nedjelja, 14. veljače 2016.

Pitate li se sta nam čine grickalice koje konzumiramo dok gledamo fudbal?


Bez obzira na to da li ste zadrti fudbalski fan i uzeli ste godišnji odmor zbog utakmica na Svetskom prvenstvu ili ćete se solidarisati sa ekipom, verovatno ćete popiti koje pivo i grickati ukusne, ali nezdrave grickalice. Ipak, uzmete li u obzir koliko utakmica je pred nama, ta je količina nezdrave hrane poprilično velika.Čips, kikiriki, kokice ili malo konkretnija hrana poput ćevapa, kobasica i ostale brze hrane lako vas mogu koštati kog kilograma viška.Dodate li tome najomiljenije hladno piće u takvim trenucima, pivo, lagana nelagoda nakon sopstvenog odraza u ogledalu je zagarantovana. 

Od svih fudbalskih utakmica prosečni fan verovatno će ih pratiti dvadesetak. Zamislite sada koliko je to piva, čipsa i ostale nezdrave hrane i alkohola. 

Ako vam se ne čini da je to baš tako strašno, evo jednog primera s omiljenom grickalicom, čipsom, i pivom, praktično zaštitnim znakom fudbalskih utakmica. 

Čips je jedna od onih namirnica sa minimalno ili gotovo uopšte nema hranjivih vrednosti. To je jednostavno slani skrob pržen u ulju, pun masti, kalorija, natrijuma i ugljenih hidrata. Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se hrana prži na visokoj temperaturi. Oko 100 grama čipsa ima čak 560 kalorija i 40 grama masti. Uzmete li u obzir da ćete 100 grama čipsa bez problema pojesti već za vreme prvog poluvremena (i ranije), a da je to kalorijska vrednost prosečnog obroka, jasno je da ste preterali. 

Ako tome dodate dve krigle piva, u kom će uživati većina navijača, u organizam ćete uneti kalorija za još jedan solidan obrok. I samo sa te dve poslastice pojeli ste dva ručka. Sada tome dodajte dvadesetak kasnih večeri i takvih obroka pa je jasno da ćete se čuditi kako se taj višak kilograma stvorio 'preko noći'. 

Fudbal je sigurno najvažnija sporedna stvar na svetu, to niko neće ni pokušati da ospori, ali pokušajte da smanjite unos nezdrave hrane i pića ili ih zamenite zdravijim alternativama. 

Ukoliko želite da grickate baš nešto slano, najmanje su zlo kokice pečene na malo ulja s prstohvatom soli. Svakako izbegavajte one pripremljene u mikrotalasnoj bez obzira što je to brži način jer su po pravilu prekrivene konzervansima, solju i hidrogeniziranim uljima (koja su poznata i kao transmasti). 

Ostale opcije mogu biti bademi i slični orašati plodovi, čips od jabuke ili čak kelja (jako zdrava opcija). Čak je pametnije rashladiti se voćnim sladoledom ili nekom domaćom poslasticom. Budući da su dobra atmosfera i druženje s ekipom ispred TV-a gotovo pa nezamislivi bez hladnog piva, to je greh koji sebi možete dopustiti, sve dok ne preterujete. 

Nema komentara:

Objavi komentar