nedjelja, 7. veljače 2016.

Kojih se to 7 stvari treba sjetiti kad se osjećate obeshrabreno i poraženo....


1. Vi niste centar svemira (prestanite sebe stavljati u središte)

Mnogi od nas imaju tendenciju stavljati se u središte svemira i gledati na život u okvirima kako to utječe na nas. Ali ovo povlači za sobom razne vrste suprotnih učinaka, od sažaljevanja samih sebe kada se stvari ne odvijaju kako smo planirali pa do sumnjanja u sebe kada nismo savršeni.

I stoga danas, umjesto da ste previše zabrinuti u vezi samih sebe, razmišljajte o drugim ljudima kojima možete pomoći. Pronalaženje načina kako pomoći drugima će vas izvući iz egocentričnog razmišljanja i valjanja u blatu samosažaljenja te usmjeriti prema tuđim potrebama. Ne sumnjajte u sebe, jer pitanje jeste li dobri ili loši više nije glavno pitanje. Neka glavno pitanje bude što drugima treba. I zato, razmišljanje o drugima umjesto o sebi pomaže u riješavanju osjećaja obeshrabrenja i poraza.

2. Opiranje istini uzrok je vaše patnje (budite prisutni)

Često se naš um je vrti i sijeća svakog mjesta i događaja na kojem smo bili. Kada to primjetite, pokušajte vratiti fokus u sadašnjost.

Sjetite se, sreća je dopuštanje sebi biti savršeno miran i zadovoljan s onim što jest, a ne žudnja i briga o onome što nije tu. Situacija kakva jest je ono što i treba biti, inače ni ne bi bilo tako. Ostatak ste vi koji se borite sa životom. Razmislite o tome na trenutak. To znači da se vaša patnja javlja samo kada se opirete stvarima kakve jesu u sadašnjosti.

Iako ne možete kontrolirati sve što vam se događa, možete kontrolirati način na koji reagirate na situaciju. U vašem odgovoru leži snaga.

3. Imate više od jednog aspekta u sebi (proširite svoj identitet)

Svi imamo neku sliku u našem umu tko smo mi, neku ideju kakva smo mi osoba. Kada ta ideja postane ugrožena, djelujemo obrambeno. Ljudi se mogu zapitati jesmo li odradili naš posao kako treba i to ugrožava našu ideju kako smo kvalificirana osoba te postajemo ljuti ili povrijeđeni kritikom. Netko nas može lažno optužiti za nešto i to ugrožava našu ideju kako smo mi dobra osoba i tako postajemo ljuti i napadamo drugu osobu.

Pokušajte spoznati, osvijestiti, kako nemate samo jedan aspekt u sebi. Možda niste uvijek produktivni – ponekad jeste, ali ponekad i niste. Možda niste uvijek motivirani – ponekad jeste, ali se ponekad osjećate i lijeno. Možda nemate uvijek samo dobre ideje, jer tako nije ni moguće. Istina je, možete biti puno toga i prisjećajanje na to vam pomaže proširiti svoj identitet kako ne bi bili slabašni. Tada nije važno što netko može misliti kako niste svoj posao dobro obavili. Teško da će svatko i uvijek svoj posao odraditi dobro. Svi radimo greške. Nismo savršeni. I to je savršeno u redu.

4. Današnji dan je neprocjenjivi poklon (izvucite najbolje iz njega)

Imamo još toliko malo dana života. Ne znamo koliko, ali znamo da je broj vrlo ograničen. Svaki od tih dana je neprocjenjivi poklon, blagoslov… i čudo. Traćenje tog čuda je zločin, užasni nedostatak zahvalnosti za ono što nam je dato. Prisjetite se svakog jutra kako je i danas novi dan i kako ga je potrebno najbolje proživjeti. To ne znači da trebate biti hiperprodkutivan ili iscrpiti se od rada, ali učinite nešto vrijedno i korisno.

Ponekad je uzeti odmor kako bi se nahranili korisna aktivnost jer će nam to omogućiti obaviti i druge važne stvari. Ali sjediti samo i sažalijevati se neće pomoći.

5. Jadikovanje samo pogoršava stanje (nađite rješenje)

Kada osjetite strah, možda imate tendenciju glasno jadikovati svima uokolo koji vas mogu čuti. Očigledno, to neće pomoći ni njima ni vama. Čim se uhvatim kako to radite, prisilite se “promijeniti brzinu”.

Istina je kako nikada nećete stići gdje želite jadikovanjem o tome gdje ste sada. Svaki korak u vašem životu vas priprema za sljedeći. Jadikovanje ne pomaže toj strategiji. Svatko od nas ima ograničenu količinu vremena i energije. Vrijeme koje potrošimo grintajući teško da će nam pomoći ostvariti nešto svrsishodno. A neće nas ni učiniti sretnijima.

Ako bi ste uzetli 10% te energije koje ste utrošili u jadikovke i primjenili ga na rješavanje trenutnog problema, bili biste iznenađeni kako se dobro i brzo stvari mogu srediti.

Svatko od nas ima prilaz daleko većoj snazi, autoritetu i utjecaju nad svojim životima, puno većim nego što mislimo. Kada prestanete jadikovati i gledati na sebe kao bespomoćnu žrtvu, raoztkrit će vam se snaga koje niste bili svjesni. Ali morate prihvatiti tu stvarnost.

6. Osjećati se obeshrabreno i poraženo su znakovi kako je vrijeme za promjene (učinite promjene)

To može biti promjena srca, promjena perspektive ili promjena navika. Ali naglasak u svim slučajevima je kako način na koji djelujete više ne funkcionira.

Kada se osjećamo obeshrabreno i poraženo, obično je naša prva reakcija pronaći nekog ili nešto na koga ćemo svaliti krivicu. U stvarnosti, trebamo pogledati kako se osjećamo, o čemu razmišljamo i kako planiramo reagirati na to.

Vaš život je vaša odgovornost. Istovremeno dok ne možete uvijek promijeniti ono što je izvan vas, možete promijeniti svoje gledanje na stvar. I smiješna stvar je, kada promijenite pogled na stvari, sami ti problemi se mijenjaju i otvaraju put prema nekom pozitivnom djelovanju.

7. I najmanji korak je napredak (učinite ga sad!)

Može biti teško pokrenuti se kada ste ozbiljno negdje zapeli. Nije lako izgubiti voljenu osobu ili posao. Motivacija je u tim trenucima teška i u nama vlada krajnje jadan i bespomoćan osjećaj. Ali, učinite svaki dan jedan maleni korak i tako ćete postati sve jači. Učinite samo maleni korak naprijed. Korak se može činiti toliko malen i beznačajan, ali je moguć kada se osjećate pregaženo od života. No, nakon tog koraka će vam se otkriti sljedeći korak pa zatim i još jedan. Krajnji rezultat toga su velike stvari.

Svi mi imamo dobre i loše takve periode. U redu je imati loš period. Nismo mašine koje su uvijek spremne raditi punom snagom. Mi smo ljudi, što znači kako nekad posrnemo, sumnjamo i osjećamo bol ponekad. Ali i to će proći.          -Marc Chernoff

Nema komentara:

Objavi komentar