subota, 20. veljače 2016.

Proljeće stize: vrijeme je za radove u bašti...


Imate baštu? Pripremite se!

Nema ništa ljepše nego sjediti u bašti i uživati u svježem vazduhu tokom toplih dana i gledati kako se priroda budi – sve u njoj raste i cvjeta. Ali, kako biste bili u prilici da uživate u svemu ovome i plodovima svoga rada, trebalo bi da iskoristitie ove prve lijepe i tople proljetne dane ipočnete sa radovima u svojoj bašti.

Da li imate sve što Vam je potrebno?

Prije nego što se upustite u sve ovo, provjeriteda li imate svu opremu koja Vam je potrebna ili je staru potrebno popraviti:
  • Pronađite sve baštenske alatke, očistite ih i naoštrite makaze i one koji imaju sječiva
  • Provjerite da li je kosilica za travu ispravna i naoštrite sječiva ukoliko je potrebno
  • Posjetitu prodavnicu ili neki od rasadnika i kupite novo sjeme za biljke koje želite da posadite

Sljedeći korak - čišćenje

Ovi suhi i topli dani su idealni za sređivanje travnjaka: sakupite suho lišće ukoliko ga ima i počupajte korov ukoliko se pojavio. Na ovaj način će više sunčeve svjetlosti prodirati do same zemlje, a trava će rasti brže i ljepše i urednije će izgledati. Posadite novu travu na djelovima gde je sasušena ili oštećena. Očistite staze, naročito one koje presjecaju travnjak i kreativno ih uredite.

Biljke bi trebalo da imaju prostora da “dišu” i dovoljno sunčeve svjetlosti

Uklonite sve zaštitne mreže i najlone ukoliko ste ih postavili preko travnjaka, jer Vam više neće biti potrebne. Ako sadite nova drva, vodite računa da ostavite dovoljan razmak između sadnica, kako biste im obezbjedili dovoljno svjetlosti, prostora i vazduha za pravilan rast i razvoj. Isto važi i za nove sadnice ruža i ostalog cvijeća.

Šta je sa novim biljkama?

Proljeće je pravo vrijeme da osvježite svoj vrt ili baštu novim vrstama biljaka. Uklonite one koje su “odslužile svoje” i posadite neki lijep, dekorativan grm ili drugu biljku. Označite je, kako biste znali kako da je njegujete. Maj je idealan za sadnju proljećnog cveća, trajnica, puzavica i žbunastog cvijeća.

Ne zaboravite najvažnije: zaljevanje…

Ne zaboravite da izdašno zaljevate tek posađene biljke, jer im je potrebna dovoljna količina vode za normalan rast. Kada sadite novu biljku, poželjno je da prvo iskopate rupu i potpuno je napunite vodom, a nakon što zemlja upije vodu, posadite biljku i zalijte je ponovo.

... i prihranjivanje

Pored redovnog zaljevanja, važno je i prihranjivati i đubriti nove biljke. Možete kupiti gotove proizvode za ovu namjenu u cvjećarama, rasadnicima ili specijalizovanim prodavnicama, a pri upotrebi se pridržavajte uputstva koje se obično nalazi na etiketi.

Da li je već vrijeme da se kosi trava?

Sunčevi zraci su sve jači i Vaša bašta ili vrt počinju polako da se bude i bujaju. Trava počinje da jača i raste brže – uskoro ćete morati da stavite kosilicu u pogon i sredite travnjak. Idealno je da travu pokosite na dužinu od oko 8 cm. Krajem maja, već jevrijeme za sječenje živice.

Vječita borba sa korovom: redovno ga uklanjajte

Ne zaboravite da biljke koje ste sa toliko ljubavi i pažnje posadili i vodili računa o njimakorov neće zaobići. Ukoliko ga dovoljno često i pažljivo uklanjate tokom ovih dana, nećete imati velikih problema sa njim kasnije. Redovno provjeravajte nove biljke kako se na njima ne bi pojavile ni biljne vaši.

Poboljšajte rad štitne žlijezde uz ove recepte


Hormoni koje luči štitnjača, reguliraju mnogo procese u organizmu, kao što su tjelesna temperature, metabolizam, rad srca i funkcioniranje živčanog sitrema. Ovi hormone također utječu na izgled i kvalitetu kože i kose.Poremećaj funkcije može biti u smislu povećane (hipertireoza) ili pak smanjene funkcije štitnjače(hipotireoza).
Predstavljamo vam 3 recepta koji vam mogu pomoći kod ublažavanja simptoma hipotireoze.

Heljdin balzam

Na jednu žlicu heljidnog brašna dodajte žlicu samljevenih oraha i 3-4 žlice meda. Sve stavite u teglu I dobro izmiješajte .. Čuvajte u hladnjaku. Odredite jedan dan u tjednu kada nećete jesti ništa osim ovog balzama. Balzam jedite koliko god hoćete, kolčiina nije ograničena. Naravno, tog dana potrebno je popiti bar dvije litre vode. Dijetalne dane (jednom tjedno) na ovom balzamu treba izdržati tijekom 4 mjeseca. Ovaj balzam je izvor korisnih minerala.

Ljekovite lišće muškatle

Napunite teglu od litar svježim listovima muškatle. Prelijte lišće sa pola litre votke. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji na tamnom mjestu 30 dana. Za to vrijeme češće protresite staklenku. da se sadržina ujednači. Nakon 30 dana procijedite sadržinu tegle i pijte po jednu žlicu dobivene tekućine tri puta dnevno 20-30 minuta prije jela.

Ukoliko vam ne prija uzimati na prazan želudac ovo sredstvo koje sadrži alkohol, učinite sljedeće: Jednu žlicu alkoholne tinkture lišća muškatle sipajte u pola čaše kipuće vode. Alkohol će ispariti, a vi ćete popiti ovaj lijek u vidu blagog čaja.

Hrastova kora

U ljekarni kupite pakiranje sušene hrastove kore. Ujutro tri žlice hrastove kore stavite u teglu od jednog litra I prelijte kipućom vodom, puneći teglu do vrha. Dobro je zatvorite I umotajte u vuneno ćebe I tako ostavite tijekom dana. Uveče pred spavanje, namočite pamučnu krpu ovom tekućinom I stavite oblog na štitnjaču. Preko obloga obavezno umotajte vuneni šal I tako ostavite do sljedećeg jutra. Ponavljajte ovu procedure svake večeri tijekom dva do tri tjedna.
Izvor:lisa

Ova namirnica je NAJBOLJA PREVENTIVA za rak želuca i druge želučane probleme!


Jeste li znali da vas redovno konzumiranje samo jedne namirnice može spasiti od toga da dobijete rak želuca, jedan od najsmrtonosnijih oblika malignih bolesti?
On je uvijek je na trpezi – ljeti u svježem, a zimi često u ukiseljenom obliku. Ako ste pomislili na kupus ili zelje, niste pogriješili!

Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Danas još uvijek slijedimo tradiciju spravljanja kiselog kupusa za zimnicu. Istina je da mnoge tradicije izumiru, ali ovoj se to ne bi smjelo dogoditi, jer je kiseli kupus izuzetno hranjiv i ljekovit.
Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen, posebice kao lijek. Način njegove pripreme potječe od Slavena, a koristi se i dan danas. Poznato je da je moreplovac James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog skorbuta. Sebastian Kneipp njime je liječio dijabetes, giht, opekline i upale.
Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost mnogih poznatih biljaka.
Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima..
Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.Pored toga što je ukusan, kiseli kupus je i izuzetno zdrav, budući da sadrži fitonutrijente koji naše tijelo štite od raka želuca. Zbog toga ga često liječnici i preporučuju ljudima koji imaju problema s probavom i generalno osjetljiv želudac.

Ovo su ljekovita svojstva kiselog kupusa:
– iscjeljuje kožu oštećenu prekomjernim izlaganjem UV zrakama, a pored toga je i pomlađuje
– ublažava stres
– poboljšava raspoloženje
– pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12
– pomaže pri izgradnji kostiju
– jača imunitet
– blagotvorno djeluje na probavne organe, želudac i crijeva
– pomaže pri izlučivanju štetnih tvari iᴢ organizma
– snižava povišeni kolesterol
Priprema kiselog kupusa kod kuće:
– 15 kg zelja (kupusa)
– 0,5 kg soli
– šest lovorovih listova
– žlica papra u zrnu
– komadići dunje radi žuće boje
– po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke
U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite.

Prvo držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana.
Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stupnjeva.
Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na zelje, da ga pritišće.
izvor: zanimljivekreacije.com

Krem corba od riže...-jednostavno i ukusno...

Krem corba od riže


Sastojci:
Recepti Krem juha od riže100 g riže
Recepti Krem juha od riže2 l vode
Recepti Krem juha od riže40 g maslaca
Recepti Krem juha od riže40 g brašna
Recepti Krem juha od riže1/2 stručka zelenja
Recepti Krem juha od riže3 kasike mlijeka
Recepti Krem juha od riže1 žumanjak
Recepti Krem juha od rižeso

Priprema:

Skuhajte rižu u slanoj vodi. Ocijedite je i propasirajte. Maslac zagrijte na štednjaku, dodajte brašno, pa kad se zapjeni dolijte vodu u kojoj se kuhala riža. Zelenje (mrkvu i peršinov korijen) naribajte, dodajte corbi i kuhajte dalje. Dodajte i propasiranu rižu, pustite da se još nekoliko trenutaka sve kuha. Posolite. Maknite sa štednjaka i dodajte žumanjak koji ste razrijedili s malo mlijeka. Ulijte juhu u posudu u kojoj ćete je poslužiti.Prijatno...

