srijeda, 9. ožujka 2016.

Kako uzgojiti bosiljak-ljekovitu biljku koja ima široku primjenu...

Bosiljak je zasigurno najljepša biljka koja ima svoju široku primjenu. Za razliku od drugih biljaka čija je upotreba ograničena, bosiljak se preporuča koristiti što je više moguće. Naime ako niste probali vjerujte da se radi o zaista pravom začinu, zbog kojeg će vaša jela dobiti pravu završnu notu.Naravno da najviše odgovara upravo svježi bosiljak koji možete dobiti iz svog vrta, jer se radi o biljci koja svoju čaroliju upravo postiže kada je upravo ubrana. Ako imate svoj vrt, dakle imate mogućnost za uzgoj ove biljke, tada vam možemo dati par savjeta kako to napraviti na najbolji mogući način.
Prije svega morate nabaviti veći paket sjemenja koje ćete posaditi na mjestu koje nije previše osunčano, a opet da se ne nalazi u sjeni. Za njihovo klijanje treba dosta vremena, a prema mišljenju svih stručnjaka najbolje je osigurati barem 4 sata sunčeve svjetlosti svaki dan.

Što se tiče onih koji nemaju vrt, a htjeli bi uzgajati bosiljak, postoji nekoliko smjernica kojih se trebate držati ako želite to učiniti u zatvorenom prostoru. Dakle prije svega ćete morati posebnu pozornost posvetiti da osigurate dovoljnu količinu svjetlosti.Pripremite odgovarajuću teglu koju ćete postaviti prema južnoj strani. Vodite računa da uvijek ima dovoljno topline, znači grijte svoj prostor, jer je poznato da bosiljak voli toplinu. Isto tako kada ga stavljate na sam prozor pazite da vam je u blizini radijator, kako bi biljka dobivala potrebnu količinu toplog zraka.
Što se tiče zalijevanja to je potrebno činiti što češće, a što se tiče svjetla neka to bude barem šest sati na dan. Prilikom zalijevanja pokušajte svako malo poprskati lišče tako da izbjegnete pretjerano zalijevanje. Bitno je da je zemlja vlažna, ali opet nije dobro da ju utopite, jer bi moglo doći do propadnja lišća.
Za uzgoj bosiljka potrebno je koristiti gnojivo gdje količina dušika ne prelazi 20%. Oploditi je potrebno od jednog do dva puta. Gnojivo se uvijek preporuča koristiti oko baze same biljke nikada ne na području oko listova i stabiljke.
Dakle bilo da uzgajate vani, ili unutra pobrinite se da imate dovoljno svjetla, a ako se radi o sobnom načinu uzgoja rada možete koristiti i umjetno svjetlo. Tu posebno treba obratiti pozornost na različite boje od kojih svaka ima drugi utjecaj. O tome se možete informirati kod svakog vrtlara.                                                                                                  izvor:savjetnica.com


Nema komentara:

Objavi komentar