nedjelja, 31. siječnja 2016.

LOŠE NAVIKE KOJIH SE RODITELJI MORAJU HITNO RIJEŠITI...

Priznajte, radite i ove stvari i to je čak ok! Ali, možda je došlo vrijeme da malo promijenite navike iz tri razloga: zadržavanja vašeg zdravog razuma, boljeg odnosa sa svojom djecom i jednostavno, jer je život prekratak. Pročitajte 10 loših navika kojih bi se trebali riješiti.

Osuđivanje drugih roditelja

Ovo je teško, jer svi svakodnevno viđamo roditelje koji urlaju na svoju djecu, brzu hranu koriste kao svakodnevni obrok, a djeca im idu spavati blizu ponoći. Istina, svi ti roditelji mogli su napraviti bolji izbor u svom životu, ali usredotočavanjem na njih samo trošite svoju energiju i gubite vrijeme. Jednostavno, brinite se za sebe i posvetite se tome da unaprijedite svoje roditeljstvo. I ne zaboravite si odati priznanje svaki put kada budete dobri u svome poslu.

Negativan govor o sebi

Govorite li nekada o sebi na ne baš laskav način? Na primjer – u ovome izgledam debelo, ovo mi baš ne stoji, baš sam glupa…Svi imamo takvih trenutaka, ali trebate razmisliti dvaput o negativnom govoru, pogotovo ako je vaše dijete u blizini i može čuti što pričate. Naša djeca se ugledaju u nas, mi smo im oslonac i sigurnost. Stoga, ako dijete uvidi da roditelj ne cijeni samog sebe, nije sjajna opcija. Stoga, budite ljubazni prema sebi!

Distrakcije

Kada ste zadnji put proveli vikend bez mobitela ili tableta? Vidite li obitelj u restoranu – svatko lupka po svom gadgetu i uopće ne pričaju međusobno? Danas svi želimo biti povezani cijelo vrijeme i to je na neki način u redu jer smo zaposleniji nego ikad, ali stalna uključenost ugrožava i narušava naše druge društvene veze. Uvedite novo pravilo: ako ne možete skloniti mobitel na cijeli vikend, donesite odluku da ga upalite tek nakon 19 sati. Razgovarajte sa svojom djecom, igrajte neke igre poput čovječe ne ljuti se ili kartajte. Bilo što što ne uključuje tehnologiju.

Ogovaranje pred djecom

Sigurno će vam se dogoditi situacija da ćete zbog nečega poželjeti “istračati” osobu koju vaše dijete voli – možda učiteljicu, nekog rođaka, baku…pokušajte se suzdržati i napravite to daleko od dječjih ušiju. djeca stvarno ne moraju slušati loše stvari o ljudima o kojima oni imaju dobro mišljenje, jer će samo biti zbunjeni.Tračeve zadržite između odraslih osoba, a klinci neka “zadrže” svoje idole.

Pokušavate sve kontrolirati

Ne želim nikada vidjeti svoju djecu žalosnu, povrijeđenu ili razočaranu. Sve je to dio života i pokušaj da to spriječite, kontrolirate i uvijek popravite jednostavno smanjuje njihovu mogućnost vježbanja i nošenja s životnim nedaćama. Također, što više želite nešto i nekoga kontrolirati, lako je moguće d aćete kao rezultat dobiti buntovnika koji će raditi isključivo protiv vas. Dajte djeci prostora i dozvolite im da naprave pogreške te naravno, uče na njima.

Sve snimate

Svi mi volimo slikati i obilježiti važne trenutke u životima naše djece, no ponekad jednostavno manje fotografirajte jer to zna biti jako naporno. Usto, skrivajući se stalno iza kamere i vrebajući trenutke za sačuvati, propuštate mogućnost da ih proživite. Ako sve snimate, onda na neki način, kao da uopće niste niti morali otići iz kuće nego sve pogledati na youtubeu. Dakle, ponekad odložite mobitel, foto aparat ili kameru i jednostavno živite događaje svojeg djeteta, jer za uspomene će uvijek biti vremena.

Govorite “da” svemu i svima

Lijepo je svojoj djeci kupiti sladoled kada ga traže, pa čokoladu, slikovnicu, igračku. sve to njih jako veseli, a i vi ste sretni jer razmišljate na način da su vaša djeca zavrijedila imati te sitnice. No, pripazite malo s time, da ne bi postalo svakodnevna pojava, a vi završite s razmaženom djecom koja ne mogu podnijeti negativan odgovor i odbijanje njihovih želja. Postavite limite i odlučite koja ćete im zadovoljstva i stvari priuštiti, a gdje ćete ipak podvući crtu.

Ne budite previše opušteni

Ako ne volite vožnju na velikom vrtuljku u luna parku, vjerojatno nećete na nju voditi niti dijete. Možda niste ljubitelj sarme? Postoji mogućnost da ni vaše dijete neće biti. No, ponekad nije dobro biti toliko opušten, da počnete izbjegavati situacije koje vam ne odgovaraju i samim time donositi odluke za drugu osobu pokraj sebe. donesite odluku da ćete s djetetom isprobavati nove stvari i možda čak i pomicati granice. Pustite djeci da sama istraže svijet i donesu svoje vlastite odluke. Možda i vi usput promijenite neka razmišljanja.

Glumljenje da provodite kvalitetno vrijeme s djetetom

Odlučili ste se za filmsku večer, ispekli ste kokice, pustili film ili crtić…ali vi usput malo tipkate po mobitelu, provjeravate što je novo na Facebooku..Možda je i pravo vrijeme da “opalite” jednu sliku sa svojim djetetom i stavite ju na Instagram da svi vide kako se vi lijepo provodite? Zvuči poznato? Da, iako mi mislim oda smo ukrali samo par minuta i da u tvari uživamo sa svojim djetetom jer sjedimo pokraj njega, djeca osjete da im se nismo posvetili u potpunosti. A ono što stoji na društvenim mrežama, i tako može pričekati bolji trenutak, stoga posvetite djetetu nepodijeljenu pažnju.

Ne govorite “volim te”

Znati da si voljen je tako dragocijen dar i te tri male riječi je jako jednostavno za izreći. Ako ih niste često slušali dok ste bili mali, teško da ćete ih vi govoriti svojoj djeci, ali pokušajte. Govorite svojoj djeci da ih volite svaki dan, dajte im da to čuju. Ovo vrijedi i za odraslu djecu – nikada nije kasno za “uvođenje ljubavi” u vaš odnos.

Nema komentara:

Objavi komentar