Vjerujete li u karmu? Pravila karme koja će vam promijeniti život...


Šta je karma? Riječ karma je sanskritskog porijekla i označava akciju. Ona je ekvivalent Njutnovom zakonu koji kaže “svaka akcija mora imati reakciju”.
Kada mislimo, govorimo ili radimo, mi iniciramo silu koja će imati odgovarajuću reakciju. Ova povratna sila može biti modifikovana, promijenjena ili spriječena, ali većina ljudi nije u stanju da je neutrališe. Taj zakon uzroka i posljedice nije neko kažnjavanje, već postoji zbog učenja i razvoja. Osoba ne može pobjeći posljedicama svojih dijela,  ali će im podleći tek kada uslovi za njegovu patnju potpuno sazre. Ignorisanje ovog zakona ne donosi nikakvu korist. Da bi prestali da se plašite i da bi počeli da razumijevate svijet karme i reinkarnacije, potrebno je da poznajete i određena karmička pravila.U nastavku vam donosimo njih 12...
1.VELIKI ZAKON - “Kako si sijao, tako ćeš i žnjati”. Ovo je također poznato i kao zakon “Uzroka i posljedice”. To znači da šta god pošaljemo u Univerzum, to će nam se i vratiti. Ako želimo sreću, mir, ljubav, prijateljstvo... Onda treba da BUDEMO sretni, miroljubivi, u ljubavi, i dobar prijatelj.
2.ZAKON KREACIJE – Život se ne događa sam od sebe, on zahtijeva naše učešće. Mi smo jedno sa Univerzumom, iznutra i spolja. Šta god nas okružuje govori nam i o našem unutrašnjem stanju. BUDITE svoji, okružite se sa onim što želite da bude prisutno u vašem životu.
3.ZAKON SKROMNOSTI – Ono što odbijate da prihvatite, istrajat će. Ako je ono što vidite neprijatelj, ili neko sa osobinama koje smatrate negativnim, onda vi sami niste fokusirani na viši nivo postojanja.
4.ZAKON RAZVOJA – Gdje god da odeš, tamo si ti. Da bismo rasli u Duhu, mi smo ti koji moramo da se promijenimo, a ne ljudi, okruženje i okolnosti oko nas. Sve što imamo u svom životu smo mi sami, i samo nad sobom treba da ostvarimo kontrolu. Kada promijenimo sebe iznutra, tada naše srce i čitav život prate tu promjenu.
5.ZAKON ODGOVORNOSTI -  Kada god se pojavi nešto loše u mom životu, tada postoji nešto loše u meni samom. Mi smo odraz onoga što je oko nas, i ono što je oko nas odraz je nas samih. To je univerzalna istina. Moramo postati odgovorni za svoj život.

6.ZAKON POVEZANOSTI -  Čak i kada nam se čini da je ono što radimo bezvrijedno, veoma je važno da to uradimo kako treba jer je sve u Univerzumu povezano. Svaki korak vodi ka narednom. Mora se prvo započeti sa nečim da bi se na kraju uradila cijela stvar. I prvi i posljednji korak imaju istu važnost, jer su oba potrebna da bi se zadatak obavio. Prošlost – sadašnjost – budućnost, sve je povezano.
7.ZAKON FOKUSA -   Ne možete razmišljati o dvije stvari istovremeno. Kada je naš fokus na duhovnim vrijednostima, onda nećemo imati niže porive, poput pohlepe ili bijesa.
8.ZAKON DAVANJA I GOSTOPRIMSTVA -  Ako vjerujete da je nešto istina, onda ćete povremeno u životu biti pozvani da demonstrirate tu određenu istinu. U tim trenucima ono što smatramo da smo naučili, pokazujemo u praksi. 
9.ZAKON SADA I OVDjE -   Ukoliko previše gledamo u prošlost, propuštamo da budemo sada i ovdje. Stare misli, stari šabloni ponašanja, stari snovi... Sprečavaju nas da imamo nove.
10.ZAKON PROMjENE -  HIstorija se ponavlja sve dok ne naučimo lekcije koje su nam potrebne da bismo promijenili svoj put.

11.ZAKON STRPLJENJA I NAGRADE -   Svaka nagrada zahtijeva početni trud. Nagrade koje imaju trajno dejstvo zahtijevaju strpljenje i stalni trud. Prava radost nastaje kada radimo ono što treba da radimo, i puštamo da nagrada sama dođe u svoje vrijeme.

