Kad je kuvar Lusijen Olivije 1860. godine napravio prvu rusku salatu, nije ni slutio da će ona postati omiljeno jelo širom sveta. Salata nije zaobišla ni našu zemlju.- Lusijen je u to vreme radio kao šef kuhinje restorana „Ermitaž“ u Moskvi, gde je i napravio rusku salatu
Napravljena u Rusiji sa pravom nosi ime ruska salata, mada je danas neki zovu i Olivije salata. Njena prva verzija se razlikovala od današnje. Olivije je pomešao teleći jezik, zelenu salatu, kavijar, komadiće jastoga i kapra, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje.
- Njen poseban sastojak bilo je izuzetno kvalitetno maslinovo ulje.
Trik za bolji ukus
- Umesto piletine, za pripremu ruske salate možete da koristite dimljenu ćuretinu. Bogatstvo ukusu može posebno da da praška šunka koja je polubarena, a poludimljena. To je prava praška šunka.
- Umesto piletine, za pripremu ruske salate možete da koristite dimljenu ćuretinu. Bogatstvo ukusu može posebno da da praška šunka koja je polubarena, a poludimljena. To je prava praška šunka.
Posna varijanta
- Meso zamenite sardinom ili komadićima tunjevine. Ako odaberete tunjevinu, sa njom možete da pomešate i komadiće kuvanog oslića. Za preliv koristite posni majnonez, senf i maslinovo ulje. Ukoliko volite jači ukus, posnoj salati dodajte biber.
- Meso zamenite sardinom ili komadićima tunjevine. Ako odaberete tunjevinu, sa njom možete da pomešate i komadiće kuvanog oslića. Za preliv koristite posni majnonez, senf i maslinovo ulje. Ukoliko volite jači ukus, posnoj salati dodajte biber.
To posebno ulje iz Provanse je uz vinsko sirće i senf služilo kao preliv za salatu, a danas je dresing majonez.
- Olivijeov kolega je ukrao recept i podelio ga. Ruska salata više nije bila tajna .
Salata je postajala sve popularnija, ali je doživela brojne promene. Jedino je Lusijenov princip ostao isti: „Pomešati brdo sastojaka“.
- Prvobitna salata je morala da se izmeni kako bi postala pristupačna širokim masama.
Talas popularnosti ruske salate širio se Italijom, Makedonijom, Hrvatskom, Francuskom.
Zdrava varijanta
- Majonez zamenite jogurtom. Moja preporuka je da to bude onaj sa većim procentom masnoće koji će krompiru dati bogatiji ukus. Dobra zamena je i masnija pavlaka, a umesto jaja, nabavite či semenke.
- Majonez zamenite jogurtom. Moja preporuka je da to bude onaj sa većim procentom masnoće koji će krompiru dati bogatiji ukus. Dobra zamena je i masnija pavlaka, a umesto jaja, nabavite či semenke.
U našoj zemlji posebno je omiljena kombinacija kuvanog krompira, šargarepe, barene piletine ili šunke, tvrdo kuvanih jaja, kiselih krastavaca i majoneza. Ako dodate grašak, onda to odmah postaje francuska salata.
Nema komentara:
Objavi komentar