subota, 30. siječnja 2016.

Danas 50, kao nekada 30-Menopauza(KLIMAKS)


Mnoge žene kada uđu u menopauzu, odnosno klimaks, počinju da primjećuju razne promjene, prije svega valunge, odnosno talase vrućine, nesanicu, česte promjene raspoloženja, razdražljivost, lošiju koncentraciju, depresivnost, ne mogu da uživaju u seksu jer im je vaginalna sluzokoža suva, infekcije na genitalnim organima sa kojima se ranije nisu susretale...
Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Prije ovog razdoblja javlja se perimenopauza koja obuhvata nekoliko godina prije posljednje menstruacije. U tom periodu događaju se mnoge promjene u organizmu žene - hormoni ne rade uobičajeno, nema ovulacije, nerjedovne su menstruacije ili učestalije krvarenje. S obzirom na to da nema dovoljno polnog hormona, estrogena, javljaju se i druge neuobičajene promjene u metabolizmu, na koži, kao i u raspoloženju.
Menopauza se najčešće javlja između 48. i 50. godine. Međutim, postoji određeni broj žena koje u klimaks ulaze vrlo rano, oko 42-43, pa čak i prije 40. godine. Kada će kod žene početi menopauza prije svega zavisi od genetike, načina života, stresova i drugih okolnosti koje su ih pratile tokom života. Zahvaljujući supsitucionoj terapiji hormonima, danas je mlađim ženama omogućeno da ne uđu prerano u klimaks. Međutim, da bi ova terapija imala maksimalan efekat veoma je važno da se žena na vrijeme javi ginekologu. Prvi simptom za blagovremeno reagovanje je neuredan ciklus, izostanak menstruacije ili neregularno krvarenje.
Da bi se u menopauzi spriječilo naglo starenje kože potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti. Preporučuje se voda, mineralna voda i čajevi. Bezalkoholni pića sa dodatnim šećerom se ne preporučuju, kao ni "kola" napici, zbog visokog sadržaja ortofosforne kiseline koja nepovoljno utiče na zdravlje kostiju, a zbog visokog sadržaja kofeina nepovoljno deluje na krvni pritisak i san.
 Najupečatljiviji simptomi koji nagovještavaju početak menopauze su valunzi, talasi vrućine, crvenilo i znojenje. Valunzi se javljaju kao posljedica nedostatka hormona estrogena koji je u menopauzi na minimumu, zbog čega se navedeni simptomi još više pojačavaju. Često je ovaj period praćen i depresijama koje su organske prirode, jer u mozgu postoje receptori koji reaguju na estrogen, pa kada ovoga hormona nema mogu nastati depresivne krize.
Postoji li neki simptom karakterističan za menopauzu, a da se o njemu nedovoljno govori?
Nedovoljno se priča o suvoći vagine koja je takođe nezaobilazna pojava u klimaksu. Zbog nedostatka estrogena vaginalna sluzokoža postaje suvlja i tanka. U takvoj situaciji žena je više podložna infekcijama, koje ranije nikada nije imala. Infekcije nastaju upravo zbog istanjene sluzokože i promenjenog Ph faktora, odnosno kiselosti vagine i mokraćnih kanala. Ukoliko do infekcija dođe, uzimanje antibiotika nije preporučljivo.
- Za suvoću vaginalne sluzokože neophodno je uzimati preparate koji vraćaju prirodnu kiselost, a kod težih slučajeva ljekar može da preporuči lokalno davanje estrogena u obliku krema. Za to vrijeme infekcija se liječi lokalno vaginaletama, a kada sluzokoža stekne prirodnu odbranu, infekcija će se postepeno povlačiti i nestati. Najvažnije je ne uzimati antibiotike, jer oni ubijaju i ono malo normalne flore. U suprotnom, ukoliko se uzimaju antibiotici, stvara se situacija u kojoj se mijenjaju samo vrste bakterija, a izliječenje izostaje. Ali, kako je svaka žena priča za sebe, o ovakvim stvarima najbolje je da se posavjetuje sa svojim ginekologom.
Ukoliko se doživi na pravi način i tegobe eliminišu, i ovaj period u životu žene može da bude izuzetno lijep. Tokom menopauze žena je oslobođena straha od neželjene trudnoće, zbog čega bez opterećenja može da uživa u seksu. Uostalom, danas u svijetu važi pravilo da su pedesete nove tridesete, jer je ljudski vijek produžen zbog kvaliteta života. Zdrava ishrana i brojni tretmani omogućavaju da se žena i u pedesetim godinama osjeća mlado, željna da živi punim životom.
- Iako u menopauzi dolazi do smanjenja libida, žena može apsolutno da uživa u seksu, čak i ukoliko ima problem suve vaginalne sluzokože. Ali, vlaženje vaginalne sluzokože nije smak svijeta, jer i za to postoji rješenje. U bolje snabdjevenim apotekama mogu se nabaviti razni lubrikanti, odnosno sredstva koja služe za vlaženje vaginalnog zida. Postoje razni gelovi, kreme i slični preparati koji su apsolutno neškodljivi za zdravlje. Osim toga, u ponudi su i prirodni preparati na bazi biljaka, koji takođe nisu škodljivi.

Najčešća zabluda je da se u menopauzi ishranom može nadomjestiti estrogen. Pri tom se prvenstveno misli na fitoestrogene, biljne hormone koji sadrže izoflavone i lignane, koje crevna flora pretvara u oblike slične estrogenu. Fitoestrogeni mogu biti značajni u prevenciji karcinoma dojke, ali do sada nisu dokazani povoljni uticaji fitoestrogena u ishrani žena u menopauzi. Odnosno, hranom se u ovom dobu ne može nadoknaditi nedostatak estrogena. Međutim, za dobro zdravlje u ovom životnom dobu ishrana bi trebalo da se zasniva na namirnicama od cijelog zrna, većim količinama svježeg voća i povrća, mršavom mesu, mliječnim proizvodima i malim količinama ulja dobrog kvaliteta, a hrana bi trebalo da bude barena ili grilovana.
Ulaskom žene u menopauzu smanjuje se lučenje estradiola, glavnog ženskog polnog hormona, koji bi na neki način trebalo nadoknaditi. Većina neželjenih efekata na koje su se žene žalile prilikom uzimanja hormona prevaziđene su.
Sada se upotrebljava niskodozni hormonski preparat, često sa drospirenonom ili prirodnim progesteronom. To znači da pri uzimanju ovakvih preparata nema porasta tjelesne težine, nema osećaja nadutosti, a koža i kosa su lepše.
Neke žene u ovom periodu prvi put imaju povišen krvni pritisak, što je posljedica pada estrogena. Pri uvođenju terapije polnim hormonima pritisak se reguliše. Osim toga, savremena terapija idealna je za žene koje pate od simptoma menopauze, a istovremeno je najbolja prevencija osteoporoze i urogenitalne atrofije. Osim toga, poboljšava opšti izgled i zdravlje starijih žena.
Kada se žena približi menopauzi, doživljava brojne biološke promjene. Zbog toga ona mora drugačije da uredi svoj život. To znači da češće mora da se mjeri i kontroliše tjelesnu težinu, da bude fizički aktivnija nego ranije, da prestane da puši i konzumira alkohol. I naravno, da uzima kombinovanu hormonsku terapiju...

Korisni savjeti-Ako još niste vrijeme je da unesete kaktuse u kuću...


Mrazevi mogu ozbiljno oštetiti kaktuse i sukulente na vašoj terasi ili balkonu, stoga ih preselite na toplije mjesto. Saznajte koja pozicija u vašem domu je idealna za njih!Vrijeme je za seobu vaših biljki iz eksterijera u interijer, kako bi mogle opet cvjetati i rasti iduće godine i uljepšavati vašu okućnicu. U suprotnom, moglo bi se dogoditi da ne dočekaju proljeće i ljeto.


Naime, većina vrsta biljki koje ste držali na balkonu ili terasi ne mogu zbog hladnoće prezimiti na otvorenom. Obično ih sklanjamo prije prvih mrazova ili kad učestaju niske temperature i držimo ih na zatvorenome sve do ožujka ili travnja.

Ovo vrijedi također i za kaktuse i sukulente, koji vole visoke temperature i sunce, tako da već prvi mraz može biti poguban za njih. Stoga je krajnje vrijeme da ih preselite u topliji prostor. Ako imate kuću, možete ih držati na stubištu ili ako vam to dopuste stanari, na hodniku u stambenoj zgradi u kojoj živite. Bitno je da prostor nije hladan i da temperatura u njemu ne pada ispod 5°C. 
Idealno mjesto za njih bi bio staklenik, što i nije tako nemoguća misija, budući da trgovački lanci već nekoliko sezona nude mini staklenike po vrlo povoljnim cijenama.
Ako nisu odviše hladni i u njih dopire svjetlost, možete ih smjestiti u garažu, suteren ili na zastakljenu terasu. Ono što biste trebali izbjegavati jest odlaganje tegli na beton – neka između njega i posude u tom slučaju bude daska ili neka polica. Usto, bitno je da im ne mijenjate mjesto, osim ako ono nije dobro za njih te kaktusu treba oporavak.
Ako i na takvim mjestima počnu propadati, razlog može biti propuh, često otvaranje prozora odnosno vrata prilikom čega ulazi hladan zrak koji ih šokira. Uzrok može biti i u činjenici da vam prozor uz koji ste smjestili kaktuse dobro ne dihta, pa ulazi hladan zrak.Drugi bitan faktor za uspješno prezimljavanje kaktusa i sukulenata jest sunce – stavite ih uz prozor ili na mjesto koje je osunčano, ali malo dalje od radijatora, koji bih mogao isušiti.

Iako je zima vrijeme njihove hibernacije odnosno mirovanja, ne zaboravite ih zalijevati! Činite to svakih 10-ak dana. U pravilu, što biljka ima deblje i brojnije listove, treba više vode.

Ulje origana - pomoć kod bakterija i gljivica



Origano ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.Osobito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.
Ljekovita svojstva ulja origana



Najvrednija ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva.

Britanski znanstvenici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija.

Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade,  vodenih kozica, zaušnjaka i ospica.

Činjenica je da može zaustaviti bolest već kad se simptomi pojave.
Uništava i tvrdokorne bakterije


Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana  djelovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa.

Pseudomonas je vrsta bakterije koju je posebno teško liječiti, jer su neki sojevi imuni na antibiotike.

Rast bakterija otpornih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost i na vankomicin, posebice crijevne bakterije poput Enterokoka.

