utorak, 1. ožujka 2016.

Nemojte pržiti na djevičanskom maslinovom ulju evo i zasto...


Nemojte pržiti na djevičanskom maslinovom ulju

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bogato omega-6 masnim kiselinama i drugim korisnim supstancama koje pomažu tijelu da se bori protiv upala i preveniraju nastanak nekih kroničnih oboljenja. Mnogima se i okus ovog ulja jednostavno najviše sviđa pa ga vole koristiti.
Međutim, ovaj tip ulja je manje prerađen od drugih vrsta i ima nižu točku dimljenja, odnosno na nižoj temperaturi od ostalih ulja gubi kvalitetne  sastojke.
Jednom kada dosegne svoju točku dimljenja  mijenjaju se komponente i počinje sadržavati više slobodnih radikala, štetnih molekula koje oštećuju stanice tkiva.
Zbog toga ekstra djevičansko maslinovo ulje nije dobar odabir za prženje i kuhanje, nego ga koristite za hladne marinade, dresinge i salate.

Nema komentara:

Objavi komentar