petak, 26. veljače 2016.

PATLIDŽAN: Povrće koje usporava rast tumora, smanjuje stres i pomaže KOD MNOGIH DRUGIH TEGOBA...

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan, modri patlidžan.
Njeno široko razgranato stablo visinom doseže i do 70 cm, a krase ga izuzetno veliki zeleni listovi.
Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama.
Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje.
Ova zanimljiva  biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina.
Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan.
U 14. stoljeću počeo se uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama.


Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Primjena u liječenju

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.
Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka.
U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.
U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore patlidžana.
Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.
Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina).
Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.
Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.
Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin – fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.
Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.
Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju.
Sok iscijeđen iz patlidžana je odlično sredstvo za poticanje mokrenja te izvrsna pomoć kod slabokrvnosti i srčanih tegoba.
Osim toga bogat je izvor klorogenične kiseline (CGA) koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.

Pomaže u kontroli dijabetesa

Već stoljećima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa.
Moderna znanstvena istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji razine šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.

Učinkovit u regulaciji tjelesne težine

Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti.
Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.
To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ublažava probavne tegobe

Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba.
Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja cijelog probavnog sustava.

Smanjuje razinu kolesterola u krvi

Klorogenična kiselina sudjeluje u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) kolesterola.
Nasunin je također od velike važnosti jer prema tvrdnjama znanstvenika pomaže u prevenciji nastanka lošeg kolesterola.

Usporava rast tumora

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka.
Studija objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” potvrđuje da nasunin učinkovito sprječava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih žila iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih stanica.
Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.
Dobrobiti patlidžana:
  • štiti imunološki sustav
  • poboljšava cirkulaciju
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • smanjuje stres
  • usporava rast stanica raka
  • štiti od virusa
  • ublažava probavne i želučane tegobe
  • pospješuje mršavljenje i detoksikaciju
  • čuva zdravlje očiju
  • pomaže u kontroli dijabetesa

Patlidžan u kulinarstvu

Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama.
Što se tiče kvalitete, idealni za kulinarske izazove su čvrsti, glatki i sjajni plodovi.
Kod kupovine birajte teže plodove.
Radije kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane.
Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi.
Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu.
U koži patlidžana je sadržana velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporučuje guljenje i bacanje kože jer na taj način umanjujete njegove hranjive vrijednosti.
Patlidžan možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju.


Možete ga i kiseliti te pripremati u obliku namaza.
Potrebno je naglasiti da sirovi patlidžan sadrži solanin – otrovnu tvar koju biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika, a koja se nalazi u koži i ispod nje.
Ako dospije u organizam može uzrokovati glavobolju, probavne smetnje, znojenje, srčane aritmije.
Stoga je patlidžan nužno termički obraditi kako bi se ova tvar eliminirala.
Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način; narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.
Izvor alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar