subota, 27. veljače 2016.

Ukras doma i bašte: JOS MALO I VRIJEME je za begonije...

Begonije se sade u aprilu, u lejama ili u žardinjerama, a najbolje uspevaju na dobro dreniranom i nađubrenom zemljištu. Vole svetlost, ali ne i direktno sunce.



Begonija je raskošna jednogodišnja cvetnica koja potiče iz tropskog pojasa Južne Amerike, Afrike i Azije. Postoji oko 900 njenih vrsta, koje se razlikuju po cvetovima, listovima, visini i obliku. Gaje se na otvorenom, ali i kao sobne biljke. Napolje se iznose na proleće, kad prođe opasnost od mrazeva, a na jesen se ponovo vraćaju u kuću.
Imaju raskošne, asimetrične listove, s oštrim vrhom i nazubljenim obodom. Cvetovi su krupni i ponekad narastu i do 16 centimetara u prečniku, a boje variraju od crvene i žute do narandžaste, pink i bele.
Ako ih tokom zime držite u zatvorenom prostoru i na odgovarajućoj temperaturi, mnoge begonije će cvetati cele godine. Sade se u aprilu, u lejama ili u žardinjerama, a najbolje uspevaju na dobro dreniranom i nađubrenom zemljištu. Vole svetlost, ali ne i direktno sunce.
Leti treba da ih redovno održavate – uklanjajte im osušene stabljike, cvetove i listove i đubrite ih jednom mesečno. Begonije se zalivaju samo kada se zemlja osuši, najbolje dva puta mesečno. Orošavanje im nije potrebno.

GOSPODIN SA DVE DAME
Sve vrste begonija brzo rastu i dostižu visinu od 10 do 60 centimetara. Većina cveta samo leti, ali nove sorte cvetaju tokom cele godine. Među uzgajivačima najtraženije su krupno cvetne i duplo cvetne begonije. One imaju tri cveta, dva ženska, jednostavna, i jedan muški, krupniji, dekorativan i pun latica. Zbog ovakvog rasporeda cvetova, ove begonije često se nazivaju i „gospodin sa dve dame“.





RAZMNOŽAVANJE REZNICAMA
Raskošna carska begonija, poznata i kao gvozdeni krst, ali i većina drugih begonija jednostavno se razmnožavaju iz reznice lista na kome se prave zarezi na žilicama.
Odaberite mlad, zdrav list i postavite ga na ravnu, tvrdu površinu licem nadole. Žiletom na nekoliko žilica napravite poprečne zareze dubine jedan milimetar.
Uzmite posudu s rupicama po dnu, napunite je kompostom i položite listove licem okrenutim nagore. Fiksirajte ih šnalama za kosu ili komadima žice, potopite donji deo posude u vodu, pa je prekrijte providnim plastičnim pokrivačem.
Držite posudu na senovitom mestu. Nakon šest do osam nedelja pojaviće se izdanci koje treba da odvojite i presadite.  ..          Izvor:zena.blic.rs

Nema komentara:

Objavi komentar