četvrtak, 3. ožujka 2016.

ZNATE LI KAKO SE PRAVI I KORISTI LJEKOVITO BILJE U VINU I RAKIJI???



1. Rastvorljivost lekovitih materija uvek je bolja u rastvorima sa alkoholom (1070%), a najčešće se koriste baš vino i rakija, i to pri temperaturama do 30°C.
2. Kod pripreme čajeva od lekovitog bilja čest je slučaj da povećanje temperature vode iznad 40°C utiče na pojedine hemijske sastojke, tako da se gube lekovite materije.
3. Na osnovu vekovnog farmakološkog iskustva, pouzdano se zna da neka jedinjenja ni su rastvorljiva u
vodi, pa su za njihovu ekstrakciju iz bilja potrebni alkoholni rastvori ili masti (primer je rudbekija, koja je nepodesna za čaj, ali je upotrebljiva u alkoholnim rastvorima). Tu treba naglasiti da alkoholni rastvori imaju niz prednosti u odnosu na vodene rastvore čajeve, a posebno što se tiče čuvanja, manipulacije, doziranja i pouzdanosti.
Postupci dobijanja ekstra kata iz bilja

Maceracija je ekstrakcija lekovitog bilja određene usitnjenosti na običnoj temperaturi. Obavlja se propisanim rastvaranjem jednom ili više puta. Macerira se određeno vreme, uz često mućkanje, u zatvorenoj posudi. Posle završene maceracije, tečnost treba procediti, ostatak iscediti, a ekstrakte pomešati. Posle toga tečnost ostaviti nekoliko dana na hladnom mestu, zaštićenu od svetlosti, jer mora da se izbistri, pa zatim filtrirati i upotrebljavati.
Tinkture su tečni, obojeni oblici lekova dobijeni ekstrakcijom lekovitog bilja alkoholom različite koncentracije. Ponekad se za pripremanje tinktura upotrebljavaju i ekstrakti biljaka, pogotovo u hitnim slučajevima: određena količina ranije pripremljenih ekstrakata razbla ži se potrebnom količinom alkohola da se dobije željena koncentracija tinkture (20% ili 10%). Najčešće se koristi 40, 50 i 70postotni alkohol, vodeći računa u kojoj se koncentraciji najbolje rastvaraju lekoviti sastojci određene biljke. Obično se uzima jedan deo lekovite biljke i 5 delova rastvora (20 postotne tinkture). Od lekovitih biljaka s jakim dejstvom u apotekama se pripremaju tinkture, i to tako što se jedan deo biljaka ekstrahuje sa 10 delova rastvora (10 postotne tinkture); te tinkture se izdaju i upotrebljavaju samo prema lekarskom receptu i uputstvu! Većina tinktura je za unutrašnju upotrebu, najčešće u obliku kapi, pogotovo onih s jakim dejstvom.
Izrada ekstrakata: Propisno usitnjene i prosejane biljke staviti u staklenu posudu i preliti određenom količinom rastvora, poklopiti i držati na toplom 8-10 dana, uz često mešanje. Posle toga odliti, ostatak dobro iscediti, obe tečnosti pomešati, ostaviti da se slegnu i izbistre, filtrirati kroz filterpapir, razliti u bočice, dobro zatvoriti i držati na hladnom mestu. U nedostatku alkohola, može se koristiti odgovarajuća kvalitetna rakija sa 40-50% etilalkohola.
PREPARATI S VINOM
Ima nekoliko načina izrade ovih preparata:
1. Lekovitu biljku natapamo u vinu 8 do 10 dana. Recimo matičnjak (u crnom vinu), pa ružmarin (u belom vinu) itd. Uzimamo vrhom punu kašičicu suve ili pet kašičica sveže biljke na pola litra vina. Pijemo posle jela.
2. Dve šake sveže biljke (pelin, ružmarina) potopimo u litar belog vina i teglu držimo tri dana na suncu ili negde na toplom. Uzimamo po pola čašice (0,1 dl) 23 puta dnevno.
3. Lekovitu biljku (istu količinu kao gore) skuvamo u vinu. Mora da vri 10 minuta. Pijemo dok je još toplo. U obzir dolaze: anđelika, odoljen (1 gram), beli luk (34 naseckana čena kuvamo u pola litra vina i pijemo po jednu čašu natašte za bubrege), selen, matičnjak, peršun (deset pera s listovima stavimo u litar vina, dodamo dve kašike jabukovog sirćeta). Posle 10 minuta kuvanja, dodamo još 300 g meda i kuvamo još pet minuta. Još vruće procedimo u tegle.
Od lekovitih biljaka prave se lekovita vina. Osnova za taj lekoviti napitak je suvo vino (bez dodatnog šećera), ali ne prejako. U njemu se natapaju lekovite biljke. Kad lekovite materije posle desetak dana predu u vino, pije se iz malih čaša (0,5 do 1 dl). Medicinska ili lekovita vina pripremaju se na različite načine i koriste se u klasičnoj i narodnoj medicini. To su tečni preparati koji se prave mešanjem lekovitog bilja s vinom, rastvaranjem čvrstih lekova u vinu ili ekstrakcijom lekovitih sastojaka maceracijom lekovitog bilja u vinu. Ponekad vinu prethodno treba oduzeti tanin. To se radi tako što se na svaki litar vina doda 10 grama vodenog rastvora čistog želatina (1 deo na 9 delova vode). Upotrebljava se najbolje belo suvo vino, a ako lekovite biljke sadrže tanin, bolje je upotrebiti crno vino. Maceracija obično traje oko mesec dana, uz češće mućkanje, da se što potpunije izvuku lekoviti sastojci iz bilja. Medicinska vina moraju se pripremati i čuvati u staklenim posudama, u tamnom i hladnom prostoru.
ANĐELIKA
(Angelica archangelica)
Vino od anđelike I:
60 g sitno sečenog korena anđelike natapa se 2 dana u 1 litru belog vina. Posle 48 sati, tome se doda 2 g anisa, ostavi se da stoji još 2 dana i posle toga se procedi. Kod smetnji u varenju pije se to vino 12 puta dnevno po 0,2 dl.
Vino od anđelike II:
Sitno sečeno korenje anđelike, 5070 g, natapa se 3 dana u 1 litru vina, a zatim se sve prokuva oko 10 minuta, pa se doda mešavina jednakih delova, po 2 grama, korena odoljena, pelina i tinkture iđirota. Tako dobijamo izvanredan lek za različite bolesti. Pije se 2 puta dnevno po 0,2 dl neposredno pre jela.
BLAŽENI ČKAU
(Cnicus benedictus)
Blaženi čkalj je vrlo poznata lekovita biljka koju su posebno cenili benediktanci. Prisutna je kao macerat u mnogim gorkim likerima, ali i destilat se koristi za komponovanje arome nekih likera.
Vino od blaženog čkalja:
2 velike kašike (20 g) sitno isečene i osušene biljke natapa se 8 dana u 1 litru belog vina i nakon toga se ocedi. Taj lekoviti napitak upotrebljava se za jačanje želuca, a takođe i za otklanjanje suvišne sluzi u prsima. Kod upale bubrega treba u svakom slučaju izbegavati ovo vino.
BOROVNICA

(Vaccinium mvrtillus)
Borovnice u rakiji I: priprema se tako što se 2 do 3 šake (oko 250 g) svežih ili osušenih plodova borovnice stave u 1 litar 45-postotne lozovače i ostave da odstoje 2 do 3 nedelje. To ublažava grčeve i bolove u trbuhu i zagreva utrobu. Uzima se 1 čašica (0,3 dl) neposredno pre jela 23 puta dnevno.
