ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

Uzgoj povrća – kalendar

Prirodni uzgoj organskog povrća danas sve više dobiva na cijeni. Kvalitetno povrće uzgojeno u našem vrtu garantira nam kvalitetu, zdravlje i sve potrebne vitamine i minerale koji se konzumiranjem svježeg povrća mogu unijeti u organizam. Uzgoj organskog povrća je rijetkost pa je upravo to i razlog njegove visoke cijene u bio trgovinama.
Donosimo popis povrtnih biljaka koje možete posaditi u svom u vrtu i tijekom cijele godine uživati u svježem i zdravom domaćem povrću.
Siječanj
Početak godine rezerviran je za radove u vrtu oko gnojiva. Razbacajte organsko gnojivo i utisnite ga u tlo. Neka vam mjera bude da 30 kg stajskog gnojiva nanesite na 10 m2. Kupite potrebni alat, kvalitetno sjeme i potrebna gnojiva koji će vam biti potrebni za nadolazeće mjesece. Provjerite kako napreduje posijano povrće na tavanu i u podrumu. Zaštitite posijane usjeve od smrzavanja.
U prostoru koji nije izložen hladnoći i vremenskim uvjetima, krenite sa sijanjem sjemena:
– cvjetača
– brokula
– kelj
– kupus
– salata
Ako nema snijega i sušno je razdoblje ne prevelike zaleđenosti tla, na vanjskom terenu u vrtu posijte:
– bob
– češnjak
– grah
– grašak
– luk
Veljača
Ukoliko vremenski uvjeti dozvole, izađite u vrt i krenite s postavljanjem plastenika. Tako ćete osigurati bolje uvjete za rast povrća. Pripremite klijališta za sjetvu i pikiranje povrća. Pikira se povrće posijano u siječnju ako ima 2 velika prava lista.
U zaštićenom prostoru siju se:
– celer
– korabica
– paprika
– patlidžan
– peršin
– rajčica
Na otvorenom prostoru, ako to uvjeti dozvole, siju se:
– blitva
– bob
– cikla
– grašak
– luk
– mrkva
– peršin
– radič
– rotkvica
– rukola
– špinat
Na otvorenom prostoru se sade:
– artičoka
– češnjak
– kelj
– krumpir – obvezno prije sadnje pognojiti
– kupus (rani)
– salata
Ožujak
Vrijeme je za sadnju presadnica i to:
– krastavac
– paprika
– patlidžan
– rajčica
Presadnice se moraju pravilno zalijevati, prozračivati i dohranjivati. Pripremamo tlo za sjetvu i sadimo povrće. U isto vrijeme provodimo i zaštitu povrća od štetnih nametnika i bolesti.
Na otvorenom prostoru se siju:
– blitva
– bob
– cikla
– crni korijen
– grašak
– mrkva
– pastrnjak
– peršin
– rotkva
– rotkvica
– šparoga
– špinat
Na otvorenom prostoru vrta sade se:
– kelj
– kupus
– salata
Travanj
Pripremaju se presadnice za iznošenje iz zatvorenih prostora plastenika. Potrebno je češće provjetravanje i postepeno snižavanje temperature. Usporedno, radi se na redovitom održavanju ranije posijanog i posađenog povrća. Tlo se priprema za sjetvu i sadnju, pripremajući sredstva protiv nametnika. Sada je pravo vrijeme da zaštitite povrće od pepelnice i plamenjače. Prihranjuje se ranije posađeno povrće.
Na otvorenim prostorima vrijeme je za sijanje ovog povrća
– brokula
– cikla
– crni korijen
– dinja
– kelj
– korabica
– krastavac
– kupus
– lubenica
– mahuna
– mrkva
– paprika
– patlidžan
– peršin
– podzemna koraba
– poriluk
– rajčica
– rotkva
– rotkvica
– šparoga
– špinat
– salata
– tikvica
Na vrtu se sade ove biljke:
– brokula
– cvjetača
– hren
– kelj
– korabica
– krumpir
– paprika
– patlidžan
– rajčica
– salata
– šparoga
Postavite sustav navodnjavanja “kap po kap” kako bi osigurali vlažnost povrću u ljetnim mjesecima. Tako ćete imati i bolju iskoristivost povrća i osigurat ćete bolje prinose.
Svibanj         -Intenzivno se provodi zaštita povrća od svih nametnika, a posebice protiv plamenjače rajčice i luka. Povrće se okopava i plijevi se korov. U isto vrijeme tlo se priprema za sjetvu i sadnju. Ako su nastupila razdoblja suše, bilo bi dobro malo jače zaliti povrće u jutarnjim satima.
Siju se:
– brokula
– cikla
– crni korijen
– cvjetača
– kelj pupčar
– korabica
– krastavac
– kukuruz
– kupus
– mahuna
– mrkva
– peršin
– podzemna koraba
– poriluk
– rotkvica
– salata
– tikvica
U vrtu se sade:
– celer
– krastavac
– rajčica
– patlidžan
– salata
– tikvica
Postavite mrežicu pored biljka penjačica kako bi kasnije lakše rasle.
Lipanj       -Pripremite sve za sjetvu kupusnjača. Provodi se zaštita biljaka protiv nametnika i bolesti na polju. Njeguju se češnjak, krumpir, luk, mahune i rajčice. Plijevi se korov. Potrebno je povrću osigurati dovoljno vlage. Postavite sustav navodnjavanja “kap po kap” ukoliko do sada još niste. Nakon berbe, prekopajte tlo.
Siju se:
– brokula
– cikla
– cvjetača
– endivija
– kelj
– kelj pupčar
– kupus
– korabica
– mrkva
– peršin
– podzemna koraba
– poriluk
– radič
– salata
Rasadnici se moraju zasjeniti mrežama da bi zaštitili povrće od sunca. Plodovito povrće i krumpir se tretiraju gnojivima, a za ostatak povrća također je potrebno osigurati posebna gnojiva da bi bolje urodili.
Srpanj      -U ljetnom srpnju povrće treba često zalijevati. Tlo se priprema za sjetvu i sadnju i vrši se zaštita povrća od nametnika. Nakon obranog povrća, tlo se prekopava. Nakon kiše ili zalijevanja okopava se, prihranjuje i plijevi povrće.Siju se od sredine lipnja do sredine srpnja
– cikla
– cvjetača
– endivija
– grah-mahunar
– kelj
– korabica
– kupus
– mrkva
– peršin
– poriluk
– podzemna koraba
– radič
– rotkva
– salata
Sadi se:
– brokula
– cvjetača
– kelj
– kelj pupčar
– korabica
– kupus
– poriluk
– radič
– salata
Kolovoz
Vrijeme je berbe povrća i pripremanja zimnice. Nametnici si najaktivniji u ovo doba godine pa je potrebna zaštita. Obično je kolovoz doba suše pa nemojte zaboraviti redovito zaliti povrće. Ishrana će osigurati lakše podnošenje ljetnih vrućina.
Siju se:
– blitva
– endivija
– kineski kupus
– luk srebrenac
– matovilac
– mrkva
– peršin
– poriluk
– radič
– salata
– špinat
Sadi se:
– brokula
– cvjetača
– endivija
– kelj
– kelj pupčar
– korabica
– kupus
– poriluk
– salata
– radič
Kolovoz je idealan i za sadnju jagoda. Obnovite tla gnojivom, po mogućnosti organskim.
Rujan
Bliži se jesenska sadnja pa se pripremaju površine. Zavisno o količini padalina, zalijeva se tlo. Provodi se zaštita od nametnika. Skida se ostatak biljne mase povrtnih kultura i tlo se prekopava za sadnju novih.
Siju se:
– matovilac
– mrkva
– peršin
– salata
Sadi se:
– artičoka
– češnjak
– endivija
– luk srebrenac
– poriluk
– radič
– salata
Vrši se berba ljetnih plodova:
– krastavac
– paprika
– patlidžan
– rajčica
Radi se zimnica.
Listopad
Vrše se radovi na slobodnim površinama za sjetvu ili sadnju u proljeće. Tlo se obogaćuje stajskim i mineralnim gnojivom.
Počinje sjetva:
– mrkva
– peršin
– špinat
Sadi se:
– artičoka
– češnjak
– luk
– luk srebrenac
– matovilac
– radič
– salata
Nakon berbe, kukuruz se sprema u vreće i slaže u kukuruzišta. Tradicionalno se kisele kupus i repa.
Studeni
Tlo se prvo gnoji, a zatim se kopa i ore. Bilo bi dobro ostaviti otvorenu brazdu u zemlji da se ona dobro smrzne, ako bude niskih temperatura. Priprema se sjetva i sadnja.
Siju se:
– grašak
– mrkva
– peršin
Sade se:
– češnjak
– luk
U plastenik se sije rajčica. Povrće na otvorenom zaštite od smrzavanja.
Beru se:
– blitva
– brokula
– crveni radič
– cvjetača
– endivija
– špinat
– salata
Prosinac
Gnoji se tlo i provodi duboko kopanje na slobodnim vanjskim površinama. Provjerava se stanje alata i kupuje se novi.
Siju se:
– bob
– grašak
Rajčice se pikiraju u plasteniku.
U zaštićenom prostoru se siju:
– rani kelj
– rani kupus
– salata

Nema komentara:

Objavi komentar