srijeda, 10. veljače 2016.
VOLITE KOKOS?Probajte ovaj jednostavan kokos kolač....prijatno....
Kolač je veoma jednostavan, uz to je i brz i jeftin, a ništa manje ukusan. Mislim da osim kokosa, ako ga nemate ništa drugo ni ne trebate da kupite. Sve sastojke imate u kući. Umesto kokosa u kolač se može staviti griz i dobijate griz kolač...-SASTOJCI:
4 jaja
100 ml mlIJeka
100 ml ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
8 kašika šećera
1 kašika kakaoa
Fil:
500 ml mlijeka
100 gr kokosa ( ovde se može staviti griz, umesto kokosa )
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašika oštrog brašna
Glazura:
100 gr čokolade
3 kašika ulja
1 kašika mlijeka ( stavljam uvijek jednu kašiku mlijeka da bi se kolač lakše sjekao, čak i kad stoji u frižideru čokolada neće pucati )
Priprema:
Rernu zagrijevati na 180 stepeni.
Ulupati pjenasto bjelanca pa dodati šećer i nastaviti mutiti.
Ulupati jak šne pa dodati žumanca.
Dodavati u mlazu ulje, pa mlijeko sve uz mućenje.
Na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo.
Podijeliti na 2 dijela pa u jedan dio staviti kakao.
Dublju tepsiju 21 x 21 cm ( ili približnih dimenzija ) namazati margarinom pa na dno staviti papir za pečenje.
Istresti svijetlu ili tamnu smjesu, po želji i staviti da se peče u rernu.
Dok se peče odmah staviti mlijeko na vatru pa dodati mu kokos, šećer, brašno i vanilin šećer.
Miješati dok se ne zgusne.
Taman dok skuhate fil i korica će se malo zapeći, treba da se uhvati korica.
Otvoriti rernu pa istresti na koricu skuhan fil, brzo rasporediti.
Preko preliti drugi dio korice, koji vam je preostao i sve vratiti da se peče zajedno.
Peći otprilike još 30 minuta.
Testirajte čačkalicom, ako izadje suha kada je ubodete kolač je pečen.
Kolač OBAVEZNO ostaviti da se ohladi u posudi u kojoj sta ga pekli, jer je fil još uvjek mekan, a kad se ohladi fino će se stegnuti.
Kada se kolač stegnuo poklopiti tacnom i kolač okrenuti.
Skinuti papir i preliti glazurom.
Na pari otopiti čokoladu sa uljem i mlijekom i premazati preko kolača.
Kolač zatim protresti, brzim i kratkom pokretima lijevo – desno, da bi glazura lijepo “legla” na kolač.
Ostaviti još malo da odstoji, sat vremena je dosta i poslužiti.
Prijatno.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar