ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Ove biljke je poželjno imati u spavaćoj sobi-pogledajte koje su to....

Mozda  vam se to čini nelogičnim i smatrate da vam zagušuje ionako pretrpanu spavaću sobu, biljke su ipak dobrodošleu ovaj prostor....Spavaće sobe u našim stanovima i kucama  u pravilu su  male da nam se čini nemogućim naći mjesta za njih. Pritom smo skloni mišljenju kako nam ne trebaju detalji poput zelenila koji će nam oduzimati dragocjeni kisik tijekom odmora i spavanja.
No, upravo zbog toga i činjenice da biljke proizvode kisik dobro ih je imati u sobi. Iako i one, s druge strane trebaju kisik, uvijek ga stvaraju više nego što ga potroše. Dakle, vaše brige i otpori vezani uz zelenilo u spavaćoj sobi posve su neopravdani.
Ono što na biste trebali paziti jest da vam biljka nema intenzivan miris, da nije do uzglavlja, primjerice na noćnom ormariću te da joj date što više svjetla. Dakle, prozorska daska ili mjesto uz prozor idealna je pozicija. Donosimo vam biljke koje su idealne za spavaću sobu – umiruju i osvježavaju, a usto ne zauzimaju mnogo prostora. 

 Aloe vera, kaktus bez bodlji za čišći zrak-Nezahtjevne aloe uklanjaju štetne kemikalije u zraku, a svijetlim pjegama na svojim mesnatim listovima ukazuju da je zrak u kojem se nalaze onečišćen
CRVENA DRACENA- Vizualno atraktivna dracena vrlo je korisna u spavaćoj sobi – uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Smjestite ih u spavaće sobe koje imaju dosta sunca te imajte na umu da mogu narasti i do jedan metar. 

Gerberi, cvijeće koje nije samo za buket-Ne bi vjerovali, ali i gerberi vrlo dobro rasčišćuju zrak.
Osim što ima lijepe cvjetove, ova biljka upija trikloretilen, tvar koju možete u svoj dom unijeti nakon što ste nešto donijeli iz kemijske čistionice.
Savršeno mjesto za smjestiti gerbere je spavaća soba. Pod uvjetom da ima puno sunca.
Sada samo trebate krenuti u nabavu biljke koja vam najviše odgovara: i po zahtjevnosti, ali i da vam se sviđaju listovi.
I možete disati punim plućima čak i kad spavate.

Palme protiv duhana-Ako želite čišći zrak, nećete pogriješiti ni s bilo kojom palmom. 
Palme, baš kao i sve ostale biljke, odlično djeluje u čišćenju zraka od ugljičnog dioksida, ali i učišćenju od duhanskog dima. 
Palme su ipak za malo pažljivije uzgajatelje bilja. Trebaju malo više njege i trebaju biti na toplom.
LAVANDA-Jedan od najčešćih prirodnih lijekova, lavanda je korisna za mnoge stvari – kao miris za sapune, šampone ili tjeranje moljaca te dezodoriranje garderobnog prostora ili stana. Lavanda pruža ugodan miris te pomaže u liječenju nesanice, ali i tjeskobe jer ima veliko umirujuće tj. sedativno djelovanje. 
GARDENIJA-Ima vrlo ugodan miris što je važno za spavaće sobe te djeluje umirujuće te čisti zrak. No vrlo je osjetljiva, tako da je morate redovito zalijevati i staviti na svijetlu poziciju, ali ne izravno na sunce. Također, gardenija voli vlažna mjesta. Tek tada će procvjetati.


Nema komentara:

Objavi komentar