četvrtak, 28. siječnja 2016.
Odlican recept za sve one koji vole poriluk-Zapečeni poriluk i šparoge...
3 deblje kriške pancete, narezane na manje komadiće
1 paket šparoga, očišćenih i narezanih na manje komadiće
6 kriškiki hljeba, izrezanih na komadiće, zajedno s korom
2 poriluka, očišćena i narezana na manje kolute
2 kasike maslaca
pola male šoljice feta sira
8 jaja
2 šoljice mlijeka
pola kasicice majčine dušice
1kasicica soli
malo mljevenog bibera
1/4 šoljice parmezana
Postupak:
Stavite pancetu u tavi na srednju laganu vatru i pržite 10-12 minuta, lagano miješajući. Dok se slanina prži, pripremite hljeb. Ako je hljeb svježi, narežite ga na kockice, rasporedite na tepsiju i stavite u pećnicu na 200 stepeni na 15 minuta kako bi se osušio.
U posebnu posudu stavite vodu da provre i unutra šparoge, na jednu minutu. Izvadite šparoge i stavite u hladnu vodu na par minuta. Izvadite slaninu iz tave te u nju dodajte maslac i poriluk te dinstajte 10-15 minuta dok ne omekša.
U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, feta sir, majčinu dušicu, sol i biber. U istu smjesu stavite hljeb i pritisnite prema dolje te dodajte poriluk i šparoge. Lagano promiješajte.
Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Jednu kasiku maslaca upotrijebite da namažete protvan u koji ćete staviti sve sastojke. Na to pospite slaninu i lagano zalijte smjesom od jaja, poriluka i šparoga. Pospite naribanim parmezanom.
Pecite 45 minuta, to jest dok se gornji dio lagano zarumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi, barem 5 minuta.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar