nedjelja, 14. veljače 2016.

13 velikih razloga za svakodnevno ispijanje čaja...


Već vjekovima čaj se smatra najzdravijim napitkom za organizam. I to je tačno ukoliko pijete pravi čaj napravljen od posebne biljke, Camellia sinensis, koji uključuje samo četiri vrste čaja: zeleni, crni, bijeli i kineski.Evo zašto je čaj koristan za naše zdravlje: 

1. Pomaže da budemo izdržljiviji tokom vežbanja 

Naučnici su utvrdili da moćni antioksidansi katehini u ekstraktu zelenog čaja povećavaju sagorijevanje masnoća. 

2. Smanjuje rizik od srčanog udara 

Takođe, redovnim konzumiranjem ovog napitka štitimo organizam od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti. 

3. Antioksidansi u čaju sprječavaju razvoj raka 

U pitanju su rak dojke, tankog i debelog creva, kože, pluća, jednjaka, želuca, gušterače, jetre, jajnika, prostate, kao i oralnog karcinoma. Ipak, imajte na umu da ne možete ostati zdravi samo uz pomoć čaja. Potrebno je prilagoditi celokupnu ishranu. 

4. Čaj pomaže u borbi protiv bakterija 

One uništavaju DNK u našem tijelu i izazivaju srčane i neurološke bolesti. 

5. Čaj hidrira tijelo 

6. Smanjuje se šansa da ćete oboljeti od Parkinsove bolesti. 

7. Čaj pruža zaštitu od UV zračenja 

Posebno se preporučuje konzumiranje zelenog čaja za vreme ljetovanja. 

8. Čaj održava obim vašeg struka 

Istraživanja su pokazala da osobe koje su redovno konzumirale čaj nisu imale problema sa težinom, a smanjuje se mogućnost oboljevanja od dijabetesa, bolesti vena i moždanog udara. 

9. Čaj poništava negativne posledice izazvane pušenjem cigareta. 

10. Dijabetičarima koji boluju od dijabetesa tip 2 pomaže u razgradnji šećera. 

11. Pomaže u oporavku organizma od radijacije 

Čaj je poput zaštite od potencijalne degeneracije ćelija nastalih zbog izloženosti radijaciji. 

12. Zeleni čaj hrani kosti mineralima koji povećavaju njihovu gustoću i snagu. 

13. Ovaj napitak efektno sprečava i leči neurološke probleme 

Polifenoli u zelenom čaju podstiču centre za učenje i pamćenje u mozgu da rade uspešnije.Preporučuje se da čaj pijete svakodnevno, ali ohlađen, jer vruć može imati negativne posljedice po zdravlje, pa čak izazvati rak grla, piše The Times.

Nema komentara:

Objavi komentar