Vankomicin se smatra najjačim postojećim antibiotikom, koji se koristi samo u krajnjem slučaju.

Jedna doza vankomicina košta 16 dolara, a doza najčišćeg ulja origana – jedan dolar. Za razliku od vankomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.
Agresivno napada gljivice


Ulje origana djeluje na mnoge vrste bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo.

Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati  lokalno.

U slučaju gljivica na vlasištu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja kod šamponiranja.


Potencijalno djelovanje protiv raka


Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate.

Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano "apoptoza" - samouništenje stanica raka.

Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima. 

Znanstvenici su se pozabavili djelovanjem origana na maligne stanice. Jedno je istraživanje predstavljeno u travnju 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu.

Dr. Supriya Bavadekar, sa sveučilišta Long Island u New Yorku, pohvalio je origano: "Prednost origana je u tome da je to često korištena biljka i da je njegova upotreba sigurna za zdravlje."


Sprečava alergije


Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.

Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa.

Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.


Usporava starenje


Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.

Antioksidansi usporavaju starenje, štite od  raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.
Ljekovita svojstva ulja origana:

štiti od virusa, gljivica i bakterija
pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa
usporava proces starenja
štiti od nekolikih vrsta raka
pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha iz usta
tjera parazite
pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova
sprečava infekcije
koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata

Primjena


Preporučena doza je jedna do četiri kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak okus pa ga obavezno razrijedite u baznom ulju, soku ili čaju.

Za vanjsku primjenu i inhalaciju također ga je potrebno razblažiti. Nemojte nanositi ulje na intimna područjima! Ulje od divljeg origana mogu uzimati djeca uzrasta od šest i više godina.

Ulje origana mora biti proizvedeno od divljeg origana, sa što većim postotkom karvakrola (iznad  70%). Vrste s niskim udjelom karvakrola nemaju potrebnu djelotvornost.

Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno ulje origana, od provjerenog proizvođača.

Snaga optimizma i pozitivnog razmišljanja

Pozitivno razmišljanje je mentalna veza koja definitivno donosi uspjeh i lični razvoj u životu. Pozitivne misli nas ispunjavaju srećom, radošću i zdravljem te uzrokuju uspješan ishod u svakoj situaciji.


Stoga, nemojte biti jedni od onih ljudi koji ne vjeruju u moć optimizma. U svakom trenutku vjerujte u moć pozitivnog razmišljanja i naučite kako da ih koristite na efikasan način...

Optimizam

Riječ optimizam je nastala od latinske riječi'optimus' što znači 'najbolje'. Ukazuje na način na koji optimistična osoba uvijek gleda na situaciju i pronalazi najbolje rješenje u svakoj od njih. Optimistični ljudi vjeruju, očekuju i nadaju se da će se sve završiti na najbolji način.

Optimistične osobe žive duže

Benefiti pozitivnog razmišljanja su:
  • Bolji imunološki sistem
  • Kvalitetnija i bolja borba sa stresom
  • Bolja otpornost na bolesti

Na koji način funkcioniše mozak optimista?

Optimistični ljudi vjeruju da su odgovorni za svoju vlastitu sreću te da u budućnosti mogu očekivati još bolje stvari. Također, optimisti ne okrivljuju sebe kada im se dogodi nešto loše.

Na koji način optimisti razmišljaju?

  • Uvjereni su da im svijet donosi mnogo prilika za uspjeh
  • Vjeruju da ne postoje granice koje ih mogu spriječiti u ostvarivanju ciljeva
  • Ne žale se kada se desi nešto loše
  • Svaka prepraka za njih je novi izazov
  • U svemu će pronaći nešto dobro

Riješite se negativnih misli

Promjenite negativne misli u pozitivne. Kada imate negativne misli, pokušajte davizualizirate dobra i ugodna iskustva – sigurni smo da ih imate na pretek. Optimizam je mogućnost da se izborimo sa emocionalnom inteligencijom, što znači bolji uspjeh i ljepši život.

Svakom danu podarite priliku da bude najbolji u Vašem životu
[Mark Twain]

Nekoliko korisnih savjeta za smanjenje težine kod hipotireoidizma...


Smanjenje telesne težine kod pacijenata sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde može biti izuzetno veliki problem. Bilo da je smanjenje funkcije štitaste žlezde uzrokovano autoimunom zapaljenjem ili terapijom radioaktivnim jodom, neminovno je da će nedostatak hormona uticati i na metabolizam organizma. Ključni faktor koji utiče na povećanje telesne mase kod obolelih je upravo usporen metabolizam.

Evo nekih saveta kako se izboriti sa ovim problemom:
  1. Vodite računa o optimalnom tretmanu hormonskom terapijom
    To znači da nivo hormona TSH, T3 i T4 bi trebalo da je u granicama normalnih vrednosti. Ukoliko je nivo nekog od ovih hormona konstantno izvan graničnih vrednosti, trebalo bi razmisliti o korigovanju doze ili vrste leka.
  2. Dovoljno spavajte
    Dovoljno sna je jedna od najvažnijih stvari koje bi trebalo da obezbedite sebi. Studije pokazuju da osobe koje spavaju 7 ili više sati u toku noći imaju značajno manji rizik za razvoj gojaznosti u sklopu hipotireoidizma.
  3. Razmotrite uvođenje bezglutenske ishrane
    Postoji određena povezanost u smislu češćeg paralelnog prisustva autoimunog tireoiditisa i preosetljivosti na gluten. Neki od pacijenata sa Hashimoto tireoiditisom su postigli značajno smanjenje telesne mase nakon uvođenja bezglutenske ishrane.
  4. Prilagodite način ishrane
    Ne postoji jedna jedina dijeta najbolje prilagođena hipotireoidizmu. Najbolje je pratiti sopstveni organizam, i jesti ono što vam prija i ne izaziva bilo kakve nelagodnosti.
  5. Kontrolišite nivo šećera u krvi
    Rezistencija na insulin može pratiti autoimune bolesti kao što je Hashimoto tireoiditis. Ukoliko je nivo šećera neregulisan, to otežava i održavanje telesne mase u željenim granicama.
  6. Informišite se o poremećaju koji imate
    Moderno doba nosi sa sobom i olakšan pristup informacijama. Naravno, ne treba slepo pratiti sve što pročitate na internetu, ali značajan broj korisnih informacija se može dobiti kada se pravilno informišete.
  7. Prilagodite vreme obroka
    Preporuke o uzimanju manje obilnih broka 5-6 puta u toku dana ne mora svima da odgovara. Kod nekih pacijenata sa hipotireoidizmom, povoljnije deluje manji broj obroka (3) u toku dana, i izbegavanje hrane posle 8h uveče.
  8. Poboljšajte metabolizam
    Hormoni štitaste žlezde utiču i na metabolizam, pa kada ih nema dovoljno, može postojati problem i sa metabolizmom. Vežbajte redovno, unosite dovoljno tečnosti, i uvedite u svakodnevnu ishranu namirnice koje se lakše vare i povoljno deluju na probavu i metabolizam (na primer kokosovo ulje).
  9. Izbegavajte namirnice koje usporavaju rad štitaste žlezde
    Lisnato povrće (spanać, kelj, karfiol i drugi) kao i soja mogu negativno uticati na oslobađanje tireoidnih hormona. Izbegavajte prekomernu upotrebu ovih vrsta povrća.
  10. Voda i vlakna
    Za osobe sa hipotireoidizmom posebno je važno da unose dovoljno vode u toku dana. Hidratacija organizma povoljno utiče na metabolizam i pomaže uklanjanje toksina iz organizma. Dovoljno vlakana u ishrani neophodno je za dobru probavu, čime se smanjuje zadržavanje toksičnih materija u crevima, i poboljšava metabolizam.

Ove lepine su savršeni doručak za cijelu porodicu-Kajgana u lepini..jako ukusno


SASTOJCI


petak, 29. siječnja 2016.

ZIKA VIRUS SVE BLIŽE: POJAVIO SE U AUSTRIJI


Zika virus, koji je prisutan u više zemalja južne Amerike, registrovan je i u Austriji, pošto je Institut za tropsku medicinu Univerziteta u Beču ustanovio prisustvo tog virusa kod jedne Austrijanke koja se vratila iz Brazila.

Specijalista za tropsku medicinu Hervig Kolarič rekao je agenciji APA da dijagnoza zaraze zika virusom nije opasna, izuzev ako je pacijentkinja trudna.

Hervig Kolarič je izrazio uverenje da će se narednih nedelja sve više ljudi sa putovanja iz Južne Amerike vraćati sa infekcijom zika virusom.

"Četiri petine to neće ni primjetiti, a istovremeno je nebitno da li imaju Zika virus, izuzev ako se radi o trudnicama, naglasio je Kolarič.

On isključuje mogućnost epidemije u Austriji, navodeći da je kao prvo prehladno, a kao drugo da nema odgovarajućeg načina prenošenja.

Insitut za zaštitu zdravlja Srbije danas je saopštio da Zika virus još nije registrovan u Srbiji.

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je danas šefica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čan i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji.

Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla je Čan na sastanku članica SZO danas u Ženevi, prenijela je agencija AFP.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja djece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, "nivo opasnosti je izuzetno visok".

Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.

SZO je posljednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

Virus Zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, ali je Čan istakla da je "situacija danas dramatično drugačija".

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus Zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lijek protiv denge, ali bez uspjeha.

STA VASE OCI GOVORE -Zanimljivosti o boji očiju....

Boja očiju zapravo nije rezultat pigmenta, već raspršene višebojne svjetlosti, tako da je jedino plava boja vidljiva promatraču. Za vedrog dana, Sunčeva svjetlost otpušta molekule u atmosferu, ali u kratkim valnim duljinama. Plava svjetlost tako je raspršena deset puta učinkovitije nego crvena.
Šarenice ljudi s plavim očima reflektiraju svjetlost natrag na isti način. Ako je svjetlost koja pada na oči bijela te sadrži kombinaciju valnih duljina, uglavnom je plava boja ona koja će se reflektirati natrag i koju će promatrači moći vidjeti. No, u zatvorenim prostorima, kada svjetlost može biti pomaknuta prema crvenom kraju spektruma, čini nam se kako se boja očiju mijenja budući da nema dovoljno plave boje koja će dominirati.
Za razliku od plave, smeđa boja očiju nastaje puno jednostavnije. Stroma ili prednji sloj oka kod smeđih očiju ima puno melanina, pigmenta koji je važan i za tamnjenje kože. Većina svjetla koje pada na oko apsorbira se, a mi vidimo samo ono malo koje se na kraju reflektira kao smeđa boja.
Maslinaste oči imaju manje melanina nego smeđe. Većina se svjetlosti apsorbira, ali se maleni dio ipak reflektira i stvara boju koja je mješavina plave i smeđe. Različiti fokusi oka mogu imati različitu koncentraciju boje stvarajući pjegice. Zelene oči na tragu su maslinastih, ali one imaju nešto malo više melanina nego plave oči. No, siva boja očiju nastaje na drugačiji način. Sive oči uopće nemaju melanina, već se umjesto njega u šarenici oka nakuplja kolagen. Što su čestice kolagena veće, ravnomjernije raspršuju svjetlosne valove, što rezultira mješavinom boja. Slično se događa s kapljicama vode u oblacima. Apsorbira se dovoljna količina svjetla, no kako bi šarenice više nalikovale sivkastim stratusima nego bijelim cirusima, ona se ne odražava.
Većina dojenčadi u početku nema uopće melanina, čak i ako će na kraju ipak imati smeđe oči. Njihova plava boja očiju tamnija je nego kod odraslih jer čak i većina plavookih odraslih ljudi ipak ima u svojim šarenicama neke veće čestice koje raspršuju spektar boja, razrjeđujući tako na neki način plavi efekt.
Genetika je ta koja utječe na boju očiju. Mendelova genetika kazuje kako je gen za smeđu boju očiju dominantan, a za plavu recesivan. Ostale boje obično dosta odstupaju. Zapravo, postoji više gena koji određuju boju očiju, iako se za plave oči mislilo kako potječu od samo jednog pretka. Susjedni geni HERC2 i OCA2 odrađuju većinu posla kada je u pitanju određivanje razine melanina, a ostali bi mogli biti odgovorni za prisutnost nekih drugih čimbenika poput kolagena.
Valja naglasiti kako ljudi nisu jedina živa bića kod kojih je primijećen ovakav fenomen, poznat i kao strukturna obojenost. Naime, on je uobičajen i kod morskih stvorenja, insekata i ptica.

Šarenice ljudi s plavim očima reflektiraju svjetlost natrag na isti način. Ako je svjetlost koja pada na oči bijela te sadrži kombinaciju valnih duljina, uglavnom je plava boja ona koja će se reflektirati natrag i koju će promatrači moći vidjeti. No, u zatvorenim prostorima, kada svjetlost može biti pomaknuta prema crvenom kraju spektruma, čini nam se kako se boja očiju mijenja budući da nema dovoljno plave boje koja će dominirati.
Za razliku od plave, smeđa boja očiju nastaje puno jednostavnije. Stroma ili prednji sloj oka kod smeđih očiju ima puno melanina, pigmenta koji je važan i za tamnjenje kože. Većina svjetla koje pada na oko apsorbira se, a mi vidimo samo ono malo koje se na kraju reflektira kao smeđa boja.
Maslinaste oči imaju manje melanina nego smeđe. Većina se svjetlosti apsorbira, ali se maleni dio ipak reflektira i stvara boju koja je mješavina plave i smeđe. Različiti fokusi oka mogu imati različitu koncentraciju boje stvarajući pjegice. Zelene oči na tragu su maslinastih, ali one imaju nešto malo više melanina nego plave oči. No, siva boja očiju nastaje na drugačiji način. Sive oči uopće nemaju melanina, već se umjesto njega u šarenici oka nakuplja kolagen. Što su čestice kolagena veće, ravnomjernije raspršuju svjetlosne valove, što rezultira mješavinom boja. Slično se događa s kapljicama vode u oblacima. Apsorbira se dovoljna količina svjetla, no kako bi šarenice više nalikovale sivkastim stratusima nego bijelim cirusima, ona se ne odražava.
Većina dojenčadi u početku nema uopće melanina, čak i ako će na kraju ipak imati smeđe oči. Njihova plava boja očiju tamnija je nego kod odraslih jer čak i većina plavookih odraslih ljudi ipak ima u svojim šarenicama neke veće čestice koje raspršuju spektar boja, razrjeđujući tako na neki način plavi efekt.
Genetika je ta koja utječe na boju očiju. Mendelova genetika kazuje kako je gen za smeđu boju očiju dominantan, a za plavu recesivan. Ostale boje obično dosta odstupaju. Zapravo, postoji više gena koji određuju boju očiju, iako se za plave oči mislilo kako potječu od samo jednog pretka. Susjedni geni HERC2 i OCA2 odrađuju većinu posla kada je u pitanju određivanje razine melanina, a ostali bi mogli biti odgovorni za prisutnost nekih drugih čimbenika poput kolagena.
Valja naglasiti kako ljudi nisu jedina živa bića kod kojih je primijećen ovakav fenomen, poznat i kao strukturna obojenost. Naime, on je uobičajen i kod morskih stvorenja, insekata i ptica.

Uredite vas povrtnjak bez previše napora i muke uz korisne savjete...

Ako mislite da naše bake i mame samo tek tako  znaju obrađivati vrt, varate se. Znanje i iskustvo stekle su s vremenom učeći od svojih mama i baka, i tako iz generacije u generaciju. Radi se o cijeloj jednoj „znanosti“ koju morate pohvatati kako biste mogli uživati u zdravim i svježim plodovima svog rada, a možete uštedjeti i nešto novaca. Nemojte se zavaravati, za obrađivanje vrta potrebno je utrošiti dosta vremena i više ili manje napornog rada. Nije dovoljno samo posijati sjeme ili posaditi sadnice. To je samo početak. 

