće nastaje u donjem delu probavnog sistema - rektumu (koji vodi do analnog otvora), ali može se pojaviti i na sredini ovog organa (kolonu), kao i na spoju sa tankim crevom (cekum). Bolest napreduje postepeno, prvo nastaje poremećaj u radu creva (proliv se smenjuje sa zatvorom), javljaju se krv i/ili sluz u stolici, opšta slabost, nagli gubitak telesne težine i anemija. Oboljenje se vremenom sa zidova creva širi u regionalne limfne čvorove i zahvata jetru, pluća i kosti. Od karcinoma debelog creva najčešće obolevaju osobe starije od 50 godina, bez obzira na pol, a prognoza u najvećoj meri zavisi od toga koliko se bolest proširila i, shodno tome, od blagovremene primene terapije. 

Simptomi 

Osobe koje imaju polipe ili rak debelog creva u ranoj fazi, uglavnom ne osjećaju nikakve simptome. Ukoliko se pojave, znaci bolesti su krv u stolici, bolovi i grčevi u stomaku, promjena u ritmu pražnjenja ili "kalibru" stolice (stolica tanka kao olovka), gubitak tjelesne težine, kao i anemija (malokrvnost) koja je ponekad jedini način ispoljavanja bolesti, posebno tumora cekuma. Sedimentacija je često normalna, a povišena alkalna fosfataza ukazuje na metastaze u jetri. 

Lečenje 

Hirurgija je osnovni način liječenja raka debelog crijeva, a njen primarni cilj jeste poboljšanje kvaliteta života bolesnika i sprečavanje ponovnog javljanja tumora. Pacijenti se u uznapredovaloj fazi bolesti liječe se širokim hirurškim zahvatom, koji često uključuje odstranjivanje okolnih organa (vagine i materice kod žene, a kod muškaraca prostate, testisa i bešike). Najveće komplikacije kolorektalnog karcinoma jesu rasiavanje bolesti, udaljene metastaze i ponovna pojava tumora. Ukoliko se oboljenje otkrije u početnom ili premalignom stadijumu (dok još nisu prisutne ćelije zloćudniog tumora), u terapiju se uključuju manje invazivne metode, kao što su lokalno hirurško odstranjivanje oboljelog tkiva ili isjecanje tumora pomoću kolonoskopa. Ovo umnogome skraćuju boravak u bolnici i isključuju skupe procedure kao što su ponovna hirurška intervencija, hemoterepija i zračenje. 

Prevencija 

Tumor debelog creva može se preduprediti pravilnom, zdravom i uravnoteženom ishranom koja podrazumijeva jelovnik bez masti i rafinisanih ugljenih hidrata, manji unos crvenog mesa, izbegavanje alkohola i cigareta. S druge strane, preporučuju se namirnice bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Poželjan je mediteranski način ishrane - hrana biljnog porekla (žitarice, povrće, voće, orasi, bedemi, lešnici), maslinovo ulje, umjerena količina mliječnih proizvoda, ribe i mesa (pileće i ćureće belo meso). Savjetuje se unos što veće količine sirovih ili kratko termički obređenih namirnica. Treba izbjegavati prženu i hranu pečenu uz dodatak masti ili ulja. 

U prevenciji raka debelog crijeva važnu ulogu ima i svakodnevna umerena fizička aktivnost, jer se na taj način podstiče kontrakcija glatkih mišića crijeva i sprečava opstipacija. Uz to, neophodno je održavati optimalnu tjelesnu težinu. 

Polipe u debelom crijevu treba obavezno ukloniti da se ne bi razvili u karcinom. Osobe koje su izloženije riziku od raka debelog creva (porodična historija bolesti, polipi na debelom crevu) moraju redovno da kontrolišu zdravlje i konsultuju se sa specijalistom oko primjene odgovarajućih testova za rano otkrivanje maligniteta. 

Recepti 

Po 1 supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice, lista i cveta kičice, korijena vodopije, lista peršuna, lista rastavića, lista matičnjaka, lista breze i 2 supene kašike lista i cvijeta kantariona izručiti u 1,6 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti u toku dana. 

Dvije supene kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta dimnjače i 1 supenu kašiku vodopije izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Svaki put u šolju staviti po 1 supenu kašiku polena. Dnevna doza polena treba da iznosi 20 g. 

Po 2 supene kašike lista i cvijeta kantariona, lista i cvijeta hajdučice i po 1 supenu kašiku lista bokvice, lista matičnjaka, lista žalfije, lista nane i lista koprive izručiti u 1,2 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti i piti po želji. 

Po 2 supene kašike sitno iseckanog cvijeta bijelog sljeza, borovih iglica i po 1 supenu kašiku lista i cvijeta kantariona, lista koprive, lista ranjenika, lista nane i lista žalfije izručiti u 1,6 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti i zasladiti medom, pa piti u toku dana. 

Četiri supene kašike sitno iseckanog rizoma pirevine, 2 supene kašike lista i cveta kantariona i po 1 supenu kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kičice, lista koprive i lista bokvice izručiti u 1,6 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procediti, zasladiti medom i piti u toku dana. 

Dve supene kašike sitno isjeckanog lista ranjenika i po 1 supenu kašiku lista koprive, lista kupine, lista i cveta hajdučice, lista i cvijeta kantarioan, borovih iglica izručiti u 1,6 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti, zasladiti medom po želji i piti u toku dana. 

U toku liječenja ujutru i uveče pojesti po 2 pečene jabuke zaslađene medom. 

Svaki dan, na dva sata, prije odručka, ručka i večere pojesti po šolju kuhane pšenice sa 2 dl mlakog mlijeka. 

Biljna vlakna 

Povrće, voće, zrnevlje i mahunarke najbolji su izvori biljnih vlakana. Ishrana bogata ovim namirnicama štiti od srčanih bolesti, raka debelog creva i dijabetesa. Vlakna ubrzavaju prolazak hrane kroz digestivni trakt, stimulišu varenje hranljivih materija, a uz to vezuju brzo odstranjuju kancerogene materije iz organizma. Postoje dvije vrste biljnih vlakana - rastvorljiva i nerastvorljiva. U prvoj grupi su pektini kojih ima u pulpi plodova, dok je celulozom bogata ljuska. 

Laneno seme 

Laneno smije proje upotrebe treba samljeti ili istucati i uzimati ujutru i uveče po 1- 2 supene kašike, sa dosta vode. Glavni ljekoviti sastojak lanenog semena jeste sluz koja u kontaktu sa vodom nabubri i pomaže pražnjenju crijeva na potpuno prirodan način i bez neželjenih efekata. 

Đumbir 

Đumbir je začin koji potiče iz Azije, a sadrži kurkuminoide, supstance koje imaju antioksidantno, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Ova biljka čuva zdravlje jetre, snižava nivo holesterola u krvi i, kako su dokazali rezulteti studija, blokira razvoj ćelija tumora pre svega melanoma, raka dojke i debelog crijeva, i leukemije. Đumbir je redovan sastojak dijeta koje se primjenjuju u slučaju kancera debelog crijeva, a posebno je pogodan za spravljanje salata. Izrendati glavicu kupusa, šargarepu i cveklu. Salatu preliti sokom od sveže cijeđenog paradajza, dodati prstohvat osušene žalfije i kašičicu đumbira u prahu. Konzumirati odmah. 

Klistiranje 

U slučaju polipa i raka debelog crijeva preporučuje se klistiranje odvarom od mlečike. Pažljivo oprati hladnom vodom 100 g sveže mlječike, preliti ključalom vodom, a zatim isjeckati. Nakon toga, biljku potopiti u litar ohlađene prokuhane vode i ostaviti da odstoji sat vremena. Pola litra ove tečnosti koristiti kao klistir, jednom dnevno, u trajanju od sat vremena. Kura traje 10 dana, a proceduru ponoviti nakon 10 dana pauze. 

Svaki drugi dan prije spavanja dva puta, u razmaku od 3 sata, ispirati debelo crijevo sa 5 dl sljedećeg čaja koji se spravlja po sljedećem receptu: po 1 supenu kašiku cvijeta bijelog sljeza, lista i cvijeta hajdučice, cvijeta zove, lista koprive, lista i cvijeta kantariona i lista divlje nane izručiti u 1, 4 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, pa procijediti.

Zašto su svi “poludjeli” za kolačem od tri sastojka-recept

Poslastica koja se brzo sprema. Ako vam se jede niskokalorični kolač (230 kcal po porciji), možete isprobati ovaj recept.


Sastojci za japanski sufle kolač od sira

Broj porcija: 6  

Neophodna oprema: okrugla modla za kolače od 15 cm, električni mikser

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 120 g bele ili crne čokolade
  • 120 g omekšalog krem sira


Uputstvo:
  1. Zagrijte rernu na 170 stepeni Celzijusa.
  2. Stavite čokoladu u veliku metalnu činiju, a zatim je otopite na pari iznad šerpe sa ključalom vodom. Dodajte u čokoladu krem sir i dobro umiješajte. Sklonite smjesu s pare i umiješajte tri žumanca.
  3. U velikoj činiji umutite tri bjelanca u čvrst snijeg.
  4. Dodajte trećinu snijega u smjesu od krem sira i pažljivo umiješajte špatulom. Zatim ponovite postupak još dva puta dok ne umiješate sav snijeg.
  5. Namažite uljem ili puterom papir za pečenje i obložite modlu za kolače. Sipajte smjesu za kolač u modlu i nekoliko puta je lagano lupnite po kuhinjskom pultu, kako bi balončići vazduha izašli iz smjese.
  6. Stavite modlu na tepsiju u koju ste prethodno sipali vrelu vodu. Pecite na 170 stepeni 15 minuta, zatim još 15 na 160 stepeni, a zatim isključite rernu i ostavite kolač unutra još 15 minuta.
  7. Kad je kolač gotov, pustite da se dobro ohladi prije nego što ga nasiječete. Možete ga posuti i prah šećerom....prijatno...

petak, 12. veljače 2016.

