ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Kako raskrinkati lažljivca pomocu ovih znakova koji ga uvijek odaju....

Lažljivci će dati i više detalja nego je potrebno kako bi vas odvratili s teme, a ako se približite istini vjerojatno će vas i napasti. Ulovite ih tražeći da ponove priču...Univerzalni znakovi laganja koji vrijede za sve ljude ne postoje, no izoštrite li osjetila na temelju promjena u ponašanju, lako ćete raskrinkati lažljivca. Iako je ustaljeno mišljenje da oni koji skrivaju istinu ne mogu gledati ravno u oči, istrenirani lažljivci će netremice piljiti u vas i u lice vam istresati bujicu neistina, kaže psihologinja s Harvarda...

Objašnjava kako laganje nije jednostavan posao, a upravo zato je lažljivca moguće namamiti u zamku:
- Lažljivac ne želi surađivati
Lažljivci su skloni prigovaranju, negativnim izjavama, nerado surađuju te zauzimaju neprijateljski stav jer si time smanjuju mogućnost pogreške.
- Ne radi to što govori
Postoji čitav niz odstupanja između onoga što lažljivac govori i onoga što čini. Boja glasa neusklađena s izrazom lica upućuje na to da se njegove emocije ne podudaraju s verbalnim izjavama.
-Lažljivac ne naginje glavu
Ako se vaš sugovornik ugodno zavalio, opušten je te naginje glavu na jednu i drugu stranu - on na pitanja odgovara iskreno. Lažljivcu su pitanja prijetnje te se drži uspravno i jako ukočeno.
-Izbjegava kontakt s očima
Onome tko laže direktna su pitanja prijetnja, a na njih će zauzeti ukočen stav. Držat će se uspravno i najčešće izbjegavati kontakt očima kako bi prikrili stres. Čest je pogled u stranu ili pod, a što je manje komunikacije oči u oči, to je vjerojatnost da ne govori istinu veća.
-Daju dodatne informacije koje se od njih ne traže
Ova je taktika vrlo česta kod iskusnih lažljivaca, a raznim detaljima kompliciraju priču tako da sugovorniku više ništa nije jasno. Korištenje veznika "ali" ili čak i izjava "znam da ćeš misliti da lažem" hrabar su pokušaj kojim pokušavaju izmanipulirati razgovor u svoju korist. Umjesto jednostavnog odgovora "ne" reći će "nikad to ne bih napravio".
-Prepoznatljiv uzorak u govoru
Obratite pozornost na zamjenice koje "sumnjivac" govori. Primjerice, ako pokazne zamjenice "ta", "taj" ili "to" stavi ispred imenice: "ta žena" ili "taj novac", time se zapravo pokušava distancirati od njih i navesti vas na pogrešne zaključke. Jedan od poznatijih primjera toga je slavna Clintonova rečenica "Nisam imao seksualne odnose s tom ženom".
I znoj ga može odati
U trenucima prekomjernog stresa i nervoze neki ljudi se pojačano znoje. Mjerenje količine znoja jedan je od markera i na otkrivanju lažljivca na poligrafu, a u svakodnevnim situacijama posumnjate na laž ako se sugovornik znoji, crveni i prsti mu drhte, pa će zbog toga najčešće nešto primiti u ruke.
- Sama filozofija
Lažljivci se često izražavaju gramatički besprijekorno, rabe duge riječi te pune, a ne skraćene oblike fraza. To signalizira da nije riječ o ležernom nego o dobro planiranom razgovoru. Zbog toga njihov govor najčešće djeluje kao monolog političara, ističu stručnjaci.
-Pratite pogled
Jedna od najstarijih tehnika kojom se love lažljivci je praćenje pogleda, a ako sumnjivac nakon pitanja odmah pogleda ulijevo to upućuje da laže, a ako pogleda udesno, govori istinu. Drevne su kulture imali test u kojem su sumnjivcu davali rižu, a ako bi im se manje riže zalijepilo za usta, tada su lagali. Riječ je o tome da se dok lažemo usta suše, pa će lažljivac češće zastajkivati i uzimati vodu.
-Tražite ga da ponovni priču

Ova policijska metoda najčešće je vrlo uspješna u otkrivanju lažljivca. Nakon što vam sugovornik ispriča svoju verziju događaja, zatražite da vam sve ispriča ponovno, ali obrnutim redoslijedom. Ako je lagao, to mu neće biti jednostavno.

Nema komentara:

Objavi komentar