subota, 23. travnja 2016.

Citati i izreke Meše Selimovića-O dobru i zlu, ljubavi i mržnji

“Dobar čovek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ćes razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pređi preko toga. I budi kao Ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga saseče.”
“Ljudi preziru sve one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih. Navikni se na prezir ako želis mir, ili na mržnju ako pristaneš na borbu.”
“Možda bi trebalo da ih mrzim, ali ne mogu. Ja nemam dva srca, jedno za mržnju, drugo za ljubav. Ovo što imam, sad zna samo za tugu. Moja molitva i moja pokora, moj život i moja smrt, sve to pripada Bogu, stvoritelju svijeta. Ali moja žalost pripada meni.”
„I zauvijek sam ostao gladan ljubavi i pažnje: niko me u životu nije mogao iznenaditi grubošću i uvjek sam je očekivao, a svako me mogao pridobiti pa i prevariti pitomošću, nježnošću, prijateljstvom, pa i kad bih se prevario, opet sam uvijek bio spreman da naletim na isti mamac.“
“Ne muči me nesanica što sebi nešto prigovaram, nikakvo zlo nisam učinio nikome, a dobra sam učinio koliko sam mogao, ali to nije za pričanje, pričati o učinjenom dobru znači isprljati ga.”
„Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito i manje vjerovatno, ali je plemenitije. I ljepše. Tako sve ima više smisla. I smrt. I život.“
„Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti. „
„Kako su ljudi glupi! Čine zlo, da im se zlo vrati.“
“Voleću te kao sebe. Ili ne, nekako je malo, voleću te više. Voleću te kao potrebu koju sam sam sebi stvorio, čuvaću te kao talisman protiv svih životnih uroka, poput divljaka, stajaćeš oko mene kao zid, iznad mene kao krov, oko mene kao toplina.”
„Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog…“
„Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje čuju i teže osjećaju. Dobri ćute.“
„Zlo se samo snagom dokazuje, sve ostalo pameću.“
„Nije čovjek ono što misli, već ono što čini.“                                                                        preuzeto sa:.svastara.biz

četvrtak, 21. travnja 2016.

Okruženi ste nevoljama toliko da želite odustati? Možda vam ova mudra priča promijeni perspektivu…

Jednom je jedna mlada žena otišla do svoje bake i požalila se kako joj je teško u životu. Nije znala kako dalje i željela je ‘odustati od svega’. Bila je više umorna od borbe. Činilo se kako čim je jedan problem riješen, novi se pojavi.
Poslušavši je, baka ju je odvela u kuhinju. Ispunila je tri lonca s vodom i stavila da kuhaju na vatri dok voda nije zakuhala. U prvi je lonac stavila mrkvu, u drugi jaje, a u treći zrna kave. Sjela je i pustila da lonci kuhaju. Nakon 20 minuta je ugasila vatru. Onda je izvadila mrkvu iz lonca i stavila ju u zdjelu. Nakon toga je izvukla jaje i stavila ga u zdjelu. I na kraju je izvukla zrna kave s vodom u kojoj su se kuhala i stavila ih u treću zdjelu.
Baka se okrenula svojoj unuci i upitala je: “Reci mi što vidiš.”
“Vidim mrkvu, jaje i kavu”, odgovorila je.
Baka ju je onda zamolila da dotakne i osjeti mrkvu. Učinila je to i uvidjela kako je vrlo mekana. Onda ju je baka zamolila da uzme jaje i razbije ga. Ispod ljuske se nalazilo tvrdo kuhano jaje. I naposljetku je baka zamolila unuku da kuša vodu u kojoj su kuhana zrna kave. Unuka se nasmijala kad je osjetila bogatu aromu kave.
“Što ovo sve znači, bako?”
Baka joj je objasnila da se svaka od tih ‘namirnica’ suočila s istom nevoljom – kipućom vodom. Ali, svaka je reagirala drugačije. Mrkva je bila tvrda i nepopustljiva, ali nakon što je podvrgnuta kipućoj vodi omekšala je i postala slaba. Jaje je bilo krhko. Njegova tanka vanjska ljuska je štitila tekuću unutrašnjost, ali nakon što je podvrgnuta vrućoj vodi, njegova je unutrašnjost otvrdnula. Međutim, zrna kave su jedinstvena. Nakon što su bili podvrgnuti vrućoj vodi, ona su promijenila vodu.
“U kojem se primjeru pronalaziš, dijete moje?”, upitala je baka svoju unuku.                                                                        preuzeto sa:atma.hr

utorak, 19. travnja 2016.

Pet skrivenih prednosti ljute hrane

Svako voli da ponekad pojede ljutu hranu, koja ima i svoje prednosti.           Pomaže pri mršavljenju 

Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da ljuti feferoni sadrže kapsaicin, sastojak koji ima termogeni učinak, kojim pomaže telu da sagori više kalorija. 

Sprečava rak 

Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonima ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost. 

Štiti srce 

Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola. 

Snižava krvni pritisak 

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove. 

Oslobađa od besa 

Ljuta hrana podstiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.                                                                                           izvor:http://www.klix.ba/

ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Napravite liker od oraha – narodni lijek za probavu i štitnjaču(RECEPT)

U narodnoj medicini već stotinama godinama koristi se kao prirodan lijek za štitnjaču i probavne tegobe.




Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, bilješkama starih travara te kronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je stoljećima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu.
I danas je mnogima „prva pomoć“ kod želučanih smetnji te kao prirodni lijek protiv anemije i za jačanje krvi.
Riječ je o orahovcu, domaćem ljekovitom likeru koji se priprema od mladih, još zelenih plodova oraha.
Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda, zbog čega su od davnina korišteni za razne pripravke koji pomažu štitnjači, osobito u slučaju oslabljenog rada – hipotireoze.
Liker od oraha jednako je djelotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želučanih infekcija.


Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji (vanilijom, komadićima naranče i drugim).
Sastojci:
– 12 mladih, zelenih oraha
– 40 dkg smeđeg šećera (ili meda, po želji)
– 4 klinčića
– 1 limun, izrezan na ploške
– 1 litra domaće rakije
Priprema:
Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovice.
Limun operite, izrežite na ploške.


Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčić i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio.
Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, no nemojte otvarati.
Nakon 40 dana, liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu.
Za prirodno liječenje štitnjače, potrebno je piti 1 čašicu likera dnevno, ujutro, natašte.
Kod želučanih tegoba i anemije, preporučena doza je 1 čašica ujutro i 1 navečer.


nedjelja, 17. travnja 2016.

Uzgajanje lavande – saveti za uspešano uzgajanje

Lavanda se koristi kako za zdravlje, tako i za lepotu. Najčešće kupujemo gotovu biljku ili proizvode od lavande, ali da li ste znali da lavandu veoma lako možete da gajite i sami? Pročitajte najvažnije savete za uspešno uzgajanje lavande.

Sađenje lavande

Za sađenje lavande sa semenkama treba mnogo posla i može da bude veoma teško, mnogo bolja odluka je da kupite već zdrave biljke od uzgajivača.

Kada lavandu izvadite iz saksije u kojoj ste je dobili, raširite koren i stavite ga u iskopanu rupu koja savršeno pristaje korenu. Korenski sistem lavande je veći nego sama biljka! Stavite na koren mešavinu kokošijeg đubriva i zemlje kako bi biljka dobila organske materije koje podstiču rast korena i biljke.Biljka lavande toleriše mnoge uslove za uzgajanje, ali najbolji rezultati se dobiju na toplom, dobro isušenom zemljištu. Zemljište bi trebalo da bude dobro obrađeno, isušeno i dovoljno meko da možete da lako zakopate vaše ruke u njega. Neke vrste peska ili istrulog komposta biljki će da da dobar start za rast. Suvkasto tlo će da poveća koncentraciju ulja, a alkalno ili krečnjačko zemljište će da poveća miris lavande.
Lavanda ne voli mokro korenje. Blagi nagib zemljišta je dobar izbor za savršeno isušivanje.
Sadite vaše biljke tako da imaju dovoljno vazduha oko sebe kada narastu i razviju cvetove. Njihove grane ne bi trebale da se dodiruju. Izvadite nekoliko grana iz unutrašnjosti biljke kako bi je otvorili, a posle zime svo mrtvo lišće uklonite iz biljke.

Pesak ili šljunak su najbolji izbor za dodatak zemljišta. Pesak će da napravi umerenu temperaturu zemljišta i reflektovaće toplotu i svetlo tačno kako odgovara lavandi. Neki takođe misle da ovo pomaže u borbi protiv gljivičnih bolesti. Više toplote stvara jači miris cveta.

Sunce i voda neophodni za uzgajanje lavande

Lavanda uspeva samo na punom suncu. Posadite je negde gde će da dobije minimalno 8 sati sunca dnevno. Ako biljku držite u posudama treba će joj manje sunca ako ne možete da je zalivate često.Lavanda je posebno otporna na sušu kada malo poraste i kada se već dobro razvije. Ipak, tokom prve godine treba da je dobro zalivate, posebno kod tropskih letnjih dana. Ne zaboravite da zalivate lavandu i u jesen i u proleće ako dođe suša.
Vlažna klima može da utiče na biljku da postane osetljiva na trulež korena i na slične bolesti.Dobra cirkulacija vazduha i pravilno isušivanje može da poveća vaše šanse za uspeh.

Orezivanje lavande

Biljke koje nisu pravilno orezane u sredini padnu i raštrkaju se. Iako se lavanda redovno orezuje jednostavnim branjem cvetova, potrebno je dodatno orezivanje kako bi podstakli novi rast, pogotovo tokom kasne jeseni ili počekom proleća. Godišnje orezivanje će da pomogne u održavanju lepo oblikovane biljke i maksimalne proizvodnje cvetova.

Žetva lavande


Kada je vaša lavanda procvetala, cvetovi mogu da se koriste za različitu upotrebu. Ako želite lep buket cveća, uberite cvetove kada je polovina cveća na glavi otvorena.                                                              izvor: http://www.krenizdravo.rs/            

Kako izliječiti bolesti prostate prirodnim putem?(RECEPTI I KORISNI SAVJETI)

Iako je povezuju sa spolnom moći, ova žlijezda kod muškaraca ima drugu važnu funkciju – plodnost.
Riječ je o prostati, koja anatomski okružuje mokraćnu cijev te je smještena između mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva.
Oblikom i veličinom podsjeća na kesten, a sastoji se od sitnih žlijezda i njihovih izvodnih kanalića.
Dječaci se rađaju s prostatom veličine zrna graha, a u pubertetu se povećava i dosegne svoju normalnu veličinu i oblik.
Prostata odraslog, zdravog muškarca teži oko 20 grama i promjera je tri i pol centimetra.
U četrdesetim godinama počinje se ponovno povećavati zbog umnožavanja stanica.
Ako se poveća u znatnijoj mjeri, može uzrokovati brojne tegobe.
Kako si pritom možete pomoći prirodnim sredstvima, donosimo u nastavku članka.


Najčešće bolesti prostate


Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i dobroćudno povećanje prostate (benigna prostatična hiperplazija).
Upala prostate se obično prvi put javlja između 20. i 40. godine.
Ako se ne liječi ili je udružena s upalom sluznice mokraćnog mjehura, može prijeći u kronični oblik i trajati mjesecima ili se periodično pojavljivati i iščezavati.

Prostatitis nije teška bolest, ali je neugodna i nepovoljno utječe na kvalitetu života.
Dobroćudno povećanje prostate je bolest starenja koja počinje pokazivati prve simptome nakon 45. godine, a većina devedesetogodišnjaka ima prostatičnu hiperplaziju.
Uzrok povećanja prostate još nije dovoljno jasno definiran, no povezan je s hormonskim promjenama koje prate dob muškarca.