Uljepsajte vase kamenjare s trajnicama...

Ukras i najljepši dio svakog kamenjara su biljke. Evo nekoliko prijedloga trajnica koje će svaki kamenjar učiniti još ljepšim.

SEMPERVIVUM ( ČUVARKUĆA )

Teško je pronaći manje zahtjevnu biljku od čuvarkuće. Njezin latinski naziv u prijevodu znači “uvijek živući”, što označava svojstvo ove biljke da preživi veoma nepovoljne životne uvjete - sušu, mraz, siromašno, kamenito tlo. Njihove rozete listova mogu biti različitih boja (svjetlo do tamnozelene, crvene, sivo-smeđe, crne) i veličina (1 - 25 cm), gole ili prekrivene rijeđim ili guščim dlačicama. Jedino što ovim biljkama smeta to je prevelika količina vlage, naročito u zimskim mjesecima, pa supstrat u koji ih sadimo treba biti jako dobro dreniran, što je najčešće potrebno i svim ostalim biljkama koje sadimo u kamenjar. Vrlo se lako razmnožava rozetama mladih biljčica koje potjera matična biljka.

SEDUM ( ŽEDNJAK )

Kada je riječ o žednjacima, tu zaista postoji veliki izbor vrsta koje su prikladne za sadnju ukamenjar. Kao što im samo ime govori, to su biljke koje vrlo dobro podnose sušu i mogu rasti u vrlo skromnim uvjetima zemljišta. Ovisno o vrsti, biljke cvatu od svibnja do rujna, a njihovi mesnati listovi, kao i njihovi cvjetovi, vrijedan su i vrlo dekorativan ukras svakog kamenjara.

LEONTOPODIUM PALIBINIANUM ( RUNOLIST )

Danas se bez problema mogu kupiti sadnice ove prekrasne alpske biljke, koja cvate u kolovozu i rujnu. Naraste do 20 cm u visinu i voli sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo. Runolist će svakako biti jedna od biljaka koju ćete s ponosom pokazivati svojim gostima, a koja će vrlo dobro uspijevati u oskudnim uvjetima kamenjara.

GENTIANA ( ENCIAN )

Niske vrste ovoga roda (5 - 15 cm) pogodne su za sadnju u kamenjaru. Listovi obično tvore prizemne rozete, a cvjetovi su većinom intenzivno plave boje, ali postoje i vrste s bijelim, žutim i crvenim cvjetovima. Ovisno o vrsti biljke cvatu od proljeća do jeseni. Encian posadite na potpuno osunčani položaj samo ako živite u kraju gdje su ljeta hladnija i vlažnija. U krajevima s vrućim i sušnim ljetima treba ih posaditi u zasjeni.

PULSATILA ( SASA )

Ova prelijepa trajnica cvate u proljeće, a njezini dlanoliko urezani listovi, kao i ostatak biljke prekriveni su dlačicama, što je čini vrlo slikovitom. Voli pjeskovita, dobro propusna tla i ne podnosi previše vlage. Voli sunčane ili blago sjenovite položaje. Cvjetovi mogu biti bijele boje, u tonovima crvene ili ljubičaste boje.

IBERIS ( SNJEŽAK )

Trajno zeleni polugrm iz porodice štitarki koji dosiže visinu od 30 cm. Ima tamnozelene listiće i bijele cvjetove skupljene u cvasti. Obilno cvate u proljeće. Traži sunčane položaje i dobro drenirano tlo. Nakon cvatnje biljku treba prikratiti kako bi zadržala kompaktni izgled.

AUBRIETA ( JASTUČAC )

Ova trajno zelena jastučasta trajnica iz porodice štitarki služi za prekrivanje tla, te je vrlo atraktivna u kamenjarima jer brzo prekriva prostore između kamenja. Osim toga, vrlo obilno cvate u proljeće cvjetovima ružičaste, crvene ili ljubičaste boje. Nakon cvatnje treba je orezati kako bi se održala kompaktnost biljke.

GYPSOPHILA REPENS ( PUZAVA SADARKA )

Ovo je sigurno jedna od najljepših biljaka za kamenjare i alpinume. Visoka je 15-20 cm, a njene polegnute stabljike nose mnogobrojne bijele, roze ili bijelo-ljubičaste cvjetove koji cvatu u svibnju i lipnju. Dobro podnosi sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo.

Ljepota godina: 9 stvari koje rade ljudi koji dostojanstveno stare...


"Mnogi ljudi nikad ne odrastu... ali ostare." - Maja Angelou


Ništa nije toliko neprivlačno kao osoba koja se očajnički trudi da naglasi poslednje tragove svoje mladosti.

Nasuprot tome, najprivlačniji su oni ljudi koji se osećaju "udobno" u svojoj koži, bez obzira na godine.

Velika je razlika između onih koji daju sve od sebe da izgledaju natprirodno zgodni, vitki i moderni i onih koji, jednostavno, teže da izgledaju najbolje što mogu u svojim godinama.

Evo šta imaju zajedničko svi ljudi koji dostojanstveno stare:

1. Oni vežbaju kako bi bili jači, a ne vitkiji.

Kardio vežbe su dobre, ali je trening snage mnogo bolji i potrebniji, posebno kako godine odmiču. Već u tridesetim godinama polako počinjemo da gubimo mišićnu masu, te je važno raditi na mišićima kako biste ih izgradili i održali u funkcijii. Zapravo, prema podatku koji navodi interna medicina, posle 45 godine gubimo 1 odsto mišićne mase na godišnjem nivou.

Trening snage za izgradnju mišića ne samo da sprečava gubljenje mase, već može pomoći i da ostanete jaki i nezavisni u bilo kom dobu života tako da možete da obavljate svakodnevne aktivnosti.

2. Na njih manje utiče stres.

Brojne studije su pokazale da stres koji doživljavamo na poslu ili u porodici može da izazove strarenje ćelija, pa čak i ubrzavanje procesa starenja (stari se čak i deceniju brže). Da se zaustavimo na spoljnom izgledu: stres može da izazove nesanicu (i otud tamne podočnjake), dehidrataciju kože a, u ekstremnim slučajevima, i opadanje i gubitak kose. Zato odvojite trenutak i duboko dišite. U zlatnim godinama treba uživati.

3. Oni se oslobađaju kajanja i ljutnje.

Ne možete se fokusirati na budućnost ako ste zaglavljeni u prošlosti. Nemojte razmatrati svoje greške i kriviti sebe zbog nekih postupaka, već učite iz njih. Kao što zen poslovica kaže: „Ili pusti ili te nikad neće pustiti."

4. Oni svakoga dana nauče nešto novo.
Da, možete se učiti u bilo kojim godinama. Za dostojanstvenu starost važno je da ostanete radoznali. Probajte nešto drugačije. Sve nove stvari koje naučite vam mogu pomoći da se oslobodite monotonije i izađete iz kolotečine. Osim toga, učenje novih stvari će vam dati veliku dozu samopouzdanja. Jedna studija je pokazala da su starije osobe koje su se bavile novom aktivnošću, za samo tri meseca pokazale značajna poboljšanja u memoriji u odnosu na one koji su se držali standardnih aktivnosti.
5. Oni ne preteruju sa šminkanjem.
Svi vole da se lepo obuku, a dame i da se našminkaju, ali preterivanje ne ostavlja lep utisak ni u mladosti a kamoli u poznim godinama. Cilj šminkanja je da se istaknu najlepše crte, a ne da se gomilaju slojevi kako bi se prekrili nedostaci. Upravo taj višak šminke deluje neprirodno na licu, smanjuje prirodan sjaj i uvlači se u bore, čime ih dodatno naglašava.
6. Oni su pozitivni.
Žaljenje zbog starosti nikoga nije učinilo mlađim. Umesto toga, svi koji se okrenu pozitivnim mislima dožive lepa iskustva, bolje se nose sa stresom i problemima, imaju otporniji imuni sistem pa čak i duži život. To je dokazala i jedna studija u kojoj je učestvovalo skoro 100 000 žena starijih od 50 godina. Prema ovom istraživanju, optimisti su imali čak 14 odsto manji rizik od smrtnosti i 30 odsto manji rizik od smrti izazvane srčanim oboljenjima, nego njihovi vršnjaci pesimisti. Druga studija je pokazala da pozitivnost deluje čak i kod ljudi sa srčanim oboljenjima. Oni koji su ostali pozitivni imali su 58 odsto veće šanse da žive 5 godina duže.

7. Oni spavaju dovoljno.
Sa godinama, često može doći i do pojave nesanice. Zato je važno da se zdravom i dobrom snu da odgovarajući značaj. Mirej Ðulijano, autorka knjige "Francuskinje ne idu na fejslifting", ubraja san među suštinski važne elemente dostojanstvenog starenja. Ne treba potcenjivati uticaj sna na kožu, kosu, energiju i raspoloženje. Početni uslovi za 8 sati kvalitetnog sna su lepo provetrena soba u kojoj vladaju mrak i tišina, dobar dušek, jastuci i posteljina. Takođe, spavaća soba ne treba da bude mesto za rad ili gledanje televizije.
8. Oni jedu i piju za zdravlje.
Izreka da je čovek ono što jede jeste definitivno tačna, posebno kako starimo. Dermatolog Patrisia Fris daje stručne savete za ishranu i dijetu, koja mora biti drugačija u poznijim godinama: vitamini usporavaju starenje i to oni prirodni, ne iz suplemenata. Zato je važno da se na trpezi nađe hrana u raznim bojama, bogata vitaminima A, C, E, D i K.
9. Oni prihvataju promene na svom telu.
Postoji izvestan društveni pritisak da se, na primer, obavezno farba kosa u poznim godinama (misli se najpre na dame). Međutim, vredi razmisliti da li će takvi kozmetički zahvati zapravo doprineti osećaju da vas godine pritiskaju. Umesto prikrivanja sedih i prosedih vlasi, bolje je osvežiti izgled frizurom, umesto bojom. Jednostavni trikovi kao što su stepenasto šišanje, izvlačenje pramenova ili šiške mogu u potpunosti da transformišu izgled.

Jabučni ocat - svakodnevna žlica zdravlja



Jabučni ocat je dar prirode bogat vitaminima i mineralima.

Njegovim svakodnevnim konzumiranjem u obliku jednog od ovih napitaka, u organizam ćete unijeti dnevne količine mnogih potrebnih nutrijenata.

Istovremeno, jabučni ocat ima i druge dobrobiti:

ubrzava metabolizam i pomaže kod mršavljenja
održava stabilnu razinu šećera u krvi
smanjuje razinu lošeg kolesterola
pomaže probavi
pomaže u detoksikaciji organizma
izvrsno je sredstvo za liječenje žgaravice

1. Sok od brusnice s jabučnim octom


Sastojci:

1 jušna žlica jabučnog octa
2 jušne žlice soka od brusnice
1 i ½ šalica vode
2 čajne žlice javorovog sirupa
Promiješajte sve sastojke i popijte.

Brusnica je ta koja ovaj napitak čini još bogatijim nutrijentima. Njene male crvene bobice pune su antioksidansa.

Također je dokazano djelovanje brusnice i u suzbijanju urinarnih infekcija, sprečavanju srčanih bolesti, poboljšanju rada bubrega i mentalnog zdravlja, pomoći kod kožnih problema i u jačanju imuniteta.


2. Sok od rajčice s jabučnim octom


Sastojci:

1 i ½ šalica soka od rajčice
1-2 jušne žlice jabučnog octa
½ čajne žlice himalajske soli

Promiješajte i popijte.

Ovaj jednostavan recept posebno je pogodan za ljubitelje rajčice.

Uz dobrobiti koje ima jabučni ocat, sok od rajčice je odličan izvor vitamina i likopena.

Pomaže kod mršavljenja, regulira rad crijeva, opskrbljuje organizam energijom i posebno je zdrav za kožu.


3. Sok od grejpfruta s jabučnim octom


Sastojci:

1 i ½ šalica svježeg soka grejpfruta
1-2 jušne žlice jabučnog octa
2 čajne žlice meda (po želji)

Dobro promiješajte i popijte.

Ovaj napitak je odličan za one koji žele smršaviti s obzirom na to da i grejp i jabučni ocat pomažu u gubljenju kilograma.

Grejpfrut također snizuje kolesterol, sprečava probleme bubrega, prevenira rak, te je dobar za kožu jer ima antioksidativna svojstva.


4. Zeleni čaj s jabučnim octom


Sastojci:

1 čajna žlica jabučnog octa
1 šalica zelenog čaja
malo limunovog soka i meda
mala kriška đumbira
malo cejlonskog cimeta

Priprema:

Pripremite šalicu zelenog čaja i u nju umiješajte ostale sastojke.

Što duže ostavite da se đumbir natapa, to će čaj imati jači okus.

Uklonite đumbir iz šalice prije konzumiranja.

Ovaj napitak prvenstveno će djelovati u podizanju vašeg imuniteta.


5. Sok od jabuke s jabučnim octom


Sastojci:

1 jušna žlica jabučnog octa
1 jušna žlica soka od jabuke

Pomiješajte i popijte. Prema želji možete razrijediti vodom.

Ovo je najjednostavniji način kako iskoristiti dobrobiti jabučnog octa.

Dodatak soka od jabuke ovaj napitak čini još zdravijim.

Sok jabuke snažno pomaže zdravlju srca, sprječava astmu, čisti jetru, snižava kolesterol, jača imunitet i štiti od raka.

Jednostavno odlican – Brzi kolač od petit keksa ...



Sastojci:


    300 gr petit keksa
    200 gr šećera
    250 ml mlijeka
    1 margarin
    200 gr čokolade za kuhanje
    šlag
Priprema:
Izlomimo na komadiće keks, a u međuvremenu stavimo da prokuha 2,5 dcl mlijeka i 200 gr šešera.
Dodati u to 1 margarin i jednu čokoladu, dok prokuha izliti na keks, izmješati ga i istresti u kalup (kakav želite. nije bitan oblik).
To bi bilo sve, lagano i brzo.
Kad se ohladi, premazati ga šlagom.

JAKO KORISNO PROCITATI-10 ranih simptoma Alchajmerove bolesti...

Kada često zaboravljanje postaje alarm za uzbunu? Kad je vreme za posetu lekaru?    
                                                     Ovaj degenerativni poremećaj uništava neurone i veze u moždanoj kori, usled čega dolazi do gubitka moždane mase. Tokom napredovanja bolesti dolati do postepenog i nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svesti o prostoru i vremenu, a u nekim slučajevima osoba više ne može ni da brine sama o sebi.

U slučaju ovog oboljenja najvažanije je prepoznati problem na vreme i znati kada je pravi trenutak za odlazak lekaru. Koji simptomi bi mogli biti prvi alarm?

GUBITAK MEMORIJE
Jedan od najčešćih simptoma se posebno se manifestuje zaboravljanjem nedavno stečenih informacija. Tako može doći do zaboravljanja važnih datuma, čestkog zapitkivanja o istoj informaciji ili neprestane potrebe za pomoći.
IZAZOVI U PLANIRANJU I REŠAVANJU PROBLEMA
Neki ljudi mogu da primete promene u sposobnostima da razviju i slede plan. To dovodi do poteškoća u funkcionisanju u svakodnevnici, poput zaboravljanja važnih obaveza. Pored toga, koncentracija opada, pa je teško doći do rešenja problema.
POZNATI ZADACI POSTAJU PROBLEM
Ukoliko ste godinama igrali Riziko i gotovo uvek pobeđivali, a jednog dana se nađete u situaciji da se ne sećate pravila, vreme je da zakažete posetu lekaru.

NESNALAŽENjE U PROSTORU I VREMENU
Alchajmerova bolest može dovesti i do smanjene sposobnosti za određivanje vremena ili čak doba dana. Posebno je upozoravajući slučaj ako se osećate zbunjeni zbog neke situacije koja se upravo dogodila.
VID SLABI
Problemi sa čulom vida kod nekih ljudi mogu biti prvi simptomi Alchajmerove bolesti, a manifestuju se poteškoćama u čitanju, slabijom orijentacijom u prostoru i neraspoznavanjem boja i kontrasta.
PROBLEMI U GOVORU I PISANjU
Ukoliko usred rečenice zaboravljate poentu onoga o čemu govorite ili vam se često dešava da ne možete da se setite određene reči, možda je vreme da posetite lekara.

RASEJANOST
Svima nam se ponekad dogodi da iz nekog razloga daljinski upravljač ostavimo u frižideru i zatim provedemo trideset minuta tražeći ga mestima na kojima je logično da se nalazi, ali ako je ovo čest slučaj, nije isključeno da postoji razlog za brigu.
LOŠE PROCENE
Neki od prvih simptoma ove bolesti su  manjak higijene i loše rukovanje novcem.
ODUSTAJANJE

Osoba kod koje se razvija Alchajmerov sindrom napušte stare navike, hobije, društvene aktivnosti, poslovne projekte i sport. Gube volju da prate svoj omiljeni sportski tim ili da se druže s većom grupom ljudi, što je praćeno i jednom vrstom anksioznosti.

PROMENE RASPOLOŽENJA
Alchajmer utiče na raspoloženje i promenu ličnosti kod obolelih. Postaju zbunjeni, sumnjičavi, depresivni, uplašeni i anksiozni. Česte promene raspoloženja, kako na poslu tako i u kućnom okruženju, uz jaku dozu uznemirenosti kada izađu iz svoje zone komfora.

"Promijenite li svoje misli, mijenjat će se i vaš život"-Louise Hay

Bez obzira na to u čemu je problem, iskustva su samo vanjske posljedice unutarnjih misli. A misli možete mijenjati. Promjenom misli mijenjate i svoj život, poručuje jedna od najpopularnijih autorica knjiga samopomoći Louise Hay. Jedna od najprodavanijih autorica u povijesti, vlasnica izdavačkog carstva i jedna od ikona “self-help” pokreta filozofiju da način na koji razmišljamo oblikuje naš svijet doživjela je na vlastitoj koži.
Uvidjela sam da onda kad se volimo i prihvaćamo, sve u životu funkcionira, kaže Louise 
Nakon što joj je dijagnosticiran rak grlića maternice, Hay je zaključila da je to posljedica njezina zamjeranja očuhu i majci zbog zlostavljanja u djetinjstvu te je odbila liječenje. Posvetila se zdravoj prehrani, afirmacijama, vizualizaciji, opraštanju i otpuštanju zamjerki te je potpuno preuzela odgovornost za vlastiti život. Nakon šest mjeseci liječnici su je obavijestili da je rak nestao. To je bila potvrda koju je Louise čekala da je filozofija koju propovijeda i kojoj vjeruje točna.
Nastavila je rad osmislivši koncept metafizičkih uzroka bolesti te i dan-danas u kasnim osamdesetima Louise drži predavanja, piše i uči. Jedna od najvažnijih stvari za promjenu misli i obrazaca, što je temelj za promjenu života i iscjeljivanje na svim razinama, ljubav je prema sebi.
- Koji god da je vaš problem, ono na čemu uvijek treba raditi je ljubav prema sebi. Ljubav je čudesan lijek. Ako volite sebe, to stvara čuda u vašem životu - objašnjava Louise.
Nakon toga potrebno je odlučiti da ste se voljni promijeniti i odbaciti uvjerenja koja vam štete. To je vrlo teško, ali nužno.
- Budite svjesni da je ono područje koje ne želite mijenjati upravo ono koje najviše treba mijenjati i budite spremni na promjene kad se počnu događati - kaže Louise. Kao i kod vježbanja ljubavi prema sebi, i ovdje možete iskoristiti zrcalo. Pogledajte se u zrcalo i recite: “Voljna sam se mijenjati”. Potom samo promatrajte. Osjetite li otpor, zapitajte se zašto te recite: “Voljna sam otpustiti svaki otpor”.

