Potrebno:
-1l mlijeka
-10 kašika šećera
-10 kašika griza
-1 vanilin šećer
-1 kašika putera
-4 kašike kakaa
+ 2 kašike ulja i pola čokolade za kuhanje (50g)
Priprema:
-Od litra mlijeka izdvojiti 300ml.. u njega razmutiti griz,preostalo mlijeko staviti na vatru i pustiti da provri
-Dodati šećer i vanilin te na kraju razmućeni griz
-Miješati konstantno da se ne zgrudva dok se smjesa ne zgusne.Princip kuhanja griza je isti kao kod pudinga.
-U toplu smjesu dodati puter,još malo promiješati i skinuti s vatre.
-Smjesu podijeliti na dva dijela te u jedan dodati kakao
-Za ljepšu dekorisanu muhalebiju sam koristila male duboke zdjelice,koje inače koristimo ili za voće ili za supu,ili za sladoled..
-Zdjelice plaknuti hladnom vodom pa ih do pola puniti prvo bijelom smjesom pa smedjom..i tako sve do kraja
-Ostaviti u frižideru da se hladi najmanje par sati.
-Izvaditi iz frižidera ,istresti na tanjir tako da bijeli dio dodje s gornje strane.
-Čokoladu istopiti na pari,dodati ulje,dobro promiješati da se čokoladna glazura sjedini i bude sjajna,te preliti preko svakog 'kupa'.
-Po glazuri se opet može posuti mljeveni orah,badem,..po želji šta god imate.Ja sam iskoristila pistacije koje sam imala u tom trenutku.
Prijatno:) izvor:isprobanirecepti.weebly.com
-1l mlijeka
-10 kašika šećera
-10 kašika griza
-1 vanilin šećer
-1 kašika putera
-4 kašike kakaa
+ 2 kašike ulja i pola čokolade za kuhanje (50g)
Priprema:
-Od litra mlijeka izdvojiti 300ml.. u njega razmutiti griz,preostalo mlijeko staviti na vatru i pustiti da provri
-Dodati šećer i vanilin te na kraju razmućeni griz
-Miješati konstantno da se ne zgrudva dok se smjesa ne zgusne.Princip kuhanja griza je isti kao kod pudinga.
-U toplu smjesu dodati puter,još malo promiješati i skinuti s vatre.
-Smjesu podijeliti na dva dijela te u jedan dodati kakao
-Za ljepšu dekorisanu muhalebiju sam koristila male duboke zdjelice,koje inače koristimo ili za voće ili za supu,ili za sladoled..
-Zdjelice plaknuti hladnom vodom pa ih do pola puniti prvo bijelom smjesom pa smedjom..i tako sve do kraja
-Ostaviti u frižideru da se hladi najmanje par sati.
-Izvaditi iz frižidera ,istresti na tanjir tako da bijeli dio dodje s gornje strane.
-Čokoladu istopiti na pari,dodati ulje,dobro promiješati da se čokoladna glazura sjedini i bude sjajna,te preliti preko svakog 'kupa'.
-Po glazuri se opet može posuti mljeveni orah,badem,..po želji šta god imate.Ja sam iskoristila pistacije koje sam imala u tom trenutku.
Prijatno:) izvor:isprobanirecepti.weebly.com
Nema komentara:
Objavi komentar