ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Jela i pića koja su mnogo zdravija nego što mislite....korisno znati...


1.Sir-Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da mliječni proizvodi (uključujući i sir) pomažu u spuštanju visokog krvnog pritiska, regulisanju šećera u krvi, održavanju željene tjelesne težine, pa čak i produženju životnog vijeka.
                                                       2.Topla čokolada-Topla čokolada je "nezdrava" samo zbog sirupa i procesuirane čokolade, dok je sam kakao izuzetno bogat hranjivim supstancama koje su dobre po zdravlje. Pokušajte da napravite domaću toplu čokoladu tako što ćete zagrijati šolju mlijeka s niskim procentom masnoće i dodati dvije supene kašike nezaslađenog kakaa u prahu, kao i kapljicu ekstrakta od vanilije i trunku šećera.
3.Žumanca-Žumanca su jedan od najvećih izvora holina, antiinflamatorene hranjive supstance koja podstiče proizvodnju serotonina i dopamina, hormona sreće. Žumanca su takođe bogata luteinom i zeaksantinom, koji su od ključnog značaja za sprečavanje gubitka vida.

4.Kafa-Prema nedavnim istraživanjima klinike "Mayo", kafa pomaže u borbi protiv brojnih oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest, dijabetes tipa 2, oboljenja jetre i depresija. Takođe, ispostavilo se da je zabluda da kafa izaziva dehidrataciju.
5.Sportska pića-Tečnost i elektroliti koje izbacite znojenjem tokom vežbanja mogu se nadomjestiti sportskim pićima, koja su takođe odličan izvor energije i kalorija neposredno nakon vežbanja.
6.Bijeli krompir-iako se crveni krompir uvijek smatrao zdravijim, bijeli krompir sadrži malo više proteina, kao i vitamin A i vitamin C. Uz to, bogat je kalijumom.

7.Puter/maslac-Nedavna istraživanja otkrila su da zasićene masnoće, kao one koje se nalaze u puteru, nisu toliko odgovorne za nastanak srčanih oboljenja koliko se mislilo. Puter je mnogo bolja opcija od margarina i drugih alternativa, koje sadrže aditive, hemikalije i trans masti. Ovo ne znači da bi trebalo da ga koristimo u neograničenim količinama, ali nas svakako neće ubiti ako ga upotrebimo tu i tamo.
8.Hljeb-Iako je ovo namirnica koju svi prvo izbacuju iz ishrane kad krenu na dijetu, hljeb je zapravo odličan izvor vlakana. Hljeb od cijelog zrna bogat je vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.






Nema komentara:

Objavi komentar