Odlicno jelo,i kao glavno,i kao neko predjelo,ili opet moze i kao neki dodatak uz kuhano jelo..Uglavnom,varijanti bezbroj.
Potrebno:
-Pola kg fasiranog mesa (ili po zelji)
-Kuhana jaja (i ovo je proizvoljno,zavisno od clanova,ali na pola kg mesa potrebno je oko 6,7 jaja)
-Izmrvljenog suhog hljeba (otprilike sredina jedne polovine hljeba)
-malo soli,karija,1 izrendani crni luk,presuna,kasikica crvene mljevene paprike
-2 jaja svjeza (za smjesu)
-1 jaje svjeze (za pohovanje)
-malo prezle(za pohovanje)
-malo brasna(za pohovanje)
-Priprema:
-U meso staviti jaja,dodati so,hljeb,luk i zacine..
-Mijesati dok se satojci dobro ne sjedine
-Kidati komadice pa ih raspljeskati u obliku pljeskavice ,u to staviti oguljeno kuhano jaje(to dodje kao donji dio u kojem je jaje,napraviti jos jednu malu
pljeskavicu za odozgor,pa poklopiti i sastaviti ,oblikovati lopticu.
-Svaku lopticu umotati u foliju(napraviti kao bonboncic:)
-Staviti u dublju tepsiju ,i skoro do pola svakog zavežljujka naliti vode u tepsiji
-Staviti u vrelu rernu da se pece/kuha nekih 40ak min
-Izvaditi iz rerne,odmotati loptice..valjati ih u razmuceno jaje,brasno,opet jaje pa u prezlu i prziti sa svake strane dok ne dobije koricu
-Servirati po zelji.. izvor:isprobanirecepti.weebly.com
Nema komentara:
Objavi komentar