subota, 13. veljače 2016.

Bolesti štitnjače zbog stresa sve češće pogađaju i muškarce kao i zene...

Umorni ste, iscrpljeni i tjeskobni, pojačano se znojite, teško se koncentrirate i pamtite, kosa vam opada, naglo ste se udebljali ili smršavjeli - krivac može biti štitnjača.
Svaka 20. osoba u Europi ima poremećaj rada štitnjače, a u Hrvatskoj je brojka oboljelih svake godine sve veća. Nakon 50. svaka deseta žena boluje od nepravilnog rada štitne žlijezde. S druge strane, karcinom štitnjače, učestaliji nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, češće pogađa mlade žene. Na godinu se u Hrvatskoj dijagnosticira između 400 i 500 slučajeva, od čega su 300 žene. Nasreću, ako se na vrijeme uoči, u  većini slučajeva se lako liječi.
Pod osobitim oprezom trebali bi biti svi s povećanom štitnjačom, s čvorovima u žlijezdi, kao i oni s nekom bolesti glave i vrata. No zbog sve više stresa, poremećajima štitnjače izloženi su i muškarci, napominje dr. Ante Škaro, ravnatelj poliklinike Leptir.
- Kod muškaraca simptomi mogu biti ubrzan puls, osjećaj knedle u grlu ili gušenja, gubitak potencije i depresija. Mogu i teško podnositi visoke temperature - kaže dr. Škaro i dodaje:
- Poremećaje štitnjače važno je na vrijeme otkriti jer prekomjerni rad štitnjače iscrpljuje organe i može izazvati zatajenje srca, a hipotireoza slabi otpornost na infekcije.

Simptomi se znaju maskirati

Zdrava štitnjača je savršen regulator uma i tijela. Kad taj mehanizam izgubi ritam, javljaju se poremećaji. Oni su češći u žena, no simptomima, poput znojenja i lupanja srca sliče menopauzi te se pravi problem sa štitnjačom nerijetko zanemaruje.

Opasne nagle promjene težine

Čest znak poremećaja rada štitnjače je nagla promjena tjelesne težine. Ako je razina hormona štitnjače niska (hipotireoza), debljamo se, a ako štitnjača proizvodi previše hormona (hipertiroza), kilogrami se tope.

Umor i trnci se ne smiju ignorirati

Napravite samopregled ispred ogledala. Zabacite glavu unatrag, otpijte malo vode te dok gutate, pregledajte dio vrata ispod Adamove jabučice i iznad ključne kosti.
Uočite li oteklinu na vratu, obratite se liječniku. Testom krvi izmjerit će vam razinu TSH - hormona hipofize koji regulira rad štitnjače. Ako je razina TSH visoka, funkcija štitnjače je preniska te je riječ o hipotireozi čiji su simptomi umor, tromost i depresivnost te suha koža, krhki nokti, trnci u rukama i zatvor. Hipotireoza može podići razinu kolesterola te povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Simptomi hipertireoze su tjeskoba, nesanica i razdražljivost, slabost u mišićima, drhtanje ruku, problemi s vidom i dijareja.

Uskladite život prema dobu dana

Za zdravlje štitnjače, jutro rezervirajte za napornije aktivnosti, večer za opuštanje, a prije spavanja izbjegavajte stres i rad za računalom, savjetuje dr. Škaro.

Na testiranje svakih pet godina

Problemi sa štitnjačom češće pogađaju žene nakon 60-e, no žrtva poremećaja može postati baš svatko, stoga se nakon navršene 35-e svakih pet godina treba podvrgnuti testiranju krvi.

Isti simptomi, različiti uzroci

Simptomi poput pojave guše, nepravilnog menstrualnog ciklusa te pojačanog opadanja kose mogu biti posljedica i hipertireoze i hipotireoze, odnosno preaktivne ili prelijene štitnjače.

 

Nema komentara:

Objavi komentar