nedjelja, 17. travnja 2016.

Uzgajanje lavande – saveti za uspešano uzgajanje

Lavanda se koristi kako za zdravlje, tako i za lepotu. Najčešće kupujemo gotovu biljku ili proizvode od lavande, ali da li ste znali da lavandu veoma lako možete da gajite i sami? Pročitajte najvažnije savete za uspešno uzgajanje lavande.

Sađenje lavande

Za sađenje lavande sa semenkama treba mnogo posla i može da bude veoma teško, mnogo bolja odluka je da kupite već zdrave biljke od uzgajivača.

Kada lavandu izvadite iz saksije u kojoj ste je dobili, raširite koren i stavite ga u iskopanu rupu koja savršeno pristaje korenu. Korenski sistem lavande je veći nego sama biljka! Stavite na koren mešavinu kokošijeg đubriva i zemlje kako bi biljka dobila organske materije koje podstiču rast korena i biljke.Biljka lavande toleriše mnoge uslove za uzgajanje, ali najbolji rezultati se dobiju na toplom, dobro isušenom zemljištu. Zemljište bi trebalo da bude dobro obrađeno, isušeno i dovoljno meko da možete da lako zakopate vaše ruke u njega. Neke vrste peska ili istrulog komposta biljki će da da dobar start za rast. Suvkasto tlo će da poveća koncentraciju ulja, a alkalno ili krečnjačko zemljište će da poveća miris lavande.
Lavanda ne voli mokro korenje. Blagi nagib zemljišta je dobar izbor za savršeno isušivanje.
Sadite vaše biljke tako da imaju dovoljno vazduha oko sebe kada narastu i razviju cvetove. Njihove grane ne bi trebale da se dodiruju. Izvadite nekoliko grana iz unutrašnjosti biljke kako bi je otvorili, a posle zime svo mrtvo lišće uklonite iz biljke.

Pesak ili šljunak su najbolji izbor za dodatak zemljišta. Pesak će da napravi umerenu temperaturu zemljišta i reflektovaće toplotu i svetlo tačno kako odgovara lavandi. Neki takođe misle da ovo pomaže u borbi protiv gljivičnih bolesti. Više toplote stvara jači miris cveta.

Sunce i voda neophodni za uzgajanje lavande

Lavanda uspeva samo na punom suncu. Posadite je negde gde će da dobije minimalno 8 sati sunca dnevno. Ako biljku držite u posudama treba će joj manje sunca ako ne možete da je zalivate često.Lavanda je posebno otporna na sušu kada malo poraste i kada se već dobro razvije. Ipak, tokom prve godine treba da je dobro zalivate, posebno kod tropskih letnjih dana. Ne zaboravite da zalivate lavandu i u jesen i u proleće ako dođe suša.
Vlažna klima može da utiče na biljku da postane osetljiva na trulež korena i na slične bolesti.Dobra cirkulacija vazduha i pravilno isušivanje može da poveća vaše šanse za uspeh.

Orezivanje lavande

Biljke koje nisu pravilno orezane u sredini padnu i raštrkaju se. Iako se lavanda redovno orezuje jednostavnim branjem cvetova, potrebno je dodatno orezivanje kako bi podstakli novi rast, pogotovo tokom kasne jeseni ili počekom proleća. Godišnje orezivanje će da pomogne u održavanju lepo oblikovane biljke i maksimalne proizvodnje cvetova.

Žetva lavande


Kada je vaša lavanda procvetala, cvetovi mogu da se koriste za različitu upotrebu. Ako želite lep buket cveća, uberite cvetove kada je polovina cveća na glavi otvorena.                                                              izvor: http://www.krenizdravo.rs/            

Nema komentara:

Objavi komentar