petak, 5. veljače 2016.

Najpoznatiji domaći lijekovi za štitnu žlijezdu!


Štitna (tireoidna) žlijezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u našem organizmu, a tu spada održavanje normalnog metabolizma svih ćelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu bjelančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti, a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još dosta toga.Na osnovu toga, ova žlijezda je direktno odgovorna za pravilan fizički i mentalni razvoj i stanje organizma.
Poremećaj rada štitne žlijezde spada u najčešće hormonalne poremećaje i zastupljeniji je kod žena nego kod muškaraca. Kada su oboljenja štitne žlijezde u pitanju, ne mora uvijek da bude poremećena njena funkcija, već može doći do uvećanja, pojave čvorića na njoj, kao i malignih oboljenja.
Kod poremećaja lučenja hormona postoje dva oblika bolesti i to hipertireoza (stanje povećane funkcije) i hipotireoza (stanje smanjene funkcije). Razloga za to ima mnogo, a najčešće su: nepravilna ishrana, neuredan život, hronična nervoza i stres, pretjerani napor tokom dužeg vremenskog perioda i naravno nasljedni faktor.
Liječenje oboljele štitne žlijezde je dugotrajan proces i treba ga ozbiljno shvatiti. Medicina danas nudi hormonsku terapiju koju nikako ne treba zanemariti, a prirodne metode liječenja koje ćemo u nastavku teksta iznijeti koristiti samo kao pomoćna sredstva u cilju što bržeg i uspješnijeg liječenja, naravno uz konsultaciju sa ljekarom.
Kada je ova bolest u pitanju, prirodni lijekovi dolaze do izražaja i zauzimaju svoje mjesto najčešće tek nakon liječenja uz pomoć savremene medicine, a to zbog toga što se često dešava da se pacijenti i godinama poslije uspješno završenog liječenja u određenim situacijama ne osjećaju sasvim dobro.
Prirodno liječenje smanjene funkcije štitne žlijezde
Kada je u pitanju smanjena funkcija štitne žlijezde, potrebno je uzimati namirnice bogate jodom, a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.
U našem narodu je za ovaj poremećaj od davnina najpoznatiji prirodni lijek liker od oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom. Pravi se tako što se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su još mali i u ljusci), zasječe nožem (kako bi bolje ispustili sokove), stavi u veću staklenu posudu i prelije sa 2 l domaće komove rakije. Zatim se doda šećera po želji (ne previše). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu 6 nedjelja. Nakon toga se procjedi i nalije u flaše. Liker od oraha (orahovinu) piti svako jutro na prazan stomak, jednu malu rakijsku čašicu.
Prirodno liječenje povećane funkcije štitne žlijezde
Za liječenje povećane funkcije štitne žlijezde pomoći će čaj i obloge od ivanjskog cvijeća. Čaj pripremiti na uobičajen način, jednu malu kašiku ivanjskog cvijeća preliti jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno. Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nešto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.
Da bi efekat liječenja bio još bolji, na vratu gdje se nalazi štitna žlijezda, stavljati obloge od ivanjskog cvijeća (najbolje svježeg). Oblog se priprema tako što se cijela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi, držati oblog na vratu, tako što je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremena više puta dnevno. Ako je moguće, bolje bi bilo da bolesnik za to vrijeme miruje u krevetu.
Ovaj prirodni lijek pomoći će i kod uvećane štitne žlijezde (gušavosti)
U posjlednje vrijeme sve više se priča o tome kako biljka aronija, pored mnogobrojnih ljekovitih svojstava reguliše i rad štitne žlijezde. Nalikuje borovnici i, mada je slabije poznata, može se naći i u našoj zemlji. Često se dešava da žene u periodu menopauze imaju poremećaj hormona štitne žlijezde, pa se u oba slučaja (i kod smanjene i kod povećane funkcije), preporučuje upotreba čajeva od biljaka koje regulišu nivo hormona u organizmu, kao što su žalfija i bijela imela.

Nema komentara:

Objavi komentar