12.ZAKON ZNAČAJA I INSPIRACIJE -   Uvijek vam se uzvraća ono što ste unijeli u nešto. Prava vrijednost nečega je direktan rezultat energije i namjere koji su uloženi u to. Svaki lični doprinos je istovremeno i doprinos Cjelini. Djela kojima nedostaje svjetlosti nemaju uticaj na Cjelinu. Djela koja u sebi sadrže ljubav, unose život i inspirišu Cjelinu.

petak, 19. veljače 2016.

Namirnica koje su zdrave i nakon isteka roka...procitajte koje su to...

Supermarket u Bostonu odlučio je da prodaje samo hranu kojoj je istekao rok. Međutim, koje bi namirnice mogle da se nađu na policama i da pritom budu i dalje zdrave?Samo u Sjedinjenim Američkim Državama 40 odsto hrane se baci samo zbog zbunjujućih informacija o njihovom trajanju kao što su „koristiti do“, „uživati do“ i „prodavati do“. 

Neki od datuma ne odnose se na bezbjednost već na ukus, tvrdi Dana Ganders, naučnica koja se bavi hranom i koja je objavila izvještaj u kom se navode brojne namirnice koje su i dalje zdrave za konzumiranje nakon isteka naznačenog roka trajanja. 

Tortilja čips neće učiniti da se razbolimo ukoliko ga jedemo mjesec dana nakon isteka roka trajanja, iako će možda imati malo bajat ukus. 

Jogurt može da izdrži još šest nedjelja nakon isteka roka. 

„Jedem jogurt kome je rok istekao prije nekoliko mjeseci. I nikada mi nije bilo ništa“, tvrdi Gandersova. 

Čokolada može da bude jestiva vrlo dugo, ali vrlo često se na njoj pojavljuje beli sloj kada je izložena vazduhu. Ovo se dešava kada se neke od masti tope i dižu ka vrhu. U pitanju nije buđ i čokolada je sasvim jestiva. 

Ljudi bacaju jaja znatno ranije nego što je to potrebno. Jaja mogu da traju 3 - 5 nedelja, ali se moraju držati na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa zato što to sprečava potencijalni rast salmonele. 

Mlijeko će mirisati loše i imat će ružan ukus znatno prije trenutka kada će vam od njega pozliti. Ne treba ga držati na sobnoj temperaturi pošto će ga pokvariti mikrobi iz vazduha. Bitno je odmah ga zatvoriti nakon konzumiranja i vratiti ga u frižider koji bi trebalo da bude podešen na 2 stepena Celzijusa kako bi se mlijeku produžio život. 

Ovo je idealno vrijeme za uređivanje proljetnog vrta...-KORISNI SAVJETI...

Svi ljubitelji cvijeća zasigurno su jedva dočekali malo toplije vrijeme kako bi osmislili proljetni izgled vrta ili terasa i sukladno tome kupili i posadili biljke koje će ih krasiti.

Naravno da su prvi odabir biljke koje je lako uzgojiti, koje možemo saditi posvuda: u žardinjerama, na cvjetnim obrubima ili na mješovitim gredicama, na travnjacima ili ispod listopadnih stabala, gdje će imati dovoljno sunca i topline dok drveće ne prolista.


Proljetno cvijeće najljepše djeluje posađeno u velikim skupinama, gdje odabirom vrsta i boja možete stvoriti prekrasne maštovite proljetne kreacije.
Prvi odabir mnogobrojnih ljubitelja cvijeća su jednogodišnje biljke o kojima ne treba razmišljati mjesecima unaprijed. Jednogodišnje se biljke siju u proljeće, cvatu od kasnog proljeća pa sve do jeseni, a osjemene se iste godine.
No, ako ih sljedeće godine želimo imati ponovo, moramo ih znati prepoznati kao klijance, odnosno one biljke koje su se osjemenile same. U jesen, kada prođe njihov ‘rok trajanja’, treba skupiti njihovo sjeme i čuvati ih na suhom i hladnom mjestu, te ih ponovno posaditi u proljeće.
Ako se još niste odlučili koje ćete biljke ovog proljeća zasaditi u vašem vrtu, donosimo vam kratki pregled najuobičajenijeg jednogodišnjeg cvijeća, dok u priloženoj fotogaleriji možete pogledati aktualnu ponudu ukrasnog bilja u vrtnom centru Zrinjevac.
Cinija cvate od lipnja do rujna, a sije se u ožujku ili početkom travnja u sandučiće, odnosno krajem travnja ili u svibnju na otvorenom.
Crnjika također cvate od lipnja do rujna, a sije se od ožujka na otvorenom.
Dragoljub cvate od lipnja do rujna, a sije se u sandučiće u ožujku ili travnju, odnosno na otvorenom potkraj travnja ili na početku svibnja. Na toplijim se položajima ova biljka razmnožava sama, a poznata je po svojim ljekovitim, kao i začinskim svojstvima.
Kadifa cvate od lipnja do listopada, a sije se u sandučiće u ožujku, odnosno na otvorenom u travnju ili svibnju. Posađena u povrtnjaku ova biljka odbija obliće.
Lijepi dečko cvate od lipnja do listopada, a sije se ožujku u sandučiće, odnosno u travnju ili svibnju na otvorenom. Specifičnost ove biljke je ta što uspijeva rasti čak i u polusjeni.
Lijepa Kata cvate od srpnja ili kolovoza do listopada ili studenog, a sije se u ožujku u sandučiće, odnosno u travnju ili svibnju na otvorenom. Na zaštićenim i toplim mjestima razmnožava se sama.
Ljubičina cvate od svibnja do kolovoza, a sije se na otvorenom od ožujka.
Kada je u pitanju mak, tada postoje različite vrste jednogodišnjeg maka, a cvatu većinom od svibnja do srpnja, dok se siju u jesen ili od ožujka do svibnja.
Neven cvate od svibnja ili lipnja do listopada ili studenog, a sije se od travnja na otvorenom. U toplijoj se klimi razmnožava sam, a poznat je po svojim ljekovitim svojstvima.
Različak cvate od lipnja do kolovoza, a sije se na otvorenom do ožujka.
Ukrasni slak cvate od lipnja do rujna, a sije se u travnju ili svibnju na otvorenom. Prikladan je za pokrivanje metalnih i žičanih ograda.
Uresnica (Kozmos) cvate od lipnja ili srpnja pa sve do listopada ili studenog, a sije se na otvorenom u travnju ili svibnju. Na toplijim mjestima razmnožava se sama, a dodatna pogodnost je ta što uspijeva i u polusjeni te je prikladna za sadnju uz ograde.
Slamnata ruža cvate od srpnja do listopada, a sije se u sandučiće u ožujku, odnosno u travnju ili svibnju na otvorenom.
Stola cvate od srpnja do listopada, a sije se u travnju ili svibnju, na željeno mjesto.
Suncokret cvate od srpnja do rujna ili listopada, a na otvorenom se sije u svibnju. Ova je biljka prikladna za sadnju uz ograde.

Šćir cvate od lipnja do listopada, a sije se u travnju ili svibnju na željeno mjesto u manjim grupacijama, najbolje pored zida ili ograde.
Zijevalica cvate od lipnja do kolovoza ili rujna, a sije se u sandučiće u veljači ili ožujku, dok se potkraj travnja ili u svibnju presađuje na otvoreno.

JAKO KORISNO ZNATI-8 znakova da imate jaku ličnost koja može da uplaši neke ljude!

Neki ljudi misle da dominirate. Neki samo misle kako ste nepristojni. No, ništa od toga nije istina. Te riječi zapravo uopće ne odražavaju vašu osobnost.
U stvari, jaki ljudi su često nježni iznutra. Samo vam ljudi s dominantnom osobnošću šire lošu reputaciju. Jaki ljudi ne moraju pobijediti, samo ne dozvoljavaju drugim ljudima da ih gaze.
Naravno, neki ljudi vas se mogu bojati. Ali to je samo zato što oni ne razumiju kako se možete tako dobro osjećati u svojoj koži da ne trebate tuđe pohvale.
Ovde su osam znakova koji ukazuju da imate snažnu osobnost koja bi mogla uplašiti neke ljude.
Ne trpite izgovore
Ljudi sa snažnom osobnošću ne trpe izgovore. Kada imate snažnu osobnost, niste spremni slušati ljude kako se žale što sve ne mogu učiniti.
Vi bi se radije usredotočili na ono što možete učiniti, kako možete prevladati prepreke i riješiti problem.
Nemojte se pitati zašto ne koristite izgovore. Možda ima mnogo razloga zbog kojih ne možete učiniti nešto, ali postoji više razloga zbog kojih možete.
Oprezno birate ljude koje puštate u svoj život
Vi kao snažna osoba, ne oslanjate se na ono što će vam drugi ljudi reći u vezi vas samih, na njihovo mišljenje tko ste, što ste i i što možete učiniti. Shvaćate da neki ljudi to trebaju učiniti kako bi se osjećali bolje.
Također shvaćate i da neki ljudi trebaju čuti ove stvari kako bi se osjetili potpunima.
Čak i ako još ne znate točno tko ste, znate da ne trebate partnera, šefa, najboljeg prijatelja ili člana obitelji da vam kaže za što ste sve sposobni. Možete to shvatiti i sami.
Ne volite isprazne razgovore
Isprazni razgovori su besmisleni. Ako imate snažnu osobnost, imate puno ideja. Vi ne želite gubiti vrijeme na razgovor o ljudima, kada za to vrijeme možete mijenjati svijet.
Možda mislite da ste loši u tim neobaveznim razgovorima. No, to nije istina. Svatko može čavrljati. Ono što osjećate je nelagoda, jer takvi isprazni razgovori bespotrebno troše vaše vrijeme i moždane stanice.
Ne možete podnijeti neosjetljivost, glupost ili neznanje
Dominantne osobnosti proizlaze iz nedostatka utjecaja ili znanja. Jake osobe su rezultat promišljanja i dobre informiranosti. Postoji ogromna razlika između te dvije stvari.
Pošto koristite vaš mozak, vrijeme i trud kako bi shvatili neke stvari, smeta vam kada ljudi instant osuđuju stvari o kojima ništa ne znaju.
To je vjerojatno vaša najbolja kvaliteta, ali ne zato što možete koristiti svoje znanje kako bi utjecali na druge ljude. To je zato što ga možete koristiti za poticanje ljudi da razmisle prije nego što nešto kažu.
Vi znate kako slušati
Osobe s jakom osobnošću znaju slušati. Možda mislite da će ljudi to cijeniti. No, kada ljudi nisu naviknuti da ih netko sluša i ohrabruje, to ih može preplašiti.
Ne trebate pažnju

Pošto imate ovaj tip osobnosti znači da vam pažnja nije potrebna. Većina ljudi koje susretnete misle da tražite pažnju, ali to nije istina. Radi se o tome da vaša osobnost privlači ljude k vama.
Družite se puno s ljudima ne zato što to trebate, već zato što drugi ljudi trebaju ljude poput vas oko sebe.
Unatoč toj percepciji, još uvijek vam je potrebno vrijeme u samoći kako bi se napunili energijom. Nemojte se bojati uzeti to vrijeme za sebe. Jednako je važno brinuti se o sebi kao što se brinete o drugim ljudima.
Neustrašivi ste
Ok, ovo nije istina. Postoji vjerojatno bar jedna stvar koje se bojite. No, razlika između vas i drugih ljudi je u tome što vi ne dopuštate strahu da diktira način na koji živite svoj život.
Gledate na nesigurnost kao na priliku
Nesigurnost je za vas prilika da se dokažete. Znate da niste savršeni, ali ako ne pokušavate učiti i razvijati se, unatoč riziku da izgledate kao budala, onda ne živite. Samo postojite.
Kažu da su svi ljudi nesigurni i to je vjerojatno istina. Ali ne mora svatko biti u stanju zaustaviti tu nesigurnost koja ga ograničava u životu i imati kontrolu nad stvarima zbog kojih su nesigurni.
Naravno, neki ljudi misle kako su ljudi sa snažnom osobnošću komplicirani i teški. Ali vi samo izazivate druge ljude da budu najbolja verzija sebe! Ako je to ono što je teško, onda već sigurno znate kako je najbolje da i dalje budete onakvi kakvi jeste.

(Izvor: Atma.hr / LifeHack.org)

SLANA TORTA ZA GURMANE...jako ukusno...

TORTA ZA GURMANE
POTREBNO JE

ZA TIJESTO 400 g brašna, 40 g margarina, jaje, 10 g kvasca, so

ZA NADLJEV 300 g crnog luka, 300 g patlidžana, 0,5 kg očišćene paprike, 300 g tikvica, 300 g paradajza, 4 kuhana jaja, 150 g ementalera, kašika sjeckanog peršuna, 2 kašike ulja, biber, so
PRIPREMA
Od brašna, omekšanog margarina, kvasca, soli, jaja i malo vode umijesite tvrdo ali rastegljivo testo i ostavite da naraste. Povrće operite i očistite. Patlidžan isecite na kriške, papriku na rezance, a tikvicu na kolutiće. Na ulju propržite sjeckani luk, pa dodajte patlidžan, tikvice i paprike, oljušten i isječen paradajz. Kuhajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Testo razvijte u koru debljine 3 mm i njime obložite dno i ivice podmazanog kalupa. Naspite polovinu povrća, preko složite isječena jaja, sir i odozgo preostalo povrće. Pecite oko pola sata na srednjoj temperaturi...

PRIRODNI LIJEKOVI OD SUSAMA: Protiv migrene, hemoroida, infekcija, zatvora... (RECEPTI)

Sjeme susama i susamovo ulje imaju veoma blagotvoran uticaj na vaše zdravlje. Ove sjemenke sadrže 50-60 odsto ulja, oligoelemente bakar i kalcijum, i u manjim količinama mangan, gvožđe, vitamine E i B1.
Pogledajte kako od susama i susamovog ulja možete napravite efikasne prirodne lijekove.
Protiv migrene
Izmiješajte dvije kašike susamovog ulja i 10 kapi esencijalnog ulja bora ili eukaliptusa. Zagrijte mješavinu miješajući dok se lijepo ne sjedini. U prohlađenu mešavinu umočite peškir i držite na glavi oko pola sata.
Protiv zatvora
Pomešajte kašičicu mlevenih semenki bundeve i 3 kašike toplog susamovog ulja. Pomešajte dok se sve lepo ne sjedini. Popijte ovu mešavinu na prazan stomak do dva puta na dan. Imajte na umu da ova kombinacija može imati jak laksativni efekat.



Za jačanje potencije
Pomiješajte u jednakom odnosu seme susama i maka, dodajte malo semenki koprive, crni luk i šargarepu i kašiku šećera. Sve dobro promiješajte i sameljite u prah. Sipajte  kašičicu ovog praha u čašu vina i ispijajte polako.
Za jače krvne sudove
Izmeljajte kašiku semenki susama i prelijte čašom crnog vina. Ostavite da prenoći, pa ujutro procedite kroz gazu. Ispijajte proceđeno vino tokom dana u malim gutljajima.
Protiv hemoroida
Sameljite kašiku semenki susama, dodajte 2 kašike vode i mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Dodajte kašičicu putera i opet dobro promešajte. Ovu smesu koristite kao namaz u kombinaciji s prepečenim hlebom ili tost hlebom.
Liječi blage opekotine

Prokuvajte 2 kašike semenki susama u čaši vode, ostavite da vri nekoliko minua, pa procedite. Kada se proceđena voda ohladi, umočite u nju parče vate i nanesite na bolno mesto.
Umiruje respiratorne infekcije i kašalj
U 220 ml provrele vode stavite kašičicu susama i ostavite da vri 2 minuta. Dodajte u ovaj topli napitak kašičicu semenki lana, pola kašičice soli i kašiku meda, a zatim sve promešajte i pokrijte mešavinu. Kada se napitak ohladi, procedite ga i popijte nekoliko gutljaja pre spavanja. Veoma je efikasan u slučajevima respiratornih oboljenja i hroničnog kašlja.

OBRATITE PAŽNJU: Ako imate probleme sa štitnom žlijezdom, ovu hranu ne smijete da jedete!

Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza ili ubrzani rad štitaste žlijezde kada ona proizvodi previše hormona, kao i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada proizvodi premalo hormona
Štitnjača ili štitasta žlezda utiče na rad svih ostalih organa u tijelu. Zbog toga je bitno da je držite u formi, ali svjedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena ima problema sa njom. Najčešće bolesti štitnjače su hipertireozaili ubrzani rad štitaste žlezde kada ona proizvodi previše hormona, kao i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbegavati određenu hranu jer ona može da deluje nepovoljno na proizvodnju hormona štitaste žlezde.Rad ove žlezde iz raznih razloga može da se poremeti, pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada štitnjače ili stanju usporenog rada štitnjače. Simptomi hipertireoze, odnosno hipotireoze mogu da se ublaže izbegavanjem određene hrane, ali pravilan izbor namirnica može da bude prilično individualan. Zato je dobro posavetovati se s lekarom pre nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.U slučaju hipertireoze izbegavajte:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbegavate jodiranu so jer ona sadrži mnogo veće količine joda.
2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje se lakše vari.
3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih materija od celovite pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visoki glikemijski indeks i može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete da poboljšate nivo hormona u telu uključujući i hormone štitnjače. Beli hleb, testeninu, peciva i pahuljice zamenite namirnicama od celog zrnevlja poput smeđeg pirinča, ječma, kvinoje, itd.
4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso popu ćuretine i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša.5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih prerađevina. Izbegavajte mlečne proizvode ako vas muče konstantno problemi s probavom, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta, itd.
U slučaju hipotireoze izbegavajte:
1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično.
2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može da utiče na proizvodnju hormona štitaste žlezde. Preporučuje se i izbegavanječokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može da spreči proizvodnju hormona štitnjače. Takođe, izbegavajte sojin sos.
3. Oprezno i s hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinisane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokelj.
4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitnjače.
5. Breskve, kruške i jagode je voće koje bi trebalo da izbegavate ili da ga jedete umereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu.
(Zadovoljna.hr)

Biseri mudrosti...


četvrtak, 18. veljače 2016.

Obavezno obratite pažnju !-6 SNOVA SA ZNAČENJEM!


Toliko vremena tokom života provedemo u snovima da mnogi naučnici smatraju kako se sanjanje može posmatrati kao alternativna stvarnost.
Snovi su, generalno gledajući, preslikana stvarnosti i stvarnih događaja, ali simboli u snovima itekako mogu uticati na naš život.
Događaji, stvari i ljudi koje sanjamo zapravo nam mogu dati bolji uvid u vlastitu psihu i možda nam čak pomoći da rešimo neke dileme.
Dok preko dana svesno postupamo i radimo izbore, preko noći naša podsvest radi punom parom.
San je složen psihološki fenomen, proces u kojem se izražava naše najdublje ja, izmenjeno stanje svesti u kojem se mešaju svesni i nesvesni sadržaji. Za vreme spavanja ni telo ni mozak nisu potpuno neaktivni.
Postoji šest uobičajenih i značajnih scenarija koji se često pojavljuju u snovima i koje smo svi barem jednom doživeli.
Zato su to snovi koje nikako ne treba ignorisati jer svaki od tih snova skriva svoje značenje.


