Blagotvorna dejstva tamne čokolade odavno su poznata, španski naučnici potvrdili su njen pozitivan uticaj i na zdravlje jetre.Zahvaljujuću ovoj poslastici, pacijentima se mogu ublažiti tegobe izazvane cirozom jetre i visokim krvnim pritiskom u stomačnoj duplji. Riječ je o tome da tamna čokolada, kao veoma moćan antioksidans, smanjuje krvni pritisak u jetri, koji, ukoliko je povišen može izazvati ozbiljna oštećenja krvnih sudova u toj regiji. Ciroza jetre nastaje kao posljedica dugotrajnog i kontinuiranog oštećenja tkiva, što onemogućava njen pravilan rad.
Naučnici vjeruju da se konzumiranjem tamne čokolade pola sata prije ili poslije jela mogu spriječiti mnoga oboljenja ovog vitalnog organa. Nutricionisti navode da crna čokolada pomaže i u borbi protiv gripe, pa se preporučuje konzumiranje nekoliko kockica dnevno. Naravno, kao i u svemu, tako i u unosu tamne čokolade treba biti umjeren, kako ne bi došlo do gojaznosti.
Nema komentara:
Objavi komentar