Dakle,  ako ste spremni na avanturu koja se zove povrtnjak, evo nekoliko korisnih savjeta kako ga oformiti i što posaditi. Ukoliko nemate te sreće i nemate nikog tko bi vam mogao prenijeti znanje uzgoja povrća u vlastitom vrtu, morate se osloniti na upute koje možete pročitati u brojnim knjigama ili na internetskim stranicama. I sretno!

Početak je najteži


Za početak odlučite koje ćete povrće zasaditi u vrtu. Ograničite se na ono koje volite jesti, te na ono koje je mnogo bolje i kvalitetnije kada se jede svježe ubrano iz vrta, npr. rajčica, paprika, špinat, grašak, zelena salata...
  1. Vrt bi trebao većinu dana biti na suncu, pa prema tome birajte mjesto gdje ćete ga napraviti. Odredite širinu gredice i počnite kopati po njezinoj širini. Učinite to tako da sa lopatom za vrt iskopate kanalić (dubine 30 cm) po širini gredice, u koji ćete staviti kompost (kupljeni ili domaći), te ga prekriti s rahlom zemljom. I tako redom dok ne dođete do kraja gredice.
  2. Kada ste gredice pripremili za sijanje ili sadnju povrća, potrebno je izračunati koliko vam sadnica ili sjemena treba. Primjerice, zelena salata može biti stisnuta jedna pored druge, dok između sadnica rajčice morate ostaviti prostor od 60-tak centimetara. Ako ćete saditi tikvice, razmak bi trebao biti oko metar. Za daljnje savjete i način na koji uzgojiti određenu vrstu povrća, možete pročitati na uputama koje dolaze uz sjemenje, na lecima, internetu ili knjigama o uzgoju povrća. 
  3. Ukoliko je vaš vrt mali, izaberite povrće koje ne zahtjeva mnogo mjesta, kako biste uspjeli ugojiti čim više povrća. U mali vrt posijte zelenu salatu, grašak i krastavce koji se penju u zrak na drvene kolce, dok primjerice rajčice možete posaditi i u viseće posude. 
  4. Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen), toplo (ljeto). 
    U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, mrkva, peršin, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krumpir, radić, špinat...
    U toplom razdoblju sadi se: slatki kukuruz, krastavci, patlidžan, paprika, bundeve, tikvice i rajčice.
  5. Neko povrće najbolje raste kada ga posijemo u zemlju: grašak, grah, mrkva, blitva, zelena salata, repa. Naravno, sjeme i je mnogo jeftinije od sadnica koje možete kupiti na tržnici ili u vrtnim centrima. 
  6. Kada kupujete sjeme, gledajte datum pakiranja, jer ako sjeme nije svježe, postoji mogućnost da vam slabo ili uopće ne proklija. Sjeme je najbolje nabaviti početkom godine, jer je tada izbor najveći. 
  7. Sadnice kupujte kada je vrijeme za njihovu sadnju i kada je zemlja u potpunosti pripremljena. Zemlja u koju sadite neka bude vlažna, a sadnice ne smiju stajati dulje od tri dana izvan zemlje, nakon što ih kupite. 
    Kada kupujete sadnice moraju biti svježe i čvrste, a ne uvenute i opuštene, s lijepim zelenim lišćem, bez rupica od kukaca. 
  8. Ukoliko želite uštedjeti novac na sadnicama, u zatvorenom prostoru u teglicama, zimi, posijte sjeme, da vam do proljeća izrastu sadnice koje onda možete presaditi u vrt. Zemlju za uzgoj sadnica nabavite u nekom od vrtnih centara. 
  9. Ukoliko želite da vaš povrtnjak procvjeta i da maksimalno uživate u njemu, posijte suncokret, koji će vam dugo krasiti vrt, a kasnije ćete moći uživati u njegovim košticama. 
Nikako nemojte zaboraviti nabaviti pravi alat za obrađivanje vrta, koji će vam uvelike olakšati posao:
lopatu (veliku i malu), motiku (veliku i malu), grabljice (velike i male), kantu ili gumeno crijevo za zalijevanje vrta, rukavice.
Ukoliko već nemate određeno mjesto za sakupljanje komposta, načinite ga i na taj način omogućite da vrt sam sebe reciklira.  

Za par minuta riješite problem začepljenog nosa i očistite vaše sinuse

Ljeto nam je prošlo, zadnjih nekoliko sedmica, vrijeme je jako promjenjivo, tako da smo u posljednje vrijeme skloni manjim prehladama u upalama. Nema goreg osjećaja nego kada nam je začepljen nos i jedva dišemo i još tome pridodamo upaljene sinuse.
Da ne biste imali ove neugodnosti, objasnite ćemo vam kako da za svega nekoliko minuta, uz pomoć vašeg jezika i palca otklonite vaše probleme.

Postupak: Postavite vrh jezika na najdalje dostupnu tačku nepceta u unutrašnjosti usne šupljine i lagano uprite prema gore. Zatim, postavite vaš palac između obrva i jako pritiskajte 20 sekundi, napravite pauzu od 20 sekundi. Nakon što ste ponovili ovaj proces nekoliko puta potaknut ćete sinuse da se počnu cijediti.
Najčešći zdravstveni problem kod sinusnih infekcija ili prehlade je začepljen nos.Problemi sa začepljenim nosom i sinusima, mogu se javiti zbog bilo čega,  alergije, peludne groznice, ali kao i posljedica upale sinusa ili nosnih polipa.

četvrtak, 28. siječnja 2016.

Zacjeljivanje tijela započinje zacjeljivanjem uma!

Meditacija i duhovno čišćenje postaje sve popularnije diljem svijeta. Svaka misao i svaki osjećaj u vašem organizmu stvara molekule poznate pod nazivnom neuropeptidi. One vašim tijelom putuju i zaustavljaju se na receptorima stanica i neurona.

Vaš mozak prima informacije, pretvara ih u kemijske spojeve i cijelom tijelu signalizira postoji li problem ili ne. Vaše tijelo je direktno povezano s kolanjem tih molekula. One zapravo prenose energiju vaših misli i osjećaja.


Ako i dalje ne vjerujete da je zdrav um potreban za zdravo tijelo, razmislite o utjecaju stresa na tijelu. Brojna istraživanja su dokazala da stres povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, bolesti krvožilnog sustava i različitih vrsta raka.

Bolje zdravlje uma se može postići prakticiranjem joge ili redovitim meditiranjem. Joga naglašava povezanost između uma, tijela i duše, a meditacija umiruje i pomaže u postizanju bolje kontrole misli i osjećaja.

Osobe koje svakodnevno meditiraju imaju bolji fokus, koncentraciju, ali i općenito bolje zdravlje cjelokupnog organizma. Bolja kontrola vlastitih misli smanjuje razinu stresa i rizik od nastanka nesanice koja povećava rizik od nastanka niza bolesti.

Ako ste nezadovoljni svojim trenutnim zdravstvenim stanjem, ključno je da počnete provoditi korake u poboljšanju mentalnog zdravlja jer ćete tek tada početi primjećivati promjene koje željno iščekujete.

PRIRODNI LIJEKOVI ZA RAD JETRE-3 KORISNA RECEPTA...



1.Ovaj lijek je dobar za rad jetre, po nekim travarima liječi rak jetre.
Uzme se 200 grama soka praziluka i 300 grama soka crnog luka (strugati na rende i nakon toga iscijediti)izmiješati sa 600 ml bijelog vina i ostaviti pet dana.
Zatim dodati 200 grama meda i ostaviti još tri dana,uz često mućkanje.
Piti po jednu supenu kašiku pola sata prije jela, 4 puta dnevno.
 2.Čaj se pravi ovako:Svjež list celera dodati u vrelu tek prokuhanu vodu i pustiti da kuha nekoliko minuta.Skinuti s vatre i pustiti da se ohladi poklopljeno.Procijediti i piti tri puta dnevno prije jela.Čaj je zdrav i vaša jetra će  mnogo lakše raditi svoj posao.
3.Isitniti 30 grama suhe bokvice-trputca i kuhati u pola litra vode 10 minuta.Ostaviti poklopljeno 15 minuta,procijediti,može se zasladiti sa malo meda i piti u toku dana. Ovo prija jetri i uveliko će joj olakšati rad.

Korisno procitati-Maligni tumori štitne žliezde...

Tireoidni tumor se razvija usljed abnormalnog rasta ćelija štitne žlezde. Štitna žlijezda luči hormone koji regulišu metabolizam i regulišu nivo kalcijuma u organizmu. Tireoidni tumori su češći kod žena nego kod muškaraca. Ljudi koji su izloženi visokom nivou zračenja na vrata i imaju porodičnu anamnezu tumora tireoidne žlijezde i gušavost (uvećanje štitne žlezde) su u većem riziku od razvijanja tumora  tireoidne žlezde.

Postoje četiri vrste tumora tireoidne žlezde:

Papilarni tireoidni karcinom

Tumor koji nastaje u folikularnim ćelijama i obično se sporije širi. To je najčešći tip tumora tireoidne žlijezde i može biti potpuno izliječen ako se rano postavi dijagnoza.

Folikularni karcinom štitaste žlezde

Tumor koji se razvija u ćelijama folikula, agresivniji je od papilarnog. Ako se na vrijeme postavi dijagnoza, u potpunosti može biti izliječen.

Medularni karcinom štitne žlijezde

Tumor koji se razvija iz C -ćelija (parafolikularne ćelije) štitne žlijezde. One proizvode abnormalno visoke količine hormona – kalcitonina. Uspešnost liječenja određuje se provjerom kalcitonina u serumu, što se koristi i u praćenju i u potrazi za mogućim recidivom. Stopa petogodišnjeg preživljavanja kod invazivnog medularnog karcinoma je 50%.

Anaplastični tireoidni tumor

Tumor koji nastaje iz folikularnih ćelija štitne žlijezde i raste i širi se brzo na druge dijelove tela. To je najređi tip ali najagresivniji oblik tumora tireoidne žlezde, prosečno preživljavanje je 6 meseci.

Kako se rak razvija, može se primijetiti čvorić ili oticanje u prednjem delu vrata , bol u vratu ili grlu , teškoće u gutanju ili disanju, kašalj, promuklost i promene u glasu.

ISKORISTITE STVARI KOJE STE MISLILI BACITI ZA POMALO NEOBIČNO UREĐENJE VRTA!

