Na kraju se sve svede na to da treba da jedete dečju hranu, jer osim što je najzdravija, ona sprečava razvoj mnogih malignih oboljenja.
Svi ste u detinjstvu sigurno slušali priče koje bi vas navlačile da nešto pojedete. Najpozantija izjava je da zec ima jake zube zato što jede šargarepu.
Ako ste u međuvremenu postali roditelji ili ako to imate u planu spremite se na iste trikove, preporučuje Večernji list.Naučnici su sada pronašli razlog da povrće jedete više i češće i vi, odrasli.
Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”, otkrivaju da kod žena sa visokim nivoom karotenoida postoji manji rizik od razvijanja određenih vrsta raka dojke, piše Mirror, a prenosi Večernji list.
Karotenoidi su široko rasprostranjeni u prirodi. Najvažniji karotenoidi su karoteni, jer oni u ljudskom organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a naročito beta karoten i likopen poseduje i druga svojstva, koja mogu značajno da doprinesu ljudskom zdravlju. Tako beta karoten, zastupljen najviše u zelenom, žutom i narandžastom voću i povrću smanjuje rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja, raka pluća i dojke i podiže imunitet kod starijih osoba.Likopen, najzastupljeniji u paradajzu, lubenici, crvenom grejpu i drugom obojenom voću i povrću deluje kao antioksidans, smanjuje rizik pojave raka pluća, želuca i prostate, raka dojke, debelog creva, jajnika, endometrijuma, pankreasa i bešike, kao i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Eksperimenti su pokazali da izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno delovanje na kožu, oči, jetra i pluća.
Najbolji izvor alfa karotena su kuvana šargarepa i bundeva.
(Telegraf.rs)
Nema komentara:
Objavi komentar