srijeda, 23. ožujka 2016.

Sve o cvijetu Krika - Anagallis monelli

Anagallisa ili domaćim nazivom „Krika“ ili „Krivičica“ je cvijet iz porodice Primulaceace. A to je još jedan predivan vrtni cvijet, koji nam je stigao sa Sredozemlja i sjeverozapadnih dijelova Afrike. Samim time odmah bi se dalo zaključiti da ovaj cvijet obožava sunce i toplinu, što je i točno.

Pri uređenju vrta, balkona ili terase odaberite sunčano ili polusjenovito, ali toplo mjesto koje je zaštićeno od vremenskih neprilika. I tako će te stvori savršeni dom za kriku. 

Možete ju posaditi i uzgajati kao balkonsko cvijeće koje će stvoriti 50 – 60 cm dugačke grane sa velikom količinom cvjetova na njima. Ili ju možete posaditi direktno u zemlju te ju uzgajati kao vrtno cvijeće i tako dobiti nisku biljku ( 10-25 cm) sa velikim promjerom 60 - 80 cm.Cvijetovi Angallisa su sitni ali mnogobrojni, a mogu biti ili plave ili narančasto-crvene boje. Cvijeta malo kasnije od uobičajenih ljetnica u našem vrtu. Tako da se prvi cvjetovi pokazuju tek u lipnju ali zato cvjetaju sve do kraja listopada. 


Ukoliko imate sjeme i sami sijete biljku tada je najbolje vrijeme za sijanje od veljače pa sve do travnja u toplom klijalištu. Neka temperatura ne bude niža od 20 *C jer će tada biljke jako teško nicati i imat će te smanjenu klijavost. Nakon nekog vremena kada biljka naraste i malo ojača treba napraviti pinciranje i otkinuti vrh biljke kako bi se biljka što bolje razgranala. 

Sadite biljke u vrt od sredine svibnja pa sve do sredine-kraja lipnja sa razmakom između biljaka oko 25-30 cm. Naš savjet je ukoliko želite kupiti ovu biljku na tržnicama ili svog lokalnog vrtlarapotražite ovaj predivan cvijet malo kasnije, jer ga uglavnom nema u prodaju u špici sezone kad je prodaja sezonskog cvijeće. Ali zato ostavite mjesta za ovaj cvijet i posadite ga onda malo kasnije kada stignu na tržište.

izvor:http://www.cvijet.info/

Nema komentara:

Objavi komentar