srijeda, 3. veljače 2016.

Procitajte o Gersonovoj metodi liječenja raka i drugih teških bolesti...


Gersonova metoda je sveobuhvatni pristup iscjeljivanju tijela pomoću posebne prehrane i detoksikacije. Ova metoda poboljšava prirodnu sposobnost organizma na samoizlječenje. Gersona metoda je danas jedna od najpopularnijih prirodnih terapija za liječenje raka u svijetu. Međutim, ona pomaže i kod mnogih drugih bolesti, poput epilepsije, ovisnosti o drogama i lijekovima, dijabetesa, sindroma kroničnog umora, artritisa, srčanih i bubrežnih bolesti.
Ako se provodi preventivno, ova metoda može spriječiti mnoge bolesti i sačuvati dobro zdravlje.Ovaj poseban prehrambeni režim razvio je dvadesetih godina prošlog stoljeća Max Gerson, njemački liječnik, rođen 1881. na području današnje Poljske.
Budući da je bolovao od migrene čiji su se simptomi pogoršavali, a tadašnja medicina mu nije mogla pomoći, ustrajao je u namjeri da sam pronađe lijek za svoje tegobe.
Istražujući dostupnu literaturu i eksperimentirajući na sebi, otkrio je da ga vegetarijanska prehrana bez soli lišava teških glavobolja i mučnina.

Preporučivši ovaj tip prehrane i svojim pacijentima, slučajno je otkrio da istovjetna hrana i način pripravljanja obroka liječi i lupus te tuberkulozu za koje tad nije bilo lijeka.
Uspjeh u liječenju tuberkuloze potvrđen je i kliničkim ispitivanjem te je Gersonova terapija postala poznata u cijeloj Europi.
Iako je svoju dijetu pretežno propisivao oboljelima od tuberkuloze, ispostavilo se da istovremeno uspješno tretira alergije, astmu i poremećaje krvnog tlaka.
Gerson je uvidio da njegova prehrana zapravo ne liječi određene bolesti, nego potiče metabolizam i imunološki sustav na pravilan rad te na takav način vraća zdravlje.

Kako se provodi Gersonova dijeta

Gerson dijeli namirnice na tri skupine – poželjne, povremeno dopuštene i zabranjene.
Gersonova dijeta je poprilično restriktivna. Jede se većinom sirova i skoro u potpunosti veganska hrana.
Na tanjiru je poželjno voće i povrće u velikim količinama.
Dopuštene su naranče, limuni, jabuke, kruške, breskve, šljive i trešnje te mrkve, rajčice, paprike, mahune, blitva, zelena salata, kelj, brokula i crveni kupus. Povremeno smijete pojesti i pola banane.
Svježe voće i povrće se jede sirovo, u salatama, sokovima ili juhama.
Od neveganskih proizvoda dopušteni su samo jogurt i med. Mlijeko i mliječni proizvodi, kao i meso su zabranjeni.

Povremeno se smije jesti cjelovita riža i malo kruha od integralne raži ili zobi. Kuhani krumpir je dopušten češće.
Od ulja dopušteno je samo laneno ulje.
Za zaslađivanje se može koristiti javorov sirup, med ili smeđi šećer u količini koja ne prelazi dvije žličice dnevno.
Pacijenti ne piju vodu, umjesto toga preporučuju se sokovi. Pije se čak 13 čaša sokova tijekom dana.
Osobe koje žele provoditi Gersonovu dijetu moraju potpuno izbaciti sol iz prehrane jer, prema dr. Gersonu, prodiranje natrija u stanice izaziva mnoge bolesti.
Nužno je izbjegavati sve prerađene namirnice, uključujući svu zamrznutu i konzerviranu hranu, dimljenu i, naravno, usoljenu.
Zabranjen je alkohol, kafa i svi čajevi.
Ne smiju se jesti mahunarke, soja, gljive i margarin.
Od voća i povrća nisu dopušteni ananas, avokado, bobičasto voće, kokos i drugi orašasti plodovi te krastavci, klice i sirovi špinat.

Terapija sokovima

Pedesetih godina Gerson je usavršio svoj program posebno za oboljele od karcinoma.
Uveo je konzumiranje sokova od voća i povrća, po mogućnosti organskog.
Sokovi se piju tijekom dana, svakih sat vremena, uvijek svježe pripremljeni.
Gerson je preporučivao četiri osnovne vrste soka: od mrkve, od jabuka s mrkvom, od naranče i zeleni sok (od kupusa i drugog povrća).
Trebalo bi piti 13 čaša sokova dnevno.
Uz sokove, obvezna su tri lagana obroka dnevno, od kojih svaki sadrži posebnu Hipokratovu juhu koja ima snažna detoksikacijska svojstva.
Za doručak se može jesti zobena kaša s dodatkom voća, a za ručak i večeru krumpir i salata.
Kuha se na laganoj vatri sa što manje vode. Zabranjeno je aluminijsko posuđe, a preporučuje se uporaba srebrnog pribora za jelo.
Recept za Hipokratovu juhu
  • 1 srednji korijen celera
  • 1 srednji korijen peršina
  • 2 mala ili jedan veliki poriluk
  • 2 srednja luka
  • češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
  • malo peršinovog lišća
  • 600 g rajčica
  • 400 g krumpira
Operite povrće, naribajte ga ili narežite na kockice.
Stavite u veliki lonac, dodajte malo vode – da prekrije povrće.
Zagrijte do vrenja, nakon toga polako kuhajte na slaboj vatri sat i pol do dva, dok ne omekša.
Na kraju propasirajte.

Čišćenje organizma klistirom od kafe

Prema Gersonu, potrebno je raditi klistir od kafe četiri puta dnevno, a u slučaju velikih tumora i češće.
Gerson je ustanovio da klistiri najbolje čiste jetru i uklanjaju otrove iz organizma.
Za jednu dozu klistira priprema se 900 ml kuhane kafe. Povremeno se u tu svrhu koristi i ricinusovo ulje.
Tijekom provođenja klistira potrebno je iz uporabe izbaciti sve kemijske kozmetičke proizvode koji dolaze u dodir s kožom ili sluznicom.

Dodaci prehrani

Dr. Gerson je bio pobornik prirodnih dodataka prehrani.
Za liječenje je, uz posebnu hranu i klistire, propisivao kalij i jod u obliku Lugolove otopine.
Od vitamina je preporučivao vitamin C, B3 i B12 te probavne enzime.
Danas su u njegovu terapiju uključeni i vitamin B17, koenzim Q10 te kolostrum.
Uzimanje kalcija smatrao je štetnim.

Nema komentara:

Objavi komentar