subota, 2. travnja 2016.

10 psihiloških trikova sa kojima ćete lako postići ono što želite!

Ljudski mozak – još nije u potpunosti proučen mehanizam, i ne prestajemo mu se diviti, čak i u eri mobilnih telefona i superbrzih svemirskih brodova.
Ponekad, jednostavan gest, reč ili fraza, mogu uticati na sagovornika više, nego 10 tomova najpametnijih knjiga.

Koristeći ove jednostavne tehnike, uverićete se koliko je čovek predvidiv, čak ako i zamišlja sebe da je centar sveta. Za psihologiju- svi su jednaki!1. Papir, bunar, makaze.
Ako želite pobediti u „Papir, bunar, makaze“, postavite bilo koje pitanje svom suparniku. Odmah, čim ga upitate nešto, počnite govoriti: „Papir, bunar, makaze“. U većini slučajeva, igrači ne razmišljajući, „izbacuju“ „makaze“. Proverite!
2. Smeh.
Kada se smeje grupa ljudi, svaki instinktivno gleda na onoga ko je njemu najsimpatičniji, ili na na onoga kojeg bi želeo imati u svojoj blizini.
3. Ponavljanje je majka učenja.
Za vreme razgovora izaberite bilo koje slovo iz reči, i svaki put, kada sagovornik bude ponavljao tu reč ili neku njoj po značenju blisku, klimajte glavom, osmehujte se ili koristiti bilo koji potvrđujući gest. Videćete: ta reč će se ponavljati, ponovo i ponovo.

4. Pokvarena ploča.
U vašoj glavi stalno se vrti jedna te ista pesma, koju biste želeli da zaboravite. Mislite na njen završetak. Prema jednoj teoriji, svest čoveka poseduje svojstvo odvojiti se od nezavršenih stvari. Razmisljanja o kraju pesme pomoći će da je  izbacite iz glave.
5. Šesto čulo.Imali ste nekada osećaj da vas u nekom društvu neko posmatra, ali ne znate ko? Pokušajte zevnuti, i pogledajte na svog zamišljenog posmatrača. Ako je neko u tom društvu zevnuo, to je sigurno taj. Zevanje je zarazno.
6. Roditeljski autoritet.
Ako želite da vas ljudi shvataju ozbiljno, recite im da je taj predlog dao vaš otac. Ljudi su u većoj meri skloni verovati roditeljskim savetima.
7. Sakrivena manipulacija.
Ako želite da vam prijatelj pomogne nositi neki tvoj prtljag, neprimetno mu dodajte torbu za vreme živog  razgovora. Većina ljudi uzeće torbu, bez razmišljanja.
8. Snaga klimanja glavom.
Ako nekoga za nešto  molite, pokušajte to uraditi tako, da se čovek saglasi sa vama, uz pomoć jednostavnog klimanja glavom. Ovo gest nesvesno tera ljude da se saglase sa vama.
9. Iluzija izbora.
Ako želite da vaše dete pojede brokoli ili karfiol, recimo, upitajte ga koliko cvetova želi da pojede: 2 ii 5? Na taj način ne lišavate ga mogućnosti slobode izbora, mada je izbor, u stvari,  već napravljen. Ovak trik možete primenjivati i u drugim sferama života.

10. Kako izbeći neprijatnosti.
Ako mislite da na poslovnom sastanku neko od kolega želi da vas predstavi u ne baš najboljem svetlu, sedite pored tog čoveka. Niko neće polivati blatom onoga, koji se nalazi pored.                                                      izvor:uspesnazena.com

Pasta akademika Amosova daje snagu organizmu.(RECEPTI)

Pasta ruskog akademika Amosova je prava vitaminsko-mineralna bomba. Ova mešavina je pravo skladište vitamina i mikroelemenata. Akademik Amosov  je preporučivao postoperativim pacijentima ovu zdravu mešavinu za brz oporavak organizma. Izuzetno je korisna i za zdrave ljude.

Pasta nadoknađuje deficit vitamina, posebno u zimskom periodu, sezoni gripa i prehlada. Ova mešavina je izuzetno dobra za jačanje kardiovaskularnog sistema i za jačanje imuniteta.
Da biste pripremili vitaminsku pastu po receptu akademika, neophodno je uzeti, po 200 gr, sledeće sastojke:
– suvo grožđe
– suve kajsije
– smokve
– orahe
– med
– i jedan limun sa korom

Priprema:
 Sve sastojke samleti na mašini za mlevenje mesa (ili sitno iseckati), dodati med, promešati i preručiti u tegle. Čuvati u frižideru.

Uzimati po 1 supenu kašiku, dva puta dnevno. Ujutro na prazan stomak, i uveče pre spavanja, uz šolju tople vode ili mleka.
Za decu (ne mlađu od 3-4 godine) – po 1 kafenu kašiku, na isti način.                                                              Pre pripreme ove mešavine:
Većina voća se pre sušenja tretira određenim hemikalijama zbog dugotrajnosti. Obavezno ih dobro operite pre konzumiranja. Po pravilu, suvo voće treba potopiti u sud sa prokuvanom i ohlađenom vodom preko noći. Ujutro, vodu prosuti, a voće ponovo isprati pod jakim mlazom vode i ostaviti ga da se osuši.                                                                                                                                                                  izvor:uspesnazena.com

Liječenje astme ljekovitim biljem-(RECEPTI i SAVJETI)

Od astme danas boluje veoma mnogo ljudi. Astma se liječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mjesta boravka, kao i klimatskim liječenjem na obali i otocima našeg Jadrana. Međutim, ima i vrlo dobrih biljnih lijekova protiv astme koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka i alkoholature. Evo nekoliko uspješnih recepata za liječenje astme.

1. Dobro usitniti list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jednu jedaću žlicu te mješavine preliti sa 300-400 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 do20 minuta. Zatim ocijediti, po želji zasladiti (po mogućnosti pravim pčelinjim medom), dodati malo limunova soka, ako ga imamo pri ruci, i toplo piti prije jela tri puta na dan po jednu šalicu. Još je bolje, ako je moguće, svaki sat-dva piti po nekoliko gutljaja.
2. Omana i gaveza (korijen), po 3 jedaće žlice, pasje trave,majčine dušice, po 4 jedaće žlice. Priprema se isto kao i pod 1.
3. Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 100 g vina i 100 g vode, vrlo je dobar lijek protiv astme.
4. Protiv proširenja pluća kod bronhijalne astme vrlo dobro koristi, naročito kod izbacivanja ispljuvka, alkoholatura od cijele biljke dragoljuba (bez korijena). Na svakih100 g 96% jakog alkohola stavi se u bocu jedna jedaća žlica usitnjenog lista divljeg dragoljuba, koji treba da se kvasi 6 do 8 dana. Nakon toga se ocijedi i uzima, razrijeđen s malo vode, dva do tri puta dnevno jednu kavenu žlicu.
5. Astma cigarete koje se nabavljaju u ljekarnama odlično pomažu.
6. Pržimo 30 dkg šećera. Kad šećer zarumeni, dodamo 9 jedaćih žlica meda i 3 oveće glavice crvenog luka, kojeg prethodno isjeckamo na sitno. Tome dodamo 1.500 g vode, sve zajedno dobro promiješamo i stavimo kuhati — poklopljeno— dok se ne ukuha 50% tekućine. Od vremena do vremena potrebno je malo poklopac podizati. Kad se stiša, uvarak procijedimo, stavimo u boce i dobro začepimo. Od tog lijeka uzima se prije jela jedna jedaća žlica. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti i uzimati alkohol.
7. Astma se može izliječiti bijelim lukom na slijedeći način: u jednoj maloj žlici iskrižamo poveću krišku češnjaka. Drugom malom žlicom nastojimo iz njega istisnuti što više soka koji će izbiti na površinu. Tada stavimo žlicu u usta i duboko udišemo češnjakovo eterično ulje. Dah se zadrži i zrak ispusti kroz nos. To se čini 5 minuta, zatim se ta kriška luka okrene na drugu stranu i ponovo žlicom pritiska da izbije na površinu ulje, a postupak udisanjem traje opet 5 minuta. To se ponavlja s novom kriškom u ukupnom trajanju od 20 minuta. Zatim se bijeli luk s kruhom pojede. Tako se radi svaku večer 4—6 nedjelja.
8. Uzme se nekoliko kriški bijelog luka, stavi u čistu bijelu prekuhanu krpu ili gazu i zdrobi kakvim prikladnim predmetom. Tada se na kocku šećera nakapa nekoliko kapi soka i pojede. To se ponavlja svakog jutra natašte do potpunog ozdravljenja.9. Astmu i slaba crijeva liječi aniš. Dvije žlice aniša staviti u pola litre vode i kuhati 10 minuta.
10. Naberite žare koprive i stavite do polovine litrenog lonca. Zatim dodajte 2 jedaće žlice gospine trave i 2 žlice nane (metvice). To se sve zajedno kuha 2—3 minute. Nakon toga se ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta. Tada se ocijedi i pije triput dnevno po šalicu. Šest tjedana nećemo primijetiti nikakvo poboljšanje. Koncem sedmog i početkom osmog tjedna bolesnik će tri tjedna mnogo kašljati. Pluća se počinju čistiti, kašalj prestaje i bolesnik ozdravi (ali samo u tom slučaju ako uporno svaki dan triput dnevno pije gore spomenuti čaj). Zabranjeno pušenje i alkohol.

11. Prije spavanja stavite u tanjurić malo smole od bora i time kadite prostoriju u kojoj se spava.
12. Hren dobro očistimo (4 žlice naribamo) i stavimo u prikladnu posudu. Na hren nalijemo vinski ocat, toliko da hren bude po prilici 3 prsta ispod octa. Tada tu masu kuhamo tako dugo dok hren ne postane mekan. Zatim ga ocijedimo i toj količini octa dodamo istu količinu meda. Sve kuhamo dok se ne zgusne. Dodamo kuhani hren i pustimo da još jednom provri. Kad se ohladi, stavimo u staklenku i od tog lijeka uzmemo svako jutro i večer po jednu žlicu.
13. Isjeckanog korijena omana uzeti 1 žlicu i preliti to s 2 dcl vrele vode, poklopiti i kad se ohladi piti svaka dva sata zaslađeno medom.
14. Po 20 g aniša, podbjela (cvijeta) i 60 g podbjela (lista). Uzeti 3 žlice te smjese i kuhati u pola 1 vode, ostaviti da se ohladi i piti umjesto vode.


15. Pomiješati po 20 g hajdučke trave (list), podbjela, izopa, matičnjaka i crnog sljeza (cvijet). Tri žlice ove mješavine preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, a zatim piti umjesto vode.
16. Pomiješati po 20 g rosopasa, podbjela, pasjeg drena (plod) i petrovca. 3 žlice te mješavine preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata. Zatim ocijediti i piti 3 puta na dan pola sata prije jela.
17. Uzeti po 20 g aniša i podbjela (cvijet) te 10 g podbjelova lista. Od toga uzeti 3 žlice i kuhati 10 minuta u pola litre vode. Ostaviti pokrito cijelu noć, zatim se pije umjesto vode.                                                                                                                                    izvor:http://www.narodnilijek.com/

petak, 1. travnja 2016.

Poruke intuicije nije mudro ignorirati, taj glas ne vara!

Intuicija je onaj osjećaj kojeg se nikako ne možete osloboditi. I gotovo uvijek je u pravu. Dobar ili loš osjećaj u želucu također je povezan s intuicijom, tvrde liječnici...
Taj “osjećaj “iz trbuha” je intuicija ili unutarnja mudrost koju ljudi prečesto ignoriraju. Ona se pojavljuje kao predosjećaj, inspiracija, telepatija, osjećaj ugode ili neugode u trbuhu, san, slučajnost, miris, okus itd. No iako se s njom rađamo, ona se na nekoliko načina može dodatno razviti, ali i prizvati.
Evo kako:

Slušajte u tišini

Za početak, tražite li njezinu pomoć, pronađite mjesto na kojem ćete se osjećati potpuno opušteno i na kojem vas ništa neće ometati. Udobno se smjestite, duboko dišite i ignorirajte navalu nevažnih misli. Samo se usredotočite na disanje i, kad osjetite potpuni mir, pitajte: “Što mi može pomoći da riješim svoj problem?”.

Tad poslušajte što vam “kaže”, njezino rješenje nemojte odmah odbaciti kao nelogično. Također, važno je da i u drugim životnim situacijama obraćate pozornost na ono što vam tijelo poručuje. Primjerice, ako osjećate bol u trbuhu, imate “knedlu” u grlu, bolove u želucu, dišete otežano ili su vam ramena napeta, velika je vjerojatnost da ne donosite dobru odluku.

Osvijestite energiju ljudi oko sebe

Intuicija će vam pomoći i da se okružite kvalitetnijim ljudima. Upitajte je tko vam daje energiju, a tko je crpi. Općenito nemojte previše analizirati kad osjetite intuitivnu poruku. Obično je prvi osjećaj onaj pravi.

Povežite intuiciju sa snovima

Prije spavanja postavite određeno pitanje, npr.: “Je li ovo dobar posao za mene?”. Ujutro lezite još nekoliko minuta i prisjećajte se sna. Zatim ga zapišite i možda dobijete odgovor. Ako ne uspijete, pokušajte ponovno.

Prvi dojam je ključan

Važnost intuicije isticao je i jedan od navećih umova 20. stoljeća. Albert Einstein običavao je govoriti: “Jedina istinska vrijednost je intuicija”.
Taj neobičan unutarnji glas neki bi nazvali izvanosjetilnom percepcijom, a drugi negiraju njezinu važnost hladno se oslanjajući isključivo na razum.
No sposobnost “osluškivanja vlastita srca” često pomaže ljudima da mudro odlučuju u životu, ističu psiholozi. Postoji nekoliko ključnih trenutaka u kojima je važno vjerovati intuiciji, tvrdi terapeutkinja Sherrie Dillard.
– Prvi dojam je ključan. Obratite pozornost na to što se događa u vašem tijelu pri upoznavanju novih ljudi. Je li to osjećaj nelagode, nezainteresiranosti ili simpatije? Što god da je, vaša intuicija je gotovo uvijek u pravu – objašnjava S. Dillard.

Riječ stručnjaka dr. Milan Košuta:

Više intuicije, manje razuma za ispunjeniji život
Intuicija je neopravdano potisnuta. Ljudi je pogrešno premalo vrednuju. Potrebno je osluškivati sebe i unutarnji glas. Nikad dosta intuicije! Smatram kako je neizmjerno potrebna u životu. Kad čovjek osjeti privlačnost ili izazov, treba reagirati, a ne analizirati. Pravi život je živjeti u skladu sa svojim izazovima. Sve ostalo su racionalna opravdanja koja čovjeka sputavaju da osjeti puninu života.

Zabrinutost za bližnje

Ljubav je snažna spona intuitivnog razumijevanja, ističe Sherrie Dillard. Ako ste zabrinuti za nekoga dragog, nemojte ignorirati taj osjećaj, nazovite ga, savjetuje terapeutkinja S. Dillard.

Intuitivnost na poslu

Intuiciju nije dobro ignorirati ni kad se odlučuje o poslu i karijeri. Ona vam može pomoći otkriti neostvarene talente, potaknuti vas na briljantne ideje ili odrediti kad je najbolje tražiti povišicu.

Tijelo upozorava

Opasno je ignorirati ako vas intuicija upozorava na zdravlje. Osluškujte svoje tijelo, savjetuje Sherrie Dillard

Ako um ne zna, pitaj srce

Intuicija je prečac za produktivnost, znanje, mudrost, inovaciju i odlučivanje, slažu se psiholozi i psihijatri. Svi ljudi imaju sposobnost rješavati životne probleme oslanjajući se pritom na unutarnji glas – što psihijatri nazivaju “oslanjanje na samog sebe”.
Najvažnije je osvješćivanje empatije. Probajte prepoznati i saživjeti se s tuđom boli ili strepnjom. Veliki generali nisu samo sjedili u stožeru ili bunkeru i donosili ispravne strateške poteze nego su obilazili prve redove bojišnice. Samo tako su mogli procijeniti kakvo je stanje njihovih trupa.Natjerajte se iskusiti ono što drugi proživaljavaju, tako ćete ojačati intuiciju. Također, suočite se sa strahovima umjesto da ih zakopavate. Dopustiti si osjećaj straha izoštrava intuiciju – tako će čovjek naučiti osluškivati što se događa u njegovu unutarnjem svijetu.

Čitanje tuđih emocija jača intuitivnost

Važan alat za jačanje intuicije je i emocionalno povezivanje s drugima, napominju psiholozi. Tijekom razgovora, osim slušanja sugovornika, pokušajte prepoznati njegove osjećaje. Osjeća li se loše, je li sretan, ljutit, pun nade ili tužan? Imenujte u sebi emocije koje osjećate dok ga slušate. Što bolje iščitavate tuđe emocije, to ćete se bolje služiti intuicijom.

Prestanite osuđivati

Kad osjetite da nekog osuđujete, to nije intuicija. To je negativna energija koju izazivaju predrasude i koja blokira intuiciju, upozoravaju psiholozi. Umjesto kritiziranja, počnite postavljati pitanja.

Zaključak

Meditacija ili osama najbolji je način za početak buđenja intuicije, savjetuju psiholozi. Svaki dan pronađite barem 30 minuta za osamu i kontemplaciju. Tako učite slušati ono što se događa unutar vas i izravno jačate intuiciju. To je temelj za sve ove ostale poante koje smo obradili u gornjem tekstu.


Izvor: 24sata.hr / Preuzeto sa: atma.hr

Izliječite uporan kašalj i bronhitis sa listom kupusa i medom(RECEPT)kao i sa crnom rotkvom(RECEPT)

Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja.
Ponekad čak ni lekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdelotvornijih načina borbe sa kašljem je list kupusa sa medom. To je zaista „zlatno“ sredstvo protiv kaslja.
Za ovo lečenje ne postoji uzrasna ograničenja, podjednako je efikasan, kako za malu decu, tako i za odrasle ljude.

Da biste započeli lečenje, biće vam potrebna 1 glavica kupusa i med. Evo šta treba da uradite:
Polako odvojte jedan list od glavice. List kupusa treba spustiti na nekoliko minuta u vrelu vodu. Postaće topao i mekan. Potom jednu stranu namazati medom. Tu stranu, gde je med, staviti na grudi bolesnika. Odgore se stavlja najlonska kesa i umotava se šalom ili peškirom. Procedura se sprovodi pred spavanje.Ako je kašalj jak, biće potrebna dva lista kupusa – jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog skinuti ujutro. Koža se prebriše vlažnom krpom, ili se ispira mesto gde je bio oblog, i sve sve što je on izvukao.
Ako je bronhitis u začetku, rezultat ce biti vidljiv već posle prve procedure. Lečenje se sprovodi od pet do sedam noći. I uskoro, od opterećujućeg kašlja, neće ostati ni traga.
Aktivni sastojci meda i kupusa, a takođe i toplota, doprinose smanjenju kašlja, a i nestanku upalnog procesa. Med naizmenično možete zamenjivati sa toplim ricinusovim uljem.
Iz svog iskustva mogu reći da je kupus zaista čaroban. Jednom sam počela kašljati, kupus sam imala u kući, a med nisam. Nisam želela pogoršavati problem i sprovela sam lečenje samo sa listom kupusa. I pomoglo je!

Za uporan kašalj možete koristiti i recept naših baka- sirup sa rotkvom i medom. Izuzetno je dobar, a deca ga piju sa zadovoljstvom.  

Crna rotkva protiv bronhitis i kašalja-

Sirup protiv bronhijalne astme

  SASTOJCI: 2 čaše soka od mrkve,2 čaše soka od cikle ,2 čaše soka od crne rotkve ,2 čaše soka od brusnice, čaša soka od aloe i 10 limuna
PRIPREMA: Pomiješajte svježe iscijeđene sokove. U stroju za mljevenje mesa samljeti 10 neprskanih limuna s korom, ali bez koštica. Dodajte 200 ml alkohola (rakije, votke) i 500 g šećera. Sve sastojke stavite u teglu i ostavite da stoji 20 dana na tamnom mjestu povremeno miješajući kuhačom. Procijedite.
PRIMJENA: Uzimajte po 30 g triput na dan pola sata prije jela. Djeca neka uzimaju dvostruko manju dozu.

Sirup protiv kašlja

SASTOJCI: crna rotkva i med
PRIPREMA: Crnoj rotkvi odrežite gornji dio kao poklopac, a unutrašnjost izdubite tako dobiti “posudu” debljine 1-1,5 cm. U udubljenje stavite žlicu cvjetnog meda te ostavite da odstoji poklopljeno dok ne nastane sirup (oko 4-5 sati). Kad potrošiti sirup, ponavljajte postupak dok se rotkva ne smežura.
PRIMJENA: Uzimajte po kašiku triput na dan. Učinkovit je protiv bronhitisa, naročito kod djece.                       izvori:uspesnazena.com i zenstvena.com

Torta „Eva“- čokoladno iskušenje koje se bukvalno topi u ustima. Teško je odoleti...

Ovaj neverovatno primamljiv desert – remek delo majstora francuske kulinarske akademije Le Cordon Bleu. Teško je reći bilo šta o poreklu njegovog naziva.

U svakom slučaju, ljubitelji čokoladnih deserta biće u slatkoj ekstazi, probavši samo jedno parče. Dozvolite sebi da i vi  uronite u ovo čokoladnu nirvanuBiće potrebni sledeći sastojci:
.
– 225 gr putera
– 460 gr čokolade sa 55-70% sadržaja kakaoa
– 9 jaja
– 100 gr šećera
– 1/4 kafene kašike limuntusa, ili 1/2 kafene kašike soka limuna
– kalup  prečnika 23 cm
Priprema:– Puter i čokoladu, stalno mešajući, otopite na vodenoj pari. Komadić putera ostavite za podmazivanje kalupa.
– Žumanca umuti sa šećerom, do čvrste smese. Obavezno mutiti mikserom 5 minuta.
– Sjedinite obe smese. Silikonskom lopaticom polako promešajte umućenu smesu od žumanaca sa dobro ohlađenom čokoladnom smesom.
– Umutite belanca sa limuntusom, da smesa bude mekana (ne čvrsta). Ako bude suviše čvrste, neće se dobro sjediniti sa smesom od žumanaca.
– U čokoladnu smesu počnite polako dodavati smesu od belanaca, mešajuci silikonskom lopaticom pokretima gore-dole. Na ovaj način izručite svu smesu. Mikser nemojte koristiti. Na ovakav način smesa će se napuniti koseonikom, da diše.
– Zidove i dno rasklapajućeg  kalupa, premažite puterom i pospite brašnom ili kakaoom. Izručite testo u kalup, poravnajte ga. Ako nemate rasklapajući kalup, možete koristiti običan, ali na dno stavite aluminijumsku foliju, koju ćete, takođe, premazati puterom.

– Pecite u zagrejanoj rerni na na 150 stepeni, 35-40 minuta. Nemojte duže – rizikujete dobiti običan biskvit. Možda će vam se  učiniti da je torta „živa“, ali ne brinite, tako treba da izgleda. Izvadite tortu iz rerne, potpuno ohladite, i ostavite preko noći u frižideru da se stegne. Odozgo je, kroz sito, pospite kakaoom.
Da se torta ne mrvi i ivice ostanu glatke, prilikom sečenja koristiti vruć nož (sečivo noža možete zagrejati vrelom vodom). Secite nožem do kraja i izvlačite odsečeno parče, ne dižući ga na gore.
Ova torta se odlično čuva u zamrzivaču, ako je isečete na komadiće i hermitički ih upakujete.
Obavezno ispecite ovo čokoladno čudo da u potpunosti osetite njegov nežan delikatan ukus.                                 izvor:uspesnazena.com

Travanj - Radovi u vrtu-(KORISNI SAVJETI)

Stigao nam je i travanj! Pa su tako napokon krenuli i prvi veći poslovi u vrtu, i počinju pripreme za novu cvjetnu sezonu. Dan nam postaje sve duži, a noći sve krače. Temperatura zraka kako ona dnevna, tako i noćna u stalnom su porastu, i polako bude prirodu iz dugoga zimskoga sna. Što za ovu zimu se i ne može reći, pa se priroda probudila malo ranije. Sve u svemu vrijeme je da krenemo sa radovima.

Prvo bi trebali ukloniti ukoliko već niste zimsku zaštitu , sa svojih biljki. No još vijek može zatrebati tijekom noći jer još uvijek zna biti hladno. Tako da ostavite sa strane ukoliko zatreba.
trava.jpgKako smo prošli mjesec očistili i pripremili kosilicu za travu, sada je vrijeme da ju iskoristimo i upotrebimo. Kosite svoj travnjak redovito. Te ga valja i sada dok tek počinje rasti dobro i pognojiti sa gnojivom. Isto tako dobro bi došlo da ga prozračite tj. vertikulirajte.

Očistite svoje cvjetne gredice i ostale površine, ukoliko već niste, od otpalog lišća, grančica i sl. Te ocvale cvjetove od maćuhica, tulipana, narcisa i ostalog lukovičastog cvijeća uklonite. No kod lukovica nemojte, nakon što cvjetaju i odrežete cvjetove, odrezati i ukloniti i listove, jer oni trebaju ostati dok se prirodno ne osuše i stvore zalihe energije u lukovicama i za nagodinu.
jezero.jpgPripremite zemlju za sadnju , i napravite gredice za novo ljetno cvijeće. Naravno, možete i stvoriti plan za ovogodišnju sadnju u vrtu. I poslije toga trk na tržnice, vrtne centre ili Vašeg domaćeg cvjećara  po sadnice trajnica, maćuhica i ljetnica.  Naravno sad je pravo vrijeme za sadnju ljetnih lukovica.
Ukoliko imate vrtno jezero u vrt, potrebno ga je provjeriti u kakvom je stanju, te dali je spremno za novu sezonu. Ukoliko ste ispraznili jezero s vodom, jesenas, trebalo bi ga prije ponovnog punjena provjeriti dali je u cijelosti i dali je čitavo, da nam ne bi puštalo vodu, i tako nam pokvarilo cijeli užitak u vrtu. Postavite,pumpe, filtre i sve ostalo što imate za jezero. Prije toga obavezno provjerite dali je ispravno i dali treba još kakovog popravka prije puštanja u uporabu.
razm.jpgVaše vrtne trave koje su već godinama u vrtu i već su se jako raširile, možete ih razmnožiti, te ih posaditi na nova mjesta u vrtu. Razmnožite ih jednostavnom dijeljenjem korijena.
Svoje stare cvjetnjake i lončanice prije sadnje novog cvijeća dobro je prije dezinficirati da nekim dezinfekcijskim sredstvom u mlakoj vodi te poslije isprati sa običnom vodom.

I u kući svoje sobne biljke kojima je cvijetnjak već premalen trebate ih presaditi u nove veće posude. Isto tako mogli biste svoje sobno cvijeće obrisati od prašin, i pojedine vrste malo poprskati vodom da se osvježi.                                                                   preuzeto sa:http://www.cvijet.info/

četvrtak, 31. ožujka 2016.

Prihvaćajući patnju mi zaključavamo svoj TRN unutra: Što nam to urla bol?

