petak, 8. siječnja 2016.

RUSKIM RECEPTOM DO POTPUNO IZLJEČENJA ŠTITNE ŽLIJEZDE

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlijezde zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis).

Osobama koje pate od ovog stanja, ruska narodna medicina preporučuje sljedeći jednostavan recept od samo dva sastojka, koja možete vrlo lako da nabavite.

Priprema:
– U proljeće uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm)
– Samljite ih što je moguće sitnije
– Prelijte ih sa 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana
– Nakon toga, procijedite tečnost

Konzumacija: Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura neka traje tri nedelje.

Kako bor utiče na zdravlje

Poznata su nam ljekovita svojstva raznih trava, povrća i voća, međutim i zimzeleno drveće ih takođe posjeduje. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u liječenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja, te hipotireoze.

Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi dijelovi ovog drveta imaju ljekovita svojstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cijele godine, a najdjelotvorniji je kada se njegovi ljekoviti dijelovi skupljaju tokom proljeća.

Postoje mnoge vrste ovog zimzelenog drveta, a od svih vrsta najčešći na našim prostorima su crni i bijeli bor. Crni bor se može prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i kupastom obliku svoje krošnje. Bijeli bor ima iglice srebrnkaste boje i koru narandžasto-smeđe boje.

Ljekovito dejstvo imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste svježe, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je ljekovitost iglica veća i do 80 odsto, ako se iglice izlome na manje dijelove, nego cijela iglica.

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva ljekovita svojstva. Mlade šišarke sadrže ljekovite gorke i aromatične supstance, bogate su vitaminom C, sadrže ljekovitu mirišljavu smolu i veliki broj antioksidansa i dosta eteričnog ulja. Imaju alkalno dejstvo.

Sve ovo ih čini odličnim sastojkom ove moćne ruske tinkture za poboljšanje stanja kod smanjenog lučenja štitne žlijezde.

PAZITE SE ŽENA KOJE VOLE DA ČITAJU (POUČNA PRIČA)

Muž i žena odluče da odmor provedu na jezeru poznato kao raj za ribolovce. Muž obožava u ribolov izaći u cik zore, a njegova žena obožava u miru čitati knjige.

Jednog jutra se muž posle nekoliko sati ribolova vratio i odlučio malo odmoriti, a žena je tada odlučila da se sama izveze malo čamcem na jezero, premda se na njemu sama baš i nije najbolje snalazila. Upali motor i izveze čamac na jedno usamljeno mesto, baci sidro, izvadi knjigu i nastavi uživati u tišini i čitati svoju knjigu.

Tuda naiđe ribolovni čuvar u svom čamcu, pristane uz ženin čamac i kaže:

– Dobro jutro gospođo. Što to radite?



– Čitam knjigu – odgovori ona (i pomisli: zar to nije očigledno?)

– Nalazite se na delu jezera rezervisanom za sportski ribolov – obavesti je inspektor.

– Žao mi je gospodine, ali ja ne pecam. Ja samo sedim u čamcu i čitam knjigu.

– Da, ali u čamcu imate sav pribor potreban za pecanje i što se mene tiče, mogli bi sa pecanjem početi svakog trenutka. Biću primoran povesti vas sa sobom do stanice i protiv vas podneti prijavu – reče on.

– Ako vi to zaista i napravite, onda znajte da ću i ja protiv vas podneti prijavu, ali zbog silovanja, odgovori mu žena.

– Ali, pa ja vas nisam ni dotakao! – reče inspektor.

– Da, ali vi za to imate sav potreban pribor i što se mene tiče, mogli bi sa tim početi svakog trenutka…

– Doviđenja gospođo i uživajte u ovom lepom danu…

POUKA:

Ne ulazi u raspravu sa ženom koja čita. Vrlo je verovatno da zna i misliti.

Ruska pedijatrica savjetuje: Čim djeca počnu sliniti, stavite im jednu kap ovog eliksira u nos! (RECEPT)

Ovaj eliksir uništava bakterije i viruse, a pri tome se koristi i u liječenju upale sinusa

Glavni moskovski pedijatar-otorinolaringolog profesor Dr. Tatjana Garašćenko savjetuje roditeljima da pomognu svojoj djeci jednostavnim, prirodnim sredstvom:

Eliksir od crvenog luka

Iscijedite jednu kap soka od crnog (crvenog) luka i dodajte 5 kapi vode (koja je bila prethodno prokuhana i ohlađena).
Kako se pravi sok od luka?

Da bi napravili sok od luka trebate očišćenu glavicu luka usitniti u kašu i onda iscijediti sok.
Ovu otopinu ukapavajte djetetu u nos, pogotovo ako prehlada duže traje. Po jednu do dvije kapi u svaku nosnicu (ovisi o dobi djeteta). Možete to raditi 1-3 puta dnevno.



Ako dijete odbija ukapavanje iz kapaljke, poslužite se ambalažom sprejelice za nos ili nakapajte otopinu na usku vaticu poput one sa štapića za uši (bez štapića naravno) pa mu je malo ugurajte u nosić i istisnite sok te potom izvucite van.
“Neka vas ne uplaši obilan iscjedak iz nosa: na taj način liječimo čak i upalu sinusa. Dolazi do aktivnog čišćenja nosa, koji se oslobađa od bakterija i virusa.”, govori dr. Tatjana Garašćenko.
Zašto crveni luk?

Ekstrakti crvenog luka obiluju fenolnim komponentama. Fenoli i polifenoli iz različitih biljaka inače se smatraju skupinama spojeva s antimikrobnim djelovanjem.

Crveni luk smatra se najbogatijim izvorom flavonoida u ljudskoj prehrani.
Ima antioksidacijsko djelovanje, koje ovisi o sadržaju fenolnih komponenata i o sadržaju flavonoida, a smanjuje se od vanjskih ovojnica prema unutarnjim.

Od flavonoida je bitno istaknuti kvercetin, koji se intenzivno proučava jer se pokazalo da deaktivira neke tvari koje potiču rast tumora. Istraživanja su pokazala da kvercetin u kombinaciji s vitaminom C može imati fantastično antivirusno djelovanje. Dokazano je i njihovo protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje.

Bioaktivne komponente crvenog luka pokazale su antibakterijsko i antifungalno (antigljivično) djelovanje.
Posebno pomaže u sprječavanju upalnih reakcija koje dovode do alergije i astme, te se preporučuje osobama oboljelima od upale grla i bronhitisa.

Lijek za više od 50 bolesti: Čaj koji ubija parazite i čisti organizam od otrova

Danas je čak i znanstveno dokazano da pomaže kod prevencije i liječenja od karcinoma i demencije.
Kurkuma se u Indiji koristila od davnih vremena, a pomoću nje otrovi iz tijela lakše se uklanjaju, a korisna je i kod mučnine, povraćanja i drugih bolesti. Danas je čak i znanstveno dokazano da pomaže kod prevencije i liječenja od karcinoma i demencije. Pripremite stoga ovaj pripravak koji liječi preko pedest bolesti.
Sastojci:
-pola žlice đumbira
-pola žlice cimeta
-pola žlice klinčića
-1/6 žličice kurkume
-čaša i pol vode
-pola čaše mlijeka
-malo meda, po želji
Pomješajte sve začine i prelijte ih čašom i pol vrele vode, a ako nemate mljevene začine te čaj spravljate od sjemenki morate ga ostaviti da proključa i kuhati na laganoj vatri pet minuta. Sve dobro promiješajte i po želji dodajte vruće mlijeko. Čaj pijte neprocijeđen tijekom cijeloga dana u neograničenim količinama

Sve što niste znali o salati bez koje ne može da prođe praznična trpeza


Kad je kuvar Lusijen Olivije 1860. godine napravio prvu rusku salatu, nije ni slutio da će ona postati omiljeno jelo širom sveta. Salata nije zaobišla ni našu zemlju.- Lusijen je u to vreme radio kao šef kuhinje restorana „Ermitaž“ u Moskvi, gde je i napravio rusku salatu

Napravljena u Rusiji sa pravom nosi ime ruska salata,  mada je danas neki zovu i Olivije salata. Njena prva verzija se razlikovala od današnje. Olivije je pomešao teleći jezik, zelenu salatu, kavijar, komadiće jastoga i kapra, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje.

- Njen poseban sastojak bilo je izuzetno kvalitetno maslinovo ulje.
Trik za bolji ukus
- Umesto piletine, za pripremu ruske salate možete da koristite dimljenu ćuretinu. Bogatstvo ukusu može posebno da da praška šunka koja je polubarena, a poludimljena. To je prava praška šunka.

Posna varijanta
- Meso zamenite sardinom ili komadićima tunjevine. Ako odaberete tunjevinu, sa njom možete da pomešate i komadiće kuvanog oslića. Za preliv koristite posni majnonez, senf i maslinovo ulje. Ukoliko volite jači ukus, posnoj salati dodajte biber.
To posebno ulje iz Provanse je uz vinsko sirće i senf služilo kao preliv za salatu, a danas je dresing majonez. 

- Olivijeov kolega je ukrao recept i podelio ga. Ruska salata više nije bila tajna .
Salata je postajala sve popularnija, ali je doživela brojne promene. Jedino je Lusijenov princip ostao isti: „Pomešati brdo sastojaka“.

- Prvobitna salata je morala da se izmeni kako bi postala pristupačna širokim masama.
Talas popularnosti ruske salate širio se Italijom, Makedonijom, Hrvatskom, Francuskom.

Zdrava varijanta
- Majonez zamenite jogurtom. Moja preporuka je da to bude onaj sa većim procentom masnoće koji će krompiru dati bogatiji ukus. Dobra zamena je i masnija pavlaka, a umesto jaja, nabavite či semenke.
U našoj zemlji posebno je omiljena kombinacija kuvanog krompira, šargarepe, barene piletine ili šunke, tvrdo kuvanih jaja, kiselih krastavaca i majoneza. Ako dodate grašak, onda to odmah postaje francuska salata.


Život je prekratak da trpite ovo!

Nemojte se samo pomiriti sa životom. Svaki dan vam se nude razni izbori. Budite hrabri i riskirajte s izborima koji su različiti od onih koje ste dosad činili, ali ih smatrate ispravnim. Ako vam se čini kao da trčite u mjestu, postoji dobra šansa da tolerirate stvari koje ne biste trebali. Vrijeme je da ponovo uzmete život u svoje ruke. Život je jednostavno prekratak da biste tolerirali ovih dvadeset stvari.

1. Ljude koji vas spuštaju

Veze i odnosi bi vam trebali pomagati, a ne vas povrijeđivati. Provodite vrijeme s ljudima koji su pametni, aktivni i slično razmišljaju kao i vi.

2. Poslovnu atmosferu ili karijeru koju mrzite

Nemojte se pomiriti s prvom ili drugom poslovnom karijerom na koju naiđete. Nastavite tražiti. Naposljetku ćete pronaći posao koji volite raditi. Ako se zateknete kako teško radite i uživate u svakom trenutku, nemojte prestati. Na tragu ste nečeg velikog. Težak rad nije težak kad ste koncentrirani na svoju strast.

3. Svoju vlastitu negativnost

Budite svjesni svog unutarnjeg razgovora. U svojoj glavi mi neprestano pričamo sami sa sobom, ali nismo uvijek svjesni onoga što si govorimo i kako to utječe na nas. Počnite slušati svoje misli. Ako čujete negativne misli, prestanite s time i zamijenite ih s pozitivnim.

4. Bespotrebne nesporazume

Recite ono što mislite. Mislite ono što kažete. Govorite jasno. Postavljajte pitanja. Razjasnite stvari sve dok ih ne shvatite.

5. Neorganizirani životni i poslovni prostor

Rasčistite nered. Riješite se stvari koje ne koristite. Praktično organizirajte prostor u kojem boravite, živite i radite.

6. Svoje kašnjenje

Ustanite se 30 minuta ranije kako ne biste morali trčati unaokolo poput luđaka. Tih 30 minuta će vam pomoći da se riješite kazni za prebrzu vožnju, kašnjenja i ostalih nepotrebnih glavobolja.

7. Pritisak uklapanja u gomilu

Često, jedini razlog zašto neki ljudi žele da se uklopite je taj da kad jednom to napravite oni vas mogu ignorirati i nastaviti svojim poslom. Nemojte na to pristati. Vi budite VI, jedina osoba koja i možete biti.

8. Nezdravo tijelo

Vaše zdravlje je vaš život. Nemojte odustati od njega. Jedite pravilno, vježbajte i redovito napravite psihičku provjeru svog stanja.

9. Strah od promjene

Život je promjena. Svaki dan je drugačiji. Svaki dan ima novi početak i novi završetak. Prigrlite to i učinite od njega najbolje što možete.

10. Samo rad, bez igre

Uživajte i zabavljajte se kad god možete. Ako se smiješite, radite nešto ispravno.

11. Ljude ili reklame koje vam daju osjećaj da niste dovoljno lijepi

Dobar izgled privlači oko. Osobnost privlači srce. Budite ponosni na sebe kakvi jeste. Već ste predivni.

12. Nedovoljno sna

Umoran um je rijetko produktivan.

13. Ponavljanje uvijek istih stvari iznova i iznova

Vi ste zbroj svih vaših iskustava. Što više iskusite, vaša životna priča postaje zanimljivija.

14. Osobnu pohlepu

Ne dopustite da vas se pohlepa i varanje dočepaju. Pohlepa će u konačnici pokopati i one najsretnije.

15. Brdo dugova

Živite dobro, ali uvijek ispod svojih krajnjih mogućnosti. Ne kupujte stvari koje vam ne trebaju. Prije velikih kupnji uvijek prespavajte. Izradite plan vraćanja dugova, a potom štednje i držite se toga.

16. Nepoštenje

Živjeti pošten život donosi mir uma, a mir uma je neprocjenjiv i točka. Nemojte biti nepošteni niti trpiti nepoštene ljude.

17. Nevjeru

Intimni odnosi su sveta veza – krug povjerenja. Ako obje strane ne razmišljaju na taj način, možda takva veza i nije vrijedna da se za nju borite.

18. Nesiguran dom

Ako se kod kuće ne osjećate sigurno, nikada se nigdje nećete osjećati sigurno. Stvorite kućanstvo koje se temelji na ljubavi u sigurnom prostoru koje ćete s ponosom nazivati ‘domom’.

19. Nespremnost

Život je nepredvidiv. A postoji velika razlika između straha i nepripremljenosti. Uvijek budite spremni.

20. Nedjelovanje

Ili ćete nešto poduzeti i stvarati nove prilike ili će netko drugi to učiniti. Ništa ne možete promijeniti ili napraviti bilo kakav napredak, ako samo sjedite i razmišljate o tome.

RODITELJI, POZOR – TABLETE IZ PAKLA! SVI IH DAJU DECI, A TREBALI BI IH BACITI U SMEĆE!

Prekomjerne doze oralnih suspenzija koje sadrže djelatnu tvar paracetamol, što ih roditelji daju djeci za snižavanje blago povišene tjelesne temperature, mogu rezultirati zdravstvenim problemima u kasnijoj životnoj dobi djeteta, upozoravaju britanski pedijatri.
Pedijatar i profesor opće pedijatrije na University College London, Alastair Sutcliffe tvrdi da roditelji često djeci daju suspenziju paracetamola i za smanjenje blago povećane tjelesne temperature, izlažući dijete riziku da se kod njega u kasnijoj životnoj dobi razviju astma, srčane i bolesti bubrega te da nastanu oštećenja na jetri, piše Sunday Times.

“Roditelji su skloni djetetu dati paracetamol da bi njime smanjili tek blago povećanu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Raspolažemo podacima po kojima se zloupotreba, tj. prečesto posezanje za suspenzijom paracetamola kod djece povezuje s razvojem astme i oštećenjem jetre, a po zadnjim podacima i oštećenjem bubrega te razvojem srčanih bolesti u njihovoj kasnijoj životnoj dobi.”

Kraljevska farmaceutska udruga (RPS) dijeli mišljenje s dr. Sutcliffeom i upozorava na isti problem. Britanski farmaceuti smatraju i da bi roditelje trebalo educirati o tomu kada se djeci daju oralne suspenzije na bazi paracetamola. Jednako misle i članovi Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH).

Glasnogovornik RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća pogreška koju čine roditelji često davanje paracetamola djetetu u previsokim dozama.

“Djeca ponekad tijekom dana ili tjedna i po nekoliko puta promijene mjesto boravka. Dio dana su u školi, a potom ih se vodi ‘na čuvanje’ kod baka i djedova, što povećava izglede za prekomjernim konzumiranjem ove vrste lijeka”, upozorava Tomlin. “Dovoljno je da se tijekom dva ili tri dana djetetu daju jedna ili dvije doze lijeka više od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnome lijeku. Naime, prevelika doza oštećuje jetru.”



Pedijatrica i glasnogovornica RCPCH, dr. Helen Sammons podsjeća roditelje da blago povišenju tjelesnu temperaturu djeteta ne ‘skidaju’ lijekovima jer je ona samo znak da se tijelo samo bori protiv upalnog procesa. Podsjeća i da je oralna suspenzija paracetamola vrlo dobra za ublažavanje bola, poput one koja se javlja kod upale uha, no, kako kaže, “ne morate je djetetu nužno davati ukoliko ima nešto višu temperaturu od uobičajene”.

Roditeljima savjetuje da se manje oslanjanju na termometre koji znaju biti neprecizni, već da više pozornosti obrate na djetetovo ponašanje. Prvi simptomi visoke temperature kod male djece su letargija i nedostatak potrebe za tekućinom.

Roditeljima se savjetuje da kod niže tjelesne temperature djetetu daju što više tekućine te da za paracetamolom posegnu ukoliko zamijete da je letargično i neuobičajeno mirno. Pritom obvezno treba provjeriti precizne upute o doziranju lijeka.

četvrtak, 7. siječnja 2016.

PRIČA O 4 SVEĆE: Odvojite minut i pročitajte, neće vam biti žao!

U prostoriji su polako gorele četiri sveće. Bila je gotovo potpuna tišina i mogao se čuti njihov razgovor.

Prva sveća reče: „Ja sam MIR – ljudi me ne uspevaju sačuvati, mislim da ću se ugasiti.“ I odmah se ugasila.

Druga sveća je rekla: „Ja sam VERA – nažalost, mnogi ljudi smatraju da nisam neophodna, nema smisla da gorim i dalje.“ Tek što je to izgovorila, dunuo je lagani povetarac i ugasio je.

Treća sveća je žalosno progovorila: „Ja sam LJUBAV – nemam više snage, ljudi me često zaboravljaju i stavljuju po strani. Čak zaboravljaju da vole one sebi najbliže“ i istog momenta se ugasila.

Nedugo zatim u sobu je ušlo dete. „Šta je ovo? Trebalo je da gorite do kraja.“ i rekavši to, počelo je plakati.

Tada se oglasila četvrta sveća: „Ne boj se, dok god ja gorim, moći ćemo da upalimo ostale sveće. Ja sam NADA.“

Sa sjajem u očima, dete je uzelo sveću „nade“ i zapalilo ostale sveće .

Plamen nade bi uvek trebalo da tinja u našem srcu, kako bi svako od nas mogao da održi, veru, mir i ljubav.

Sok koji diže iz mrtvih: Već decenijama je hit u svetu, a pravi se za dva minuta

Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pravi se veoma jednostavno a jedina mana mu je što nije baš preterano ukusan. Ali rezultati su toliko dobri da vredi savkog gutljaja!
Sok koji vraća snagu
Sok koji vraća snagu, Foto: Profimedia.rs
Reč je o soku od cvekle i šargarepe, a ako vam je muka pri samoj pomisli na kombinaciju ove dve namirnice u tečnom stanju, niste jedini. Naime, već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji idu na hemoterapiju, jer se savršeno bori protiv svih posledica ovog vida lečenja karcinoma. Iako svi kažu da je groznog ukusa, niko nije prestao da ga pije jer su rezultati fantastični.

Zato kažu da bukvalno diže iz mrtvih - i nije namenjen samo onima koji imaju zdravstvenih problema!

Ukoliko se osećate premoreno, nemate energije i depresivni ste, možda je baš ovaj bućkuriš ono što vam je potrebno. Sprema se veoma jednostavno.

Potrebno je:

- 1 kg cvekle

- 1 limun

- 1/2 kilograma šargarepe

- 3 pomorandže

- 3 jabuke

- 1 kilogram meda

Priprema:

Sve sastojke jednostavno očistite i ubacite u blender. Dobićete sok crvenkaste boje, koji zatim možete da raspodelite po flašama (ili teglama, jer bi idealno bilo da ne stoji u plastici) i da čuvate u frižideru. Sok daje najbolje rezultate ako se pije ujutru, na prazan stomak, i to svega pola čaše.

Ukoliko budete pili ovaj sak svakodnevno, već za deset dana ćete osetiti neverovatnu promenu po pitanju energije, ali i raspoloženja. Zapušite nos i - živeli!

utorak, 5. siječnja 2016.

Njemački eliksir zdravlja za koji do sada niste čuli

Glavne namjene eliksira su liječenje i prevencija zakrčenih arterija (arteroskleroza), regulisanje povišenih masnoća u krvi, sprječavanje umora, liječenje infekcija i prehlada, intenzivno jačanje imunog sistema, čišćenje jetre… Radi se o napitku sastavljenom od bijelog luka, limuna, đumbira i vode.



Potrebni sastojci
– 4 veće glavice bijelog luka
– 4 kompletna limuna sa korom
– manji korjen đumbira (cca 3-4cm) ili dve supene kašike
– 2 litre čiste vode
Priprema

Limun dobro operite i isjecite na komadiće. Ogulite bijeli luk i zajedno sa limunom i đumbirom ubacite u blender. Izmiskajte dobro u jednoličnu masu. Tako izmiksanu smjesu dodajte u metalnu posudu, uspite 2 litra vode i zagrijte sve skupa uz miješanje do tačke ključanja. Odmah pred tačku ključanja isključite i pustite da se sve dobro ohladi. Procijedite kroz srednje gustu cjediljku i napunite u staklene flaše.
Napitak se pije svaki dan po jedna čaša od 2 dcl najmanje 2 sata prije jela, odnosno na potpuno prazan želudac. (Ukoliko vam ne smeta možete preskočiti cijeđenje i piti gustu kompletnu smjesu). Napitak čuvajte u frižideru.
Tura traje 3 sedmice uz svakodnevno konzumiranje jedne čaše nakon čega trebate napraviti pauzu od jedne sedmice te možete opet nastaviti konzumiranje u istom ciklusu. Ukoliko vam ukus ne odgovara možete dodati meda po ukusu. Nakon 3 sedmice korištenja trebali biste osjetiti značajnu regeneraciju tijela od korištenja napitka. Napitak je osim već navedenih blagodati posebno koristan u sprječavanju kalcifikacije u tijelu koja izaziva kamenčiće u organima i zakrčenje krvnih sudova.

19 zapovesti Marije Montesori koje će vam pomoći da postanete bolji roditelj

Marija Montesori je bila veliki pedagog i mnogo je pomogla da se promeni stav u vaspitavanju dece u 20. veku. Poznata je po tome što je formulisala kratke ali upečatljive zapovesti za roditelje. One su sažete, ali su prepune mudrosti.

Savetujemo da ih pročitate barem jednom godišnje.

1. Deca uče iz onoga što ih okružuje.

2. Ako dete često grdimo, ono uči kako da osuđuje druge.

3. Ako dete često hvalimo, ono uči kako da ceni druge.

4. Ako prema detetu pokazujemo neprijateljstvo, naučiće da se bije.

5. Ako ste iskreni sa svojim detetom, on će naučiti šta znači pravednost.

6. Ako dete često ismevate, ono postaje stidljivo.

7. Ako se dete oseća sigurno, ono uči da veruje ljudima.

8. Ako detetu previše često govorimo “Sram te bilo”, ono će naučiti da se uvek oseća krivim.

9. Ako se dete često ohrabruje, ono će imati veliko samopouzdanje.

10. Ako detetu pružite podršku, biće samouvereno.

11. Ako dete živi u prijateljskom okruženju i oseća da drugima treba, naučiće kako da nađe ljubav.

12. Nikada nemojte da pričate loše o detetu, bilo u ili van njegovog prisustva.

13. Koncentrišite se na to da razvijate dobro u svom detetu. Tako neće biti mesta za loše.

14. Uvek saslušajte i odgovorite na dečije pitanje ili molbu ukoliko vam se ono obrati.

15. Poštujte dete čak i kada napravi grešku. Tako će vrlo brzo moći da ispravi svoju grešku.

16. Uvek budite spremni da pomognete detetu kojem je potrebna pomoć i da se povučete u stranu kada vidite da se snalazi.

17. Pomozite detetu da rano ovlada stvarima. To ćete učiniti tako što ćete se pobrinuti da je svet oko njega ispunjen pozitivnošću, mirom i ljubavlju.

18. Uvek se lepo ponašajte pred detetom. Pokažite mu kako da postane najbolja osoba koja može biti.

19. Poštujte dete koje odmara, posmatra aktivnosti druge dece ili razmišlja o nečemu što je radilo. Nemojte mu se obraćati, niti ga terati na neku drugu vrstu aktivnosti.

Anton Pavlovič Čehov: 8 osobina koje krase kulturne ljude

"Kulturan čovek mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, da čita, uči, trudi se... i da odmah odbaci sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa."


"Život ima svoje uslove. Kako bi čovek bio prihvaćen među obrazovanim ljudima, mora biti kulturan", poručuje u jednom pismu ruski pisac Anton Pavlovič Čehov svom mlađem bratu, sastavljajući spisak uslova koji ispunjavaju kulturni ljudi.

1. Oni poštuju ljudsku ličnost i zato su uvek ljubazni, pažljivi, učtivi i spremni da čine za druge.

2. Saosećajni su prema svima, ne samo prema prosjacima i mačkama. Brinu i o onome što se ne vidi i spremni su da se žrtvuju kako bi pomogli drugima.

3. Poštuju tuđe vlasništvo i zato vraćaju svoje dugove.

4. Iskreni su i preziru laž. Ne lažu čak ni kad su sitnice u pitanju. Laž vređa slušaoca i unižava ga u očima govornika. Ne poziraju, ponašaju se isto i na ulici i u svom domu, ne prave se važni pred svojim skromnijim prijateljima. Nisu skloni blebetanju niti opterećuju druge svojim ničim izazvanim ispovestima. Iz poštovanja prema tuđim ušima, više ćute nego što pričaju.


5. Ne unižavaju sebe kako bi izazvali sažaljenje. Ne igraju na kartu tuđe osetljivosti da bi osvojili pažnju. Ne govore "Mene niko ne razume" ili "Niko ne mari za mene", zato što su to jeftini i vulgarni trikovi.

6. Ne pate od plitke taštine. Ne mare za lažne vrednosti, poznanstva sa poznatim ličnostima ili za to da sami budu poznati. Ako su učinili nešto značajno, ne prave od toga najvažniju stvar na svetu, i ne hvale se time da imaju pristup tamo gde ga drugi nemaju. Zaista talentovani ljudi se uvek klone svetine i reklamiranja.

7. Ako imaju neki dar, poštuju ga. Zarad njega žrtvuju odmor, romanse, provod, sujetu. Ponosni su na svoj dar, ali su mu i veoma posvećeni.

8. Imaju razvijen osećaj za lepo, estetsko. Ne idu na spavanje u odeći, održavaju čistoću životnog prostora. Veoma vode računa da kontrolišu svoje nagone i da u suprotnom polu ne vide samo seksualni objekat. Teže originalnosti, otmenosti, čovečnosti, dive se majčinskim osećajima. Ne opijaju se već piju alkohol samo u posebnim prilikama, jer smatraju da nisu svinje. Drže se načela ‘mens sana in corpore sano‘ - u zdravom telu zdrav duh.