Znakovi hiperplazije prostate su:
  • naprezanje prilikom mokrenja
  • odgođeni početak mokrenja
  • isprekidanost mlaza
  • dugotrajno mokrenje
  • nedovoljno pražnjenje
  • potpuna nemogućnost mokrenja
  • učestalo mokrenje (gotovo svaki sat)
  • višekratno noćno mokrenje
  • hitni nagon za mokrenjem
Iako se karcinom prostate pojavljuje obično u istoj dobi kad i benigna hiperplazija, dobroćudno povećanje prostate ne donosi veći rizik od razvoja raka koji se pojavljuje na vanjskom dijelu žlijezde.

Biljke – saveznici vašeg zdravlja


Fitoterapija nudi mnogo rješenja u liječenju prostatičnih problema.
Određene biljke izravno utječu na smanjivanje povećane žlijezde, sprečavaju ili odgađaju promjene te ublažavaju neugodne tegobe.
Rast prostate pokreće prisutnost dihidrotestosterona koji se u muškom organizmu proizvodi iz hormona testosterona i enzima.
Ekstrakt plodova patuljaste palme (Serenoa repens), prema zaključcima više studija, može zaustaviti tjelesnu proizvodnju dihidrotestosterona, smanjujući pritom veličinu žlijezde što dovodi i do uklanjanja smetnji.
Azijski ginseng (Panax ginseng) može, također, ublažiti neke od simptoma povećane prostate. Uzima se u obliku ekstrakta ili se koristi osušeni korijen biljke.
Kora drveta afričke šljive (Pygeum africanum) dobila je široku primjenu u liječenju povećane prostate u Europi. Istraživanja su pokazala da značajno smanjuje neugodne simptome.

Korijen obične koprive (Urtica dioica) isto je učinkovit kod prostatične hiperplazije što su potvrdili rezultati nekoliko velikih kliničkih studija.
Mineral cink onemogućuje enzim koji pomaže u proizvodnji dihidrotestosterona te se stoga preporučuje za liječenje prostate.
Cinkom obiluju bundevine sjemenke koje pružaju izvor i drugih minerala, a bogate su i esencijalnim masnim kiselinama. Dobar izbor su i sjemenke sezama.
Vitamin B6 se, također, pokazao djelotvornim kod prostatičnih problema. Nalazimo ga najviše u bananama, avokadu i suhom voću te špinatu i pšeničnim klicama.


Izbor namirnica kod bolesti prostate


Muškarci s problemima prostate iz prehrane bi trebali izbaciti sve izvore kofeina te alkohol.
Ujedno, neke vrste crvenih paprika mogu iritirati prostatu.
Srećom, velik je izbor namirnica koje vam mogu pomoći kod problema s prostatom.

1. Kelj, prokulice, cvjetača i brokula idealno su antikancerogeno povrće.
Dosad je najviše istraživan sulforafan, sastojak brokule koji djeluje kao antioksidans u tijelu.
Navodi se kao jedan od razloga zašto se brokula smatra nezaobilaznom namirnicom u bobi protiv raka.
Jedna američka studija pokazala je kako je konzumiranje brokule i rajčica zajedno (prilikom jednog obroka) učinkovitije protiv problema s prostatom, nego kad se jedu odvojeno.

2. Rajčica
Ispitivanja su dokazala da su raku prostate manje podložni muškarci koji imaju visoku razinu likopena u krvi.
Karotenoid likopen iz rajčice već je dugo poznat po antikancerogenom djelovanju.
S obzirom na bogatstvo i drugih antioksidansa i vitamina, rajčice bi morale biti obvezno povrće na svakom tanjuru.
Likopen se pojačano oslobađa termičkom obradom, stoga je ova namirnica vrlo zdrava i nakon kuhanja ili prženja.

3. Soja
Na muškom jelovniku bi se od grahorica svakako trebala naći i soja koja je bogata bjelančevinama, a dolazi i u raznim prerađenim oblicima (sojin napitak, tofu).
Izvrsna je protiv raka prostate jer sadrži izoflavone, fitonutrijente koji se u tijelu pretvaraju u biljne estrogene.
Koristite samo ekološku soju bez GMO-a.

4. Sjemenke lana
Još jedan važan prehrambeni čimbenik vašeg zdravlja.
Izvrstan su izvor alfa-linolenske kiseline (iz koje se dobiva omega-3 masna kiselina) i fitohormona lignana.
Prema dosadašnjim studijama, lignani u kombinaciji s omega-3 masnom kiselinom mogu spriječiti rak prostate.
Mljevene sjemenke lana možete umiješati u gotovo svako jelo.
Laneno ulje možete koristiti u salatama, kao začin već gotovom kuhanom povrću ili za pripremu marinada.

5. Kurkuma
Otkriveno je da kurkuma, kombinirana s cvjetačom, sprečava rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih stanica.
Kurkuma je čudesan začin čija najvažnija komponenta - kurkumin ima snažno protuupalno djelovanje širokog spektra. Koriste je mnogi koji boluju od teških oblika raka jer može suzbiti metastaze.
Bitno je ponoviti da je kurkuma topiva u masnoćama, stoga je uvijek kombinirajte u jelima koja sadrže biljna ulja ili prirodne masnoće.
Idealna je i kao začin u preljevima za salatu, kojima je baza maslinovo, bučino, laneno ili neko drugo ulje.

6. Nar
Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.
Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

7.  Zeleni čaj
Često istraživani polifenoli zelenog čaja pokazali su se vrlo učinkovitima u suzbijanju raka prostate i sprečavanju njegova nastanka kod već prisutnih problema koji bi mogli voditi kancerogenim promjenama.
Redovita konzumacija zelenog čaja idealan je ulog u zdravlje, a može zamijeniti štetne stimulanse poput kave.

Recepti


Brokula  u umaku od rajčice i pšeničnih klica

Sastojci:
  • 600 g brokule
  • 3 dl soka od rajčice
  • 2 žlice pšeničnih klica
  • peršin
  • malo ulja
  • malo soli
  • malo mljevenog crnog papra

Priprema:
Brokulu podijelite na cvjetiće i lagano prokuhajte u slanoj vodi. Potom je ocijedite, a vodu sačuvajte.
U drugu posudu ulijte vrlo malo ulja, zatim sok od rajčice te začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom. Dodajte pšenične klice i lagano promiješajte.
Potom dodajte brokulu i pirjajte u poklopljenoj posudi na laganoj vatri, dok brokula potpuno ne omekša.
Po potrebi dodajte 1 do 1,5 dl vode u kojoj se brokula prethodno kuhala.

Zapečena cvjetača s bundevinim sjemenkama i kurkumom

Sastojci:
  • 600 g cvjetače
  • bundevine sjemenke u količini po želji
  • po želji, krupno sjeckani bademi ili orasi
  • naribani dimljeni tofu ili tvrdi sir
  • sjeckani peršin
  • kurkuma
  • malo sjeckanog češnjaka
  • malo maslinova ulja
  • malo soli
  • malo papra
  • po želji, malo čilija

Priprema:
Cvjetaču podijelite na cvjetiće te blanširajte u vreloj i slanoj vodi 30 sekundi. Potom je ocijedite, ubacite u hladnu vodu i ponovno ocijedite.

Dno vatrostalne posude premažite s malo maslinova ulja i složite komadiće cvjetače.
Dodajte peršin, sjeckani češnjak i bundevine sjemenke.
Ako želite, dodajte još bademe ili orahe. Začinite solju i paprom. Po želji, dodajte i čili.
Pospite kurkumom i malo poprskajte maslinovim uljem.
Pecite u pećnici na 170 – 180  °C, 20 – 30 minuta.
Pred kraj pospite naribanim dimljenim tofuom ili sirom te još malo zapecite.

Izvori za ovaj članak uključuju:
http://www.wikipedia.org
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.webmd.com                                                                                                                                             preuzeto sa:alternativa-za-vas.com