Vježba zrcalo

Učenje ljubavi prema sebi može početi vježbom u kojoj se zagledate u vlastite oči u zrcalu, izgovorite svoje ime i dodajte: “Volim te onakvoga kakav jesi”, savjetuje Louise Hay.

Ljubav je svuda oko nas 

Ljubav se može osjetiti prema življenju, drugoj osobi, procesu spoznavanja, ali i načinu na koji funkcionira svemir.

Bolesti izviru iz nepraštanja

Sve bolesti izviru iz neopraštanja i kad god smo bolesni, moramo istražiti srce da vidimo kome oprostiti, savjetuje Hay. Upravo ona osoba kojoj vam je najteže oprostiti je ona koje se najviše trebate osloboditi. Opraštanje znači da trebate odustati od zamjeranja - ne da odobravate nečije loše ponašanje prema vama nego samo da otpustite jer će to biti dobro za vas. Kako biste lakše oprostili nekome tko vas je povrijedio, pokušajte shvatiti da su i oni patili.
- Dobro razumijemo vlastitu bol, no većini je ljudi teško razumjeti da su i ljudi kojima trebamo oprostiti također patili. Moramo shvatiti da su radili najbolje što su mogli s razumijevanjem, sviješću i spoznajama koje su u tom trenutku imali - objašnjava Louise Hay u jednoj od najpopularnijih knjiga “Kako iscijeliti duh i tijelo” u izdanju V.B.Z.-a.
Zamjerke koje zadržavamo uzrokuju bolesti, a Louise Hay vjeruju kako su dva misaona obrasca ona koja pridonose bolesti: bijes, koji se može manifestirati kao nestrpljivost, ljubomora, zamjeranje i ogorčenost te strah koji se može očitovati kao tjeskoba, sumnja ili osjećaj bezvrijednosti.
Duboko u mome središtu je neiscrpan izvor ljubavi 
- Kako biste se oslobodili takvih osjećaja, prestanite kritizirati sebe i druge. Prihvatite se takvima kakvi jeste. Kritičnost uništava duh, a pohvale ga jačaju. Iako govorenje da se volite u početku može biti teško, ako budete ustrajni, s vremenom ćete to početi uistinu i misliti. Kad zavolite sebe, sveukupni će život odražavati tu ljubav - uvjerena je Louise.

Točka moći

Vjerujem kako ste stvorili svoja iskustva jer su zrcalila neka uvjerenja koja ste imali o sebi. Nije važno koliko dugo je to trajalo ili koliko je situacija bila teška, točka moći uvijek je u sadašnjem trenutku.

Sve ovisi o nama

Ako možemo iskoristiti naše bolesti kao mogućnosti koje nam pokazuju na koji način možemo promijeniti vlastiti život, onda imamo moć, kaže Louise Hay.

Odgovornost

Ako ste voljni poduzeti mentalni napor, gotovo svaka bolest može se izliječiti. Uvijek imamo izbor preuzeti odgovornost za ono što nam se događa, smatra Louise.

Veza između bolesti i psihe 

Dio tijela: Akne 
Značenje: Ne prihvaćamo vlastitu osobnost. Ne sviđa nam se vlastita osobnost.
Afirmacija: Ja sam božanski izraz života. Volim i prihvaćam sebe onakvoga kakav sam ovog trenutka.
Dio tijela: Artritis 
Značenje: Osjećaj da nas drugi ne vole. Kritičnost, zamjeranje.
Afirmacija: Ja sam ljubav. Sada odlučujem voljeti i prihvaćam sebe potpuno. Druge promatram s ljubavlju.
Dio tijela: Astma 
Značenje: Gušenje ljubavlju. Nesposobni smo disati za sebe. Osjećamo se kao da nas netko guši. Potisnute suze.
Afirmacija : Sada je za mene potpuno sigurno da preuzmem odgovornost u životu. Odlučujem biti slobodan.
Dio tijela: Bore 
Značenje: Bore na licu potječu od turobnih misli. Zamjeramo životu.
Afirmacija: Izražavam radost življenja i dopuštam sebi da potpuno uživam u svakom trenutku svakog dana. Ponovno postajem mlada.
Dio tijela: Celulit 
Značenje: Pohranjeni bijes i potreba za samokažnjavanjem.
Afirmacija: Opraštam drugima. Opraštam sebi. Slobodna sam voljeti i uživati u životu.
Dio tijela: Depresija 
Značenje: Osjećaj da nemamo pravo osjećati bijes koji osjećamo. Beznađe.
Afirmacija: Sada se uzdižem iznad strahova i ograničenja drugih ljudi. Stvaram vlastiti život.
Dio tijela: Impotencija 
Značenje: Seksualni pritisak, napetost, krivnja, preopterećenost. Zloba prema prethodnom partneru.
Afirmacija: Sad dopuštam sveukupnoj moći moga seksualnog načela da funkcionira s lakoćom i radošću.
Dio tijela : Izostanak mjesečnice 
Značenje : Problem žene koja ne želi biti žena i koja ne voli vlastitu osobnost.
Afirmacija: Radujem se sebi. Prekrasan sam izraz života i savršeno usklađena u svakom trenutku.
Dio tijela: Mučnina, zatvor 
Značenje: Strah. Odbacivanje neke ideje ili iskustva. Odbijamo otpustiti stare ideje. Zaglavili smo u prošlosti. Ponekad škrtost.
Afirmacija: Na sigurnom sam. Imam povjerenja u život da će mi donijeti samo dobro. Otpuštam prošlost, dolazi ono novo, svježe i vitalno.

Put do iscjeljenja

Kako biste se iscijelili, ljutnja i strah moraju se zamijeniti povjerenjem u život. Da bismo to uspjeli, moramo naučiti reći “da” životu. Moćno su sredstvo u ispunjavanju tog cilja afirmacije.
- Kako biste se riješili straha i ljutnje te uspostavili obrazac povjerenja u život, rabite sljedeće afirmacije: ‘Voljna sam otpustiti strahove’, ‘Živim u sigurnom svijetu’, ‘Oslobađam se svih destruktivnim i sumnjičavih misli’, ‘Prihvaćam se i stvaram mir u svom umu i srcu’, ‘Imam moć učiniti promjene’, ‘Imam božansku zaštitu’ - savjetuje Louise Hay. Kako bi afirmacije bile još djelotvornije, izgovarajte ih od trenutka kad se probudite.
- Početak dana određuje cijeli naš dan, a vjerujem da način na koji počinjemo dan zapravo predstavlja način na koji živimo svoj život, no malo nas je koji smo toga svjesni. Zato ljudima uvijek najprije postavim pitanje: što najprije kažete ujutro kad ustanete? S godinama sam shvatila da je najljepše što ujutro mogu reći: ‘Dobro jutro, mila, volim te. Danas ćemo imati prekrasan dan’ - kaže Louise.
Kako biste se iscijelili, potrebno je i promotriti riječ “trebati” jer vam ona može otkriti puno o vašim uvjerenjima.
- S klijentima obvezno radim vježbu ‘trebao bih’. Zamolim ih da napišu nekoliko rečenica koje počinju tom frazom, a potom ih pitam zbog čega misle da bi trebali nešto učiniti. Odgovori su različiti, ali mnogo toga otkrivaju, primjerice: ‘Zato što se bojim’, ‘Zato što moram biti savršen’, ‘Zato što sam previše lijen/glup/bezvrijedan...’. Vjerujem kako je riječ ‘trebati’ jedna od najštetnijih u jeziku. Svaki put kad kažemo ‘trebao bih’, zapravo govorimo ‘ja griješim’. Zato bih zamijenila frazu ‘trebao bih’ riječi ‘mogu’. Ona nam pruža mogućnost izbora i kad je koristimo, ne griješimo - objašnjava Louise.
Otkrivanje uvjerenja koja imate vrlo je važno jer se njima možete početi baviti tek kad ih identificirate.
- Obrasca koji je zakopan negdje duboko u nama najprije moramo postati svjesni kako bismo se iscijelili. Naravno da će tijekom procesa postojati otpor i on je zapravo prvi korak u procesu iscjeljenja. Otpor se može manifestirati i u našim postupcima, primjerice, promjenom teme ili napuštanjem prostorije. No najvažnije je da cijelo vrijeme budete blagi prema sebi kako biste se počeli voljeti - kaže Hay.

Važnost oprosta

Kad oprostimo i otpustimo, s ramena nam otpada golemi teret. No to nije sve; upravo se u tim trenucima otvaraju vrata ljubavi prema sebi, objašnjava Louise Hay.

Reci što želiš

Svakog dana jasno izrazite ono što želite u životu. izrazite to na taj način kao da ono što želite (zdravlje, partner ili posao) već posjedujete.

Ljubav prema sebi 

Možete li se sjetiti predivnog osjećaja kad ste zadnji put bili zaljubljeni? isti se osjećaj pojavljuje i kad počnete voljeti sebe, osim što tada zauvijek traje. Odnos sa samima sobom neka bude najvažniji, kaže Louise.