Tako izgledaju kulturni ljudi. Da bi čovek bio kulturan nije dovoljno da čita popularne romane i posećuje pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, da čita, uči, trudi se... i da odmah odbaci sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa", završava svoje pismo Čehov.

SARAJLIJA FAHRUDIN POMOGAO MNOGIMA: Ovaj lijek je moju suprugu digao iz mrtvih!

Sarajlija Fahrudin Muhić objavio je na društvenim mrežama recept od meda i đumbira za koji tvrdi da je spasonosan i da je pomogao njegovoj teško oboljeloj supruzi.
Fahrudin kaže da mu savjest nalaže da ovaj recept podijeli sa svima koji imaju nekog kome je potrebna pomoć.
- Dobijem prije par dana od jedne osobe iz Sarajeva recept na bazi đumbira i meda i evo me među "normalnima" bez bolova. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda i bila je na aparatima 18 dana. Prošla je bez operacije i hemoterapije... Danas puca od zdravlja - napisao je na društvenim mrežama.
Pomenuti recept je isprobala i jedna žena koja se sa kašljem patila 3 godine i uspješno ga izliječila.
Na Facebooku se zahvalila gospodinu Fahrudinu, ali i pokazala kako je spremala ovaj lijek.
Recept:
2 veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se sa pola kile domaćeg meda.
Konzumirati ga 3-4 puta na dan, a treba koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašiku, nikako metalnu. 
Nakon dva, tri dana osjećaju se prvi efekti. 

10 saveta za mršavljenje zbog kojih se možda gojite

Čitate ih u časopisima, vidite na Instagramu, čujete od najbolje prijateljice - preplavljeni smo savetima kako da smršamo. Ipak, ako ništa od njih ne funkcioniše, vreme je da se zapitamo - da li neki od njih zapravo rade protiv nas? Evo saveta kojih možda i ne treba da se pridržavate!
10 saveta za mršavljenje zbog kojih se gojite
Ako radite neku od ovih stvari verovatno nećete smršati,
1. Nikada ne jedite posle 19h

Zapravo, vreme kada prestanete da jedete nema nikakve veze sa tim da li ćete se ugojiti ili smršati. Ali i te kako ima veze koliko kalorija unosite tokom dana. Zato, umesto da se ograničite satom, ograničite se količinom.

2. Kardio vežbe su dovoljne za mršavljenje

Trčanje 30 minuta na traci sagoreće 270 kalorija, zato kardio nije najbolji način da uložite svoje vreme. Uključite i vežbe snage, jer više mišića će učiniti da vaš metabolizam sagoreva više kalorija.

3. Merite se svakodnevno

U ponedeljak imate 65, u utorak 64, sredu 66 kilograma. I te promene imaju veze sa tim koliko vode zadržavate u organizmu, ili kada ste išli u toalet. Iako je to potpuno normalno, lako može da vas obeshrabri i uništi vam motivaciju ako ste jeli salatu i vežbali dva sata, a imate kilogram više. Kako sporo, ali temeljno mršavljenje ipak pobeđuje, baš kao u trci zeca i kornjače, jednom nedeljno je dovoljno da stanete na vagu. I više verujte ogledalu nego njoj.

4. Ako vežbate, možete da jedete šta god

Tih sat vremena vežbanja ne predstavljaju zeleno svetlo za picu i kolače. Najvažnije je da jedete umereno, jer ako unosite više kalorija nego što potrošite, i te kako ćete se ugojiti.

5. Izbacite ugljene hidrate

Da, kada se odreknete hleba, paste, pirinča, prženih stvari i voća zaista ćete brzo mršaviti. Ali to nije dijeta koje se možete dugo pridržavati, ukoliko želite sa sačuvate zdravlje - i ne ugojite se odmah posle. Jer, vašem telu su i te kako potrebni ugljeni hidrati. Zato, umesto potpunog odricanja, ograničite količinu UH koje unosite i odaberite one složene, poput kinoe, ječma i hleba i paste od celog zrna. I slobodno pojedite narandžu pre nego da popijete sok, jer će vas vlakna duže držati sitim.

6. Preskočite obroke kako bi uneli manje kalorija

Deluje kao da bi moglo da upali, ali vaše telo je veoma pametno. Zato, ako ne jedete, ono skladišti masti, koje će kasnije koristiti za energiju, a to znači da od mršavljenja nema ništa. Stoga, ne preskačite obroke, već jedite manje porcije češće, tako ćete izbeći napade gladi, a uštedeti na kalorijama.

7. Pijte dijetalne, umesto redovnih sokova

Ima manje kalorija u dijetalnim sokovima, to je istina. Ali veštački zaslađivači jednako izazivaju zavisnost kao i "pravi", zato možete imati iznenadnu ogromnu potrebu da jedete slatko. Voda sa voćem ili biljni čajevi su daleko zdravije opcije, a ako baš želite slatko, pojedite voćku.

8. Jedite hranu bez masti

Dijete devedesetih su se svodile samo na izbacivanje masti, ali smo naučili da postoje i te kako zdrave masti, poput avokada, maslinovog ulja, kao i orašastih plodova, koji mogu da ubrzaju metabolizam i pomognu vam da smršate mnogo više nego što biste da izbacite masti.

9. Čuvajte premale farmerke za motivaciju

Ovo je surovo! Mnogo ćete se bolje motivisati recimo ako sebe, nakon svakih 2 kilograma koje skinete, nagradite recimo masažom ili manikirom.

10. Vežbajte u pretoploj sobi, kako biste više smršali

Ako se merite pre i posle preznojavanja sigurno ćete izgubiti pola kilograma, ili više. Ali ne gubite salo tako, već vodu. I to koliko se znojite ne otkriva koliko kalorija sagorevate. Zato, umesto na vrelinu i preznojavanje, fokusirajte se na dužinu i intenzitet treninga.

Tajne ljudi sa smeđim očima kojih oni sami nisu svjesni....

Imate li smeđe oči? Mnoge nedavne studije pokazale su dosta zanimljivih stvari o ljudima sa smeđim očima.Smatra se da ljudi koji imaju smeđe oči imaju neobičnu moć koja im pomaže osvojiti povjerenje drugih ljudi...Zahvaljujući ovom obilježju smeđooki ljudi ulijevaju povjerenje, bez da su toga uopće svjesni.
Iz tog razloga imaju bolju komunikaciju i inspiriraju ljude da im se otvore.
U stvari, ta moć može potaknuti ljude da otkriju svoje najveće tajne!
Istraživači su zaključili da je to jedan od glavnih razloga zašto osobe koje imaju smeđe oči imaju veći krug prijatelja.
Također se vjeruje da smeđe oči ukazuju na povećanu energiju.
Ljudi sa smeđim očima vole uživati u životu u potpunosti.
Ovu informaciju potvrdili su čak i psiholozi tvrdeći kako pacijenti sa smeđim očima imaju snažniju želju za življenjem života punim plućima.
S druge strane, osobe sa smeđim očima osjetljiviji su od drugih ljudi.
Zbog toga bolje shvaćaju osjećaje drugih ljudi i lakše suosjećaju s njima.
Istraživači su došli do zaključka da su osobe sa smeđim očima vrlo emocionalne.
Ako ste žena s smeđim očima, ostavljate dojam osobe koja zna kako voljeti i brinuti se svojim najmilijima.
Ukoliko imate smeđe oči – možda ste naučili nešto novo o sebi.
Pripadate grupi ljudi koja u sebi ima puno ljudskosti, samo morate izabrati to i pokazati.
Ukratko, osobe sa smeđim očima zauzimaju važno mjesto u životima drugih ljudi, donose im ljubav i pozitivnu energiju.

ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

LJUBAVNI BROJ: DEVETKE SU SEKS MAŠINE, A O ŠESTICAMA SVI MAŠTAJU

Brojevi su poput magije. Ako naiđete na osobu s kojom ste numerološki kompatibilni, lijepa veza je na pomolu, a može biti i trajna i da vodi u brak. Svako od nas ima lični broj koji je jednostavno izračunati, a on daje uvid u vašu, ali i partnerovu ličnost.

Vaš ljubavni lični broj

Vaš je lični broj ključ prema kojem numerološki možete otkriti koliko ste osjećajno kompatibilni s partnerom. Jednostavno saberite brojke u datumu vašeg rođenja i pretvorite ih u jednocifreni broj. Isto učinite i s partnerovim datumom rođenja. Na primjer, ako je vaš rođendan 23. 1. 1982., treba da saberete cifre dana, mjeseca i godine te da ih pretvorite u jednocifreni broj. Znači: 2+3+1+1+9+8+2 = 26 i 2+6= 8. Vaš lični broj je osam.

Sljedeći korak je saznati rođendan osobe u koju ste zaljubljeni ili ste s njom u vezi. Izračunajte na isti način njegov ili njen broj. Kad ste to učinili, pogledajte naš opis brojeva koji će vam pokazati jeste li vi i partner numerološki srodne duše.

1 – Zaštitnički šarmeri

Rođeni u broju jedan vrlo su uporni, često i tvrdoglavi. Rođeni su vođe, ambiciozni i kreativni. Imaju i visoko samopouzdanje i odlični su ljubavnici. Prema izabraniku svog srca vrlo su posesivni, ali i zaštitnički nastrojeni. Osobu koju vole drže kao kap vode na dlanu. Udvaranje im nikad nije problem jer osvajaju neospornim šarmom. Najromantičniji uspjeh imaće s brojevima dva, četiri i sedam.

Kod dvojki im se sviđa njihova nežnost, toplina i dobroćudnost, a četvorke ih privlače zbog nepredvidivosti i samostalnosti.

Broj sedam će ih oboriti s nogu šarmom i inteligencijom.

Trebalo bi da izbjegavaju odnos s trojkama jer će njihov odnos biti previše buran.

2 – Saosjećajni i odani

Diplomatski i miroljubiv stav odlika je ljudi rođenih u broju dva. Veliki su romantičari i vrlo maštoviti ljudi. Krase ih strpljivost, saosjećajnost i ljubaznost. Prilagodljivi su i pogodni za zajednički život. U ljubavi su topli i treba im mnogo ljubavnih dokaza od partnera kako bi se osjećali voljenima. Potreban im je partner koji će da cijeni njihovu vijernost i da razumije njihove česte promjene raspoloženja.

S brojem jedan mogu imati kvalitetan odnos jer ih jedinice praktičnošću prizemljuju i jačaju njihovo samopouzdanje.

Odlično će se slagati i s brojem sedam, koji će im energičnim i staloženim karakterom pružiti toliko željenu sigurnost.

Zajedno će uživati u maženjima i nježnostima. Treba da izbjegavaju partnere koji su rođeni u brojevima osam i devet jer su i jedni i drugi previše hladni i strogi da bi mogli da razumiju senzibilitet dvojki.

3 – Nestalni, ali osjećajni

Trojke krase optimizam i velikodušnost. Dobronamjerni su i vole da uživaju u lijepim stvarima. Duhovni su i lako zaljubljivi, pa im treba partner koji će ih smiriti i pružiti sigurnost. U ljubavi su ljudi broja tri vrlo osjećajni, ali nestalni. U stalnoj su potrazi za idealnim partnerom, pa često ulijeću iz jedne veze u drugu.

Odlično se slažu s brojem šest koji će im pružiti mnogo ljubavi, ali i razumeti njihovu potrebu za slobodom.

Dobro će se slagati i s brojevima osam i devet koji su praktični i znaju šta žele od života, pa mogu da zauzdaju nemirnu prirodu trojki. Loš ljubavni odnos imaće s brojevima četiri i pet. Četvorke su nepredvidive, a osmice imaju konzervativne stavove.

4 – Nepredvidivi i teško se vežu

Ljudi rođeni u broju četiri vrlo su nezavisni i vole slobodu. Domišljati su i originalni, a zbog zanimljive ličnosti primaju ih u svakom društvu. U ljubavi su često nepredvidivi i teško se za nekog trajno vežu jer brzo svakome nađu manu. Prije nego što se s nekim skrase, prođu turbulentan ljubavni život.

Ljudi rođeni u broju jedan odlično će se slagati s četvorkama jer dele sličan entuzijazam i ljubav prema promenama.

Četvorke će biti u dobrom odnosu sa sedmicama, koje su im jako slične, pa se već na prvom dejtu zaljube jedno u drugo. Ne odgovaraju im posesivni partneri koji ih previše kontrolišu i sputavaju kao što su to brojevi tri i osam.

5 – Lako osvajaju i šarmiraju

Ljudi u broju pet vrlo su komunikativni i odlikuju ih snalažljivost, spretnost i brzina. Kreativni su, prirodno šarmantni i zabavni. Obožavaju izlaske, zabave i putovanja. U ljubavnim odnosima su često previše zakočeni jer sve racionalizuju i osjećajno se teško otvaraju. Ali vrlo su zavodljivi. Skloni su brojnim vezama i vole česte promjene.

Razigrani su i nesputani, a to će se svidjeti jedinicama i devetkama. Dobro se slažu i sa šesticama i sedmicama koje ih neće gnjaviti ljubomornim ispadima. Za veze treba da izbjegavaju trojke i osmice koje im se čine previše posesivnima i hladnima.

6 – Ljubav im je na prvome mjestu

Rođeni u broju šest prave su umjetničke duše koje krase maštovitost, dobra i popustljiva narav i tolerancija, a to ih stavlja na vrh najpoželjnijih partnera. Uvijek su smireni, često i povodljivi, a ljubav im je u svemu što rade uvijek na prvome mjestu. Jako su zaljubljivi i u vječnoj potrazi za srodnom dušom.

Broj tri može im pružiti željenu sigurnost. Dobro će se slagati i s brojem pet s kojim će imati uzbudljiv život, a energični broj devet pružiće im ljubav u punom smislu te riječi.

Trebalo bi da izbjegavaju dvojke, četvorke i osmice.

7 – Romantični i nježni

To su intuitivni i maštoviti ljudi. Razboriti su, tolerantni i popustljivi. Ali jako su osjećajni, pa ih je zbog toga vrlo lako povrijediti. Od ljubavnih nedaća se teško oporavljaju, pa ne ulaze lako u nove veze. U ljubavi su nježni i romantični i sve će učiniti ne bi li ugodili partneru. Iako imaju odličnu intuiciju, često pogrešno odaberu partnera.

Ljubavnu sreću lako će ostvariti ako se vežu uz osobe u brojevima jedan i dva jer će s njima imati osjećaj da se emotivno jako dobro razumiju. Sedmice se dobro slažu i s četvorkama i peticama koje će im izgraditi samopouzdanje i dopustiti da budu ono što jesu.

Ne slažu se s devetkama.

8 – Oprezni i vrlo strpljivi

Osmice su praktični ljudi koji čvrsto stoje na zemlji. Ne zanose se nerealnim ciljevima, vrlo su oprezni. Strpljivi su i imaju odličnu samokontrolu. Analitičkog su uma, a u ljubavi previše oprezni. Jako se boje da ne budu povrijeđeni, stoga će dugo i pomno birati partnera. Traže sigurnost, odnosno vezu koja će odmah nositi pečat odgovornosti i trajnosti. Upravo im zbog toga najviše odgovaraju partneri rođeni u broju tri i devet.

Trojke su jednako praktične kao i oni, pa će zajedničkim snagama mnogo toga stvoriti u životu, a s devetkama će se nadopunjavati jer su energetski jako slični. Trebalo bi da izbjegavaju partnere u brojevima četiri, pet i osam. Četvorke i petice djelovaće im nepouzdano.

9 – Iskreni i ne vole da okolišaju

Devetke krasi strastvena energična priroda, ali često i velika tvrdoglavost i naglost. Iskreni su i ne vole da okolišaju. Imaju veliku psihičku snagu, ali i vrlo izražen libido. Kad su zaljubljeni, potpuno izgube glavu. Osvajaju direktno i šarmantno. I žene i muškarci ovog broja jako su zaljubljivi te će učiniti sve da osvoje osobu koja im se sviđa.

U ljubavi će se odlično slagati s trojkama i peticama s kojima će se lijepo nadopunjavati i biti u skladnom i kvalitetnom odnosu, a šestice i osmice će ih smirivati, pa će uz njih njihov vatreni temperament postati mnogo smireniji.

S dvojkama neće imati stabilan odnos pa bi u njemu moglo biti mnogo svađa i netrpeljivosti. Slična ih sudbina čeka i ako se upuste u vezu s četvorkama.