Prije nego odlucite neki predmet baciti, možda da ipak razmislite prije toga jer bi vam mogao dobro doći kada u sezoni odlucite urediti vrt, terasu ili balkon. Pogledajte nekoliko primjera i ideja  koje smo prikupili, jedino ograničenje je vaša mašta. Zato, pustite masti na volju i krenite u  akciju!!!                                                                                                                              
                                                                                 
< (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Odlican recept za sve one koji vole poriluk-Zapečeni poriluk i šparoge...

Sastojci:

3 deblje kriške pancete, narezane na manje komadiće
1 paket šparoga, očišćenih i narezanih na manje komadiće
6 kriškiki hljeba, izrezanih na komadiće, zajedno s korom
2 poriluka, očišćena i narezana na manje kolute
2 kasike maslaca
pola male šoljice feta sira
8 jaja
2 šoljice  mlijeka
pola  kasicice  majčine dušice
1kasicica soli
malo mljevenog bibera
1/4 šoljice parmezana

Postupak:

Stavite pancetu u tavi na srednju laganu vatru i pržite 10-12 minuta, lagano miješajući. Dok se slanina prži, pripremite hljeb. Ako je hljeb svježi, narežite ga na kockice, rasporedite na tepsiju i stavite u pećnicu na 200 stepeni na 15 minuta kako bi se osušio.

U posebnu posudu stavite vodu da provre i unutra šparoge, na jednu minutu. Izvadite šparoge i stavite u hladnu vodu na par minuta. Izvadite slaninu iz tave te u nju dodajte maslac i poriluk te dinstajte 10-15 minuta dok ne omekša.

U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, feta sir, majčinu dušicu, sol i biber. U istu smjesu stavite hljeb i pritisnite prema dolje te dodajte poriluk i šparoge. Lagano promiješajte.

Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Jednu kasiku maslaca upotrijebite da namažete protvan u koji ćete staviti sve sastojke. Na to pospite slaninu i lagano zalijte smjesom od jaja, poriluka i šparoga. Pospite naribanim parmezanom.

Pecite 45 minuta, to jest dok se gornji dio lagano zarumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi, barem 5 minuta.

srijeda, 27. siječnja 2016.

Zbogom opadanju kose: -Maska za jačanje korijena ...

Ova maska ​​regenerira strukturu korijena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica… Problem opadanja i slabog korijena kose nije rijetka pojava, a proizvodi koji postoje na tržištu rijetko kome pomažu. Ali, kao i za sve ostalo i za ovaj problem najbolje rješenje nudi – priroda! Ruska liječnica Tatjana Viktorovna Konovalova otkrila je recept za jednostavnu masku za jačanje korijena kose. Ova maska ​​regenerira strukturu korijena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica – mrkva! Kao sjajan izvor vitamina beta karotena i A vitamina, mrkva daje ne samo dobar vid, već i utječe na zdravlje vlasišta koje je esencijalno za zdravu kosu. Hranjive tvari koje mrkva sadrži mogu poboljšati zdravlje kose, noktiju i kože. Pored toga, mrkva pomaže i u detoksikaciji cijelog organizma pa i vlasišta – i stvaranju novih stanica. Priprema je također vrlo jednostavna: Skroz sitno naribajte nekoliko svježih mrkvi i utrljajte to u korijen kose. Ostavite da djeluje minimum 15 minuta, a zatim dobro isperite na uobičajen način. Na početku, masku nanosite uvijek prije pranja kose najmanje 5 puta za redom. Kada vam kosa ojača, dovoljno je nanositi ribanu mrkvu jednom mjesečno, a prvi rezultati vidjet će se već nakon nekoliko tretmana! Probajte!


ZNATE LI PRAVILNO SKUHATI ČAJ? EVO ŠTO RADITE KRIVO

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman"

Čaj je zasigurno jedan od najzdravijih napitaka koje možete izabrati. Puni vitamina i antioksidansa, djeluju blagonaklono na naš organizam u svim godišnjim dobima, iako ga najčešće pijemo zimi.

Neki čajevi će nas umiriti, neki će potaknuti izmjenu tvari u našem organizmu i izbacivanje toksina, neki će djelovati protiv celulita, sniziti krvni tlak i kolesterol, riješiti nas gljivica, bolnih bubrega, stresa...

Naravno, ako znamo kako ga pravilno pripremiti da zadrži i "otpusti" sve te našem zdravlju bitne sastojke...

Neke vrste čaja pripremamo na previsokoj temperaturi... Ili čaj predugo držimo vodi. To su neke od najčešćih pogrešaka.

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman". I nije svejedno.

Evo kako pravilno pripremiti bijeli, crni i zeleni čaj.

Bijeli čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C. Količina bijelog čaja:

– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica bijelog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica bijelog čaja.

Bijeli čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja pruža efekt čišćenja tijela od toksina kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče, što ga (uz ostalo) stavlja na pijedestal svih čajeva. Bijeli čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Crni čaj

Crni čaj pripremajte na temperaturi od 100°C.

– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica crnog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica crnog čaja.

Crni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minute, a nakon toga se procijedi. Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka te malo šećera, po mogućnosti smeđi. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom.

Zeleni čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.

– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica zelenog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica zelenog čaja.

Zeleni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Izbjegavajte dodavati šećer jer na taj način smanjujete njegovu učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.