četvrtak, 4. veljače 2016.

10 najboljih savjeta doktora Oza....


Dovoljne su male promjene u jelovniku, navikama i pogledu na svijet da biste smršavjeli, očuvali mladolikost, a mozak će vam raditi “kao sat” bez obzira na dob...Vaši geni nabiju pištolj, ali vaš životni stil povlači okidač, upozorava dr. Oz. No to ne znači da se  morate odreći svega u čemu uživate kako biste ojačali organizam. Dovoljne su male promjene u jelovniku, navikama i pogledu na svijet da biste smršavjeli, očuvali mladolikost, a mozak će vam raditi “kao sat” bez obzira na dob.

Bez obzira na to koliko vam je godina, bez obzira na to koliko pokazuje vaša vaga, i dalje možete kontrolirati svoje zdravlje, poručuje dr. Oz. Sitne, ali moćne promjene uvodite jednu po jednu, i to svaka tri tjedna. Nakon 21 dana zdrava navika postaje dio vas i već ćete automatski jesti zdravije, smijati se češće...
1. Nasmij se - Ispunite život humorom! Smijeh ne samo da ublažava stres i snižava krvni tlak nego i jača imunološki sustav organizma.
2. Elan čitav dan - Više žitarica ujutro - manji osjećaj gladi tijekom dana te manje iskušenja da glad utažujete slatkišima. Za doručak pojedite tvrde zobene pahuljice s grožđicama, orasima i lanenim uljem.
3. Zajutrak nije pitanje izbora - Što prije počnete jesti, to će vaš metabolizam biti aktivniji tijekom dana. Oni koji redovito doručkuju mršaviji su od onih koji ujutro bez jela odjure na posao.
4. Ritam za energiju - Odredite sat odlaska na spavanje i pridržavajte se zacrtana ritma. Sedam sati okrepljujućeg noćnog sna produljuje životni vijek, snižava stres, izoštrava memoriju te smanjuje želju za slatkišima i nezdravom, kaloričnom hranom.

5. Ne leži kad boli - Kada vas bole leđa, ležanje u krevetu samo će pogoršati situaciju. Mirovanje slabi mišiće leđa te tako produljuje bolnu epizodu. Ustanite i popijte tabletu protiv bolova - to je najbolji recept za liječenje bolnih leđa!
6. Zeleni saveznik - Zeleni čaj pijem tri puta na dan! On, za razliku od crnog čaja, obiluje polifenolima koji jačaju srce i smanjuju rizik od karcinoma. Imajte na umu da se ti dobri spojevi fermentacijom gube. Zeleni čaj uz to povećava budnost, ali s mnogo manjom dozom kofeina od crnog čaja. Nanesete li ga izravno na vlasište, pomoći će vam da se riješite peruti.
7. Zalogaj šarenila - Svaki dan pojedite devet šaka šarenog voća i povrća. Namirnice jarkih boja obiluju flavonoidima i karotenoidima - spojevima koji su moćniji od mnogih lijekova jer vežu štetne slobodne radikale te smanjuju upale.
8. Četkica nije dosta - Ma koliko temeljito prali zube, četkica ne dopire do svih dijelova. Želite li i u starosti imati svoje zube, redovno koristite i zubni konac. Osim što čuva zdravlje zuba, konac uklanja i bakterije čije zadržavanje može uzrokovati srčane bolesti.
9. Uzdah olakšava - Duboko udahnite - bilo kada i bilo gdje. To je moj tajni recept za smirenje, ističe dr. Oz. Najprije izdahnite što je više moguće “iz trbuha”, a potom udišući kroz nos napunite pluća. Ispunit će ih i dušikov monoksid, ima ga u stražnjem dijelu nosa, a otvara žile. Doza svježeg kisika pomoći će i da se osjećate budnije i sretnije.

10. Istezanje za srce - Joga je sastavni dio moje svakodnevice. Joga smanjuje stres, snižava krvni tlak, smanjuje broj otkucaja srca i povećava fleksibilnost tijela jer aktivira i one mišiće koji su tijekom dnevnih aktivnosti i klasičnih sportova pasivni. Uz opuštanje, mišići postaju prilagodljiviji te ste manje skloni ozljedama.

Nema komentara:

Objavi komentar