utorak, 22. ožujka 2016.

Lepa Kata – nega, uzgoj i razmnožavanje

Lepa Kata, latinski naziv (Aster) je baštenska biljka koja cveta u pozno leto i jesen, zvezdastim cvetovima. Cvetanje nekih varijeteta je u maju. Kod nas je ova biljka poznata i kao Šimirezla. Poreklom je sa prostora Kine i Japana gde raste kao divlja biljka.
Jednogodišnja, zeljasta i žbunasta, Lepa Kata specifična je i po tome što ima specifičan miris koji dobija čim se zalije ili kada se odreže njena stabljika.

Postoje visoke sorte Lepe Kate koje rastu u visinu do oko 80 cm, srednje visoke visine oko 50 cm i niske sorte sa visinom od oko 30 centimetara.
Cvetovi ove biljke su dosta različiti i zavise od vrste pa tako razlikujemo: jednostavne, dugmaste, loptaste, rasperjane i hrizantemaste Lepe Kate. Cvetovi su krupni i rastu pojedinačno a mogu biti beli, žuti, plavi, roze ili crveni.

Uzgoj i održavanje

Lepa Kata će i na jakom suncu uspeti da zadrži lep kuglast oblik, ali će fino napredovati i u polusenovim mestima. Optimalna pozicija za gajenje Lepe Kate je okrenuta ka jugu. Lepoj Kati prijaju i srednje teško, peskovito zemljište, ali i obično baštensko zemljište koje je rastresito.
Zalivanje: Zalivajte Lepu Katu redovno, posebno tokom leta. Rast biljke se stimuliše primenom sistema: period suše – period vlage.
Prihrana: Kad sadite Lepu Katu, dodajte sporootapajuće đubrivo, i onda je ne morate prihranjivati do aprila. Tada krenite sa prihranjivanjem jednom u dve nedelje sve do avgusta.
Orezivanje: Kada Lepa Kata precveta, može da se oreže, a saksija se uvije da bi se biljka zaštitila od smrzavanja. Tako će se i obnoviti i moći će da još jednom cveta.
Neki varijeteti Lepe Kate tako bujno rastu da ih je potrebno proređivati kako ne bi itucali na razvoj ostalih biljaka u vrtu.

Sadnja

Sadnja zavisi od perioda cvetanja Lepe Kate. Ona koja cveta s jeseni, sadi se u rano proleće, a ona koja cveta na proleće, sadi se u jesen.

Za zadjenje obezbedite dobro drenirano zemljište, ili supstrat, a kupljenu biljku odmah posadite u žardinjeru ili saksiju. Ako sadnju obavljate u bašti, dodajte malo treseta.

Razmnožavanje

Lepa Kata se jednostavno razmnožava podzemnim stablom iz koga tera nove izbojke. Takodje, razmnožavanje je moguće i deljenjem bokora.

Sejanje

Seme Lepe Kate sakuplja se kada biljka precveta. Setva je u martu i aprilu na otvorenom prostoru, na dubini od oko 2 cm. Najmanja temperatura potrebna za uspešno nicanje je 18 stepeni. Ako sejanje obavite u maju, Lepa Kata će cvetati malo kasnije.
Pošto je korenov sistem ove biljke vrlo plitak i razvija se bolje na nižim temperaturama uz dovoljno vlage, preporučljivo je da se rasad rasadjuje početkom proleća, pre prvih vrućina.

Lepa Kata – cveće koje se lako kombinuje u bordurama i gredicama

Za sadnju u vrtu, pogodne su Lepe Kate srednjeg rasta a za bordure i kombinovanje u grupama sa drugim cvetnicama – niske sorte.

Vrlo niske sorte, visine od oko 20 cm, možete saditi na početak gredica, ili u uglu gde imate vrlo malo prostora. Sa dekorativnim travama će se lepo slagati jesenja Lepa Kata sa šarenim cvetovima..
Niske sorte Lepe Kate pogodne su za sadnju u saksije, žardinjere ili sandučiće koje možete držati na prozoru ili na balkonu, gde ćete imati jedinstven jesenji ukras.                                                                                                           izvor:cvecarstvo.com

1 komentar:

  1. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši