petak, 25. ožujka 2016.

Biljke penjačice-Penjačica Akebia quinata

Porodica:Lardizabalaceae
Opis:
Predivna vrtna biljka penjačica, ukrasna zbog lijepog lišća i cvijeća,  koja zimi ostaje ogoljela. Stabljika ove biljke penjačice je savitljiva s mnoštvo nježnih grana koje se brzo rasprostranjuju. Zbog svoje privlačnosti ova puzavica primjenjiva je na mnogim mjestima. Listovi postavljeni naizmjenično, sastavljeni od 5 jajasto-duguljastih liski. Cvjetovi brojni, maleni, neobični, ljubičasto-žućkasti, spojeni u male grozdove.
Visina biljke:5-8m 

Dimenzije cvijeta:3cm
Postojbina:Kina, Japan
Vrijeme cvatnje:Proljeće-ljeto
Uvjeti uzgoja:Od vrlo sunčanog do duboko sjenovitog staništa. Umjerena klima, vrlo otporna na mraz. Prilagođuje se svakoj vrsti vrtnog tla, čak i slabo plodnom i neobrađenom, ali mora biti svježe. Povremeno gnojiti mineralima i organskim tvarima. Nije potrebno zalijevati osim u sušnim razdobljima. Zimi je potrebno obrezati je kako bi se prorijedila i kako bi uklonili sasušene dijelove. Potrebno je postaviti potporanj, nema štetnih utjecaja.Razmnožavanje:Grebenicama, zeljastim i drvenastim reznicama, u proljeće i ljeto. Ponekad sjemenom. 

Svojstva:Pogodna za balkone i terase, kao penjačica. Otporna. Uzgoj jednostavan.    izvor:http://www.cvijet.info/

1 komentar:

  1. Može li se znati koji djelovi su lijekoviti i za što je lijekovita i kako se spravlja da se iskoriste lijekovita svojstva?

    OdgovoriIzbriši