1. LETENJE
Snovi u kojima letimo vrlo su česti i mogu značiti moć ili probleme sa samopouzdanjem. Ključni trenutak u tim snovima nalazi se na samom početku, pri uzletanju. Tada zapravo pobeđujete svoja ograničenja. Letenje predstavlja slobodu koja se nalazi izvan ljudskih mogućnosti pa kad letimo prepoznajemo vlastiti osećaj moći ili manjak istog. Letenje u snu može otkriti i vaše stanje uma. Glatko poletanje najčešće znači neki pozitivan događaj, dok padanje za vreme leta obično označava moralna dvoumljenja. U mističnom sistemu verovanja letenje predstavlja mogućnost astralnog putovanja, a to znači da možete putovati na stvarne lokacije dok ste u stanju sna.
2. HRANA
Hrana u snovima najčešće znači hranu za dušu, ali takođe može izražavati neispunjene želje. Ako nismo zadovoljni vlastitim životom, često se pokušavamo zadovoljiti kroz snove, a hrana je najčešće prvi izbor u tome za većinu ljudi. Svaka namirnica koja se pojavi u snovima može imati zasebno značenje, zavisno od njenog oblika i boje. Na primer , orah predstavlja mentalne sposobnosti, dok mango simbolizira želju za telesnim kontaktom.
3. BJEŽANJE
Ako vas neko u snovima progoni, to je najčešće indikator teskobe i straha jer ste u nečemu ranjivi i osetljivi. Velika je verovatnost da vam neko fizički preti jer inače ne biste bežali. Način na koji se u snu nosite s činjenicom da vas neko proganja zapravo predstavlja način na koji se nosite sa stresom i problemima u svakodnevnom životu. Proganjanje može simbolizovati izbegavanje sukoba, ali može vam poslužiti i kao ‘alat’. Naime, promena uloga u snu i suočavanje s progoniteljem pomoći će vam da se suočite s teškim situacijama u svakodnevnom životu. Ako ste u snu sami svoj progonitelj, to znači da sami sebe terate prevladati strahove.
4. SIMBOLI
Mistični predmeti u snovima poput krsta, jednoroga ili božanstva odnose se na čežnju za verovanjem u nešto duhovno, u višu silu. Predmet ste smestili u svoj san kao znak obeležavanja, da vas podseti da potražite dublje značenje. Verovatno vam neko nešto krije, a u snu to osećate i nepoznatom onda dajete posebno značenje. Radite to samo zato što osećate da ta tajna ili to što vam neko prećutkuje ima moć nad vama. U duhovnim tradicijama sveti objekt u snu predstavlja duhovnu poruku koja bi vam trebala pokazati sudbinu.
5. GOLOTINJA
Golotinja je u snu takođe vrlo česta i može imati nekoliko značenja, ovisno o vašoj trenutnoj situaciji. Odeća generalno simbolizira skrivanje jer ljudi su jedina živa bića koja skrivaju svoje telo. Ako su svi ostali odeveni, činjenica da ste vi goli predstavlja ranjivost i verovatno potrebu za prihvatanjem. Biti nag u snu može značiti i da nešto o sebi skrivate i da se bojite da to netko ne dozna. S druge strane, može značiti i da ništa ne skrivate pred drugima ili da pomalo egzibicionistički želite biti u centru pažnje.

6. ŽIVOTINJE
Životinje u snovima imaju posebno značenje koje, naravno, zavisi o vrsti životinje. Generalno životinje predstavljaju ili deo vaše ličnosti ili vaše strahove i nade. Ako je životinja koju sanjate divlja, onda verovatno ima veze s neukroćenim, podsvesnim delom vaše ličnosti. Ako se radi o domaćoj životinji, onda se odnosi ili na vašu svesnost i razum ili na određenu životinju koja ima neko značenje u vašem životu. Postoje mnoge kulture koje veruju da životinja u snovima predstavlja vašu dušu poput totema, životinju koja najbolje odgovara vašem karakteru. Veruju da čovjek može naučiti slediti svoju životinju, totem, u snu kako bi došao i otkrio istinu o sebi. Ako ta životinja priča, onda predstavlja skriveno znanje do kojeg se ne može doći nekim uobičajnim načinima.

Definisanjem snova možemo naučiti puno više o samima sebi, o tome ko smo zaista. Stanje snova nije toliko zaštićeno i mnogi osećaji koje ne možemo ili ih se bojimo izraziti u budnom stanju tada dolaze do izražaja.