Često nam se u životu ponavljaju iste situacije u kojima se bude inferiorne, samouništavajuće i inertne ideje koje nas tjeraju da se uvijek ponašamo i osjećamo isto. To su nevidljive prepreke koje nam ne dozvoljavaju rast i napredak, koje zamračuju sunce našeg života i sprječavaju iskorištavanje naših potencijala i životnih prilika. Tako provedemo godine boreći se s vlastitim demonima, često razumijevajući druge, ali ne nalazeći razumijevanje za vlastitu prirodu i odgovore na pitanja vlastite svrhe života.

Ta iracionalna sila je vlastiti trn koji smo razvili kao obrambeni mehanizam, koji nam je zapriječio daljnji rast, okrećući se sve više protiv nas ne bi li nas podsjetio da je vrijeme da ga uklonimo, probijemo zid izvan polja poznatog i kročimo u nepoznato. Koliko nam je strah od nepoznatog donio propuštenih prilika, no mi smo se držali poznatog terena i radije odabrali dobro poznatu patnju.
Mi se opsesivno držimo svoje patnje jer mislimo da nam pripada, ali patnja je refleksija vlastite gluposti i neznanja, nepoznavanja samog sebe. Prihvaćajući patnju mi zaključavamo svoj trn unutra i puštamo da nas ranjava. Toga postanemo svjesni tek kada pronađemo načina da izađemo iz takve situacije i kada pogledamo s određene vremenske distance.
Kada nam treba ta vremenska distanca, to je znak da smo nerazvijeni.
Patnja je znak da nešto ne ide kako treba i da je potrebno mijenjati smjer, a ne nastavljati istim putem. Suludo je činiti istu stvar, a očekivati drugačije rezultate.
Godine nam prođu u iščekivanju da se nešto dogodi samo od sebe, umjesto da promijenimo smjer djelovanja i pronađemo adekvatan ključ. Patnja nije dobar učitelj, ali je nekada neophodna, ako je to izbor našeg bića.
Mi iznutra donosimo odluke i pravimo izbore, prema stanju našeg duha. Nerazvijen duh treba patnju, treba iskustva koja će ga izlupati i na taj način “nasilno” otvoriti oklop. Nekada se to otvaranje događa kroz šokantne događaje, rezove bez anestezije. Sve se to događa s jednim ciljem – radi odstranjivanja trna koji nas povređuje i sprječava rast i razvoj našeg bića.
Kada god doživimo neku nezgodu ili nesreću, posjekotinu, lom noge ili ruke, udarac, svađu, stres, živčani slom – trebamo znati da je to uzrokovano unutrašnjim stanjem duha.

Potisnuti bijes će privući fizičku povredu, opekotinu, a u dugoročnom smislu bolest, on je trn koji je zariven u naše unutrašnje biće i jedini jezik koji on razumije jeste nasilje, tako da mi nesvjesno činimo nasilje prema sebi kroz svoje ponašanje i privlačimo nasilnost izvana, ljude koji nas povređuju verbalno ili fizički, sve dok ne oslobodimo taj aspekt svoje ličnosti.Bijes se akumulira u jetri i žuči, oslobađanje se uvijek odvija na fizičkoj i duhovnoj razini. Većina nas ima manje ili više kamenja zaglavljenog u žučnim kanalima jetre, što sprječava jetru da proizvodi dovoljno žuči. To je nesvjesna tenzija da se potisne i “zaglavi” bijes na fizičkom nivou, koja s vremenom dovodi do narušavanja zdravlja, s obzirom da dolazi do usporavanja probave i apsorpcije hranjivih tvari, te slabijeg rastvaranja kolesterola što doprinosi njegovom povećanju, što opet uzrokuje kardiovaskularne bolesti, ekceme, hipertenziju, gastritis, karcinom i niz drugih bolesti.
Sve je to ustvari proces samouništenja koji uzrokuju iste takve samouništavajuće ideje na mentalnom i duhovnom nivou, odnosno tiho nasilje kojim sami sebe razaramo. Kako će se odvijati taj proces samouništenja najviše zavisi od našeg temperamenta ličnosti i povezanih tjelesnih tekućina.
Jedan flegmatik neće isto reagirati kao kolerik, jer su to dva potpuno suprotna tipa ličnosti. Flegmatik je pasivan, skoro bez reakcija, dok kolerik reagira snažno i impulsivno. Kolerik će prije privući oboljenje kardio-vaskularnog tipa, dok će flegmatik dati sklonost ka zadržavanju tečnosti, nemogućnost da otpusti određene emotivne sadržaje što gomila razne tvari i tumore u organizmu. Sangvinik će reagirati na živčanoj bazi, a melanholija daje dug, težak i dosadan život pun tuge i sklonost depresivnom rapoloženju.
Mi smo uglavnom mješavina dva i više temperamenata, ali obično je jedan temperament dominantan i presudan kada su u pitanju naše reakcije i sklonosti. Zanimljivo je da melanholičan temperament spada u stvaralački, jer najveća remek-djela filozofije, umjetnosti i književnosti su plod melanholičnog temperamenta. Dovoljno je reći da je Saturn vladar melanholije, on je ujedno najteži “klin” mudrosti koji se doseže kroz vlastitu bol i iskustvo.Kada se počnemo duhovno pročišćavati to automatski povuče potrebu za zdravijom ishranom i fizičkom aktivnošću. Ako smo se opredijelili za program pročišćavanja jetre, to obavezno prati neki unutrašnji poriv za promjenom. Ako smo odlučili prestati pušiti, to također pokreće određeni segment promjene na psihološkom i emocionalnom nivou, pušenje obično podrazumijeva slabu percepciju stvarnosti, potrebu za bijegom i filtriranjem opažajnih sadržaja s tenzijom odbacivanja onoga što ne želimo vidjeti. Prestanak pušenja obično je povezan sa novom fazom unutrašnjeg života.

Često nam nedostatak svijesti o očuvanju vlastitog zdravlja, te unošenje raznog smeća i otrova u organizam govori upravo isto ono što se događa na duhovnoj razini.
izvor:duhovni-razvoj.blogspot.com                                                                                                                     preuzeto sa:atma.hr

Gipsofila, partner u leji ruža

Gipsofila, latinski naziv Gypsophila je na našim prostorima poznata i pod nazivom šlajer. Njena uloga se uglavnom našla u aranžmanima sa ružama, mada se koristi i za ulepšavanje dvorišta (vrtova). Primarno stanište ove biljke je Evropa i Azija, a osnovna vrsta cveća raste u južnoj Evropi. Možemo izdvojiti Tursku koja ima veliku raznolikost sorta, čak oko 35 vrsta. Za Turskom je Holandija, koja u velikim količinama proizvodi ovo cveće. Njihova sorta Million star “ New love” snabdeva veliki broj cvećara uključujući i našu zemlju i važi za najkvalitetniju i najdugotrajniju Gipsofilu. Ova biljka spada u porodicu karanfila.
Rast joj je nizak, može biti kao prostirka (puzalica) ili kao žbunasti šiprag. Uglavnom se kreće od 10 – 80 cm. List je mali, linearan i od sive do plavo zelene boje, a cvet može biti bele, roze ili ljubičaste boje. Nekoliko vrste od ovog cveta se koriste u biljnoj medicini i ishrani. Neke se koriste kao sastojak u pripremi dezerta Halve, a neke su sastojci likera, sladoleda i sira. Njihov plod pospešuje aromu i ukus proizvoda. Gipsofila voli sunčana mesta i zemlju sa krečnjakom. Vrste visokog rasta su lep partner ružama, zvončićima i žavornjaku.                                                                                            Gajenje i uzgoj Gipsofile

Ova biljka se uglavnom gaji u kamenitim baštama jer opstaje na suvoj, peščano – šljunkovitoj podlozi. Ali, najlepša je na dubokoj podlozi sa dobrom drenažom. Seje se u martu mesecu i u tom periodu je potrebno mnogo svetlosti, tako da je najbolje staviti saksiju pored prozora. U maju se rasađuje direktno u zemljište, jer je biljka već dovoljno ojačala. Gipsofila ne voli vlagu, tako da vrlo dobro podnosi sušu.
Ako se sadnja radi na većoj površini, odnosno za prodaju sadi se u plastenicima na toplom i zaštićenom mestu. Idealna temperatura je od 20 – 25 stepeni. Uglavnom su to dugotrajne vrste i sa većom visinom, pa je potrebno saditi na razmaku od 70 -80 cm i u cik – cak. Višegodišnjoj Gipsofili treba dodati peska ili piljevine, pogotovo ako je zemljište glinovito.
Razmnožavanje se može vršiti semenom, ali se može razmnožavati i reznicama.                                                                                    Vrste Gipsofile

Danas u svetu postoji oko 90 vrsta ovog cveća. Uglavnom se njihova podela zasniva na jednogodinjem i višegodišnjem cvetanju. Period u kome ova biljka cveta je od maja do septembra i zavisi od vrste. Redovnim orezivanjem se pospešuje i obnavlja cvetanje. Najzastupljenija višegodišnja sotra je Gypsophila elegans čiji je rast od 40 do 80 cm. Ona cveta u julu i avgustu. Sledeća sorta je Gypsophila muralis i ona se najčešće koristi za cvetnjake i balkone.
Od jednogodišnjih se izdvaja poznata sorta Gypsy koja je primenu pronašla u izradi venčanih buketa, i ne kao dopuna drugim cvetnim vrstama već kao isključivi izbor.
Izdvaja se i sorta pod nazivom “ Teeny ”, koja se praktikuje kao dekoracija svadbenih stolova, sveća i drugih vrsta aranžmana. Često se koristi i sušena za dekoracije Novogodišnjih i Božićnih praznika.                                                                              izvor:cvecarstvo.com

Ova torta je rajska poslastica…Čak ne mora ni da se peče(RECEPT)

Praviti tortu kod kuće je pravi podvig. Pred kraj ovog zahtevnog procesa, domaćica se već i ne raduje napravljenoj torti, jer za njenu pripremu potroši toliko vremena i snage…
Zato uveseljavati  vaše bliske poslasticama, ne uspevate toliko često koliko biste, možda, želeli. Dobro je da postoje recepti pomoću kojih možete pripremiti fantastičan ukusan desert veoma brzo.

Ovaj recept odgovaraće svim sladokuscima, koji cene svoje vreme. Za samo 20 minuta dobićete savršenu tortu sa nežnim, delikatnim ukusom. I nećete morati, pripremajuci ovu poslasticu, potrošiti pola života:) Probajte, nećete se pokajati.
Za pripremu ove torte biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 250 gr mevenog Plazma keksa
– 100 gr putera
– 400 gr „Nutele“ („Eurokrema“)
– 500 gr sira „Filadelfija“ (ili drugi krem sir)
Priprema:-Sjedinite puter sa 1 supenom kašikom „Nutele“ i dobro otopite na vodenoj pari (ili u mikrotalasnoj pećnici).-Ovom mešavinom prelijte mleveni keks. Ostavite u frižider.-.Pomešajte ostatak „Nutele“ sa „Filadelfija“ sirom pomoću miksera. Dobijenu smesu, takođe, ostavite u frižider.-Izvadite iz frižidera vašu osnovu za tortu. Stavite je u kalup.Dobro je poravnajte, koristeći čašu
.-Odozgo stavite smesu od sira i čokoladnog krema, dobro je raspoređujući po osnovi.-Ostavite tortu u frižider na 20-ak minuta da se spoje.
Rajska -poslastica je gotova. Izgleda odlično, a ukus je zaista neverovatan, jer kombinacija mekog sira i zasićenog čokoladnog ukusa je  – fantastična…-Ova torta će vas spasiti ako se slučajno najave gosti . Tortu možete pripremati sa svojim detetom, njemu će se sigurno svideti – uopšte nije teško!                                 izvor:uspesnazena.com

Kako napraviti kantarionovo ulje.Za šta je dobro i kako se koristi...

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom lekovitom dejstvu. Jedna od mogućnosti, da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine, je da napravite kantarionovo ulje.
Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.
Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za lečenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba.
A u ginekologiji se primenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.
Kako napraviti kantarionovo ulje.

Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima. Kantarion se bere kad cveta.
Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu.
Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće.
Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se razidju, ako su možda na biljkama.
Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje.


  Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju.
Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Čuvati na suvom, hladnom i mračnom mestu. Ne treba ga držati ni na suncu ni u frižideru.
Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

Za šta je dobro i kako se koristi kantarionovo ulje?                                                                                               Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu.
Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno.
Kantarionovo ulje je podjednako dobro za mordice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida.
Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a vi ćete sa svojim uljem biti obezbedjeni, da godinu dana održavate kožu zdravom. Može se koristiti i za negu kose. Kantarion je dobar za želudac i protiv depresije. Protiv bolova u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tečnosti, popiti 1 kašikicu kantarion ulja ili ga staviti na kocku šećera i sisati (tako je radila moja baba).                                                                        izvor:uspesnazena.com

srijeda, 30. ožujka 2016.

Petlova kresta – Celosia, biljka šarenolikih cvetova

Petlova kresta potiče od latinske reči kelos, što znači gorući, a simbolizuje vatrenu boju cveta. Ova biljka poreklom je iz Indije. Njeno stablo nije razgranato i dostiže visinu od 20 do 70 cm, a žbun dotiže širinu do 45 cm. Bogata je listovima, koji su široki, zeleni ili tamno crveni i obično su prekriveni sitnim dlačicama.
Cvetovi celosie su sitni, srasli su u cvast koji izgledom liči na petlovu krestu. Može biti krem, žute, oranž, crvene i ljubičaste boje. Cvetovi ove biljke traju i do 8 nedelja. Petlova kresta cveta od jula pa na dalje. Hibridne sorte se razlikuju po veličini, formi žbuna i boji cvetova.
Danas imamo visoke i niske sorte, koje su pogodne za bašte i javne površine, kao što je recimo Jewel Box sorta koja može imati bordo i zelene listove. Varijeteti su danas jako zastupljeni na tržištu. One pripadaju nižim biljkama do 20 cm. Odlične su i za javne površine i za saksije.Takođe poznata je Geisha, sorta koja je visoka oko 25cm i ima širu i čvršću cvast kod same osnove. Isto tako popularna petlova kresta starije sorte je Apricort Brandy, koja je veoma pogodna za rezanje, s obzirom da dostiže visinu do 45cm.

Varijeteti Exsotic ima jaku tanjirastu cvast, koja se nalazi na njenoj izrazito jakoj cvetnoj dršci. Njena cvetna drška doseže do visine od 100 cm.
Varijateti Martine je i te kako popularna i atraktivna, pošto ima šakastu, ravnu cvast i izdužene listove tamno zelene boje. Za nju se preporučuje da se uzgaja u staklenicima kao rezani cvet.

Nega i gajenje

Ovom božanstvenom cveću potrebna je redovna prehrana tečnim đubrivom za cveće. Uglavnom se uzgaja da bi se koristilo kao rezano cveće u cvetnim aranžmanima i iz dekorativnog razloga. Ono se takođe koristi i osušeno. Ukoliko uklonimo precvetalo cveće, podsticaćemo našu biljku na ponovno cvetanje. Za njenu pravilnu negu neophodno nam je hranljivo tlo. Celosia voli na bude na sunčanom položaju u dvorištu i zaista dobro podnosi sušu.

Razmnožavanje

Celosia – Petlova kresta razmnožava se semenom. Razmnožavanje se vrši u rano proleće. Ukoliko joj temeratura odgovara, tačnije ako iznosi između 18 i 25 stepeni biljka nikne za desetak dana. Nakon toga pakuje se u lonce. Njeno seme se inače jako lako prikuplja. Uzmemo jednu širu posudu, postavimo je ispod precvetalih cvetova i polako ih protresemo, tako da nam seme upada u činiju. One se međusobno ukrštaju i iduće godine imaćemo pregršt boja u svom vrtu.

Sadnja petlove kreste

Ova biljka sadi se i u saksijam i na zelenim površinama. Kada se sade u baštama, to je obično u manjim grupama na rastojanju od 30 do 40 cm, ukoliko su u pitanju visoke sorte, dok kod niskih vrsta razmak mora da bude 20 cm. Ukoliko je sadimo u saksije, ona treba biti od 8 do 10 cm. Možemo je saditi u tacne iz kojih ćemo je, kada prestanu mrazevi, saditi u spoljašnje zemljište. Ovakvoj vrsti biljke odgovara bogato humusno zemljište. Presađivanje jako dobro podnosi. Za 1000 komada rasada trebamo posejati 2 grama semena.

Održavanje

Petlova kresta se jako lako održava. Jedino zahteva sunce, prija joj. Jako je izdržljivog karaktera i zahteva redovno umereno zalivanje.                                                                                                                                                                                             izvor:cvecarstvo.com