subota, 26. ožujka 2016.

Težina, nadutost, umor? Kako izbaciti zadržanu vodu iz tijela – 5 kg manje u samo 3 dana(RECEPT)

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustim u prehrani. Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna kako mnoge primijete kako su im grudi “punije” par dan prije nego što trebaju dobiti mjesečnicu.
Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina. Brza hrana i jela koja su jako zasoljena djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Također, kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.Peršin, biljka koju koristimo kao začin, ima “magične” moći. Njegova količina u jelima je uvijek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tekućine iz tijela.
Peršin je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lijek može se koristiti korijen i listovi peršina.

Ovaj sok od 3 sastojka ubrzava sagorijevanja kalorija, pomaže kod izbacivanje viška vode iz tijela, čisti organizam od toksina, hrani vaše tijelo vitaminima i mineralima, pomaže kod problema s mjehurom i kod grčeva, a uz to za pet dana s njime možete skinuti i do tri kilograma (naravno, uz uravnoteženu prehranu i neku laganu fizičku aktivnost).
Glavi sastojak – peršin
Sirov sok od peršina jedan je od najjačih sokova. Ne smije se nikad odjednom uzimati u većim količinama od 30 do 60 grama, pa i kada se miješa s velikim količinama soka od mrkve ili soka od nekog drugog povrća, kao što je npr. celer, salata glavatica ili špinat. Udio soka od peršina ne smije nikad biti prevelik u odnosu na količinu ostalih sokova.
Sirov sok od peršina ima svojstva koja su vrlo važna za izmjenu kisika u organizmu, te za normalno funkcioniranje nadbubrežne žlijezde i štitnjače. Životne tvari u peršinu nalaze se u takvom međusobnom odnosu da pomažu održavanje zdravog slanja u krvnim sudovima, osobito u kapilarama i arteriolama.
Peršin je izvrsna hrana za urogenitalne organe. Od velike je pomoći kao lijek protiv kamenca u bubrezima i mjehuru, protiv albuminurije (izlučivanja bjelančevine u mokraći), upale bubrega i drugih bubrežnih bolesti. S velikim uspjehom primjenjuje se i kod vodene bolesti.
Osim toga djelotvoran je protiv svih bolova povezanih s očima i očnim živcima. Slabe oči, rožnjača, siva mrena, upala očne spojnice, upala očiju u svim stadijima te proširenje zjenica učinkovito se liječe, ako se pije sirov sok od peršina pomiješan sa sokom od mrkve i kombiniranim sokom od mrkve, celera i endivije.
Nikad nemojte piti prevelike količine čistog sirovog soka od peršina, jer se radi o tako jakoj koncentraciji koja bi mogla prouzročiti smetnje živčanog sustava. Ali je zato od velike koristi, ako se uzima pomiješan s drugim sokovima.
Strogo uzevši peršin pripada skupini biljaka iz porodice štitarki, odatle njegovo jako, koncentrirano djelovanje. Primjenjuje se s velikim uspjehom kod dobivanja menstruacije, pomiješan sa sokom od cikle ili s mješavinom soka od cikle, mrkve i krastavaca. Grčevi kao posljedica menstrualnih tegoba ublažuju se pijenjem te mješavine, a često i nestaju, ako su iz jelovnika izbačeni proizvodi sa škrobom i šećerom.Korisni savjeti:
  • Svježi peršin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja.
  • Birajte peršin sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
  • Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u hladnjak.

Recept za sok

Sastojci:
  • 1 manji stručak neprskanog svježeg lista peršina
  • 1 neprskani limun
  • 1 čaša vode (2-3 dl)                                                                                                                                                                                              Priprema:
    Operite dobro peršin, ogulite limun i stavite ih u sokovnik.
    Iscijedite u sok te u njega dodajte oko 2-3 dl vode.
    Ako nemate sokovnik, ocijedite limun i pomiješajte sa vrlo sitno nasjeckanim peršinom te u to dodajte vodu i tako popijte.
    Uzimanje:
    Ukus nije “rajski”, ali je podnošljiv. Ako ga ne možete piti ovakvog, dodajte malo stevije, meda ili javorovog sirupa.
    Sok bi trebalo piti svako jutro na prazan želudac i to samo pet dana.
    Potom je potrebno napraviti pauzu deset dana.
    Nije preporučljivo za trudnice i dojilje.
    Probajte već sutra!                                                                                                                                       izvori:aura.ba,atma.hr

Svaka osoba u našem životu je ogledalo: Ovo su lekcije kojima nas podučavaju!

Želim vam dati priliku da se zaustavite usred kaosa i beskrajnih pokreta u vašem životu, da zastanete i duboko udahnete.
Kako udišete, neka vaše misli otplove svim ljudima u vašem životu, bez obzira koliko ih ima. Nije važno. Kako izdišete, otputujte u svoje osjećaje razmišljajući o svakoj osobi.
Sada mi recite, što ste doživjeli?
Možda osjećate ugodne osjećaje kao što su ljubav, sigurnost, divljenje, poštovanje i uvažavanje. S druge strane, možda ste iskusili mržnju, ljubomoru, bol, prezir, ljutnju, bijes, sram i frustraciju. Iako smo skloni jedan set emocija smatrati dobrim, a drugi spektar lošim, želim da prigrlite svaku emociju koja se pojavi. Dopustite im da postoje.
Neka se vaše prosuđivanje podiže i spušta. Ne brinite, možete si dopustiti da prosuđujete sebe i druge … nismo na vjeronauku! Otkrila sam da je prosuđivanje zapravo potrebno za naš duhovni rast. Dakle, koja je to vitalna stvar koju želim da zapamtite o ljudima u vašem životu?

Želim da zapamtite ovo: svaka osoba koju susretnete je vaše ogledalo. Svaka osoba koju susretnete ili se uskladite s njom odražava vitalni element vas samih. Ljudi u našim životima su naši najveći učitelji. Način na koji reagiramo na njih je izravan odraz kako se odnosimo prema sebi.
Dakle, razmislite o tome kako doživljavate ljude u svom životu u ovom trenutku. Sve što volite ili mrzite kod drugih samo je ogledalo vaših vlastitih kvaliteta. Ukoliko mi se ne sviđa vaša uskogrudnost, ne sviđa mi se moja uskogrudnost prema vašoj uskogrudnosti.
Ukoliko vas poštujem što mi pružate slobodu, poštujem sebe što si pružam slobodu. Ukoliko vam zamjeram to što se loše odnosite prema meni, zamjeram sebi što se odnosim loše prema sebi i ne dopuštam si oprost.
Vidite li kako svaka vanjska reakcija ima odgovarajuću unutarnju reakciju … i obrnuto?
Svaka osoba u našem životu je potencijalni učitelj. Ovdje su lekcije koje možete naučiti od negativnih emocija koje drugi bude u vama.

Imajte na umu kako svaka od ovih emocija pruža različite lekcije različitim ljudima … ovo su samo neki primjeri iz mog života:

Ljutnja = trebam spoznati veću sliku svijeta
Žalost = trebam naučiti prihvatiti život i ponovno se povezati sa svojim centrom
Strah = trebam prihvatiti da su neke stvari izvan moje kontrole
Mržnja = trebam si pružiti više ljubavi i oprosta, tako da to mogu pružiti i drugima
Sramota = trebam istražiti svoju mračnu stranu i ono što sam potisnula
Okrivljavanje = trebam preuzeti samoodgovornost
Ljubomora = trebam poštovati situaciju u kojoj se nalazim u životu
Krivnja = trebam se preispitivati i uvidjeti gdje sam izgubila dodir s istinom
Razdražljivost = trebam razviti više razumijevanja za tuđe potrebe tako što ću poštovati  svoje potrebe

Također imajte na umu da svaka emocija, npr. ljutnja, može pružiti različite lekcije prema kontekstu dana.
Na primjer, u jednom danu moj bijes prema mom prijatelju ukazuje na to da moram naučiti otvoriti svoj um. Neki drugi dan, bijes prema mom prijatelju bi mogao ukazivati na moje zamjeranje i potrebu za otpuštanjem.                         Na kraju dana, naša ekspanzija duše uvelike ovisi o tome kako ćemo doživljavati i reagirati na ljude u našem životu. Kada naučite postati student života i prestanete biti žrtva okolnosti, činite osnažujući izbor.


Izvor: atma.hr,preuzeto sa:oazaznanja

Ljetnice :: Kopriva ukrasna – lat. Coleus Blumei Hybride

Naraste visine od 25-50cm.i sadi se na sunčana mjesta, jer ako nema dovoljno sunca boje lišća blijede i nisu tako intenzivne, stoga joj se mora osigurati dovoljno svijetlosti. Isto tako njezin cvijet u obliku metlice, treba redovito optrgavati kako raste, i to što prije to bolje. Jer taj cvijet biljci crpi veliku količinu energije, pa joj isto tako lišče blijedi i sporije se razvija zbog smanjene količine energije.


kopriva2.jpg
Cvijet sa kojim se često susrećemo, nezaobilazni cvijet u bakinim vrtovima. Očarao nas je već odavno sa svojim prekrasno obojenim lišče, koje dolazi u raznim kombinacijama zelene, crvene, brončane, bež i boje cigle, jednobojne ili više bojne, a u zadnjih par godina ukrašuje naše vrtove i sa naboranim listovima.




Također treba u početku biljci otrgnuti vrhovne izbojke da stvori što kompaktniju formu i razgranjenje biljke. Ovom postupkom se može i regulirati njezina visina. Zalijevati je treba redovito i po ljeti kada se biljka razvije bilo bi dobro svakih 14 dana da ju prehranjujemo i to ako je moguće s gnojivom sa većim postotkom dušika.                                                                                                                                                                                          
 izvor:http://www.cvijet.info/

Perde pilavı-(Turski recept)

Evo nesto za entuzijaste spremne na eksperimentiranje
Turski recept.. 

Potrebno za pilav:

2 čaše riže
2 pileca batka
1 glavica crnog luka-sitno,tanko nasjeckan
100 gr. suhih brusnica  ili suhe ribizle
200 gr oguljenih,preprzenih badema
2 kasike ulja
kasika carriya,vegete,soli
i po mogucnosti pola fildzana vode od šafrana

Priprema pilava:
-Posebno iskuhati piletinu,posebno rizu skuhati(napola)
-Kuhanoj piletini odstraniti kosti,izmrviti rukama..
-Posebno u šerpu sastaviti izmrvljenu piletinu,luk,zacine ...dinstati par min..
dodati rizu..promijesati,dodati fildzana,dva vode u kojoj se piletina kuhala,i dio badema (drugi dio ostaviti za dno kalupa)pustiti da se sve sjedini na najmanjoj temp.jos 20ak min.
-Za to vrijeme napraviti jufku u kojoj ce se pilav motati...

Potrebno za jufku:

2 jaja
pola caše jogurta
2 kasike ulja
i brasna ,onoliko ,koliko da se dobije polutvrdo tijesto(da se ne lijepi za zid zdjele)

Priprema jufke:
-Umutiti jaja,dodati jogurt ,jos malo mutiti postepeno dodajuci brasno..
-Ostaviti tijesto da omeksa 15ak min.
-Omeksalo tijesto razvuci da bude duplo vise nego sto je kalup u kojoj ce se pilav peci,jer je potrebno obloziti zidove i gornju/donju stranu kalupa.

Sastav:

-Gotovu rizu,poprskati šafranovom vodom,dosoliti..
-Razvucenu jufku omotati oko oklagije pa je prebaciti na kalup,njezno povlaceci prema dnu kalupa da se obloze i dno i stranice,dok ostatk jufke mora ostati van kalupa zbog gornjeg preklopa.
(Ali,prije samog oblaganja kalupa jufkom...kalup premazite uljem ili omeksalim puterom,pa poredajte na dnu bademe ,tek onda na red dolazi jufka..
Ovo govorim iz razloga,jer kada se pilav ispece,mora se okrenuti (prevrnuti ) donja strana da dodje gore,bademi ce pokazati svu umjetnost koju smo napravili na dnu:))
-U kalup s jufkom lagano stavljati rizu...na kraju dobro poravnati i lagano priitskati kasikom da se malo riza zbije/ukalupi ..
-Krajeve jufke prebaciti na gornji dio rize..
-Peci dok jufka ne porumeni ,otprilike oko pola sahata,-,+..
-Kad je pecena izvrnuti je naopacke,ne pokrivati ni sa cim,jufka ce sama od sebe omeksati..

