subota, 16. travnja 2016.

Provjereni prirodni lijekovi za upalu grla i gnojnu anginu-(KORISNI RECEPTI)

Krajnici služe kao čuvari koji sprečavaju ulazak bakterija (ili virusa) kroz grlo. U tom slučaju dolazi samo do laganog nadražaja krajnika (tonsillitis). Ukoliko se ne mogu spriječiti bakterije, dolazi do upale grla, ždrijela i krajnika, koji pritom otiču i izazivaju bol. Potom sljedi gnojna angina.

Simptomi upale krajnika su slični kao i kod gripe i jake prehlade: povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, otežano gutanje. U nekim slučajevima se stvaraju žuto-bijele fleke na krajnicima, te bakterije mogu da dospiju u krv i izazovu organske upale (upalu mišića grla, srčanog mišića ili bubrega). Česte upale krajnika mogu prouzrokovati hronično oboljenje krajnika. Da bi liječili upalu krajnika prirodnim putem, preporučuje se preko noći, u vunenu čarapu staviti skuhan i izgnječen krumpir (sa ljuskom) te se utopliti sa šalom. Ovo se pokazalo kao jako djelotvorno u liječenju angine.

Za ispiranje grla i grgljanje u ustima najbolji su čaj od kamilice, čaj od mente i čaj od žalfije. Može da posluži i slani rastvor.
Postoji tu još mnogo prirodnih lijekova za anginu, no ukoliko uočite da je stanje ozbiljno, posebno ako se radi o djetetu, savjetujemo vam odlazak liječniku na pregled i savjetovanje u vezi liječenja.
Napitak od cikle kao najpoznatiji prirodni lijek protiv upale krajnika. Ovaj lijek dolazi iz ruske narodne medicine, pa vam prenosimo recept za pripremu lijeka.

Potrebni su vam jedna veća cikla i 9% alkoholni ocat. Lijek pripremite tako da ciklu naribate na što sitnije te joj dodate jednu žlicu octa. Neka vam omjer lijeka bude 250 grama cikle na jednu žlicu octa. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji do 20 minuta. Procijedite napitak kroz plastičnu cjediljku ili kroz gazu.
Ovaj napitak od cikle se koristi za ispiranje grla i to svakih dva do tri sata. Ukoliko slučajno i progutate tečnost, to još bolje jer ćete tako preventivno djelovati na infekcije gornjih dišnih putova.

Narodni lijekovi za upalu grla, krajnika i anginu

Protiv ovih akutnih i hroničnih oboljenja upotrebljava se ljekovito bilje blagog dejstva, osobito ono koje ima sluzi, pektina, tanina i nekih eteričnih ulja. To su…

prije svega, bijeli i crni sljez, trandavilje, gavez, podbjel, jagoda, kupina, malina, borovnica, brusnica, steža, trava od srdobolje, dunja, lan, srčenjak, hrastova kora, nana, hajdučica, kamilica, žalfija, petrovac, iđirot, morač i druge biljke slične ovim.

Osobito se cijeni aromatično bilje u kome ima proazulena, od kojih prilikom destilacije nastaju azuleni, zbog čega su ova eterična ulja plava ili zelena, Ukoliko je eterično ulje od kamilice, hajdučice i nekih drugih biljaka tamnije plave boje, utoliko se u medicini više cijeni, jer ima više ugljovodonika azulena i zbog toga bolje i pouzdanije djeluje kao antiflogistik, tj. protiv upala sluznice i kože.

Evo nekoliko čajeva i čajnih mješavina koje se u narodnoj medicini upotrebljavaju za liječenje upale sluznice grla, krajnika i gnojne angine:

1. Punu supenu kašiku kamilice popariti sa 200 ml. ključale vode, smjesta poklopiti i, kad se smlači, ocjediti i iscjediti, zatim čajem grgljati i poslje svakog grgljanja popili, to činiti često u toku dana.
2. Po 1 kafenu kašičicu kamilice i hajdučice, pomješati i postupiti kao pod 1.
3. Po 1 kafenu kašičicu kamilice i žalfije, pomješati i postupiti kao pod 1.

4. Punu kašiku žalfije popariti sa 200 ml. ključale vode, odmah poklopiti i poslje 2 sata ocjediti, grgljati i piti.
5. Po 1 kafenu kašičicu žalfije, kamilice i petrovca, pomješati i postupiti kao pod 4.

6. Po 1 kafenu kašičicu žalfije, kamilice i iđirota, pomješati i postupiti kao pod 4.
7. Po 35 g kamilice i žalfije i po 15 g petrovca i nane, pomješati i postupiti kao pod 4.
8. Po 25 g kamilice, cvijeta bijelog i crnog sljeza i podbela, 1 kašiku mješavine spremiti i upotrebiti kao pod 4.9. Blagi sluzni čaj: 20 g cvijeta ruže, trandavilja, bijelog i crnog sljeza i podbjela, pomješati i postupiti kao pod 4.
10. Po 30 g korjena trave od srdobolje i srčenjaka i po 10 g žalfije, nane, majčine dušice i kamilice, pomješati i postupiti kao pod 4.
11. Po 25 g lista jagode, kupine, maline i ribizle, punu kašiku ove smješe kuhati 5 minuta u 200 ml. vode, kad se smlači, ocjediti i grgljati.

12. Po 25 g steže, petrovca, hrastove kore (isitnjene) i hajdučice, pomješati i postupiti kao pod 11.
13. Po 40 g korjena bjelog sljeza i sladića i po 10 g lista žalfije i pitome nane, pomješati i postupiti kao pod 4.
14. Po 20 g lista žalfije, nane, timjana, trave od majčine dušice i vranilovke, pomješati i postupiti kao pod 4.
15. Po 50 g iđirota i bijelog sljeza, pomješati i postupiti kao pod 4.
16. Po 20 g lista dunje, jabuke, crnog sljeza, podbjela i žalfije, pomješati i postupiti kao pod 4.

17. Po 25 g kamilice, nane, žalfije i anisa, pomješati i postupiti kao pod 4.
18. Po 40 g pupoljaka majske ruže i cvijeta trandavilja i po 10 g kamilice i matičnjaka, pomješati i postupiti kao pod 4.      NAPOMINjEMO: da je gnojna angina jedna od najtežih posljedica upale grla, lako je prelazna na druge osobe u blizini i ne možete je izliječiti za jedan dan, zbog toga savjetujemo da prije nego je dobijete koristite neke od gore navedenih prirodnih lijekova kako biste spriječili njeno pojavljivanje.                                                                                                                                                                                                   izvori:  http://www.kakolijeciti.com/, http://www.narodnilijek.com/

2 komentara:

  1. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši