nedjelja, 20. ožujka 2016.

Ako ovo jedete, TEŠKO da ćete ikada dobiti rak...


Na kraju se sve svede na to da treba da jedete dečju hranu, jer osim što je najzdravija, ona sprečava razvoj mnogih malignih oboljenja.
Svi ste u detinjstvu sigurno slušali priče koje bi vas navlačile da nešto pojedete. Najpozantija izjava je da zec ima jake zube zato što jede šargarepu.

Ako ste u međuvremenu postali roditelji ili ako to imate u planu spremite se na iste trikove, preporučuje Večernji list.Naučnici su sada pronašli razlog da povrće jedete više i češće i vi, odrasli.
Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”, otkrivaju da kod žena sa visokim nivoom karotenoida postoji manji rizik od razvijanja određenih vrsta raka dojke, piše Mirror, a prenosi Večernji list.

Karotenoidi su široko rasprostranjeni u prirodi. Najvažniji karotenoidi su karoteni, jer oni u ljudskom organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a naročito beta karoten i likopen poseduje i druga svojstva, koja mogu značajno da doprinesu ljudskom zdravlju. Tako beta karoten, zastupljen najviše u zelenom, žutom i narandžastom voću i povrću smanjuje rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja, raka pluća i dojke i podiže imunitet kod starijih osoba.Likopen, najzastupljeniji u paradajzu, lubenici, crvenom grejpu i drugom obojenom voću i povrću deluje kao antioksidans, smanjuje rizik pojave raka pluća, želuca i prostate, raka dojke, debelog creva, jajnika, endometrijuma, pankreasa i bešike, kao i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Eksperimenti su pokazali da izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno delovanje na kožu, oči, jetra i pluća.

Najbolji izvor alfa karotena su kuvana šargarepa i bundeva.
(Telegraf.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar