nedjelja, 28. veljače 2016.

Ko gaji hrizanteme dugo će da poživi....

U našem podneblju hrizanteme cvetaju od poznog leta do kraja jeseni, ukrašavajući okućnice i vrtove...
HRIZANTEME pažnju privlače svojim neobičnim cvetovima - ima ih sa jednostavnim laticama i jednobojnih, do onih koje su šatirane i podsećaju na paukovu mrežu. Ima cvet u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj ili svetloljubičastoj boji, a ponekad su i dvobojni.
Na Dalekom istoku hrizantema je simbol sreće i radosti, a prema legendi svakom ko je gaji donosi dug i srećan život.
Na našem podneblju hrizanteme cvetaju od poznog leta do kraja jeseni, ukrašavajući okućnice i vrtove.
Prema izgledu cveta hrizanteme se mogu podeliti u pet grupa: kineske kojima su latice savijene nadole, japanske sa laticama savijenim nagore, krupnocvetne (baštenske) čiji je prečnik cveta 20-30 cm, sitnocvetne sa prečnikom cveta 5-10 cm i dekorativne evropske selekcije koje objedinjavaju jednostavnost sitnocvetnih i dekorativnost krupnocvetnih hrizantema.
Odrasle hrizanteme treba saditi u rastresita zemljišta i na polusenovita mesta. Već oformljene biljke saditi na rastojanju od 40 cm. Neophodno ih je češće zalivati (dva-tri puta nedeljno), a tokom cvetanja potrebno im je obilnije zalivanje. Do pred samo cvetanje preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom, svakih sedam do 14 dana. Ukoliko želite da produžite period cvetanja, možete odmereno nastaviti sa prihranom, ali i uklanjanjem precvetalih krunica.
Poslednjih godina pažnju su privukle saksijske hrizanteme Chrysanthemum morifolium Charm, koje se odlikuju izuzetno niskim rastom i prelepim cvetovima različitih oblika i boja. Visine su oko 30 cm i cvetaju tokom poznog leta i jeseni, šest do osam nedelja. Najbolje uspevaju na istočnoj i severnoj strani. Zalivaju se nekoliko puta nedeljno. Od proleća do završetka cvetanja potrebno ih je prihranjivati đubrivom za cvetnice.
Krajem sezone sa matične biljke odsecaju se svi suvišni delovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za 1/3 visine) i postepeno smanjuje zalivanje. U decembru biljku treba presaditi u novu, svežu zemlju. Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti hladno mesto, temperature od 6 do 8 stepeni (najbolje u podrumu), uz povremeno zalivanje. Na proleće biljku presaditi u baštu i orezati za još 1/3 visine.    Izvor: novosti.rs

Nema komentara:

Objavi komentar