Prijatno:)

                                                                                                               izvor:isprobanirecepti.weebly.com

Sprečite razvijanje RAKA pomoću ovih namirnica...

Treba razumeti kako rak u stvari funkcioniše. Mikroskopski tumori se stalno javljaju u zdravom organizmu, ali nisu opasni dok ne porastu. Evo kako da ih sprečite da se razviju...Ovo je nešto novo! Zanimljiva teorija o tome kako funkcioniše najopakija bolest današnjice. Svi ljudi u tokom starenja dobiju mikrotumor, ali kod nekih ljudi se razvije.

Doktor interne medicine sa Kembridža, Vilijam Li, već godinama se bavi ispitivanjem angiogeneze, rasta krvnih sudova i kapilara, piše Family.rs.

Bez krvnih sudova, tumor ne bi mogao da se razvija – ali, pitanje je kako zaustaviti njihov rast? Dr Li kaže da rešenje ne moraju da budu skupi lekovi, već samo malo bolje upoznavanje s onim što nam nudi zelena pijaca.
Dr Li je veoma objektivan i ne zagovara tvrdnje da se maligne ćelije mogu uništiti lako – tumor ne može tek tako da se izleči, već je potrebna operacija. Međutim, ono što možemo da uradimo jeste da ga bukvalno “izgladnimo” dok je još u fazi formiranja, i to tako što ćemo sprečiti angiogenezu.Da bismo razumeli o čemu je ovde zapravo reč (verujte nam, korisnije je i zanimljivije nego što deluje) treba da razumemo kako tumor zapravo funkcioniše. Naime, mikroskopski tumori se stalno javljaju u zdravom organizmu.
Autopsije su pokazale da 40 odsto zdravih žena starosti između 40 i 50 godina ima mikroskopski rak dojke, dok 50 odsto muškaraca u 50-im i 60-im godinama ima tumor prostate. Prema predviđanjima dr Lija, 100 odsto nas će do 70. godine mati mikroskopske kancere u štitnoj žlezdi.
Dobra vest je da ovi mikroskopski karcinomi ne predstavljaju neku opasnost sve dok ne porastu. A da bi rasli i širlili se, neophodan im je dotok krvi i kiseonika – što dobijaju od krvnih sudova i kapilara.
Loša vest je da karcinom podstiče razvijanje krvh sudova oko sebe, te dolazi do ubrzane angiogeneze i tumor se razvija mnogo brže. Zanimljvo je da se ovo dešava kod svih vrsta tumora, i upravo u tome bi moglo da leži rešenje za uspešno sprečavanje rasta i razvoja karcinoma.
Postoji veliki broj eksperimentalnih lekova koji funkcionišu upravo na toj bazi sprečavanja dotoka krvi do tumora,ali dr Li smatra da sve što nam je zaista neophodno kako bismo sprečili nastajanje karcinoma ili njegovo širenje leži u našoj kuhinji.Naime, on je istraživanjem sa kolegama došao do podataka da određene namirnice imaju izuzetno anti-angiogenezijsko dejstvo, pa čak i jače od nekih lekova!

Tu spadaju crveno grožđe, kelj, kurkuma, muskatni oraščić, artičoka, lavanda, bundeva, tuna, peršun, beli luk,paradajz, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa, crna čokolada, trešnje, ananas, zeleni čaj, jagode, borovnice, kupine, crveno vino, maline, pomorandže, grejpfrut, limun, jabuke…
Ne samo da ove namirnice sprečavaju razvoj i rast tumora, već su vam i najbolji saveznik u mršavljenju!
Naime, po istom principu kao tumori rastu i masnoće u telu – jer mast ne bi mogla da raste i širi se bez dotoka krvi. Zato se stvaraju novi krvni sudovi i kapilari koji snabdevaju masno tkivo krvlju – a znate šta će se desiti ako ostane bez te krvi?
Tako je, nestaće.

Važno je, ipak, naglasiti da ovo nisu namirnice koje leče od raka, jer tako nešto ne postoji. Ali zato predstavljaju sjajan način da sprečite eventualne mikrotumore da prerastu u pravi problem, ili bar da im usporite rast.
IZVOR:(Telegraf.rs)

Sretan uskrs svima koji ga slave....

Sretan uskrs svima koji ga slave....

petak, 25. ožujka 2016.

Energetska detoksikacija: Očistite se od teških misli i emocija!

Pretpostavimo da je svako od vas barem jednom u životu ušao u proces detoksikacije tela, što je ne samo preporučljivo za ljudski organizam, već inužno s obzirom na današnji ritam života.
Međutim, ono što zovemo detoksikacija ne odnosi se samo na fizičko telo.Za telo i um jednako je važna i detoksikacija naših misli, vezanosti, detoksikacija srca, odnosno svih sačuvanih starih emocija, koja obuhvata zaista važno unutrašnje čišćenje.
Kako se misli i osećanja talože u telu

Ćelije tela ne čuvaju samo hranu, već i sve informacije naših misli i emocija na nivou ćelijskog sećanja. Zamislimo to ovako - unutar našeg tela energija teče kružno između dva pola (pozitivnog i negativnog) i povezuje sve organe. Stanje uma utiče na protok energije. Ako su nam misli negativne, a samim tim i emocije, one će se u skladu sa vibracijom koju nose akumulirati u određenim delovima tela, odnosno organima. Tako se, na primer, ljutnja i bes najvećim delom čuvaju unutar jetre, a tuga u područjima srca, pluća, pa čak i debelog creva.
Takvo skladištenje emocija niskih vibracija dovodi do preseka protoka energije i stvara psihičku i emocionalnu neravnotežu, u kojoj se naposletku telo razboljeva. Često se pitamo zašto uprkos trudu i želji da promenimo kvalitet života, promena zna da bude bolna, a često i dugotrajna. Odgovor leži u programima i uverenjima sačuvanim u podsvesti, u mislima i emocijama koje svakodnevno iznova proživljavamo.Svesno oslobađanje emocija niskih vibracija
Međutim, kao i sve, i emocije se razlikuju po vibraciji. Emocije visoke vibracije poput radosti, zadovoljstva, ljubavi, deluju vrlo blago i isceljujuće, osnažuju naše energetsko polje. Ali, tu su i one manje prijatne, koje vibriraju na nižim frekvencijama kao što su sramota, krivica, tuga... One deluju agresivno na fizičko zdravlje i na sva naša suptilna tela.
Svesno oslobađanje akumulirane negativne energije i emocija niskih vibracija u telu nazivamo energetska detoksikacija. To je veoma blag meditativni proces koji donosi fizičko, psihološko i emocionalno isceljenje. Kroz njega učimo da budemo svesni svog tela, svojih emocija, svojih misli i naposletku, možda i najvažnije, svog disanja.
Ko napola diše - napola živi
Kako to u praksi izgleda? U trenucima kada postajemo svesni svojih emocija, započinjemo proces otpuštanja, kroz taj proces oslobađamo se i otpora koji drži te emocije, zato se često kaže kako smo samim osveštavanjem učinili već pola posla. Otpuštanjem otpora usklađujemo se sa onim što uistinu želimo.
Tako, na primer, otpuštajući sramotu, postajemo sigurniji u sebe i samopouzdanje nam raste. Oslobađajući se bola i tuge, otvaramo prostor za sreću i radost. Energetska detoksikacija ne samo da nas uči da se uskladimo sa svojim emocijama i mislima, već kroz nju učimo da postanemo svesni i svog disanja. Ima jedna izreka koja kaže: Ko napola diše, napola živi. Jedan od preduslova našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja je pravilno disanje.
Svesno disanje - vežba koja nas puni životnom energijom
Cilj svesnog disanja jeste da unesemo što više kosmičke snage života koju još nazivamo prana. Prana je životna stvaralačka energija koja ispunjava svemir, a najbliža nam je ona koja deluje u našoj psihi i telu. Ona je pokretač naših misli, daje nam fizičku snagu, a pravilnim disanjem akumuliramo je u nervnom sistemu i mozgu, što nam pomaže da ostvarimo čudesne ciljeve.
Pravilno disanje sastoji se od tri ritmična pokreta koji se nežno prelivaju jedan u drugi. Izvodi se tako što pri udisaju izvlačimo stomak puneći ga vazduhom, a zatim ulazimo u drugu fazu disanja širenjem donjih rebara i srednjeg dela grudnog koša. Treća faza se sastoji od gornjeg dela pluća i širenja grudnog koša, uključujući ramena, i pritom uvlačimo stomak. Izdišemo istim redosledom kojim smo udisali, stomak - srednji deo grudnog koša - pluća i ramena.                                                          Nežna masaža unutarnjih organa
Osim svog jakog energetskog delovanja, pravilno disanje ima veliki učinak i na telesno zdravlje. Dijafragma koja se prirodno pokreće stvara blagi pritisak na jetru, stomak i njegove organe. Takvi ritmički pokreti pretvaraju se u nežnu masažu unutrašnjih organa.
Napetost u grlu i vratu, kao i u dijafragmi, mogu ozbiljno da ometaju disanje.U trenucima straha, dijafragma reaguje grčenjem, a učestalo grčenje je dobar preduslov za anksioznost i depresiju.
U procesu energetske detoksikacije, disanje zauzima vrlo važno mesto, ono nas ujedno dovodi u potpuno stanje relaksacije. Nakupljeni emocionalni, mentalni i fizički stres stvara osećaj nelagode, nemira i napetosti, kao i grča u telu i mišićima, pa tako i osobe često imaju jake bolove u ramenima, vratu i rukama.
Koliko su nam kanali otvoreni, toliko smo otvoreni za život
Sada ćemo na trenutak sagledati telo na drugačiji način. Naše srce je centar našeg sistema, međutim, nikako ne bi moglo da funkcioniše nepovezano sa perifernim delovima, tako čineći celinu koju nazivamo organizam. Periferne delove možemo podeliti na gornje i donje. U gornjem perifernom delu nalazi se glava, čiji su glavni organi mozak, nos i usta. Osnovne funkcije tog dela tela vezane su za unošenje hrane i kiseonika.
Nasuprot tome, imamo donji deo koji obuhvata donji deo stomaka i karlicu, koji su povezani sa otpuštanjem, odnosno eliminacijom. Da bi srce moglo da ostvari kontakt sa perifernim delovima tela, potrebno je da su kanali koji prolaze kroz pluća i vrat, kao i područje stomaka, otvoreni. Najveće energetske blokade smeštene su upravo u tim prolazima. Neke od posledica takvih blokada su anksioznost, depresija i umor.
Osim što se prekida komunikacija unutar celog organizma, takve blokade nas zatvaraju u sebe i odvajaju od celog sveta. Koliko su naši kanali otvoreni, toliko smo otvoreni za život. Da bismo uspostavili kvalitetan, celovit odnos sa sobom i svojim životom, potrebno je da otpustimo strahove, emotivne terete i sva ona uverenja koja su nas u tome sprečavala. Dubokim pravilnim disanjemotpuštamo mišićnu napetost kao i blokade unutar naših kanala i energetskih centara.                                   Energetski detoks kod kuće

