petak, 1. travnja 2016.

Travanj - Radovi u vrtu-(KORISNI SAVJETI)

Stigao nam je i travanj! Pa su tako napokon krenuli i prvi veći poslovi u vrtu, i počinju pripreme za novu cvjetnu sezonu. Dan nam postaje sve duži, a noći sve krače. Temperatura zraka kako ona dnevna, tako i noćna u stalnom su porastu, i polako bude prirodu iz dugoga zimskoga sna. Što za ovu zimu se i ne može reći, pa se priroda probudila malo ranije. Sve u svemu vrijeme je da krenemo sa radovima.

Prvo bi trebali ukloniti ukoliko već niste zimsku zaštitu , sa svojih biljki. No još vijek može zatrebati tijekom noći jer još uvijek zna biti hladno. Tako da ostavite sa strane ukoliko zatreba.
trava.jpgKako smo prošli mjesec očistili i pripremili kosilicu za travu, sada je vrijeme da ju iskoristimo i upotrebimo. Kosite svoj travnjak redovito. Te ga valja i sada dok tek počinje rasti dobro i pognojiti sa gnojivom. Isto tako dobro bi došlo da ga prozračite tj. vertikulirajte.

Očistite svoje cvjetne gredice i ostale površine, ukoliko već niste, od otpalog lišća, grančica i sl. Te ocvale cvjetove od maćuhica, tulipana, narcisa i ostalog lukovičastog cvijeća uklonite. No kod lukovica nemojte, nakon što cvjetaju i odrežete cvjetove, odrezati i ukloniti i listove, jer oni trebaju ostati dok se prirodno ne osuše i stvore zalihe energije u lukovicama i za nagodinu.
jezero.jpgPripremite zemlju za sadnju , i napravite gredice za novo ljetno cvijeće. Naravno, možete i stvoriti plan za ovogodišnju sadnju u vrtu. I poslije toga trk na tržnice, vrtne centre ili Vašeg domaćeg cvjećara  po sadnice trajnica, maćuhica i ljetnica.  Naravno sad je pravo vrijeme za sadnju ljetnih lukovica.
Ukoliko imate vrtno jezero u vrt, potrebno ga je provjeriti u kakvom je stanju, te dali je spremno za novu sezonu. Ukoliko ste ispraznili jezero s vodom, jesenas, trebalo bi ga prije ponovnog punjena provjeriti dali je u cijelosti i dali je čitavo, da nam ne bi puštalo vodu, i tako nam pokvarilo cijeli užitak u vrtu. Postavite,pumpe, filtre i sve ostalo što imate za jezero. Prije toga obavezno provjerite dali je ispravno i dali treba još kakovog popravka prije puštanja u uporabu.
razm.jpgVaše vrtne trave koje su već godinama u vrtu i već su se jako raširile, možete ih razmnožiti, te ih posaditi na nova mjesta u vrtu. Razmnožite ih jednostavnom dijeljenjem korijena.
Svoje stare cvjetnjake i lončanice prije sadnje novog cvijeća dobro je prije dezinficirati da nekim dezinfekcijskim sredstvom u mlakoj vodi te poslije isprati sa običnom vodom.

I u kući svoje sobne biljke kojima je cvijetnjak već premalen trebate ih presaditi u nove veće posude. Isto tako mogli biste svoje sobno cvijeće obrisati od prašin, i pojedine vrste malo poprskati vodom da se osvježi.                                                                   preuzeto sa:http://www.cvijet.info/

Nema komentara:

Objavi komentar