utorak, 9. veljače 2016.

Prirodno liječenje gušavosti-korisni savjeti i recepti...

Gušavost se javlja zbog problema u funkcioniranju štitne žlijezde. Vrsta liječenja ovisi od više faktora, o čemu će odlučiti ljekari. Ako spadate u grupu onih koji po svaku cijeni nastoje izbjeći korištenje farmaceutskih lijekova, evo nekoliko korisnih savjeta za liječenje gušavosti koji se u narodu godinama primjenjuju.

Čaj od hrastove kore
Kod guše i oteknutih žlijezda koristi se čaj od hrastove kore. Uzeti 20 gr mlade hrastove kore i potpiti je u 180 gr vode, te sve zajedno kuhati pola sata. Kada se dobivena tekućina ohladi, u nju treba potopiti platnenu krpu i njome oblagati vrat svakih 20 minuta, odnosno 3 puta u toku sat vremena. Ovako spremljene obloge dobro je stavljati kako bi se umanjili unutrašnji bolovi vrata i grla. Čaj od hrastove kore može se koristiti i za grgljanje i ispiranje grla.

Biljni čaj za gušavost
Osobe koje pate od gušavosti trebale bi uzimati 3 puta dnevno po 30 kapi tinkture od odoljena. Uz to treba piti biljni čaj koji se sprema na sljedeći način:
3gr bogorodične trave 
3gr kadulje
3gr stolisnika
3gr pelina
5 gr istucanih smrekovih bobica
Sve to uzeti i potopiti u 3/10 litra vode i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro dodati kašiku meda, staviti da provri na šporetu i kuhati 5 minuta. Potom čaj treba procidjeti i podijeliti na dva dijela. Jedan dio popiti ujutro, a drugi ostaviti za navečer prije spavanja. Uvijek nastojte da pijete svježe pripremljen čaj.

Oblozi od maslinovog ulja i rafiniranog petroleja
Kod uvećane štitne žlijezde mogu se spremiti i oblozi od maslinovog ulja i rafiniranog petroleja. 
¼ litra rafiniranog petroleja
¼ litra vode
¼ litra maslinovog ulja
Sve zajedno staviti u posudu i dobro izmiješati. Uzeti lanenu krpu koja se potopi u dobivenu tekućinu, posuti je s malo bibera i priviti na vrat. Preko lanene krpe treba staviti suh i topal oblog kako zrak ne bi dopirao ni sa jedne strane.

Oblog od ilovače
Gušavost se može liječiti i s ilovačom. Najprije treba uzeti 3 dkg hrastove kore, potopiti je u litar vode i ostaviti da prenoći. Ujutro se voda prokuha s hrastovom korom. Kada se ohladi uzeti ilovaču, pomiješati je s odvarom od hrastove kore. 3 cm ilovače premazati preko platnene krpe, staviti na vrat, a preko toga dodatno staviti još jedan suh i topao oblog. Ukoliko nemate hrastovu koru, odvaru možete spremiti od 1dg korijena paprati ili djurdjice koja se još zove i gumbelija, bokorić ili carevo cvijeće.
Obloge možete naizmjenično koristiti, a poželjno je da osim obloga pijete čajeve i sokove, koji se mogu spremiti od različitog bilja i povrća.
Sok terapija za gušavost
Iscijedite sok iz krompira. Pijte 1/2 šolje 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Ovu terapiju potrebno je primjenjivati 2-3 sedmice.
Svaki dan uzeti 0,5 litre mješavine sokova od krompira, mrkve, celera, cvekle i krastavaca.Možete pomiješati sve vrste povrća odjednom, a možete ga kombinovati npr. krompir i mrkvu, celer i krompir, krastavac i cveklu....
Sok terapija esto daje pozitivan rezultat u iznenađujuće kratkom vremenskom razdoblju, pod uvjetom da se iz prehrane bolesnika u potpunosti eliminiraju svi mesni i riblji proizvodi.

Liječenje keljom
Kelj se u narodnoj medicini koristi za liječenje blage Gravesove bolesti. Možete ga uzeti u prahu 0,5-1 kašika s vodom, 2-3 puta dnevno prije jela. Liječenje keljom traje do 30 dana.

Nema komentara:

Objavi komentar