subota, 20. veljače 2016.

Proljeće stize: vrijeme je za radove u bašti...


Imate baštu? Pripremite se!

Nema ništa ljepše nego sjediti u bašti i uživati u svježem vazduhu tokom toplih dana i gledati kako se priroda budi – sve u njoj raste i cvjeta. Ali, kako biste bili u prilici da uživate u svemu ovome i plodovima svoga rada, trebalo bi da iskoristitie ove prve lijepe i tople proljetne dane ipočnete sa radovima u svojoj bašti.

Da li imate sve što Vam je potrebno?

Prije nego što se upustite u sve ovo, provjeriteda li imate svu opremu koja Vam je potrebna ili je staru potrebno popraviti:
  • Pronađite sve baštenske alatke, očistite ih i naoštrite makaze i one koji imaju sječiva
  • Provjerite da li je kosilica za travu ispravna i naoštrite sječiva ukoliko je potrebno
  • Posjetitu prodavnicu ili neki od rasadnika i kupite novo sjeme za biljke koje želite da posadite

Sljedeći korak - čišćenje

Ovi suhi i topli dani su idealni za sređivanje travnjaka: sakupite suho lišće ukoliko ga ima i počupajte korov ukoliko se pojavio. Na ovaj način će više sunčeve svjetlosti prodirati do same zemlje, a trava će rasti brže i ljepše i urednije će izgledati. Posadite novu travu na djelovima gde je sasušena ili oštećena. Očistite staze, naročito one koje presjecaju travnjak i kreativno ih uredite.

Biljke bi trebalo da imaju prostora da “dišu” i dovoljno sunčeve svjetlosti

Uklonite sve zaštitne mreže i najlone ukoliko ste ih postavili preko travnjaka, jer Vam više neće biti potrebne. Ako sadite nova drva, vodite računa da ostavite dovoljan razmak između sadnica, kako biste im obezbjedili dovoljno svjetlosti, prostora i vazduha za pravilan rast i razvoj. Isto važi i za nove sadnice ruža i ostalog cvijeća.

Šta je sa novim biljkama?

Proljeće je pravo vrijeme da osvježite svoj vrt ili baštu novim vrstama biljaka. Uklonite one koje su “odslužile svoje” i posadite neki lijep, dekorativan grm ili drugu biljku. Označite je, kako biste znali kako da je njegujete. Maj je idealan za sadnju proljećnog cveća, trajnica, puzavica i žbunastog cvijeća.

Ne zaboravite najvažnije: zaljevanje…

Ne zaboravite da izdašno zaljevate tek posađene biljke, jer im je potrebna dovoljna količina vode za normalan rast. Kada sadite novu biljku, poželjno je da prvo iskopate rupu i potpuno je napunite vodom, a nakon što zemlja upije vodu, posadite biljku i zalijte je ponovo.

... i prihranjivanje

Pored redovnog zaljevanja, važno je i prihranjivati i đubriti nove biljke. Možete kupiti gotove proizvode za ovu namjenu u cvjećarama, rasadnicima ili specijalizovanim prodavnicama, a pri upotrebi se pridržavajte uputstva koje se obično nalazi na etiketi.

Da li je već vrijeme da se kosi trava?

Sunčevi zraci su sve jači i Vaša bašta ili vrt počinju polako da se bude i bujaju. Trava počinje da jača i raste brže – uskoro ćete morati da stavite kosilicu u pogon i sredite travnjak. Idealno je da travu pokosite na dužinu od oko 8 cm. Krajem maja, već jevrijeme za sječenje živice.

Vječita borba sa korovom: redovno ga uklanjajte

Ne zaboravite da biljke koje ste sa toliko ljubavi i pažnje posadili i vodili računa o njimakorov neće zaobići. Ukoliko ga dovoljno često i pažljivo uklanjate tokom ovih dana, nećete imati velikih problema sa njim kasnije. Redovno provjeravajte nove biljke kako se na njima ne bi pojavile ni biljne vaši.

Nema komentara:

Objavi komentar