Borovnice u rakiji II: uzmite 250 g svežih borovnica, 0,7 1 čiste žitne ili voćne 45postotne rakije, 120 g šećera i prstohvat limunske kiseline (po želji). Sveže plodove borovnice dobro operite pod mlazom hladne vode, ocedite i osušite čistom krpom, stavite u čistu, širu flašu i zalijte rakijom. Po želji, rakiji možete dodati šećer i limunsku kiselinu. Bocu dobro zatvorite. Borovnice u rakiji ostavite 2 nedelje na sunčanom mestu. Sadržaj svakog dana promućkajte. Posle dve nedelje profiltrirajte u čistu flašu. Neka rakija odleži još 23 meseca pre prvog probanja. Uzima se ista doza i na isti način kao u prethodnom receptu.
CIMET
(Cinnamomum Zevlanicum)
Vino od cimeta: dobija se od 30 g usitnjene kore cimeta, koja je stajala šest dana u 121 slatkog crnog vina. Pije se po mala čašica (0,5 dl) tri puta dnevno, pre jela. Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, adstrigens i dezinficijens organa za varenje. Jača srce, želudac, nerve.
DUPČAC
(Teucrium chamaedrvs)
Vino od dupčaca: priprema se tako što se 200 g biljke drži 8 dana u 1 litru crnog vina. Vino leci od opšte slabosti i malokrvnosti, a može poslužiti i za ispiranje rana.
GAVEZ
(Symphytum officinale) Vino od korena gaveza: sušeni koren gaveza (oko 40 g) stavi se u litar dobrog suvog belog vina i pusti da odstoji 5 do
6 nedelja. Tako pripremljeno macerirano vino služi za unutrašnje jačanje kod krvarenja pluća, gubitka krvi posle teških operacija i većih rana, kao i kod malokrvnosti.
REN
(Armoracia rusticana)
Da bi se podstaklo izlučivanje kamenaca, mokraće i menstruacija, stavi se 8 do 10 kolutova rena u 2 dl belog vina, i to popije posle 8 do 10 sati natapanja.
‘Voda za zube’ (ekstrakt): koristi se kod sklonosti gnojnoj upali desni, a priprema se ovako: 50 g sitno narendanog svežeg rena, 20 gsemena komorača i 20 g paprene metvice natapa se 3 meseca u jednom litru 45-postotne rakije, a prema ukusu se razredi pre upotrebe i time ispiraju usta.
Kod pomanjkanja apetita uzima se 60 g sveže narendanog rena i 40 g potočarke i natapa desetak dana u 2 litra belog vina. Dnevno se pije natašte 1,25 dl ovog preparata.
Kod čira na želucu pije se vino od rena (50 g narendanog rena drži se 8 dana u litru suvog belog vina) a uzima se dnevno 2 puta po 1,25 dl, i to ujutro natašte i uveče.
2 čajne kašike narendanog rena,
kuvane u 2,5 dl crnog vina, podstiču
menstruaciju.
IĐIROT
(Acorus Calamus) Iđirotovo vino: 30 g osušenog korena iđirota ostavi se tokom 6 do 8 nedelja u 1,5 litara dobrog belog vina ili u 1,5 litara čiste jabukove šire, posle čega se procedi u nove flaše. Taj napitak deluje na jačanje čitavog organizma, a naročito je dobro sredstvo za jačanje slabog želuca. Dnevna doza je do 3 dl, u više navrata.
Za otklanjanje laganih seksualnih smetnji u početnom stadijumu kod muškarca, stavlja se u 1 litar čiste jabukove šire 20 g rizoma idirota, pa se to pije tokom 10 dana, po 2,5 dl dnevno.
Idirot je u močvarnim krajevima nepro-cenjiv lek protiv groznice. Uzme se 68 g usitnjenog rizoma idirota i kuva u 5 dl vina 5 minuta, a zatim se stavi velika kašika meda, poklopi se i ostavi da stoji 10 min, pa se procedi. Pije se tri puta dnevno po jedna čašica od 0,5 dl posle jela. To ujedno jača želudac i time uklanja podrigivanje, jača nerve, pa tako sprečava glavobolju i neraspoloženje, čisti krv, leci žuticu, upale žlezda i kostobolju.
Ekstrakt (tinktura): U slučajevima nesvestice, podrigivanja i neraspoloženja, pomaže i ovako pripremljen lek: u 5 dl rakije (45%) natapaju se 14 dana 2 velike kašike usitnjenog rizoma idirota (oko 30 g), zatim se procedi i filtrira. Pije se 1520 kapi u malo vode, ili na kocki šećera, dva puta dnevno, ujutro i uveče posle jela.
Ekstrakt za jačanje apetita: uzeti po 20 g idirota, kičice (Ervthraea centaurium), srčanika (Gentiana lutea), gorke deteline (Menyanthes trifoliata) i kore gorke pomorandže (Pericarpium aurantii). Mešavina se drži 8 dana u 1 litru rakije (45%) i povremeno promućka. Posle toga pije se tri puta dnevno po 1 kašika, pola sata pre jela.
IMELA
(Viscum album)
U 1 litar 45-postotne rakije, najbolje lozovače ili komovice, dodamo isečene grančice solistovima imele, koje smo prethodno dobro oprali u mlakoj vodi. U staklenu flašu možemo staviti 3040 g listića imele. Ostavi se na tamnom mestu dve do tri nedelje. Tako pripremljena rakija sa imelom ima sva lekovita svojstva imele, odnosno vinskog alkohola, a pije se 3 puta dnevno po mala čašica od 0,2 dl. Preporučuje se i za obloge kod upaljenih vena, kao i za antireumatsku masažu.
ŽALFIJA
(Salvia officinalis)
Žalfija kuvana u mešavini pola vode i pola vina čisti krv, jača nerve i zaustavlja drhtanje ruku, a pije se tri puta dnevno pol do 1,5 dl.Ako se žalfiji dodaju jednaki delovi bobica kleke i pelina, pa se to kuva u pola vode i pola vina, pije se tri puta dnevno po šolja (2 dl) pre jela, kao lek protiv trbušnog tifusa.U litru slatkog vina natapa se 810 dana, uz povremeno mućkanje, 80 g lišća žalfije. Nervno rastrojene osobe i rekonvalescenti treba da uzimaju taj preparat kao lek, 1-3 velike kašike dnevno, posle jela. Dejstvo se oseti već posle dva sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja.
MATIČNJAK
(Melissa officinalis)
Matičnjakova rakija (macerat) priprema se tako što se u litarsku bocu do jedne trećine stavi uvelo lišće matičnjaka (100 g svežeg ili 30 g suvog lišća), a do vrha se nalije 40-50postotna rakija ili konjak. Boca se dobro zatvori i ostavi da macerira 68 nedelja. Zatim se procedi, odvoji bilje i filtrira.
LAZARKINJA
(Asperula odorata)
Lekovitost lazarkinje prvi put je opisao benediktanac Vandalbertus 854. godine. Iz toga vremena potiče i ovaj stari recept:
Majski napitak (s vinom) od lazarkinje: uzmite 30 g sveže lazarkinje u cvatu, 20 g listova šumske jagode i po 10 g listova crne ribizle i dobričice. Navedene biljke, odnosno listove, stavite u umereno zagrejanu porcelansku posudu, posipajte sa 150 g šećera u prahu, pokrijte i posle 2 sata na to sipajte 2 do 2,51 dobrog starog suvog belog vina, ostavite da stoji 2 do 3 sata i potom procedite. Ovo piće jako osvežava, jača srce i podstiče varenje, a treba ga piti posle jela.
U litru belog vina 10 minuta se kuva 32 g lišća matičnjaka (suvog) sa 4 velike kašike meda (koji se dodaje u rashlađeno vino), pa se procedi. Uzima se svaki sat po 1 velika kašika (0,2 dl) preparata. Time se otklanja lupanje srca, melanholija, histerija, slabost srca nervnog porekla, nesvestica, strah, grčenje nerava i zujanje u ušima.
Orah
Protiv šećerne bolesti i žutice: uzima se 5 velikih kašika usitnjenih i osušenih listova koji se drže 24 sata u 1 litru belog vina. Kada se procedi, pije se po 1 čašica macerata ujutro natašte i uveče pre spavanja.
Recept za pripremu orahovače(orahove rakije od zelenih plodova): zeleni orasi uberu se krajem juna ili najkasnije početkom jula, operu hladnom vodom, osuše, iseku na tanke kriške i stave u flašu. Tome se doda đumbira, karanfilića ili cimeta i sve se prelije lozovačom (45-50%). U1 litar rakije stavlja se 20-25 nezrelih oraha i po 12 g đumbira i cimeta, kao i 1 gkaranfilića. Flaša se dobro zatvori i mesec dana drži na suncu ili na toplom mestu. Zatim se flaša otvori i doda se 2,5 dl šećerne vode. Šećerna voda se priprema od zasićenog šećernog rastvora koji se jednom prokuva i ohladi. Tek posle toga sme da se sipa u raniji preparat. Sada se rakija ponovo ostavi dobro zavorena na suncu narednih 3 do 4 nedelje, nakon čega se konačno procedi. Koristi se kao univerzalno sredstvo za sve vrste želudačnih tegoba, a što duže odleži, efikasnija je i ukusnija.
PELIN
(Artemisia absinthium)
Posebna tinktura od pelina, mešavina s drugim lekovitim biljem kao sredstvo za želudac: 10 g biljke pelina, 4 g dobro usitnjenog rizoma idirota, 4 g dobro usitnjenog korena srčanika i 4 g usitnjene kore od pomorandže natapa se 8 dana u 2 dl jake rakije (4555%), posle čega se procedi. Kod svih tegoba u želucu uzima se 15 do 20 kapi sa isto toliko kapi vode, i to 2 do 4 puta dnevno.
RUŽMARIN
(Rosmarinus officinalis)
Ruzmarinovo vino: priprema se tako što se 70 g listova ružmarina natapa 4 dana u 1 litru dobrog belog vina, a zatim procedi i pije tri puta dnevno po 0,3 dl.
Ruzmarinovo vino II: 10 do 20 g listova ružmarina stavimo u vinsku bocu, prelijemo sa 2,5 dl laganog belog vina i ostavimo 5 dana. Zatim procedimo. Pijemo 2 puta dnevno po jednu čašicu (1 dl). Kod duševne iscrpljenosti, bledila, kod slabog vida, za čišćenje krvi i podsticanje izlučivanja mokraće, pije se ruzmarinovo vino tri puta dnevno po 1 mala čašica (0,3 dl) i to ujutro natašte i 1 sat pre ručka ili večere.
SRČANIK
(Gentiana lutea)
Vino od srčanika: priprema se tako što se 30 do 40 g korena drži 14 dana u 1,5 litara belog ili crnog vina. Osobe sa slabijim želucem piju 0,5 do 1 dl tog vina dnevno. Od korena srčanika peče se i rakija, koja nije za svakog, ali bolesnicima i slabima jača želudac, leci probadanja, razara zgrušanu krv, a vrlo je efikasna zaštita od gripa.
TRAVA IVA
(Teucrium montanum) Vino se priprema tako što se 20 g trave ive drži 8 dana u litru crnog vina, a zatim procedi. Pije se tri puta dnevno po 1 čašica od 0,5 dl pre jela. Leci bolesti disajnih i organa za varenje. Biljka je toliko cenjena da se u narodu kaže: “Trava iva od mrtva pravi živa!”
NAPOMENE Upotrebljavajte samo prvorazredno pripremljene lekovite biljke. Kupite ih u običnim ili biljnim apotekama. Naravno, svako i sam može da bere lekovite biljke, ali mora da poštuje opšta uputstva o sakupljanju i sušenju bilja iz stručne literature.
Uspešno tečenje bolesti znatno zavisi od pravilne pripreme ekstrakata i tinktura.
Lekoviti učinak obično se uočava tek posle dužeg uzimanja, nakon ili 6 nedelja.                                                                                                                                                                                                                 preuzeto sa:prirodnoizdravo.com

Nema komentara:

Objavi komentar