Energetsku detoksikaciju možete praktikovati i kod kuće tako što ćete najmanje 10 minuta svesno disati, opuštajući deo po deo tela. Počevši od glave, mišića lica, vilice, vrata, ramena i tako redom do stopala. Udišete dok vas osećaj mira i opuštenosti preplavljuje, a izdišete napetost, stres, nemirne misli.Nastojimo umiriti um tako što smo fokusirani na disanje.
Kada ste dovoljno opušteni, spustite svoju svest u centralni deo tela, srce.Potpuno se povežite sa srcem. Udišete srcem, izdišete srcem, pritom otpuštajući tugu, razočaranja, bol, sve stare potisnute emocije. Ponekad osoba za vreme tretmana doživi snažni nagon za plakanjem. Ta reakcija je proizašla iz duboke tuge potisnute u srcu ili plućima. Često se događa i da osoba proživi neke slike iz detinjstva,odnosno života koje su stvorile određeni osećaj usamljenosti, napuštenosti, izdaje ili nekog drugog osećanja.
Ne analizirajte, šta god vam dođe, otpuštajte dubokim izdahom. Toplina, trnci, svetlost, sve su to senzacije koje možete osetiti tokom procesa, čak i trenutnu fizičku bol. Neka vas to ne zabrinjava.
Organ po organ

Kada osetite duboki mir u svom srcu, možete krenuti sa sledećim organom. Dopustite svom unutrašnjem osećaju da vas vodi. Spustite svest u svoju jetru, bubrege ili područje stomaka, otpuštajte bes, ljutnju, ogorčenost, zameranje, strahove. Da biste uravnotežili telo, važno je raditi i na gornjem i na donjem perifernom delu.
Ako ste osoba slobodna u samoizražavanju, tada vam je grleni kanal verojatno u redu. Ipak, možda ste nekada odustali od nekog sna i uverili se da je to bila najbolja odluka za vas, ali krivica, osuda i nezadovoljstvo duboko su potisnute.Otpustite žaljenje za nerealizovanom idejom, ljubavnim odnosom, poslom. Budite strpljivi sa sobom. Energetsku detoksikaciju ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno da bi ste otpustili određenu emociju.
Budite svesni disanja, to je trenutak duboke tišine u kojem više ništa ne treba da radimo, a sve se savršeno slaže.                                                                      (Izvor: Atma.hr)

Doktor interne medicine tvrdi: Sa ovim namirnicama možete da „izgladnite“ rak i lakše ga pobedite...


Doktor interne medicine sa Kembridža Vilijam Li već godinama se bavi ispitivanjem angiogeneze, rasta krvnih sudova i kapilara koji snabdevaju tumore krvlju. Bez krvih sudova, tumor ne bi mogao da se razvija - ali pitanje je kako zaustaviti njihov rast? Dr Li kaže da rešenje ne moraju da budu skupi lekovi, već samo malo bolje upoznavanje s onim što nam nudi zelena pijaca.
Za razliku od kojekavih nadrilekara i šarlatana koji tvrde da određenim namirnicama ili preparatima može da se izleči rak, dr Li je veoma objektivan – tumor ne može tek tako da se izleči, već je potrebna operacija. Međutim, ono što možemo da uradimo jeste da ga bukvalno „izgladnimo“ dok je još u fazi formiranja, i to tako što ćemo sprečiti angiogenezu.




Da bismo razumeli o čemu je ovde zapravo reč (verujte nam, korisnije je i zanimljivije nego što deluje) treba da razumemo kako tumor zapravo funkcioniše. Naime, mikroskopski tumori se stalno javljaju u zdravom organizmu. Autopsije su pokazale da 40 odsto zdravih žena starosti između 40 i 50 godina ima mikroskopski rak dojke, dok 50 odsto muškaraca u 50-im i 60-im godinama ima tumor prostate. Prema predviđanjima dr Lija, 100 odsto nas će do 70. godine mati mikroskopske kancere u tiroidnoj žlezdi.
Dobra vest je da ovi mikroskopski karcinomi ne predstavljaju neku opasnost sve dok ne porastu. A da bi rasli i širlili se, neophodan im je dotok krvi i kiseonika – što dobijaju od krvnih sudova i kapilara.
Loša vest je da karcinom podstiče razvijanje krvh sudova oko sebe, te dolazi do ubrzane angiogeneze i tumor se razvija mnogo brže. Zanimljvo je da se ovo dešava kod svih vrsta tumora, i upravo u tome bi moglo da leži rešenje za uspešno sprečavanje rasta i razvoja karcinoma.



Postoji veliki broj eksperimentalnih lekova koji funkcionišu upravo na toj bazi sprečavanja dotoka krvi do tumora, ali dr Li smatra da sve što nam je zaista neophodno kako bismo sprečili nastajanje karcinoma ili njegovo širenje leži u našij kuhinji. Naime, on je istraživanjem sa kolegama došao do podataka da određene namirnice imaju izuzetno anti-angiogenezijsko dejstvo, pa čak i jače od nekih lekova. Tu spadaju: crveno grožđe, kelj, kurkuma, muskatni oraščić, artičoka, lavanda, bundeva, tuna, peršun, beli luk, paradajz, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa, crna čokolada, trešnje, ananas, zeleni čaj, jagode, borovnice, kupine, crveno vino, maline, pomorandže, grejpfrut, limun, jabuke…
Ne samo da ove namirnice sprečavaju razvoj i rast tumora, već su vam i najbolji saveznik u mršavljenju! Naime, po istom principu kao tumori rastu i masnoće u telu – jer mast ne bi mogla da raste i širi se bez dotoka krvi. Zato se stvaraju novi krvni sudovi i kapilari koji snabdevaju masno tkivo krvlju – a znate šta će se desiti ako ostane bez te krvi? Tako je, nestaće. To je dr Li dokazao i eksperimentom na jednom posebno gojaznom mišu.


Važno je, ipak, naglasiti da ovo nisu namirnice koje leče od raka, jer tako nešto ne postoji. Ali zato predstavljaju sjajan način da sprečite eventualne mikrotumore da prerastu u pravi problem, ili bar da im usporite rast. A uz to će vam i pomoći da smršate – tako da, pravac na činiju bobičavog voća!                                                                Izvor/24Sata.rs/
preuzeto sa:poslovnidnevnik.ba

Biljke penjačice-Penjačica Akebia quinata

Porodica:Lardizabalaceae
Opis:
Predivna vrtna biljka penjačica, ukrasna zbog lijepog lišća i cvijeća,  koja zimi ostaje ogoljela. Stabljika ove biljke penjačice je savitljiva s mnoštvo nježnih grana koje se brzo rasprostranjuju. Zbog svoje privlačnosti ova puzavica primjenjiva je na mnogim mjestima. Listovi postavljeni naizmjenično, sastavljeni od 5 jajasto-duguljastih liski. Cvjetovi brojni, maleni, neobični, ljubičasto-žućkasti, spojeni u male grozdove.
Visina biljke:5-8m 

Dimenzije cvijeta:3cm
Postojbina:Kina, Japan
Vrijeme cvatnje:Proljeće-ljeto
Uvjeti uzgoja:Od vrlo sunčanog do duboko sjenovitog staništa. Umjerena klima, vrlo otporna na mraz. Prilagođuje se svakoj vrsti vrtnog tla, čak i slabo plodnom i neobrađenom, ali mora biti svježe. Povremeno gnojiti mineralima i organskim tvarima. Nije potrebno zalijevati osim u sušnim razdobljima. Zimi je potrebno obrezati je kako bi se prorijedila i kako bi uklonili sasušene dijelove. Potrebno je postaviti potporanj, nema štetnih utjecaja.Razmnožavanje:Grebenicama, zeljastim i drvenastim reznicama, u proljeće i ljeto. Ponekad sjemenom. 

Svojstva:Pogodna za balkone i terase, kao penjačica. Otporna. Uzgoj jednostavan.    izvor:http://www.cvijet.info/

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Bolest je, vrlo često, sukob između ličnosti i duše. Telo vrišti ono što usta ne izgovaraju.

Prehlada „curi“ kada telo ne plače.
Bol u grlu „začepi“ kada ne možeš da izrekneš tugu.
Trbuh „peče“ kada bes ne uspeva da izađe.

Dijabetes “napada” kada usamljenost boli.
Telo se “goji” kada nezadovoljstvo tišti.
Glavobolja “tlači” kada rastu sumnje.

Srce “popušta” kad je smisao života iscrpljen.
Grudi “stežu” kad ponos porobljava.

Pritisak “raste” kad strah zarobljava.
Nervoze “parališu” kada unutrašnje dete divlja.
Groznica “greje” kada se eksploatišu granice imuniteta.

Kolena “bole” kad se tvoj ponos ne saginje.
Rak “ubija” kada se umoriš od života.
Bolest te obaveštava kad pogrešiš put.                                                                                                          izvor:(Atma/kurir.rs)

Mudrost koja ne poznaje vrijeme: 18 Sokratovih savjeta za dobar život

Nije zapisao jednu jedinu rečenicu, ali Sokratove mudrosti se i danas – više od 2000 godina kasnije – prenose i uče s pažnjom i poštovanjem…

Nije bio zgodan ni bogat, nije imao plemićko porijeklo a ni vrhunsko obrazovanje… pa ipak, i danas se njegovo ime prva asocijacija na mudrost…
Sokratova mudrost često se naziva “mudrošću skromnosti”, a prva lekcija jasno pokazuje i zašto.
1. Prava mudrost je znati da ne znate ništa.
Ja sam najmudriji čovjek jer znam da ništa ne znam.
Znati znači znati da ne znate ništa. To je istinsko znanje.
Znam da sam inteligentan, jer znam da ništa ne znam.
Spoznat ćemo istinsku mudrost onda kada shvatimo koliko malo razumijemo o životu, jedni drugima, svijetu oko sebe.
2. Budite onakvi kakve želite da vas drugi vide.
Najkraći i najsigurniji put do časnog življenja sastoji se u tome da u stvarnosti budemo ono što želimo biti; i ako promatramo, pronaći ćemo da se sve ljudske vrijednosti jačaju vježbom.
3. Ništa se neće promijeniti dok se sami ne promijenite.
Neka onaj koji želi promijeniti svijet prvo promijeni sebe samog.
Zapamtite, ne postoji ništa stabilno u ljudskim odnosima; zato izbjegavajte nepotrebno ushićenje u času blagostanja i neopravdanu tugu u času nevolje.
4. Novac nije vrlina, već iz vrlina dolazi novac i svako drugo dobro u čovjeka, bilo ono javno ili privatno.
Ne radim ništa, samo vas potičem, mlade i stare, nemojte trčati za materijalnim, brinite o svojoj duši. Kažem vam, novac nije vrlina, već iz vrlina dolazi novac i svako drugo dobro u čovjeka, bilo ono javno ili privatno. Ovo je moje učenje, a ako ono kvari omladinu, onda me smatrajte bezobraznim.
5. Uložite vrijeme u vlastito poboljšanje kroz tuđe spise.
Uložite vrijeme u vlastito poboljšanje kroz tuđe spise, učite s lakoćom ono što je netko mukotrpno učio.

6. Oni koji shvate da imaju dovoljno, istinski su bogati.
Najbogatiji je onaj koji je zadovoljan malim stvarima, jer je zadovoljstvo bogatstvo prirode.
Zadovoljstvo je prirodno bogatstvo, a luksuz umjetno siromaštvo.
7. Čovjek bi trebao jesti da bi živio, ne živjeti da bi jeo.
Bezvrijedni ljudi žive samo da bi jeli i pili; oni koji vrijede jedu i piju da bi živjeli.
8. Ne život, već dobar život, treba prvenstveno cijeniti.
Neistražen život nije vrijedan življenja.
Nije važno samo živjeti, već živjeti lijepo. A lijepo živjeti zajedno sa svim užicima koje život pruža je živjeti prema vlastitim principima.
9. Sve se mijenja, ništa nikada ne ostaje isto.
Ako ne dobijete ono što želite, onda patite. Ako dobijete ono što ne želite – patite. Čak i kada dobijete baš ono što želite, i dalje patite jer to što ste dobili ne možete zadržati zauvijek. Um je prava neprilika. Želi da se nikada ne mijenja. Da bude oslobođen bola, obaveza, smrti. Ali promjena je zakon i ne možete se dovoljno pretvarati da je nema koliko će vas ona u životu puta sustići.
10. Biti zauzet nije dovoljno. Ono čime ste zauzeti se računa.
Čuvajte se neplodnosti zauzetog života.
11. Ne ograničavajte se na određene dijelove sveta, sve ih istražite.
Nisam ni Atenjanin ni Grk, ja sam građanin svijeta.
12. Nemojte da drugi misle umjesto vas.
Kako biste se pronašli, mislite sami.
13. Ne srljajte u prijateljstva.
Polako se upuštajte u prijateljstva, a kad se u neko upustite, nastavite hrabro i konstantno.
14. Neka vaše riječi budu besprijekorne.Lažne reči nisu samo zle same po sebi, one vam truju dušu zlom.
15. Ne uzvraćajte zlu zlom, povrijedit ćete sebe.
Povrijeđen ne treba uzvraćati povredu, jer nije u redu činiti loše. Nije u redu uzvraćati povredu ili činiti zlo bilo kome, koliko god da su povrijedili nas.
16. Sve ljudske duše su besmrtne.
Sve ljudske duše su besmrtne, ali duše pravičnih su besmrtne i božanske.
17. Nikada se ne prestajte pitati.
Pitanje je početak mudrosti.
18. Ako želite biti dobar jahač, onda zajašite najgoreg konja.
Najlakši i najplemenitiji način je da ne unazađujete druge već da unapređujete sebe.
Nitko nema pravo da bude amater kada je fizička snaga u pitanju. Sramota je ostariti a nikada ne spoznati jačinu i ljepotu za koju je tijelo sposobno.
Ako želite biti dobar jahač, zajašite najgoreg konja; jer ako ukrotite njega – ukrotit ćete i ostale.

U svakome od nas, čak i u dobrima, postoji zvjerska priroda, koja se iskrada tijekom sna.

(Izvor: Lovesensa.rs / alternativainformacije.com)

Mesne loptice sa kuhanim jajima(RECEPT)

Odlicno jelo,i kao glavno,i kao neko predjelo,ili opet moze i kao neki dodatak uz kuhano jelo..Uglavnom,varijanti bezbroj.

Potrebno:

-Pola kg fasiranog mesa (ili po zelji)
-Kuhana jaja (i ovo je proizvoljno,zavisno od clanova,ali na pola kg mesa potrebno je oko 6,7 jaja)
-Izmrvljenog suhog hljeba (otprilike sredina jedne polovine hljeba)
-malo soli,karija,1 izrendani crni luk,presuna,kasikica crvene mljevene paprike
-2 jaja svjeza (za smjesu)
-1 jaje svjeze (za pohovanje)
-malo prezle(za pohovanje)
-malo brasna(za pohovanje)

-Priprema:

-U meso staviti jaja,dodati so,hljeb,luk i zacine..
-Mijesati dok se satojci dobro ne sjedine
-Kidati komadice pa ih raspljeskati u obliku pljeskavice ,u to staviti oguljeno kuhano jaje(to dodje kao donji dio u kojem je jaje,napraviti jos jednu malu 
pljeskavicu za odozgor,pa poklopiti i sastaviti ,oblikovati lopticu.
-Svaku lopticu umotati u foliju(napraviti kao bonboncic:)
-Staviti u dublju tepsiju ,i skoro do pola svakog zavežljujka naliti vode u tepsiji
-Staviti u vrelu rernu da se pece/kuha nekih 40ak min
-Izvaditi iz rerne,odmotati loptice..valjati ih u razmuceno jaje,brasno,opet jaje pa u prezlu i prziti sa svake strane dok ne dobije koricu
-Servirati po zelji..                                                                                                                                    izvor:isprobanirecepti.weebly.com

18 iznenađujućih nemliječnh izvora kalcija-KORISNI SAVJETI

Kalcij je  najobilniji mineral u tijelu, i prirodno se nalazi u raznim hranama i  pićima, te je dodan mnogim drugim. Ali, bez obzira da li ste  alergični na laktozu ili vam je muka od zabava sa sirom i vinom, ne  postoji razlog da se oslonite samo na mliječne proizvode da uzmete  potrebnu dnevnu dozu kalcija. Slijedi razlog zašto trebamo kalcij –  i svi neočekivani način da ga dobijemo.
Izvan mliječnog kutka – šta trebamo znati

Nije tajna da je kalcij od velike važnost za snažne kosti i zube, ali ima mnogo više od toga. Ovaj mineral također pomaže tijelu da ima zdrave krvne žile, reguliše krvni pritisak, te čak sprječava otpornost na inzulin (što može dovesti do dijabetesa tip 2). Odrasli bi trebali uzimati 1000 mg kalcija dnevno (što je dovoljno od jedne čaše mlijeka, kriške sira i jedne šolje običnog jogurta), ali mnogi ljudi ne zadovoljavaju potreban nivo. Prema istraživanju, samo 16% Amerikanki dobi između 20 i 29 godina dobivaju potrebnu količinu kalcija.
Glavni proizvodi s kalcijem su mlijeko, jogurt i sir, ali mliječni proizvodi ne bi trebali biti jedini koji zadovoljavaju ove potrebe. Lisnato zeleno povrće, plodovi mora, mahunarke i voće također sadrže kalcij, te mnoge druge vrste hrana i pića sadrže ovaj mineral. Samo zapamtite da te namirnice kombinujete sa vitaminom D: tijelo treba vitamin D da apsorbuje mineral kalcij!
Većina Amerikanaca ne uzimaju dovoljno potrebnih sastojaka preko prirodnih izvora, pa posežu za umjetnim dodacima. Slijedi lista pravih prirodnih izvora kalcija koje biste trebali dodati na svoj meni
1. Sardine: 321 mg (32% dnevne vrijednosti) u oko 7 fileta sardine
Nema ništa nejasno kod sardina – one su jedne od najzdravijih riba! Pored kalcija, sadrže velike količine omege 3 i vitamina D. Kombinujte ih s dobrom salatom.
2. Losos iz konzerve: 232 mg (23% dnevne vrijednosti) u ½ konzerve, sa kostima (sadrže kalcij!)
Da biste izbjegli posljedice po vaš novčanik, uzmite losos iz konzerve. Kosti u konzervi zadrže sav kalcij, s toga treba da se jedu i miješaju zajedno sa lososom da se iskoriste sve dobre strane. Ali, ne brinite – proces konzerviranja omekša kosti, pa se ne mogu lako primijetiti i izmiješaju se zajedno sa sadržajem.
3. Kelj: 188 mg (19% dnevne vrijednosti) dvije šolje sirovog (isjeckanog)

Ova super hrana je puna kalcija i antioksidanasa, dobro služi kao baza za svaku salatu. Keljova salata sa marelicom i avokadom je odlična za ljeto.
4. Crnooki grah: 185 mg (18% dnevne vrijednosti) u pola šolje
Ovaj grah je bogat kalcijem, kalijem, folnom kiselinom i mnogim drugim sastojcima. S toga, zanemarite masne hrane, stavite ovaj grah koji može poboljšati svaki sendvič.
5. Crni preljev :172 mg (17% dnevne vrijednosti) velika kašika
Kad vam se javi žudnja za slatkim, onda bolje posegnuti za nečim zdravim. Ovaj preljev je tamniji i boljeg kusa nego obični preljev, te je bogat kalcijem, željezom i mnogim vitaminima. Uz to dobro odgovara kao dodatak mnogim jelima.
6. Bijeli grah: 191 mg (19% dnevne vrijednosti) u jednoj konzervi
Kremasto i lagano, bijeli grah je dobar izvor kalcija i željeza. Dodajte ga tjestenini i povrću.
7. Morska trava: 126 mg (13% dnevne vrijednosti) jedna šolja

Ribe nisu jedine u moru. Morska trava, alge su bogate kalcija, vlakana, joda, što pomaže da tiroidna funkcija bude ispravna. Stavite je u lijepi rižoto ili u supu.
8. Suhe smokve:107 mg (10% dnevne vrijednosti) u 8 suhih smokava
Za poslasticu, ovo voće je super, bogato antioksidansom, vlaknima i kalcijem. Jedite ih za vrijeme međuobroka, ili od njih napravite ukusan džem.
9. Zelena repa: 197 mg (20% dnevne vrijednosti) jedna šolja skuhano (isjeckano)
Ovo lisnato zeleno povrće dolazi od lukovice repe, te je bogato kalcijem, antioksidansom i folnom kiselinom, što utječe na raspoloženje. Možete ih dinstati, ili od njih praviti kolač.
10. Sezamovo sjeme: 88 mg (9% dnevne vrijednosti) jedna velika kašika
Ovo skromno sjemenje je mnogo više od same dekoracije na hamburgeru. Ono može pomoći da se spusti krvni pritisak, upala, te čak može da se bori protiv raka. Možete ih koristiti u salati ili u dinstanim obrocima špinata.
11. Bok Choy: 74 mg (7% dnevne vrijednosti) šolja
Ovaj kineski zeleniš nudi velike količine vitamina A i C, zajedno sa kalcijem i vlaknima. Pržite bok choy sa bijelim lukom i maslinovim uljem za dobar obrok.
12. Bademi: 72 mg (7% dnevne vrijednosti) ¼ šolje suhih prženih (oko 20)
Trebali biste vrlo često posegnuti za šakom badema. To su orašasti plodovi koji su najbogatiji važnim sastojcima. Pored kalcija, sadrže i kalij, vitamin E i željezo. Stavite ih u salatu ili napravite puter od badema. Ali, pazite na količinu i porcije.
13. Narandže: 65 mg (6% dnevne vrijednosti) u srednjoj narandži
Vjerovatno vam je drago što su i narandže na ovoj listi. Bogate su vitaminom C i kalcijem, možete ih koristiti u međuobroku ili kao dodatak mnogim jelima.
Hrana obogaćena kalcijem
Obogaćivanje hrane kalcijem je postao popularan način da se pomogne ljudima u konzumaciji balansirane ishrane, ali neke studije predlažu da jedenje hrane koje prirodno sadrže potrebne sastojke je mnogo polje od toga. Dakle, pobrinite se da ne posežete samo za neprirodno obogaćenom hranom.
14. Tofu: 861 mg (86% dnevne vrijednosti) u ½ šolje
Vjerovatno se pitate šta je zapravo tofu? To je vegeterijanska zamjena za meso, koja se pravio od suhe soje koja je skuhana. To je dobar način da dodate svojoj ishrani mnogo proteina, malo masti i kalcija, naravno. Možda već večeras poželite napraviti.
15. Sok od narandže: 500 mg (50% dnevne vrijednosti) u šolji
Sok od narandže je savršen u kombinaciji s palačinkama i jajima. S jednom čašom unosite kalcij i vitamin C. Možete ga koristiti kao dodatak , poljev na riblje filete.
16. Sojino mlijeko: 300 mg (30% dnevne vrijednosti) u šolji
Ako vam ne odgovara kravlje mlijeko, možete se koristiti sojinim. To i nije baš poput kravljeg, pa je dobro za ljude koji su alergični na laktozu. Sadrži više proteina nego regularno mlijeko. Možete ga koristiti sa pahuljicama ili kao dodatak kafi.
17. Žitarice: 187 mg (19% dnevne vrijednosti) u šolji
Mnoge žitarice i razna zrna su sad naknadno obogaćena hrana, uključujući i žitarice koje ljudi vrlo rado jedu za doručak. Iako ove nemaju istu vrijednost kao valjane žitarice, brza su opcija za doručak koja je bogata vlaknima i kalcijem. Ali, koristite one koje ne sadrže dodatni šećer.
18. Pahuljice: 114 mg (14% dnevne vrijednosti) u šolji
One krišom rade na smanjenju kolesterola, ali također donose znatnu količinu kalcija u zdjelu pahuljica. Kombinujte ih sa obranim ili sojinim mlijekom, narezanim jagodama, ili posebnim poslasticama koje sami napravite sa tragovima hrskavih pahuljica.        izvor:http://body.ba/