petak, 26. veljače 2016.

Radovi u basti u martu-KORISNI SAVJETI...


Posle duge i hladne zime najzad su nam stigli lepši dani, koji nas mame da više vremena provodimo napolju i ponešto uradimo u bašti. Tokom marta radove u bašti potrebno je prilagoditi čestim promenama vremena kako osetljive biljke ne bi stradale.


Rano rascvetanim lukovicama, kao što su krokusi, lale, visibabe i narcisi odsecite precvetale cvetove i nađubrite biljke. 

Drvenaste biljke koje ste tokom zime zaštitili od mraza redovno prozračujte povremeno skidajući materijale za zaštitu, ali ih nemojte sasvim ukloniti, jer opasnost od mrazeva još postoji. 

Sa biljaka koje ste povezali da ih ne bi vetar ili snežni pokrivač polomio uklonite konopce. 

U martu se orezuju žbunovi i trajnice koje ne cvetaju tokom proleća, a u prethodnoj godini su imale bujan rast.

Pođubrite zemlju oko grmova biljaka, a đubrivo nanesite na rastojanju od 25 do 30 cm od korena. Početak marta je idealan za uzimanje reznica. Orežite puzavice, klematis, gliciniju, orlove nokte... 

Grabuljama odstranite ostatke prošlogodišnjih sadnica, a zatim taj deo prekopajte, usitnite grumenje zemlje i dodajte neko organsko đubrivo. 

Najpovoljnije vreme za setvu trave su mart i april. Posle setve, u zemlju ugrabuljajte seme i povaljajte valjkom. 

Povaljani teren se zaliva tako da semenu omogućite dobar kontakt sa zemljom. Ukoliko je travnjak već formiran, u martu ga obilno pođubrite, a kasnije samo u manjim količinama.

Vreme je za sadnju i orezivanje ruža. Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20 do 30 cm da bi se cvetovi formirali na mladim izdancima. Ruže penjačice i grmolike ruže cvetaju jednom godišnje i samo ih povremeno proređujte. Na penjačicama koje cvetaju u više navrata potrebno je prekratiti bočne izdanke za trećinu. 

Grmolike ruže koje imaju nekoliko cvetanja godišnje proredite potpunim uklanjanjem dela izbojaka, dok ostale skratite za trećinu. Obavezno uklonite sve bolesne, suve, iskrivljene i slabašne grane. Ako je sredina ruže previše zagušena, odrežite i pojedine zdrave grančice da biste je oslobodili i dali joj vazduha. Režite odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku, a sve preostale izdanke skratite za trećinu.

Sada je krajnje vreme za setvu semena u klijalištima. U posude stavite zemlju, poređajte seme i sabijte ga drvenom daskom, pa ga pokrijte slojem peska ili zemlje. Seme oprezno zalivajte prskalicom. Sandučiće sa zasejanim semenom držite na svetlom i toplom mestu, najbolje na prozoru. 



Za visoku vlažnost vazduha i temperaturu potreban je stakleni poklopac koji svakodnevno skidajte na pet minuta, radi provetravanja. Ukoliko ste setvu obavili u januaru ili početkom februara, iznikle biljčice presadite u zasebne saksije. Sredinom marta posejte seme dragoljuba, tunbergije i mirisnog graška u saksije. Saksije prekrijte tankim slojem zemlje. U maju ih možete preneti na otvoreno što će doprineti da biljke ranije procvetaju.

Tokom marta presadite saksijsko cveće. Biljke je neophodno presaditi ako je koren izašao van saksije. Cvetnice se presađuju u za broj veću saksiju, a zelene biljke u za dva broja veću. Čak i ako je saksija dovoljno velika potrebno je da promenite površinski sloj zemlje. Prilikom presađivanja jednom rukom obuhvatite korenov vrat, a drugom saksiju. Nemojte na silu da izvlačite biljku, a ukoliko ne možete lako da je izvadite bolje je da razbijete saksiju.

Biljke za kamenite bašte (perene) možete presađivati tokom cele godine, ali najbolje vreme za sadnju je sredina marta. Zaštitite biljke od puževa mešavinom samlevenih recikliranih školjki, koju možete nabaviti u garden centrima. Pospite je oko biljaka, čak i oko onih u posudama.

Četinare i žbunove isprskajte "crvenim" ili "plavim uljem". Rasporedite malč oko svake biljke i dobro zalijte. Pre nego što ukrasite terasu saksijama i žardinjerama ne zaboravite da ih prethodno dobro očistite. Vruća voda i deterdžent ukloniće prašinu, zaostalu zemlju i alge.  Izvor:vecernje novosti online

Nema komentara:

Objavi komentar